Χοιρινό ρολό γεμιστό στο φούρνο
Νόστιμο χοιρινό γεμιστό ρολό στο φούρνο
ΧΟΙΡΙΝΟ: Το χοιρινό περιέχει πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας με τα εννέα απαραίτητα αμινοξέα, τα οποία δεν μπορεί να συνθέσει μόνος του ο οργανισμός και πρέπει να τα προσλάβει από τρόφιμα. Επίσης, είναι πλούσιο σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, σίδηρο, ψευδάργυρο και σελήνιο, ιχνοστοιχεία ωφέλιμα για την εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού.
ΣΥΚΑ: Τα σύκα δεν έχουν λιπαρά, ούτε χοληστερόλη καθώς και νάτριο. Αντιθέτως, περιλαμβάνουν πολύ κάλιο, το οποίο μπορεί να αντισταθμίσει το νάτριο που καταναλώνουμε από τα επεξεργασμένα τρόφιμα και να βοηθήσει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης. Η υψηλή τους περιεκτικότητα σε κάλιο μπορεί να εξουδετερώνει την έκκριση ασβεστίου που προκαλείται από τις υψηλές ποσότητες αλατιού. Αυτό με τη σειρά του βοηθά στη διατήρηση του ασβεστίου στα οστά και μειώνει τον κίνδυνο οστεοπόρωσης.
ΠΕΚΟΡΙΝΟ: Το πεκορίνο είναι πολύ πιο υγιεινό από τα περισσότερα ιταλικά τυριά. Το κύριο συστατικό είναι το πρόβειο γάλα. Είναι γεμάτο με βασικά αμινοξέα, ασβέστιο, φωσφόρο, ρετινόλη, βιταμίνες Β, ασκορβικό οξύ, νικοτινικό οξύ και τοκοφερόλη.
ΣΚΟΡΔΟ: Το σκόρδο αποτελεί για τη λαϊκή ιατρική ένα πολυδύναμο φάρμακο με μεγάλη αξία. Περιέχει αιθέριο έλαιο αποτελούμενο από αλλιίνη, αλλινάση, αλλικίνη, αχοένιο, σκορδινίνες, το αντιοξειδωτικό σελήνιο, ιώδιο, ασβέστιο, μαγγάνιο, σίδηρο, φώσφορο, θειάφι και βιταμίνες Α, Β, Β1, Β2, Β3, Β6, C, και Ε. Περιέχει επίσης, πτητικό έλαιο, γλίσχρασμα, γλυκοκινίνες και γερμάνιο, καθώς και άλλα χρήσιμα για τον οργανισμό στοιχεία, όπως λευκωματούχες ουσίες, λιπαρές, αμυλώδες και κυτταρίνη.
ΚΑΡΟΤΑ: Τα καρότα αποτελούν εξαιρετική πηγή βιταμίνης Α, παρέχοντάς μας το υπερδιπλάσιο της ημερήσιας δόσης μας (210%). Επιπλέον, μας προσφέρουν το 6% της ημερήσιας δόσης μας σε βιταμίνη C, το 2% της δόσης μας σε ασβέστιο, αλλά και σίδηρο. Το αντιοξειδωτικό β-καροτένιο είναι αυτό που δίνει στα καρότα το πορτοκαλί τους χρώμα. Το β-καροτένιο απορροφάται από το έντερο και μετατρέπεται σε βιταμίνη Α κατά τη διαδικασία της πέψης. Επιπλέον, τα καρότα περιέχουν φυτικές ίνες, βιταμίνη Κ, κάλιο, φυλλικό οξύ, μαγγάνιο, φώσφορο, μαγνήσιο, βιταμίνη Ε και ψευδάργυρο.
ΠΑΤΑΤΑ: Η πατάτα περιέχει σημαντικές ποσότητες σύνθετων υδατανθράκων. Οι υδατάνθρακες της πατάτας διασπώνται πάρα πολύ αργά σε απλές ζαχαρούχες ουσίες, που εισέρχονται στο αίμα. Μια πατάτα μετρίου μεγέθους περιέχει περίπου το 50% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης Βιταμίνης C.
ΓΛΥΚΟΠΑΤΑΤΑ: Η γλυκοπατάτα αποτελεί ένα εξαιρετικά γευστικό και θρεπτικό λαχανικό. Είναι πλούσια σε βιταμίνη Α, βιταμίνη Β5, B6, θειαμίνη, νιασίνη, ριβοφλαβίνη και καροτενοειδή που δικαιολογούν το πορτοκαλί της χρώμα. Επιπλέον, δεν περιέχει λιπαρά, έχει σχετικά χαμηλή περιεκτικότητα σε νάτριο (άρα είναι κατάλληλη για υπερτασικά άτομα) και έχει λιγότερες θερμίδες από τις λευκές πατάτες παρόλο που έχει περισσότερη ζάχαρη.
ΛΑΧΑΝΑΚΙΑ ΒΡΥΞΕΛΛΩΝ: Τα λαχανάκια Βρυξελλών είναι μια εξαιρετική πηγή βιταμίνης Κ και είναι ένα από τα μεγαλύτερα οφέλη τους. Η βιταμίνη Κ είναι απαραίτητη για την πήξη του αίματος, πράγμα που σημαίνει ότι βοηθά τα τραύματα να θεραπεύονται σωστά και σύμφωνα με κάποιες ενδείξεις μπορεί η βιταμίνη Κ να βοηθήσει να κρατήσει τα οστά υγιή. Το δεύτερο πιο σημαντικό θρεπτικό συστατικό τους είναι η βιταμίνη C απαραίτητη για την ενίσχυση της άμυνας του οργανισμού. Αυτό το λαχανικό είναι πολύ χαμηλό σε κορεσμένα λιπαρά και χοληστερόλη και μια καλή πηγή ριβοφλαβίνης, μαγνησίου και φωσφόρου. Τα λαχανάκια Βρυξελλών είναι επίσης μια πολύ καλή πηγή βιταμινών Α και Β6, θειαμίνης, φυλλικού οξέος, καλίου και μαγγανίου, καθώς και χαλκού, ασβεστίου και σιδήρου. Η περιεκτικότητα σε κάλιο βοηθάει στον έλεγχο του καρδιακού ρυθμού και της αρτηριακής πίεσης.
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 6 ΑΤΟΜΑ
1,5 κιλό βιολογικό χοιρινό λαιμός ή σπάλα προετοιμασμένο για ρολό
ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ
10 βιολογικά αποξηραμένα σύκα, ψιλοκομμένα
200 γραμμάρια βιολογικό πεκορίνο, χοντροκομμένο
100 ml μαυροδάφνη ή κρασί
1 σκελίδα βιολογικό σκόρδο, πολτοποιημένο
2 κ.γ. μουστάρδα ολικής άλεσης ή dijon
1 κ.γ. θυμάρι ή δενδρολίβανο ή δάφνη
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Ιωδιούχο ανεπεξέργαστο θαλασσινό αλάτι
300 ml ζεστό ζωμό κρέατος
ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΑΛΕΙΨΗ
50 γραμμάρια βιολογικό βούτυρο
50 ml λευκό γλυκό κρασί
2 κ.σ. βιολογικό μέλι
2 κ.σ. μουστάρδα ολικής άλεσης ή dijon
1 κ.γ. μείγμα μπαχαρικών για ψητό
ΓΙΑ ΤΑ ΛΑΧΑΝΙΚΑ
300 γραμμάρια βιολογικές πατάτες baby
300 γραμμάρια βιολογικές γλυκοπατάτες
150 γραμμάρια βιολογικά καρότα
150 γραμμάρια βιολογικά λαχανάκια Βρυξελλών
2 βιολογικά βιολογικά πράσα
1 σκελίδα βιολογικό σκόρδο
1 βιολογικό πορτοκάλι
2 κ.σ. βιολογικό βαλσάμικο ξύδι
1 κ.σ. βιολογικό μέλι
1 κ.γ. θυμάρι
50 ml βιολογικό ελαιόλαδο
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Ιωδιούχο ανεπεξέργαστο θαλασσινό αλάτι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
ΓΕΜΙΣΗ: Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε το μέλι και το βούτυρο να λιώσουν. Κατεβάζουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε. Κρατάμε το μείγμα στην άκρη για το ψήσιμο.
ΛΑΧΑΝΙΚΑ: Κόβουμε όλα τα λαχανικά σε ίδιο μέγεθος, τα αλατοπιπερώνουμε και τα βάζουμε σε ένα ταψί το οποίο έχουμε καλύψει με αντικολλητικό χαρτί. Σε ένα μπολ αναμειγνύουμε τον χυμό πορτοκαλιού, το ελαιόλαδο, το βαλσάμικο, το μέλι και το θυμάρι. Περιχύνουμε τα λαχανικά και αφού κλείσουμε το αντικολλητικό χαρτί, τα ψήνουμε στους 180 βαθμούς κελσίου για περίπου 40 λεπτά. Σερβίρουμε το χοιρινό ρολό κομμένο σε φέτες με τα λαχανικά.
ΡΟΛΟ: Μουλιάζουμε τα σύκα στο κρασί και αφήνουμε το βούτυρο εκτός ψυγείου να μαλακώσει. Σε ένα μπολ αναμειγνύουμε τη μουστάρδα, το σκόρδο και το θυμάρι. Αλατοπιπερώνουμε καλά το χοιρινό και το ανοίγουμε, απλώνουμε σε όλη την επιφάνεια το μείγμα μουστάρδας και γεμίζουμε με τα σύκα και το πεκορίνο. Κλείνουμε σε ρολό σφιχτά και δένουμε με σπάγκο και το αλείφουμε με το μείγμα που ετοιμάσαμε. Τοποθετούμε το ρολό σε γάστρα ή ταψί, προσθέτουμε τον ζωμό, χωρίς να περιχύσουμε το ρολό. Ψήνουμε για 2 ώρες, σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς κελσίου στις αντιστάσεις. Μέχρι να ψηθεί το ρολό αλείφουμε ανά 30 λεπτά με το μείγμα της επάλειψης.
ΚΑΛΗ ΣΑΣ ΟΡΕΞΗ!!!
by Savvi Diet
Τα καλύτερα βιολογικά προϊόντα
Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα κατάλληλα βιολογικά προϊόντα
Διαβάστε, επίσης,
Χοιρινό με πατάτες και σπανάκι
Σουβλάκια χοιρινά με μάραθο και βερίκοκα
Τα χοιροσφάγια των Χριστουγέννων
Το πιο νόστιμο και υγιεινό σουβλάκι
Τα πιο νόστιμα μπιφτέκια σχάρας
Φέτος η τσικνοπέμπτη είναι για πολύ κρέας και πολύ ποτό
Τα πιο νόστιμα και υγιεινά λουκάνικα
Το πρωί της ημέρας των Χριστουγέννων τσιγαρίδες
Πεντανόστιμα διαιτητικά χοιρινά μπιφτέκια
Τα καλύτερα Ελληνικά τοπικά φαγητά