Κυριακή, 3 Ιουλίου, 2022
ΑρχικήΔιατροφήΖυμαρικά με γαρίδες και κάπαρη

Ζυμαρικά με γαρίδες και κάπαρη

Print Friendly, PDF & Email

Νόστιμα ζυμαρικά με γαρίδες και κάπαρη

Ζυμαρικά με γαρίδες και κάπαρη

Αυτό το πιάτο είναι γρήγορο, εύκολο, γευστικό και ένας πολύ καλός τρόπος για να εισαγάγετε τις γαρίδες και την κάπαρη στο μενού σας. Η ελαφριά σάλτσα ενισχύει πραγματικά την υπέροχη γεύση των γαρίδων.

ΓΑΡΙΔΕΣ: Οι γαρίδες περιέχουν δύο πολύ ισχυρά θρεπτικά συστατικά σε μεγάλη συγκέντρωση. Τα αντιοξειδωτικά σελήνιο και την ασταξανθίνη. Η ασταξανθίνη είναι ένα αντιοξειδωτικό, χρωστική ουσία που είναι υπεύθυνη για το ιδιαίτερο πορτοκαλοκόκκινο χρώμα των συμπαθέστατων γαρίδων. Ανήκει στην οικογένεια των καροτενοειδών που διακρίνονται για τις ισχυρές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Η ασταξανθίνη έχει τη δυνατότητα να «περνάει» το φράγμα του εγκεφάλου και να προστατεύει από βλάβες του οξειδωτικού στρες. Είναι εξίσου ευεργετική όμως και για την καρδιά και τους μύες. Το σελήνιο με τη σειρά του είναι ισχυρό αντιοξειδωτικό και ισχυροποιεί την αντικαρκινική άμυνα του οργανισμού. Προστατεύει τις κυτταρικές μεμβράνες και το αίμα από το οξειδωτικό στρες. Προστατεύει τα μάτια μας και το νευρικό μας σύστημα ενώ ισχυροποιεί το ανοσοποιητικό μας σύστημα ενάντια στις μολύνσεις του περιβάλλοντος.

ΝΤΟΜΑΤΕΣ: Οι ντομάτες είναι πλούσιες σε βιταμίνη C, ενώ περιέχουν, λυκοπένιο, αισκουλίνη Α, τοματιδίνη και χαλκοναρινγενίνη. Αυτές οι ουσίες έχουν αντιφλεφμονώδεις και αντιοξειδωτικές ιδιότητες, με αποτέλεσμα η ντομάτα να έχει τις αντικαρκινικές και ευεργετικές ιδιότητες υπέρ της καρδιάς! Επίσης, οι ντομάτες έχουν Βιταμίνες Α, Β6 και Κ, φυλλικό οξύ, μαγνήσιο και ποτάσιο. Το λυκοπένιο στις ντομάτες παίζει σημαντικό ρόλο και στην υγεία των οστών. Το πανεπιστήμιο του Τορόντο όρισε δίαιτα 4 εβδομάδων, αφαιρώντας τις πηγές λυκοπένιου από γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση.  Αυτές εμφάνισαν σημαντικά σημάδια μείωσης στα μέταλλα των οστών. Σε επόμενο χρόνο οι ερευνητές θα ψάξουν αν τα χαμηλά επίπεδα λυκοπενίου προκαλούν κακή αντιοξειδωτική άμυνα στα κύτταρα των οστών. Η Α-τοματίνη και το λυκοπένιο επιτίθενται σε καρκινικά κύτταρα, λειτουργώντας αποτρεπτικά στον καρκίνο του μαστού και του προστάτη, μειώνοντας ταυτόχρονα τον κίνδυνο εμφάνισης. Μαγειρεμένες περιέχουν περισσότερα αντιοξειδωτικά, ενώ με την προσθήκη ελαιόλαδου, υπάρχει καλύτερη απορρόφηση από τον οργανισμό.

ΚΑΠΑΡΗ: Η κάπαρη έχει ελάχιστη θερμιδική αξία, μόνο 8 θερμίδες ανά 4 κουταλιές της σούπας. Φτωχή σε θερμίδες, πλούσια όμως σε αντιοξειδωτικές ουσίες και βιταμίνες, αφού πιο συγκεκριμένα περιέχει: βιταμίνες Α, Ε, C, K, νιασίνη, ριβοφλαβίνη και φυλλικό οξύ, ασβέστιο, μαγγάνιο, σίδηρο, μαγνήσιο, χαλκός, σελήνιο και λινολεϊκό οξύ.

ΣΚΟΡΔΟ:  Το σκόρδο αποτελεί για τη λαϊκή ιατρική ένα πολυδύναμο φάρμακο με μεγάλη αξία. Περιέχει αιθέριο έλαιο αποτελούμενο από αλλιίνη, αλλινάση, αλλικίνη, αχοένιο, σκορδινίνες, το αντιοξειδωτικό σελήνιο, ιώδιο, ασβέστιο, μαγγάνιο, σίδηρο, φώσφορο, θειάφι και βιταμίνες Α, Β, Β1, Β2, Β3, Β6, C, και Ε. Περιέχει, επίσης, πτητικό έλαιο, γλίσχρασμα, γλυκοκινίνες και γερμάνιο, καθώς και άλλα χρήσιμα για τον οργανισμό στοιχεία, όπως λευκωματούχες ουσίες, λιπαρές, αμυλώδες και κυτταρίνη.

ΜΑΝΤΖΟΥΡΑΝΑ: Η μαντζουράνα είναι μια από τις ισχυρότερες πηγές φυσικών αντιοξειδωτικών. Τα δραστικά συστατικά που περιέχει, είναι το αιθέριο έλαιο, που αποτελείται από ένυδρο σαβινένιο, λιναλοόλη, καρβακρόλη και άλλα τερπένια, τα φλαβονοειδή, το καφεϊνικό και ροζμαρινικό οξύ και τα τριτερπενοειδή. Περιέχει επίσης, θυμόλη, πτητικά έλαια, στυπτικές και πικρές ουσίες και 40% φυτικές ίνες. Περιέχει ακόμη, ένα πλήθος θρεπτικών συστατικών, όπως βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία. Οι βιταμίνες της είναι η βιταμίνη C, Α, Κ, β καροτίνη, Β6, φυλλικό οξύ και νιασίνη. Τα μέταλλα και τα ιχνοστοιχεία της είναι ο σίδηρος, φώσφορος, κάλιο, μαγγάνιο, ασβέστιο και ψευδάργυρος.

Ζυμαρικά με γαρίδες και κάπαρη

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 2 ΑΤΟΜΑ

250 γρ. βιολογικές γαρίδες

400 γρ. βιολογικές ντομάτες σε κονσέρβα, ψιλοκομμένες

1 κουταλάκι του γλυκού βιολογική κάπαρη

2 σκελίδες βιολογικό σκόρδο, θρυμματισμένες 

2 κουταλιές της σούπας βιολογικό ελαιόλαδο

¼ κουταλάκι βιολογικό μπούκοβο 

¼ κουταλάκι του γλυκού  βιολογική μαντζουράνα

1 κουταλάκι του γλυκού ακατέργαστη ζάχαρη

1 κουταλάκι του γλυκού βιολογικός πελτές ντομάτας

1/2 ποτηράκι ξηρό βιολογικό λευκό κρασί

1 χούφτα ψιλοκομμένος βιολογικός μαϊντανός

1 κουταλιά της σούπας βιολογικός χυμός λεμονιού

Ιωδιούχο ανεπεξέργαστο θαλασσινό αλάτι

Φρεσκοτριμμένο βιολογικό μαύρο πιπέρι

1 πακέτο βιολογικά ζυμαρικά της αρεσκείας σας

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε μια μεγάλη κατσαρόλα και προσθέτετε το θρυμματισμένο σκόρδο και τηγανίζετε σε υψηλή φωτιά για 1 λεπτό.
  2. Ανακατέψτε τον πελτέ ντομάτας, το μπούκοβο, τη μαντζουράνα και μαγειρέψτε για ένα ακόμη λεπτό.
  3. Στη συνέχεια, προσθέστε το κρασί, την κάπαρη, τις κονσερβοποιημένες ντομάτες και το αλατοπίπερο. Αφήστε να βράσει και στη συνέχεια μειώστε τη θερμότητα και σιγοβράστε.
  4. Σε μια άλλη κατσαρόλα μαγειρέψτε τα μακαρόνια σε αλατισμένο νερό.
  5. Σουρώστε τα και ρίξτε τα στο μείγμα με τις γαρίδες.
  6. Λίγο πριν μαγειρευτούν τα ζυμαρικά, βάλτε τις γαρίδες στην κατσαρόλα με τη σάλτσα ντομάτας και μαγειρέψτε μέχρι να γίνουν ροζ.
  7. Μόλις γίνουν τα ζυμαρικά, συνδυάστε με τα άλλα συστατικά στην κατσαρόλα, προσθέστε ψιλοκομμένο μαϊντανό και ανακατέψτε.
  8. Σερβίρετε σε ένα μπολ και περιχύστε το χυμό λεμονιού στην κορυφή.

ΚΑΛΗ ΣΑΣ ΟΡΕΞΗ!!!

by Savvi Diet

Τα καλύτερα υγιεινά τρόφιμα για την υγεία σας

Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα καλύτερα τρόφιμα για την υγεία σας

Διαβάστε, επίσης,

Τα ελληνικά όστρακα

Κριθαρότο με γαρίδες

Σπαγγέτι με σπανάκι και κατσικίσιο τυρί

Σπαγγέτι με θαλασσινά

Γαρίδες με μακαρόνια – emedi.gr

Μύδια με μαϊντανό – Emedi

Σουπιές με χόρτα – Emedi

Χρήσιμες πληροφορίες για την ασταξανθίνη

Αγγούρια με γαρίδες

Σπαγγέτι μαρινάρα

Καλή Σαρακοστή!

Χιτοζάνη

Τα καλύτερα Ελληνικά τοπικά φαγητά

Γαρίδες ψητές

www.emedi.gr

 

 

 

 

Προηγούμενο άρθροΔερματικές αντιδράσεις φαρμάκων
Επόμενο άρθροΝόσος του Crohn
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Πρωινή ναυτία

Εάν έχετε πρωινή ναυτία αποφύγετε τις έντονες οσμές, την υπερβολική κούραση, τα πικάντικα τρόφιμα και τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη. Η πρωινή ναυτία...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ