Τετάρτη, 29 Ιουνίου, 2022
ΑρχικήΔιατροφήΚοτόπουλο piccata

Κοτόπουλο piccata

Print Friendly, PDF & Email

Νόστιμο κοτόπουλο piccata ή πικάτα

Κοτόπουλο piccata

Θα το λατρέψετε αυτό το δείπνο με κρεμώδες κοτόπουλο λεμονιού που σερβίρεται με πουρέ πατάτας και πράσινα φασόλια.

ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ: Το κοτόπουλο, το οποίο ανήκει στην κατηγορία του «άσπρου κρέατος» θεωρείται ως μια από τις καλύτερες πηγές ζωικής πρωτεΐνης, ενώ ταυτόχρονα προσφέρει στον οργανισμό μας και άλλα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, όπως σίδηρο, μαγνήσιο, σελήνιο και βιταμίνες του συμπλέγματος Β. Ταυτόχρονα, έχει λιγότερα «κακά» λιπαρά (γνωστά και ως κορεσμένα) και χοληστερόλη σε σχέση με το κόκκινο κρέας. Επιπρόσθετα, λόγω του χαμηλού κόστους αγοράς του αποτελεί μια οικονομική επιλογή που μπορεί να μαγειρευτεί με πολλούς τρόπους. Ας μην ξεχνάμε, όμως, ότι και τα διάφορα μέρη του κοτόπουλου διαφέρουν ως προς την περιεκτικότητά τους σε λίπος, με αποτέλεσμα το στήθος να αποτελεί περισσότερο υγιεινή επιλογή σε σχέση με το μπούτι, καθώς έχει μικρότερη περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά.

ΚΡΕΜΜΥΔΙΑ: Βοηθούν στην επούλωση των πληγών και ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστηµα, καθώς, είναι πλούσιο σε βιταµίνη C. Έχουν αντικαρκινική δράση. Επιστημονικές μελέτες έδειξαν ότι η κουερσετίνη και κατ’ επέκταση το κρεμμύδι, όπως και άλλα φρούτα και λαχανικά που την περιέχουν συμβάλλει στη μείωση της εμφάνισης καρκίνου του προστάτη, των ωοθηκών, του μαστού, του στομάχου, του παχέος εντέρου.

ΣΚΟΡΔΟ: Το σκόρδο αποτελεί για τη λαϊκή ιατρική ένα πολυδύναμο φάρμακο με μεγάλη αξία. Περιέχει αιθέριο έλαιο αποτελούμενο από αλλιίνη, αλλινάση, αλλικίνη, αχοένιο, σκορδινίνες, το αντιοξειδωτικό σελήνιο, ιώδιο, ασβέστιο, μαγγάνιο, σίδηρο, φώσφορο, θειάφι και βιταμίνες Α, Β, Β1, Β2, Β3, Β6, C, και Ε. Περιέχει επίσης, πτητικό έλαιο, γλίσχρασμα, γλυκοκινίνες και γερμάνιο, καθώς και άλλα χρήσιμα για τον οργανισμό στοιχεία, όπως λευκωματούχες ουσίες, λιπαρές, αμυλώδες και κυτταρίνη.

ΚΑΠΑΡΗ: Η κάππαρη έχει ελάχιστη θερμιδική αξία, μόνο 8 θερμίδες ανά 4 κουταλιές της σούπας. Φτωχή σε θερμίδες, πλούσια όμως σε αντιοξειδωτικές ουσίες και βιταμίνες, αφού πιο συγκεκριμένα περιέχει: βιταμίνες Α, Ε, C, K, νιασίνη, ριβοφλαβίνη και φολικό οξύ, ασβέστιο, μαγγάνιο, σίδηρο, μαγνήσιο, χαλκός, σελήνιο και λινολεϊκό οξύ.

ΜΑΪΝΤΑΝΟΣ: ∆υναµώνει το ανοσοποιητικό σύστηµα και ενισχύει τη νεφρική λειτουργία, µια και έχει ήπια διουρητική δράση.

Νόστιμο κοτόπουλο πικάτα

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 4 ΑΤΟΜΑ

1/4 φλιτζάνι βιολογικό αλεύρι ολικής αλέσεως

4 μικρά φιλέτα στήθους βιολογικού κοτόπουλου

2 κουταλιές εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο

40 γρ. βιολογικό βούτυρο

2 βιολογικά κρεμμύδια, λεπτές φέτες

1 σκελίδα βιολογικό σκόρδο, θρυμματισμένη

1 κουταλάκι του γλυκού φύλλα βιολγικό θυμάρι, συν επιπλέον για σερβίρισμα

1 φλιτζάνι βιολογικό ζωμό από κοτόπουλο

1/4 φλιτζάνι βιολογικός χυμός λεμονιού

300 γρ. βιολογική κρέμα γάλακτος 35%

1 μικρό βιολογικό λεμόνι, σε λεπτές φέτες

2 κουταλιές κάπαρη κάππαρη στραγγισμένη, ξεπλυμένη

1 κουταλιά της σούπας ψιλοκομμένα φρέσκα φύλλα βιολογικού μαϊντανού

Ιωδιούχο ανεπεξέργαστο θαλασσινό αλάτι

Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Πουρές βιολογικής πατάτας, για σερβίρισμα

200 γραμμάρια βιολογικά φασολάκια στον ατμό, για σερβίρισμα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Τοποθετήστε το αλεύρι σε μια μεγάλη σακούλα. Αλατοπιπερώστε το κοτόπουλο και τοποθετήστε το στο σακουλάκι. Ανακινήστε για να επικαλύψετε το κοτόπουλο με αλεύρι.
  2. Ζεσταίνετε 1/2 το λάδι και 1/2 το βούτυρο σε ένα μεγάλο τηγάνι σε μέτρια-υψηλή φωτιά. Προσθέστε το κοτόπουλο στο τηγάνι, απομακρύνοντας το υπερβολικό αλεύρι. Μαγειρέψτε για 4 έως 5 λεπτά κάθε πλευρά ή μέχρι να ροδίσουν. Μεταφέρουμε σε ένα πιάτο.
  3. Προσθέστε το υπόλοιπο λάδι και το υπόλοιπο βούτυρο στο τηγάνι. Προσθέστε τα κρεμμύδια, το σκόρδο και το θυμάρι. Μαγειρέψτε, ανακατεύοντας, για 2 έως 3 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν τα κρεμμύδια. Προσθέστε το ζωμό κοτόπουλου, το χυμό λεμονιού και την κρέμα στο τηγάνι. Αλατοπιπερώστε.
  4. Ανακατέψτε καλά και επιστρέψτε το κοτόπουλο στο τηγάνι. Σιγοβράστε σε χαμηλή θερμοκρασία χωρίς καπάκι, για 10 έως 12 λεπτά ή έως ότου ψηθεί το κοτόπουλο και η σάλτσα έχει ελαφρώς παχυνθεί.
  5. Προσθέστε φέτες λεμονιού στο τηγάνι και αφαιρέστε από τη φωτιά. Πασπαλίστε με την κάπαρη, το μαϊντανό και το θυμάρι.
  6. Σερβίρετε με πουρέ πατάτας και φασολάκια στον ατμό.

Τα καλύτερα βιολογικά προϊόντα

Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα κατάλληλα βιολογικά προϊόντα

Διαβάστε, επίσης,

Το κοτόπουλο του στρατηγού Τσο

Κοτόπουλο με κρέμα γλυκοπατάτας

Υγιεινό κοτόπουλο ψητό με πατάτες

Τροφές για όσους έχουν καρκίνο

Κοτόσουπα

Θεραπευτικό ρόφημα για το κρύωμα

Είναι υγιεινές οι έτοιμες σούπες;

Το χρονικό ενός καλοκαιρινού κρυολογήματος

Μπούτι ή στήθος;

Κοτόσουπα για το κρύωμα

Δίαιτα με σούπες

Ταϊλανδέζικο κοτόπουλο με κάρυ

www.emedi.gr

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Κροκέτες μπακαλιάρου με σαλάτα

Σπιτικές κροκέτες μπακαλιάρου με σαλάτα Νόστιμες κροκέτες μπακαλιάρου με σαλάτα ΜΠΑΚΑΛΙΑΡΟΣ: Ο μπακαλιάρος είναι ένα τρόφιμο πλούσιο σε πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας, βιταμίνες (Α, D, K,...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ