Πέμπτη, 30 Ιουνίου, 2022

Ροβίτσα

Print Friendly, PDF & Email

Νόστιμη και υγιεινή ροβίτσα

Ροβίτσα

Η ροβίτσα περιέχει όλες τις βιταμίνες (εκτός της Β12).

Είναι ένα πλήρες και εύγευστο γεύμα.

Αυτό το όσπριο μπορεί να προσφέρει μεγάλη δόση βασικών βιταμινών και ανόργανων συστατικών. Μια μερίδα παρέχει έως και το 80% της απαιτούμενης ημερήσιας δόσης φυλλικού οξέος. Η ροβίτσα είναι, επίσης, πλούσια σε ανθεκτικό άμυλο και διαιτητικές ίνες, έτσι η κατανάλωσή της βελτιώνει την πέψη και βοηθά στην πρόληψη της κοιλιοκάκης και άλλων παρόμοιων καταστάσεων. Επιπλέον, είναι πλούσια πηγή σιδήρου, μαγγανίου, μαγνησίου, ασβεστίου και βιταμίνης Κ. Όλα αυτά τα στοιχεία επηρεάζουν την πυκνότητα των οστών και είναι απαραίτητα για την πρόληψη και την καταπολέμηση διαφόρων παθήσεων των οστών αλλά και της αναιμίας. Τα όσπρια αυτά έχουν αντιοξειδωτική δράση λόγω του ότι περιέχουν βιταμίνη C. Μια μερίδα ροβίτσας θα σας βοηθήσει να ανταποκριθείτε στις καθημερινές ανάγκες αυτής της θρεπτικής ουσίας. Τέλος, περιέχει περίπου 28% πρωτεΐνη, όσο δηλαδή περιέχει και το κρέας και είναι ίσης διατροφικής αξίας. Δοκιμάστε την σε μαγειρευτά ή σε σούπες, βάλτε την μέσα σε σαλάτες ή ακόμα φτιάξτε χορτοφαγικά κεφτεδάκια ή κάντε την πουρέ.

Ροβίτσα

Είναι κατάλληλο για μεσημεριανό φαγητό

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 4 ΑΤΟΜΑ

300 γραμμάρια βιολογική ροβίτσα ή βιολογικές φακές ή μαύρα φασόλια

1,5 λίτρο νερό πηγής

Ιωδιούχο ανεπεξέργαστο θαλασσινό αλάτι

ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΑ ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 4 ΑΤΟΜΑ

10 κ.σ. βιολογικό ελαιόλαδο

600 γραμμάρια βιολογικές ώριμες ντομάτες ή βιολογικός τοματοχυμός

200 γραμμάρια μπαγκέτα στεγνή

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Πλένουμε τη ροβίτσα και την βράζουμε στο νερό σε σιγανή φωτιά για 1-2 ώρες και μέχρι να μαλακώσει τελείως. Προς το τέλος προσθέτουμε 1 κ.γ. αλάτι.
  2. Σερβίρουμε για κάθε άτομο 400 γραμμάρια έτοιμη ζεστή ροβίτσα. Χωριστά σερβίρουμε 150 γραμμάρια ντομάτα ώριμη, τριμμένη στον τρίφτη ή 150 γραμμάρια τοματοχυμό, 50 γραμμάρια μπαγκέτα και 3 κ.σ. ελαιόλαδο. Αφού η ροβίτσα γίνει κάπως χλιαρή, προσθέτουμε την ντομάτα και μετά το ελαιόλαδο (για να μην αλλοιωθούν οι βιταμίνες τους) και αναμιγνύουμε. Τρώγεται το φαγητό κουταλιά-κουταλιά μασώντας 30 φορές κάθε κουταλιά εναλλάξ με μπαγκέτα.
  3. Μισή έως μία ώρα προ του γεύματος σερβίρουμε 250 γραμμάρια χυμό-καρότο-μπανάνα΄.

Μετά το γεύμα σερβίρουμε ως επιδόρπιο 10 βιολογικούς χουρμάδες ή 100 γραμμάρια βιολογική μπανάνα-φρούτο.

Αντί ροβίτσας μπορούμε να βάλουμε 300 γραμμάρια βιολογικές φακές ή 300 γραμμάρια μαύρα φασόλια. Αν χρειαστεί βράζουμε λίγο παραπάνω.

Αντί των 150 γραμμαρίων ντομάτας βάζουμε 2 κ.σ. βιολογικό χυμό λεμονιού.

ΚΑΛΗ ΣΑΣ ΟΡΕΞΗ!!!

by Savvi Diet

Τα καλύτερα υγιεινά τρόφιμα για την υγεία σας

Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα καλύτερα τρόφιμα για την υγεία σας

Διαβάστε, επίσης,

Βιγκανισμός

Καστανό ρύζι με ρεβίθια

Μεσημεριανό φαγητό χωρίς κρέας

Προϊόντα ολικής αλέσεως

Τροφές αντί για ζάχαρη για υγεία

Δίαιτα χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη

H δίαιτα DASH για τη ρύθμιση της πίεσης

www.emedi.gr

Προηγούμενο άρθροΆσθμα
Επόμενο άρθροΣιγκέλλωση
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Κροκέτες μπακαλιάρου με σαλάτα

Σπιτικές κροκέτες μπακαλιάρου με σαλάτα Νόστιμες κροκέτες μπακαλιάρου με σαλάτα ΜΠΑΚΑΛΙΑΡΟΣ: Ο μπακαλιάρος είναι ένα τρόφιμο πλούσιο σε πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας, βιταμίνες (Α, D, K,...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ