Η γρίπη είναι ιογενής λοίμωξη
Η γρίπη είναι οξεία, συνήθως, αυτοπεριοριζόμενη, εμπύρετη, ιογενής λοίμωξη, που προκαλείται από τους τύπους Α, Β, C και D του ιού της γρίπης.
Χαρακτηρίζεται από φλεγμονή του ρινικού βλεννογόνου, του φάρυγγα, των επιπεφυκότων και της αναπνευστικής οδού.
Επιδημικές εξάρσεις εμφανίζονται, σχεδόν, κάθε χρόνο και είναι ποικίλης βαρύτητας
- Ο ιός της γρίπης εμφανίζει την ικανότητα μεταβολής του αντιγονικού του χαρακτηρα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την ύπαρξη στελεχών του ιού που απέναντι τους υπάρχει μικρή ανοσολογική αντίσταση και μπορεί να οδηγήσει σε πανδημίες
Η γρίπη είναι μια μεταδοτική ασθένεια στα πτηνά και τα θηλαστικά και προκαλείται από ιούς RNA της οικογένειας των Ορθοβλεννοϊών.
Τυπικά η γρίπη μεταδίδεται μέσω του αέρα και του φτερνίσματος, καθώς και από τις ακαθαρσίες των πτηνών. Η γρίπη μπορεί να μεταδοθεί από σάλιο, φτέρνισμα, περιττώματα και αίμα. Οι μολύνσεις επίσης συμβαίνουν με επαφή με αυτά τα σωματικά υγρά ή από επαφή με μολυσμένες επιφάνειες. Οι ιοί της γρίπης μπορούν να παραμείνουν λοιμώδεις για περίπου μια εβδομάδα σε ανθρώπινη θερμοκρασία, πάνω από 20 μέρες σε 0°C και για πολύ μεγαλύτερες περιόδους σε χαμηλότερες θερμοκρασίες.
Η γρίπη εξαπλώνεται στον κόσμο με εποχιακές πανδημίες, σκοτώνοντας εκατομμύρια ανθρώπους σε πανδημικά χρόνια και χιλιάδες ανθρώπους σε μη πανδημικά χρόνια.
Τρεις πανδημίες γρίπης συνέβησαν τον 20ό αιώνα σκοτώνοντας εκατομμύρια ανθρώπους, με την κάθε μια των πανδημιών να εμφανίζει την γρίπη κάθε φορά ως νέο μικροβιολογικό στέλεχος. Αυτά τα νέα στελέχη εμφανίζονται ως αποτέλεσμα μετάδοσης του ιού από άλλα θηλαστικά σε ανθρώπους.
Ένα θανατηφόρο στέλεχος, το Η5Ν1 (Γρίπη των πτηνών), έχει παρουσιαστεί ως μεγάλος κίνδυνος για μια καινούρια πανδημία γρίπης από την πρώτη στιγμή που σκότωσε ανθρώπους στην Ασία την δεκαετία του ’90. Ευτυχώς ωστόσο αυτός ο ιός δεν μεταδίδεται εύκολα στους ανθρώπους.
Το 2009 ένα άλλο θανατηφόρο στέλεχος του H1N1, η γρίπη των χοίρων παρουσιάστηκε στο Μεξικό και από εκεί μεταδόθηκε σε ΗΠΑ και γειτονικές χώρες φτάνοντας την Ευρώπη, Ασία Αφρική, Ωκεανία. Η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας κήρυξε αυτό το στέλεχος πανδημία στις 11 Ιουνίου 2009.
Εμβόλια ενάντια στην γρίπη συνήθως χορηγούνται σε ανθρώπους υψηλού κινδύνου στις αναπτυγμένες χώρες καθώς και σε πτηνά. Το πιο κοινό εμβόλιο περιέχει ανενεργά υλικά από τρία στελέχη ιών.
Στην ταξινόμηση ιών, οι ιοί της γρίπης είναι ιοί RNA Orthomyxoviridae:
Ιός γρίπης A
Ιός γρίπης B
Ιός γρίπης C
Ιός γρίπης D
Ιός γρίπης A
Οι ιοί τύπου A είναι τα πιο ιογενή ανθρώπινα παθογόνα και προκαλούν την πιο σοβαρή ασθένεια. Ο ιός γρίπης A μπορεί να υποδιαιρεθεί σε διαφορετικούς ορότυπους βάσει της απόκρισης αντισωμάτων σε αυτούς τους ιούς.
Οι ορότυποι οι οποίοι έχουν επιβεβαιωθεί σε ανθρώπους, ταξινομημένοι σύμφωνα με τον αριθμό γνωστών ανθρώπινων πανδημικών θανάτων, είναι οι εξής:
H1N1, ο οποίος προκάλεσε την Ισπανική Γρίπη το 1918, και την Γρίπη των Χοίρων το 2009
H2N2, ο οποίος προκάλεσε την Ασιατική Γρίπη το 1957
H3N2, ο οποίος προκάλεσε την Γρίπη του Χονγκ Κονγκ το 1968
H5N1, ο οποίος προκάλεσε την Γρίπη των Πτηνών το 2004
H7N7, ο οποίος έχει ασυνήθιστο ζωονοσογόνο δυναμικό
H1N2, ενδημικός στους ανθρώπους, τα γουρούνια και τα πουλιά
H9N2
H7N2
H7N3
H10N7
Επηρεαζόμενα συστήματα: Αναπνευστικό
Επικρατέστερη ηλικία: Παιδιά της σχολικής ηλικίας (3-16 ετών), νεαροί ενήλικες (16-40 ετών), υπερήλικες (> 75 ετών)
Επικρατέστερο φύλο: Άνδρες = Γυναίκες
ΣΗΜΕΙΑ ΚΑΙ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΓΡΙΠΗΣ
Αιφνίδια έναρξη με:
- Υψηλό πυρετό
- Μυαλγίες (μερικές φορές είναι βαριές και διαρκούν για ημέρες)
- Πονόλαιμος/φαρυγγίτιδα
- Μη παραγωγικός βήχας
- Κοιλιακά άλγη
- Κεφαλαλγία
- Τραχηλική λεμφαδενοπάθεια
- Ρίγη
- Γαστρεντερικά άλγη σε νέα παιδιά
- Ρινική συμφόρηση
- Κακουχία
- Υγροί ρόγχοι
- Ρινόρροια
- Παραρρινοκολπίτιδα
- Συριγμός
- Πταρμός
ΑΙΤΙΑ ΓΡΙΠΗΣ
Ορθοβλεννοϊοί (ιός της γρίπης με αντιγονικό τύπο Α, Β, C ή D) που μεταδίδεται από άτομο σε άτομο ή με έμμεση επαφή (π.χ. χρήση μολυσμένου ποτηριού)
ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥ ΓΡΙΠΗΣ
Για προσβολή από τη νόσο:
- Ασθενείς σε ημίκλειστους χώρους, όπως τα γηροκομεία
- Μαθητές, φυλακισμένοι
- Συγχρωτισμός, κλειστοί χώροι σε περίοδο επιδημίας
Για επιπλοκές:
- Χρόνιες αναπνευστικές παθήσεις
- Καρδιαγγειακές παθήσεις, συμπεριλαμβανομένων των βαλβιδοπαθειών και της συμφορητικής καρδιακής ανεπάρκειας
- Μεταβολικές παθήσεις
- Αιμοσφαιρινοπάθειες
- Κακοήθειες
- Κύηση, κατά το 3ο τρίμηνο
- Νεογνά, γέροντες
- Ανοσοκαταστολή
ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΓΡΙΠΗΣ
ΔΙΑΦΟΡΙΚΗ ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΓΡΙΠΗΣ
- Εμπύρετο ή απύρετο κοινό κρυολόγημα
- Βρογχίτιδα
- Άτυπη πνευμονία
- Ιογενής αμυγδαλίτιδα
- Λοιμώδης μονοπυρήνωση
- Λοίμωξη από ιό Coxsackie
- Άλλες ιογενείς λοιμώξεις
ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΑ ΕΥΡΗΜΑΤΑ ΓΡΙΠΗΣ
- Καλλιέργεια ρινοφαρυγγικού υλικού, λαμβανομένου δια στυλεού ή εκπλύσεως, σε αυγά όρνιθας ή ιστούς.
Ενδονοσοκομειακές δοκιμασίες:
- Αντισώματα που συνδέουν τα συμπληρώματα
- Ανοσοφθορισμός ή Elisa
- Δοκιμασία αναστολής της αιμοσυγκόλλησης
- Αύξηση του τίτλου των αντιϊκών αντισωμάτων κατά τη διάρκεια της ανάρρωσης – δεν είναι κλινικά χρήσιμη
- Λευκοπενία
- Η ύπαρξη λευκοκυττάρωσης μπορεί να σημάνει την έναρξη επιπλοκών
ΠΑΘΟΛΟΓΟΑΝΑΤΟΜΙΚΑ ΕΥΡΗΜΑΤΑ ΓΡΙΠΗΣ
Φλεγμονή της αναπνευστικής οδού
ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΗ ΓΡΙΠΗΣ
Ακτινογραφία θώρακα:
- Χωρίς παθολογικά ευρήματα (50-90%)
- Επίταση των αγγειακών σκιάσεων
- Ινώδεις ταινίες στις βάσεις (ατελεκτασίες)
- Βαμβακοειδείς διηθήσεις – ήπια νόσος
- Διάχυτες κυψελιδικές διηθήσεις, χαρακτηριστικές του συνδρόμου αναπνευστικής δυσχέρειας των ενηλίκων
ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΕΣ ΜΕΘΟΔΟΙ ΓΡΙΠΗΣ
- Καλλιέργειες σε ιστούς ρινοφαρυγγικού υλικού λαμβανομένου δια στυλεού ή εκπλύσεως
- PCR ή αλυσιδωτή αντίδραση πολυμεράσης
- Ιστορικό και φυσική εξέταση – προσοχή στην επιδημιολογία (π.χ. πρόσφατη έξαρση στην περιοχή)
ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΓΡΙΠΗΣ
ΕΝΔΕΙΚΝΥΟΜΕΝΗ ΑΓΩΓΗ ΥΓΕΙΑΣ ΓΡΙΠΗΣ
Εξωνοσοκομειακή αντιμετώπιση, εκτός από τις περιπτώσεις σοβαρών επιπλοκών ή για την αντιμετώπιση πασχόντων που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου
ΓΕΝΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΓΡΙΠΗΣ
- Συμπτωματική αγωγή (αλατούχα ρινικά εκνεφώματα, αναλγητικές γαργάρες ή γαργάρες τεΐου όταν υπάρχει δυσφορία στον λαιμό)
- Δροσερός υγροποιητής ατμόσφαιρας για την εφύγρανση του εισπνεόμενου αέρα
- Τεχνικές αναπνευστικής απομόνωσης
- Οι ενδονοσοκομειακοί ασθενείς μπορεί να χρειασθούν οξυγόνο ή υποστήριξη της αναπνοής
- Διακοπή του καπνίσματος
ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΓΡΙΠΗΣ
Παραμονή στο κρεβάτι κατά την οξεία φάση και για 24-48 ώρες μετά την επάνοδο της θερμοκρασίας στα φυσιολογικά επίπεδα. Οι ενδονοσοκομειακοί ασθενείς θα πρέπει να απομονώνονται από επαφές με τη βοήθεια καλού πλυσίματος των χεριών
ΔΙΑΙΤΑ ΓΡΙΠΗΣ
Αύξηση της πρόσληψης υγρών
ΦΑΡΜΑΚΑ ΓΡΙΠΗΣ
ΦΑΡΜΑΚΑ ΕΚΛΟΓΗΣ ΓΡΙΠΗΣ
Συνιστάται στα άτομα με γρίπη να ξεκουράζονται, να πίνουν πολλά υγρά, να αποφεύγουν τη χρήση αλκοόλ και καπνού και, εάν είναι απαραίτητο, να λαμβάνουν φάρμακα όπως ακεταμινοφαίνη (παρακεταμόλη) για την ανακούφιση του πυρετού και των μυϊκών πόνων που σχετίζονται με τη γρίπη. Αντιθέτως, δεν υπάρχουν αρκετά στοιχεία που να υποστηρίζουν τα κορτικοστεροειδή ως πρόσθετη θεραπεία για τη γρίπη. Συνιστάται να αποφεύγετε τη στενή επαφή με άλλους για να αποτρέψετε την εξάπλωση της λοίμωξης. Τα παιδιά και οι έφηβοι με συμπτώματα γρίπης (ιδιαίτερα πυρετός) θα πρέπει να αποφεύγουν τη λήψη ασπιρίνης κατά τη διάρκεια μιας λοίμωξης από γρίπη (ιδίως της γρίπης τύπου Β), διότι μπορεί να οδηγήσει σε σύνδρομο Reye, μια σπάνια αλλά δυνητικά θανατηφόρα νόσο του ήπατος. Δεδομένου ότι η γρίπη προκαλείται από ιό, τα αντιβιοτικά δεν έχουν καμία επίδραση στη λοίμωξη, αλλά μπορεί να συνταγογραφούνται για δευτερογενείς λοιμώξεις όπως η βακτηριακή πνευμονία. Τα αντιιικά φάρμακα μπορεί να είναι αποτελεσματικά, εάν δοθούν νωρίς (εντός 48 ωρών έως τα πρώτα συμπτώματα), αλλά ορισμένα στελέχη της γρίπης μπορούν να δείξουν αντίσταση στα τυπικά αντιιικά φάρμακα και υπάρχει ανησυχία για την ποιότητα της έρευνας.
Αντιϊκά
Οι δύο κατηγορίες αντιιικών φαρμάκων που χρησιμοποιούνται κατά της γρίπης είναι αναστολείς της νευραμινιδάσης (oseltamivir, zanamivir, laninamivir και peramivir) και αναστολείς της πρωτεΐνης M2 (παράγωγα αδαμαντάνης). Στη Ρωσία, το umifenovir πωλείται για θεραπεία της γρίπης και το πρώτο τρίμηνο του 2020 είχε μερίδιο 16% στην αντιιική αγορά.
Αναστολείς της νευραμινιδάσης
Συνολικά, τα οφέλη των αναστολέων της νευραμινιδάσης σε εκείνους που κατά τα άλλα είναι υγιείς δεν φαίνεται να είναι μεγαλύτεροι από τους κινδύνους. Δεν φαίνεται να υπάρχει όφελος σε άτομα με άλλα προβλήματα υγείας. Σε εκείνους που πιστεύεται ότι είχαν γρίπη, μείωσαν το χρονικό διάστημα που τα συμπτώματα παρουσίαζαν λίγο λιγότερο από μια ημέρα, αλλά δεν φαίνεται να επηρεάζουν τον κίνδυνο επιπλοκών, όπως η ανάγκη νοσηλείας ή πνευμονίας. Η αυξανόμενη διαδεδομένη αντίσταση στους αναστολείς της νευραμινιδάσης έχει οδηγήσει τους ερευνητές να αναζητήσουν εναλλακτικά αντιιικά φάρμακα με διαφορετικούς μηχανισμούς δράσης.
Αναστολείς Μ2
Τα αντιιικά φάρμακα αμανταδίνη και ριμανταδίνη αναστέλλουν ένα ιϊκό κανάλι ιόντων (Μ2 πρωτεΐνη), αναστέλλοντας έτσι την αντιγραφή του ιού της γρίπης Α. Αυτά τα φάρμακα μερικές φορές είναι αποτελεσματικά κατά της γρίπης Α, εάν δοθούν νωρίς στη λοίμωξη, αλλά είναι αναποτελεσματικά έναντι των ιών της γρίπης Β, που δεν έχουν τον στόχο του φαρμάκου Μ2. Η μετρηθείσα αντίσταση στην αμανταδίνη και τη ριμανταδίνη σε αμερικανικά προϊόντα απομόνωσης H3N2 αυξήθηκε σε 91% το 2005. Αυτό το υψηλό επίπεδο αντοχής μπορεί να οφείλεται στην εύκολη διαθεσιμότητα αμανταδινών ως μέρος των εξωχρηματιστηριακών θεραπειών σε χώρες όπως η Κίνα και η Ρωσία, και η χρήση τους για την πρόληψη της εκδήλωσης γρίπης στα εκτρεφόμενα πουλερικά. Το CDC συνέστησε τη χρήση αναστολέων Μ2 κατά τη διάρκεια της περιόδου γρίπης 2005-2006 λόγω των υψηλών επιπέδων αντοχής στα φάρμακα.
Αντενδείξεις: Κύηση, θηλάζουσες μητέρες
Προφυλάξεις:
Αμανταδίνη:
- Μπορεί να προκαλέσει ήπια συμπτώματα από το ΚΝΣ (όπως, ζαλάδες, αϋπνία, άγχος) που είναι δοσοεξαρτώμενα και υποχωρούν με τη διακοπή του φαρμάκου. Μπορεί να ελαττώσει την ικανότητα πραγματοποίησης επικίνδυνων εργασιών ή οδήγησης οχήματος
- Μπορεί να ενεργοποιήσει υποκείμενες καταστάσεις που προκαλούν σπασμούς και να προκαλέσει επιληπτικές εξάρσεις. Οι ηλεκτροεγκεφαλικές διαταραχές επιτείνονται
- Μπορεί να προκαλέσει παροξυσμό ηπατικής νόσου
- Ανεξέλεγκτη ψύχωση ή βαριά ψυχονεύρωση
- Παρακολούθηση σθενών με συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια για πιθανή επιδείνωση
- Ασθενείς > 65 ετών ή με ελάττωση της νεφρικής λειτουργίας, θα πρέπει να λαμβάνουν μειωμένη δόση
Σημαντικές πιθανές αλληλεπιδράσεις:
Επίταση αντιδράσεων σαν της ατροπίνης μπορεί να εμφανισθεί, εάν η αμανταδίνη χορηγείται ταυτόχρονα με αντιχολινεργικά φάρμακα (π.χ. αντιϊσταμινικά). Μπορεί, επίσης, να υπάρξει αλληλεπίδραση με διεγερτικά του ΚΝΣ
ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΤΟΥ ΑΣΘΕΝΟΥΣ ΜΕ ΓΡΙΠΗ
Σε ήπιες περιπτώσεις, συνήθως, δεν χρειάζεται παρακολούθηση. Παρακολουθείστε τις περιπτώσεις μέσης ή μεγάλης βαρύτητας, μέχρι ύφεσης των συμπτωμάτων και πλήρους θεραπείας των επιπλοκών
ΠΡΟΛΗΨΗ/ΑΠΟΦΥΓΗ ΓΡΙΠΗΣ
Εμβολιασμός κατά της γρίπης
Το εμβόλιο γρίπης συνιστάται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) για ομάδες υψηλού κινδύνου, όπως εγκύους, παιδιά ηλικίας κάτω των πέντε ετών, ηλικιωμένους, εργαζόμενους στον τομέα της υγείας και άτομα που έχουν χρόνιες ασθένειες όπως το HIV/AIDS, άσθμα, διαβήτης, καρδιακές παθήσεις ή ανοσοκατασταλμένοι μεταξύ άλλων. Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των Ηνωμένων Πολιτειών (CDC) προτείνουν το εμβόλιο γρίπης για άτομα ηλικίας έξι μηνών και άνω που δεν έχουν αντενδείξεις. Σε υγιείς ενήλικες είναι μέτρια αποτελεσματικό στη μείωση της ποσότητας συμπτωμάτων που μοιάζουν με γρίπη σε έναν πληθυσμό. Σε υγιή παιδιά άνω των δύο ετών, το εμβόλιο μειώνει τις πιθανότητες γρίπης κατά περίπου τα δύο τρίτα, ενώ δεν έχει μελετηθεί καλά σε παιδιά κάτω των δύο ετών. Σε άτομα με χρόνια αποφρακτική πνευμονική νόσο ο εμβολιασμός μειώνει τις παροξύνσεις, δεν είναι σαφές εάν μειώνει τις παροξύνσεις του άσθματος. Τα στοιχεία υποστηρίζουν χαμηλότερο ποσοστό ασθένειας που μοιάζει με γρίπη σε πολλές ομάδες που είναι ανοσοκατεσταλμένες όπως αυτές με: HIV/AIDS, καρκίνο και μεταμόσχευση μετά από όργανα. Σε άτομα υψηλού κινδύνου η ανοσοποίηση μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων. Το εάν η ανοσοποίηση των εργαζομένων στην υγειονομική περίθαλψη επηρεάζει τα αποτελέσματα του ασθενούς είναι αμφιλεγόμενη με ορισμένες κριτικές να βρίσκουν ανεπαρκή στοιχεία και άλλες να βρίσκουν προσωρινά στοιχεία. Λόγω του υψηλού ποσοστού μετάλλαξης του ιού, ένα συγκεκριμένο εμβόλιο γρίπης παρέχει συνήθως προστασία όχι περισσότερο από λίγα χρόνια. Κάθε χρόνο, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προβλέπει ποια στελέχη του ιού είναι πιθανό να κυκλοφορούν τον επόμενο χρόνο, επιτρέποντας στις φαρμακευτικές εταιρείες να αναπτύξουν εμβόλια που θα παρέχουν την καλύτερη ανοσία έναντι αυτών των στελεχών. Το εμβόλιο αναδιαμορφώνεται κάθε σεζόν για μερικά συγκεκριμένα στελέχη γρίπης, αλλά δεν περιλαμβάνει όλα τα στελέχη που δραστηριοποιούνται στον κόσμο κατά τη διάρκεια αυτής της σεζόν. Χρειάζονται περίπου έξι μήνες για τους κατασκευαστές να διαμορφώσουν και να παράγουν τα εκατομμύρια δόσεις που απαιτούνται για την αντιμετώπιση των εποχιακών επιδημιών. κατά καιρούς, ένα νέο ή παραμελημένο στέλεχος γίνεται εμφανές κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Είναι, επίσης δυνατό, να μολυνθείτε λίγο πριν τον εμβολιασμό και να αρρωστήσετε με το στέλεχος που υποτίθεται ότι πρέπει να αποτρέψει το εμβόλιο, καθώς, το εμβόλιο διαρκεί περίπου δύο εβδομάδες για να γίνει αποτελεσματικό. Τα εμβόλια μπορεί να προκαλέσουν την αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος σαν να είχε μολυνθεί πραγματικά το σώμα και γενικά συμπτώματα λοίμωξης (πολλά συμπτώματα κρυολογήματος και γρίπης είναι απλά γενικά συμπτώματα λοίμωξης). Η πιο επικίνδυνη ανεπιθύμητη ενέργεια είναι μια σοβαρή αλλεργική αντίδραση είτε στο ίδιο το υλικό του ιού είτε σε υπολείμματα από τα αυγά όρνιθας που χρησιμοποιούνται για την ανάπτυξη της γρίπης. Ωστόσο, αυτές οι αντιδράσεις είναι εξαιρετικά σπάνιες. Μια ανασκόπηση Cochrane του 2018 σε παιδιά με καλή γενική υγεία διαπίστωσε ότι η ζωντανή ανοσοποίηση φάνηκε να μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης γρίπης για τη σεζόν από 18% σε 4%. Το απενεργοποιημένο εμβόλιο φάνηκε να μειώνει τον κίνδυνο γρίπης για την εποχή από 30% σε 11%. Δεν υπήρχαν αρκετά δεδομένα για να εξαχθούν οριστικά συμπεράσματα σχετικά με σοβαρές επιπλοκές όπως πνευμονία ή νοσηλεία. Για υγιείς ενήλικες, μια ανασκόπηση του Cochrane το 2018 έδειξε ότι τα εμβόλια μείωσαν τη συχνότητα εμφάνισης γρίπης που επιβεβαιώθηκε από εργαστήριο από 2,3% σε 0,9%, γεγονός που συνιστά μείωση του κινδύνου περίπου 60%. Ωστόσο, για ασθένεια που μοιάζει με γρίπη, η οποία ορίζεται ως τα ίδια συμπτώματα βήχα, πυρετού, κεφαλαλγίας, ρινικής καταρροής και σωματικών πόνων και πόνων, το εμβόλιο μείωσε τον κίνδυνο από 21,5% σε 18,1%. Αυτό αποτελεί μια πολύ πιο μέτρια μείωση του κινδύνου περίπου 16%. Η διαφορά πιθανότατα εξηγείται από το γεγονός ότι περισσότεροι από 200 ιοί προκαλούν τα ίδια ή παρόμοια συμπτώματα με τον ιό της γρίπης. Μια άλλη ανασκόπηση εξέτασε την επίδραση της βραχυπρόθεσμης και μακροχρόνιας άσκησης πριν από το εμβόλιο, ωστόσο, δεν καταγράφηκαν οφέλη ή βλάβες. Η σχέση κόστους-αποτελεσματικότητας του εποχιακού εμβολιασμού της γρίπης έχει αξιολογηθεί ευρέως για διαφορετικές ομάδες και σε διαφορετικά περιβάλλοντα. Έχει γενικά αποδειχθεί ότι είναι μια οικονομικά αποδοτική παρέμβαση, ειδικά σε παιδιά και ηλικιωμένους, ωστόσο τα αποτελέσματα των οικονομικών αξιολογήσεων του εμβολιασμού κατά της γρίπης έχουν συχνά βρεθεί ότι εξαρτώνται από βασικές υποθέσεις.
Υπάρχουν φυσικοί τρόποι να προστατευθείτε από τη γρίποι, τα κρυολογήματα, τον κορωνοϊό και άλλαες ιογενείς λοιμώξεις!!!
ΠΙΘΑΝΕΣ ΕΠΙΠΛΟΚΕΣ ΓΡΙΠΗΣ
- Μυοκαρδίτιδα (σπάνια)
- Μυοσφαιρινουρία
- Μυοσίτιδα (σπάνια)
- Μέση ωτίτιδα
- Περικαρδίτιδα (σπάνια)
- Πνευμονία
- Σύνδρομο Reye
- Ραβδομυόλυση
- Μετά-γριπική αδυναμία
- Οξεία παραρρινοκολπίτιδα
- Εγκεφαλίτιδα (σπάνια)
- Σύνδρομο Guillain-Barre (σπάνια)
- Εγκάρσια μυελίτιδα (σπάνια)
- Φαρυγγο-τραχειο-λαρυγγίτιδα (Croup)
- Άπνοια στα νεογνά
- Θάνατος
ΑΝΑΜΕΝΟΜΕΝΗ ΠΟΡΕΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΡΙΠΗΣ
Ευνοϊκή
ΔΙΑΦΟΡΑ
ΣΧΕΤΙΖΟΜΕΝΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ
Μικροβιακή πνευμονία
ΗΛΙΚΙΑΚΑ ΣΧΕΤΙΖΟΜΕΝΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ
Παιδιατρικό: Το Σύνδρομο Reye είναι μία σπάνια και βαριά επιπλοκή που σχετίζεται με τη χορήγηση ασπιρίνης. Μη χορηγείτε ασπιρίνη σε παιδιά με γρίπη, χρησιμοποιήστε ακεταμινοφαίνη
Γηριατρικό:
- Είναι πιο επιρρεπείς στη γριπώδη λοίμωξη και έχουν αυξημένη νοσηρότητα (λόγω των συχνών και πολλών επιπλοκών)
- Συνιστάται ανοσοποίηση για όλα τα άτομα άνω των 65 ετών
ΚΥΗΣΗ
- Οι γυναίκες που έχουν άλλες παθήσεις και εμφανίζουν υψηλό κίνδυνο επιπλοκών, κάποιοι, ισχυρίζονται ότι πρέπει να εμβολιάζονται. Ο εμβολιασμός θα πρέπει να γίνεται μετά το 1ο τρίμηνο της κύησης, εκτός αν η γυναίκα που βρίσκεται σε υψηλό κίνδυνο επιπλοκών, μείνει απροστάτευτη κατά την εποχή της γρίπης. Σ’ αυτή την περίπτωση καλό θα είναι να γίνεται ο εμβολιασμός ακόμα και κατά το 1ο τρίμηνο της κύησης
- Η χρήση αμανταδίνης και άλλων αντιικών φαρμάκων αντενδείκνυται κατά τη διάρκεια της κύησης
Τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής για τις λοιμώξεις
Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα κατάλληλα προϊόντα για τις λοιμώξεις
Η καθοδήγηση για την επιλογή των ποιων συμπληρωμάτων διατροφής, από τα ανωτέρω, είναι κατάλληλα για την ασθένειά σας θα γίνει σε συνεννόηση με το θεράποντα ιατρό.
Διαβάστε, επίσης,
Αποφρακτική βρογχιολίτιδα με οργανούμενη πνευμονία
Χρήσιμες πληροφορίες για την οξεία βρογχίτιδα
Χρήσιμες πληροφορίες για τις βρογχεκτασίες
Χρήσιμες πληροφορίες για τα βότανα και τις φυσικές θεραπείες
Πρόπολη για εισπνοές για τις ιώσεις
Χρήσιμες πληροφορίες για τον κοροναϊό
Οι ιατρικές χρήσεις της πρόπολης
Χρήσιμες ιατρικές συνταγές με κολχικό
Συμπληρώματα διατροφής για τη γρίπη
Ποιοι πρέπει να παίρνουν σπιρουλίνα
Ενδοφλέβια θεραπεία με υπεροξείδιο του υδρογόνου
Να τρώτε καυτερές πιπεριές κάνουν καλό
Πότε πρέπει να παίρνετε κράνμπερι
Χρήσιμες συμβουλές για το αντιγριπικό εμβόλιο
Διατηρήστε υγιή τα ανοσοποιητικά σας κύτταρα
Αντιμετωπίστε τις μολύνσεις με φυσικό τρόπο
Πώς θα καταλάβετε ότι έχετε γρίπη H1N1
Εργαστηριακός έλεγχος της γρίπης Α (H1N1)
Χρήσιμες πληροφορίες για το εμβόλιο της εποχικής γρίπης
Είναι θαυματουργό το συμπλήρωμα MMS για τον καρκίνο;
Χρήσιμες πληροφορίες για την εποχική γρίπη
Πρέπει να εμβολιαζόμαστε το χειμώνα;
Αντιγριπικό εμβόλιο με φερριτίνη
Το δραστικότερο εμβόλιο κατά της γρίπης
Η αντιική θεραπεία για τη γρίπη
Λοίμωξη από τον ιό της γρίπης (Η1Ν1)
Χρήσιμες πληροφορίες για την εποχική γρίπη
Γίνονται μαζί το εμβόλιο του πνευμονιόκοκκου και το αντιγριπικό;
Τι κινδύνους έχει η γρίπη στην εγκυμοσύνη
Φύλλα ελιάς για τις λοιμώξεις του χειμώνα
Πάρτε το κρητικό ίαμα αν έχετε κρυολόγημα και γρίπη
Τι κινδύνους έχει η γρίπη στην εγκυμοσύνη
Πρέπει να κάνουν οι έγκυες το εμβόλιο γρίπης;
Αντιμετωπίστε τις ιώσεις τρώγοντας
Ο ψευδάργυρος θεραπεύει το κρυολόγημα
Πρέπει να εμβολιαζόμαστε το χειμώνα;
Ιατρική γνωμάτευση για την αντιική θεραπεία
Ο πνευμονιόκοκκος και η πρόληψη
Αιτιολογημένη ιατρική γνωμάτευση χορήγησης εμβολίου κατά του πνευμονιόκοκκου