Υγιεινό και εύκολο μοσχάρι με μακαρόνια και σπανάκι
Βόειο κρέας με μακαρόνια και σπανάκι
ΛΑΔΙ CANOLA: Η κατανάλωσή του θεωρείται πως μειώνει την LDL, δηλαδή την κακή χοληστερίνη και γενικά τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα, καθώς και τη θνησιμότητα από καρδιακά νοσήματα. Το έλαιο canola είναι, επίσης, πλούσιο σε ωφέλιμα ακόρεστα λίπη. Είναι πλουσιότερο σε άλφα-λινολενικό οξύ (ALA) από οποιοδήποτε άλλο έλαιο, εκτός από το λιναρόσπορο. Το ALA είναι ιδιαίτερα σημαντικό στη διατροφή σας επειδή το σώμα σας δεν μπορεί να το συνθέσει. Μελέτες δείχνουν ότι το ALA μπορεί να βοηθήσει στην προστασία της καρδιάς μέσω των επιδράσεών του στην αρτηριακή πίεση, τη χοληστερόλη και τις φλεγμονές.
ΒΟΕΙΟ ΚΡΕΑΣ: Το κόκκινο κρέας είναι μια σημαντική πηγή πρωτεΐνης, η οποία είναι απαραίτητη για την υγεία των μυών και των οργάνων. Η πρωτεΐνη που βρίσκεται στο κρέας είναι «πλήρης», που σημαίνει ότι περιέχει όλα τα αμινοξέα που το σώμα δεν μπορεί να δημιουργήσει μόνο του. Είναι σημαντική για την ανανέωση των κυττάρων του σώματος, τη δημιουργία μυών καθώς και για την υγεία μας στο σύνολό της. Όταν καταναλώνουμε αρκετή πρωτεΐνη στη διατροφή μας, έχουμε επίσης περισσότερη ενέργεια για να παραμείνουμε δραστήριοι, ενώ αισθανόμαστε λιγότερη πείνα μέσα στην ημέρα.
ΣΚΟΡΔΟ: Το σκόρδο αποτελεί για τη λαϊκή ιατρική ένα πολυδύναμο φάρμακο με μεγάλη αξία. Περιέχει αιθέριο έλαιο αποτελούμενο από αλλιίνη, αλλινάση, αλλικίνη, αχοένιο, σκορδινίνες, το αντιοξειδωτικό σελήνιο, ιώδιο, ασβέστιο, μαγγάνιο, σίδηρο, φώσφορο, θειάφι και βιταμίνες Α, Β, Β1, Β2, Β3, Β6, C, και Ε. Περιέχει, επίσης, πτητικό έλαιο, γλίσχρασμα, γλυκοκινίνες και γερμάνιο, καθώς και άλλα χρήσιμα για τον οργανισμό στοιχεία, όπως λευκωματούχες ουσίες, λιπαρές, αμυλώδες και κυτταρίνη.
ΦΡΕΣΚΑ ΚΡΕΜΜΥΔΑΚΙΑ: Τα πράσινα κρεμμύδια είναι χαμηλά σε θερμίδες, αφού, 6 μικρά, φρέσκα κρεμμυδάκια αντιστοιχούν σε μόλις 25 θερμίδες. Η πλειοψηφία αυτών των θερμίδων προέρχονται από τους υδατάνθρακες, αφού ένα φλιτζάνι φρέσκα κρεμμυδάκια περιέχει 4 γραμμάρια υδατανθράκων αλλά και 1,3 γραμμάρια φυτικών ινών. Αυτοί οι υδατάνθρακες παρέχουν ενέργεια στους ιστούς σου για μια 24ωρη φυσιολογική λειτουργία, ενώ, οι φυτικές ίνες προάγουν την υγιή πέψη.
ΣΠΑΝΑΚΙ: Θεωρείται μία από τις πιο υγιεινές τροφές, καθώς, περιέχει πολλές βιταμίνες και ιχνοστοιχεία, ενώ, παράλληλα έχει λίγες θερμίδες, τρώγεται δε τόσο μαγειρεμένο, όσο και ωμό. Βοηθάει στη διατήρηση της υγείας του δέρματος, των μαλλιών και των οστών, ενώ βελτιώνει τη διαδικασία της πέψης και τον έλεγχο της γλυκόζης στο αίμα στους διαβητικούς και μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών ασθενειών.
ΚΑΣΤΑΝΑ: Τα κάστανα περιέχουν 48% νερό, πολλά ορυκτά άλατα, ενώ αποτελούν καλή πηγή πρωτεϊνών και υδατανθράκων. Μάλιστα η βιολογική αξία της πρωτεΐνης τους, είναι εφάμιλλη της πρωτεΐνης του αυγού και αφομοιώνεται εύκολα από τον οργανισμό. Είναι, επίσης, πλούσια σε μέταλλα και βιταμίνες, αλλά φτωχότερα σε λίπος σε σχέση με άλλους καρπούς. Είναι καλή πηγή μονοακόρεστων λιπαρών οξέων, όπως ολεϊκού και παλμιτολεϊκού οξέος, τα οποία βοηθούν στη μείωση της κακής χοληστερόλης (LDL) και αύξηση της καλής (HDL). Περιέχουν πολλές διαιτητικές φυτικές ίνες, που βοηθούν το γαστρεντερικό σύστημα, μονοακόρεστα λιπαρά οξέα, ωμέγα-3 λιπαρά οξέα και αντιοξειδωτικά. Συμβάλλουν ακόμη στην καλή λειτουργία του εντέρου, ως υποκατάστατο δημητριακών. Επιπρόσθετα, τα κάστανα περιέχουν βιταμίνες Β1 και Β2, απαραίτητες για την μετατροπή των τροφών σε ενέργεια και για την ομαλή λειτουργία του νευρικού συστήματος, καθώς, επίσης, βιταμίνη C (ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα) και φυλλικό οξύ (απαραίτητο για την παραγωγή των ερυθρών αιμοσφαιρίων).
Βόειο κρέας με μακαρόνια και σπανάκι
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 5 ΑΤΟΜΑ
- 1/4 φλιτζάνι βιολογική σάλτσα hoisin
- 2 κουταλιές βιολογική σάλτσα σόγιας
- 1 κουταλιά της σούπας νερό πηγής
- 2 κουταλάκια του γλυκού βιολογικό σησαμέλαιο
- 2 σκελίδες βιολογικού σκόρδου, πολτοποιημένο
- 1/4 κουταλάκι του γλυκού ακοπάνιστο βιολογικό κόκκινο πιπέρι
- 1 στρογγυλή μπριζόλα βιολογικού βόειου κρέατος, κομμένη σε λεπτές φέτες
- 1/2 κιλό βιολογικά μακαρόνια
- 4 κουταλάκια του γλυκού βιολογικό λάδι canola
- 5 βιολογικά κάστανα ψιλοκομμένα
- 2 πράσινα βιολογικά φρέσκα κρεμμυδάκια, κομμένα σε φέτες
- 300 γραμμάρια βιολογικό φρέσκο σπανάκι, ψιλοκομμένο
- 1 κόκκινο βιολογικό πιπεράκι τσίλι κομμένο σε λεπτές φέτες
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Σε ένα μπολ, ανακατέψτε τα πρώτα έξι συστατικά και προσθέστε το βόειο κρέας. Μαρινάρετε σε θερμοκρασία δωματίου 10 λεπτά.
- Μαγειρέψτε τα μακαρόνια σύμφωνα με τις οδηγίες του πακέτου.
- Εν τω μεταξύ, σε μια μεγάλη κατσαρόλα, θερμάνετε το λάδι canola. Προσθέστε το μείγμα βοδινού και ανακατέψτε μέχρι να ψηθεί για λεπτά.
- Σε άλλο τηγάνι προσθέστε τα κάστανα και τα πράσινα κρεμμύδια σε λίγο λάδι canola. Ρίξτε το σπανάκι και μαγειρέψτε μέχρι να μαραθεί.
- Τοποθετήστε και το βόειο κρέας στο δεύτερο τηγάνι. Προσθέστε στο μείγμα βοείου κρέατος και τα μακαρόνια και ανακατέψτε.
- Πασπαλίστε με το τσίλι.
Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και βιολογικό ελαιόλαδο.
ΚΑΛΗ ΣΑΣ ΟΡΕΞΗ!!!
by Savvi Diet
Τα καλύτερα βιολογικά προϊόντα
Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα κατάλληλα βιολογικά προϊόντα
Διαβάστε, επίσης,
Σούπα τσίλι με κιμά και λαχανικά
Υγιεινό κρέας βραστό με κριθαράκι και λαχανικά
Σουβλάκια χοιρινά με μάραθο και βερίκοκα
Νόστιμοι υγιεινοί λαχανοντολμάδες
Συκώτι μαριναρισμένο με κρέμα βαλσάμικο
Μοσχαρίσιο κότσι με πουρέ πατάτας
Μοσχαρίσιο φιλέτο με διάφορα πιπέρια
Σουβλάκια με μοσχαρίσιο κεμπάπ
Το πιο νόστιμο κοκκινιστό μοσχάρι
Το πιο νόστιμο και υγιεινό σουβλάκι
Τα πιο νόστιμα μπιφτέκια σχάρας
Τα πιο νόστιμα και υγιεινά λουκάνικα
Κόκκινο κρέας με ένα ποτήρι κόκκινο κρασί
Τα καλύτερα Ελληνικά τοπικά φαγητά
Οι χρυσοί κανόνες για μια καλή μακαρονάδα