Τετάρτη, 29 Ιουνίου, 2022
ΑρχικήΔιατροφήΑγκινάρες με πατάτες

Αγκινάρες με πατάτες

Print Friendly, PDF & Email

Νόστιμες αγκινάρες με πατάτες

Αγκινάρες με πατάτες

Είναι ένα εύπεπτο, αλκαλικό, βιταμινούχο χορτοφαγικό γεύμα.

ΑΓΚΙΝΑΡΑ: Περιέχει κυναρίνη, σκυλομοζίδια, ινουλίνη, κυναροπηκτίνη, ταραξαστερόλη, φαινολικά οξέα και πτητικό έλαιο. Επιπλέον, ως τροφή η αγκινάρα θεωρείται πολύτιμη γιατί περιέχει άφθονο νερό, πρωτεΐνες, πολλούς υδατάνθρακες και ελάχιστα λιπαρά οξέα, ενώ είναι πλούσια πηγή ασβεστίου και διάφορων βιταμινών (Α, Β1, Β2 ,C). Η αγκινάρα είναι επίσης εξαιρετική πηγή σε μαγνήσιο, χαλκό, μαγγάνιο, φώσφορο και κάλιο. Μαγειρεύεται το άνθος, αφού καθαριστεί από τα πέταλα και το χνούδι, τρώγεται και ωμή με λεμόνι. Στη σύγχρονη βοτανοθεραπεία χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση των διαταραχών των νεφρών και του συκωτιού και για την αρτηριοσκλήρυνση. Έχει αποδειχθεί ότι διεγείρει την έκκριση χολής, υποβοηθώντας την ατελή πέψη και την τόνωση του οργανισμού σε περιπτώσεις ανεπαρκούς λειτουργίας του συκωτιού. Μέσω κλινικών ερευνών, έχει αποδειχθεί πως η κυναρίνη που περιέχει, μειώνει τα επίπεδα χοληστερίνης και τριγλυκεριδίων στο αίμα. Επίσης, μέσα από ιατρικά πειράματα έχει αποδειχθεί ότι το αφέψημα της ρίζας και των φύλων της αγκινάρας έχει ευεργετική επίδραση σε άτομα με υπακτικές παθήσεις (ίκτερο, κίρρωση, χολοκυστίτιδα, λιθίαση κλπ.). Λόγω των πολλών υδατανθράκων που περιέχει θεωρείται άριστη τροφή για διαβητικούς. Η αγκινάρα περιέχει πολλά αντιοξειδωτικά και φυτοχημικά όπως είναι το β – καροτένιο, η λουτεΐνη, η ζεαξανθίνη, η κουερσετίνη, η κυναρίνη, η ρουτίνη η λουτεολίνη κ.ά. τα οποία θεωρείται ότι μπορούν να προστατεύσουν από τον καρκίνο, την καρδιά, τη δυσλειτουργία του συκωτιού, την υψηλή χοληστερίνη και τον διαβήτη τύπου 2. Τέλος, περιέχει υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες. Μια μεγάλη αγκινάρα περιέχει το ένα τέταρτο της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης φυτικών ινών.

ΠΑΤΑΤΕΣ: Οι πατάτες είναι πλούσιες σε υδατάνθρακες. Οι υδατάνθρακες αποτελούν σημαντική πηγή ενέργειας για τον ανθρώπινο οργανισμό και πρέπει να λαμβάνονται σε αρκετή ποσότητα σε καθημερινή βάση, γι’ αυτό και τις λαμβάνουμε από διάφορες τροφές. Μια επιπλέον σημαντική θρεπτική ιδιότητα της πατάτας είναι η περιεκτικότητά της σε φυτικές ίνες. Οι φυτικές ίνες είναι απαραίτητες για την καλή λειτουργία του εντέρου, αλλά και γενικότερα του γαστρεντερικού συστήματος. Οι βραστές πατάτες περιέχουν σημαντική ποσότητα βιταμίνης C, έχουν αντιοξειδωτικές ιδιότητες, ενώ συμβάλλουν και στη διατήρηση της υγείας των οστών, των δοντιών και του δέρματος. Είναι εξίσου πλούσιες σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β. Οι βιταμίνες αυτές είναι σημαντικές για το μεταβολισμό των υδατανθράκων και άρα, για την παραγωγή ενέργειας στον οργανισμό, για την υγεία του δέρματος, αλλά και του νευρικού συστήματος. Επιπλέον, η πατάτα δεν περιέχει νάτριο και σε συνδυασμό με το γεγονός ότι είναι πλούσια σε κάλιο, καθίσταται σημαντική στην πρόληψη της αρτηριακής πίεσης. Το κάλιο βελτιώνει, επίσης, τη μυϊκή και νευρική λειτουργία.

ΚΑΡΟΤΑ: Τα καρότα αποτελούν εξαιρετική πηγή βιταμίνης Α, παρέχοντάς μας το υπερδιπλάσιο της ημερήσιας δόσης μας (210%). Επιπλέον, μας προσφέρουν το 6% της ημερήσιας δόσης μας σε βιταμίνη C, το 2% της δόσης μας σε ασβέστιο, αλλά και σίδηρο. Το αντιοξειδωτικό β-καροτένιο είναι αυτό που δίνει στα καρότα το πορτοκαλί τους χρώμα. Το β-καροτένιο απορροφάται από το έντερο και μετατρέπεται σε βιταμίνη Α κατά τη διαδικασία της πέψης. Επιπλέον, τα καρότα περιέχουν φυτικές ίνες, βιταμίνη Κ, κάλιο, φυλλικό οξύ, μαγγάνιο, φώσφορο, μαγνήσιο, βιταμίνη Ε και ψευδάργυρο. Μπορείτε σε ορισμένες αγορές να βρείτε καρότα με διαφορετικά χρώματα—τα οποία προέρχονται από διαφορετικά αντιοξειδωτικά. Για παράδειγμα, ανθοκυανίνες στα μωβ καρότα και λυκοπένιο στα κόκκινα.

ΚΡΕΜΜΥΔΙΑ: Βοηθούν στην επούλωση των πληγών και ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστηµα, καθώς, είναι πλούσια σε βιταµίνη C. Έχουν αντικαρκινική δράση. Επιστημονικές μελέτες έδειξαν ότι η κουερσετίνη και κατ’ επέκταση το κρεμμύδι, όπως και άλλα φρούτα και λαχανικά που την περιέχουν συμβάλλει στη μείωση της εμφάνισης  καρκίνου του προστάτη, των ωοθηκών, του μαστού, του στομάχου, του παχέος εντέρου.

ΑΝΗΘΟΣ: Ο άνηθος περιέχει 4% πτητικό έλαιο, το οποίο περιλαμβάνει την καρβόνη, τη λιμονίνη και τη φελανδρίνη. Περιέχει επίσης, φλαβονοειδή, κουμαρίνες, ξανθόνες και τριτερπένια, έχει σημαντική περιεκτικότητα σε βιταμίνη Α, C και του συμπλέγματος Β, σίδηρο, μαγγάνιο, άφθονο κάλιο, φώσφορο και ασβέστιο. Ακόμη,10-20% φυτικό έλαιο, πρωτεΐνες, αμίνες, μπεργκαπτένη, ουμπελιπρενίνη, σκοπολετίνη, εσκουλετίνη, ουμπελιφερόνη, κοφείνη, χλωρογενικό οξύ κ.ά.

ΜΑΡΑΘΟΣ: Ο μάραθος είναι ένα φυτό πλούσιο σε βιταμίνη C, ασβέστιο, κάλιο, φώσφορο και μαγνήσιο. Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και είναι πλούσιος σε αντιοξειδωτικές ουσίες. Τα πολλαπλά του οφέλη τον κάνουν περιζήτητο, ιδιαίτερα όσον αφορά τις θεραπευτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες του, κυρίως στο πεπτικό μας σύστημα. Στη φαρμακοβιομηχανία, υπάρχουν αλοιφές που περιέχουν μάραθο και χρησιμοποιούνται για εξανθήματα, λόγω των αντισηπτικών ιδιοτήτων του.

Αγκινάρες με πατάτες

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 4 ΑΤΟΜΑ

10 βιολογικές αγκινάρες

1,5 κιλό βιολογικές πατάτες

200 γραμμάρια βιoλογικά καρότα

10 μικρά βιολογικά κρεμμυδάκια

1 ματσάκι βιολογικό άνηθο

1/2 ματσάκι βιολογικό μάραθο

300 γραμμάρια νερό πηγής

Ιωδιούχο ανεπεξέργαστο θαλασσινό αλάτι

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ SAUCE

300 γραμμάρια βιολογικές πατάτες

200 γραμμάρια ζωμός

200 γραμμάρια ζωμό

100 γραμμάρια βιολογικός χυμός λεμονιού

Ιωδιούχο ανεπεξέργαστο θαλασσινό αλάτι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Καθαρίζουμε τις αγκινάρες και τις ρίχνουμε σε νερό με λεμόνι. Καθαρίζουμε τις πατάτες και τα κρεμμυδάκια. Καθαρίζουμε και κόβουμε τα καρότα σε 4 επιμήκεις ράβδους. Κόβουμε τον άνηθο και το μάραθο.
  2. Ρίχνουμε όλα τα υλικά στο νερό στο οποίο έχουμε προσθέσει 2 κ.σ. χυμό λεμονιού. Τα βράζουμε σε σιγανή φωτιά μέχρι να γίνουν όλα τελείως μαλακά. Χωρίζουμε 300 γραμμάρια πατάτα και 200 γραμμάρια ζωμό για τη sauce.
  3. Sauce: Αφήνουμε τα 300 γραμμάρια πατάτες και τα 200 γραμμάρια ζωμό να κρυώσουν. Πολτοποιούμε και προσθέτουμε το ελαιόλαδο, το λεμόνι και το αλάτι.
  4. Σερβίρουμε 2-3 αγκινάρες, 300 γραμμάρια πατάτα, 50 γραμμάρια καρότα, 2 κρεμμυδάκια και 100-150 γραμμάρια sauce μαζί με 50 γραμμάρια μπαγκέτα.
  5. Τρώγεται εναλλάξ αγκινάρα-πατάτα-καρότο-κρεμμυδάκι-μπαγκέτα μασώντας πολύ καλά 60 φορές κάθε μπουκιά.

ΚΑΛΗ ΣΑΣ ΟΡΕΞΗ!!!

by Savvi Diet

Τα καλύτερα υγιεινά τρόφιμα για την υγεία σας

Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα καλύτερα τρόφιμα για την υγεία σας

Διαβάστε, επίσης,

Αρακάς με λαχανικά

Να τρώτε αγκινάρες

Η καλύτερη αποτοξίνωση του ήπατος και της χοληδόχου κύστεως

Βότανα για την δυσπεψία και το ευερέθιστο έντερο

Αγκινάρες με αρακά αυγολέμονο

Νόστιμες αγκινάρες στην κατσαρόλα

Χρήσιμες ιατρικές συνταγές με αγκινάρες

Τσάι αγκινάρας

Ευεργετικές ιδιότητες της αγκινάρας

Συνταγές για αλκαλοποίηση του οργανισμού

Πρόγραμμα διατροφής για τη διακοπή καπνίσματος

Φυτά που τα φυτεύετε μια φορά και τα έχετε για πάντα

Τα καλύτερα βότανα για το συκώτι σας

Ορθομοριακή αποτοξίνωση του γαστρεντερικού συστήματος

Αν έχετε σπαστική κολίτιδα

Τροφές φάρμακα

Ρουτίνη

Οι καλύτερες συνταγές βοτάνων για τα λιπίδια και τα τριγλυκερίδια

Τρόποι για να μην πονοκεφαλιάζετε από το ποτό

Τα μυστικά της μακροζωϊας υγιεινά και μη

To μαγνήσιο και τα οφέλη του

Νεφρολιθίαση

Ανεπάρκεια σιδήρου

Τα κατάλληλα φυτά για αδυνάτισμα

 Οι καλύτερες αντιοξειδωτικές τροφές

Δίαιτα Ντουκάν

Πολύ χρήσιμες πληροφορίες για την χοληστερίνη

www.emedi.gr

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Κροκέτες μπακαλιάρου με σαλάτα

Σπιτικές κροκέτες μπακαλιάρου με σαλάτα Νόστιμες κροκέτες μπακαλιάρου με σαλάτα ΜΠΑΚΑΛΙΑΡΟΣ: Ο μπακαλιάρος είναι ένα τρόφιμο πλούσιο σε πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας, βιταμίνες (Α, D, K,...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ