Εύκολα και υγιεινά ρεβίθια στιφάδο
Ρεβίθια στιφάδο
ΚΟΛΟΚΥΘΑΚΙΑ: Περιέχουν βιταµίνη C, µαγγάνιο, µαγνήσιο, βιταµίνες Α και Β, κάλιο, φώσφορο, φυτικές ίνες, ενώ, είναι και πλούσια σε νερό. Έτσι, βοηθάνε στη µείωση της χοληστερόλης, µειώνουν την οµοκυστεΐνη (ουσία υπεύθυνη για την εµφάνιση εµφράγµατος) και δρουν κατά της αρτηριακής πίεσης.
ΚΡΕΜΜΥΔΙΑ: Βοηθούν στην επούλωση των πληγών και ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστηµα, καθώς, είναι πλούσια σε βιταµίνη C.
ΟΣΠΡΙΑ: Τα όσπρια αποτελούν μία ομάδα τροφίμων υψηλής διατροφικής αξίας. Είναι πλούσια σε υδατάνθρακες, πρωτεΐνες, βιταμίνες του συμπλέγματος Β και φυτικές ίνες. Οι υδατάνθρακες που περιέχουν τα όσπρια είναι βραδείας απορρόφησης και για τον λόγο αυτό τα όσπρια χαρακτηρίζονται ως τρόφιμα με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη. Τα όσπρια έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυτική πρωτεΐνη που φτάνει το 20-25% και σε συνδυασμό με την υψηλή περιεκτικότητά τους σε φυλλικό οξύ μπορούν να υποκαταστήσουν εν μέρη τη ζωική πρωτεΐνη. Παρόλα αυτά, εξαιτίας της έλλειψής τους στο απαραίτητο αμινοξύ μεθειονίνη δεν μπορούν να αντικαταστήσουν πλήρως το κρέας. Επίσης, τα όσπρια αποτελούν καλή πηγή μικροθρεπτικών συστατικών, σιδήρου, φωσφόρου, καλίου και ασβεστίου.
ΠΙΠΕΡΙΕΣ: Οι πιπεριές έχουν αξιοσημείωτες ευεργετικές ιδιότητες, γι’ αυτό είναι σημαντικό να τις καταναλώνουμε συχνά. Η κατανάλωση της πιπεριάς μπορεί να μας βοηθήσει να θωρακίσουμε τον οργανισμό μας, ενώ συμβάλλει στην πρόληψη λοιμώξεων, καρδιαγγειακών νοσημάτων, παθήσεων των αρθρώσεων, οφθαλμολογικών παθήσεων και γενικότερα, βελτιώνει την υγεία και διατηρεί ισχυρό το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Οι πιπεριές έχουν σημαντική θρεπτική αξία, γι’ αυτό αξίζει να τις καταναλώνουμε συχνά, καθώς εξασφαλίζουν στον οργανισμό μας υγεία και ευεξία. Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι οι πιπεριές έχουν αντιοξειδωτική δράση. Υπάρχουν πράσινες, κίτρινες, κόκκινες και πορτοκαλί πιπεριές. Η πιπεριά μπορεί να είναι γλυκιά ή καυτερή. Η πράσινη πιπεριά ενισχύει το ανοσοποιητικό μας σύστημα, καθώς αποτελεί μία πολύ καλή πηγή βιταμίνης C. Η εν λόγω βιταμίνη βοηθά στην πρόληψη του κρυολογήματος και γενικότερα, των λοιμώξεων. Επίσης, είναι πλούσια σε βιταμίνες Α, Β6, κάλιο, φυλλικό οξύ και φλαβονοειδή. Η κόκκινη και η πορτοκαλί πιπεριά είναι πλούσιες σε αντιοξειδωτικές ουσίες, λυκοπένιο, βιταμίνη Κ, Α, C. Η κατανάλωσή τους συμβάλλει στη διατήρηση της υγείας των ματιών και της όρασης.
ΝΤΟΜΑΤΕΣ: Οι ντομάτες είναι πλούσιες σε βιταμίνη C, ενώ περιέχουν, λυκοπένιο, αισκουλίνη Α, τοματιδίνη και χαλκοναρινγενίνη. Αυτές οι ουσίες έχουν αντιφλεφμονώδεις και αντιοξειδωτικές ιδιότητες, με αποτέλεσμα η ντομάτα να έχει τις αντικαρκινικές και ευεργετικές ιδιότητες υπέρ της καρδιάς! Επίσης, οι ντομάτες έχουν Βιταμίνες Α, Β6 και Κ, φυλλικό οξύ, μαγνήσιο και κάλιο. Το λυκοπένιο στις ντομάτες παίζει σημαντικό ρόλο και στην υγεία των οστών. Το πανεπιστήμιο του Τορόντο όρισε δίαιτα 4 εβδομάδων, αφαιρώντας τις πηγές λυκοπένιου από γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση. Αυτές εμφάνισαν σημαντικά σημάδια μείωσης στα μέταλλα των οστών. Σε επόμενο χρόνο οι ερευνητές θα ψάξουν αν τα χαμηλά επίπεδα λυκοπενίου προκαλούν κακή αντιοξειδωτική άμυνα στα κύτταρα των οστών. Η Α-τοματίνη και το λυκοπένιο επιτίθενται σε καρκινικά κύτταρα, λειτουργώντας αποτρεπτικά στον καρκίνο του μαστού και του προστάτη, μειώνοντας ταυτόχρονα τον κίνδυνο εμφάνισης. Μαγειρεμένες περιέχουν περισσότερα αντιοξειδωτικά, ενώ με την προσθήκη ελαιόλαδου, υπάρχει καλύτερη απορρόφηση από τον οργανισμό.
ΠΙΠΕΡΟΡΙΖΑ (ΤΖΙΝΤΖΕΡ): Έχει αντιοξειδωτικές, αντικαρκινικές και ανοσορρυθμιστικές ιδιότητες, μειώνει τα επίπεδα χοληστερίνης στο αίμα, ρυθμίζει το σάκχαρο και έχει επουλωτική δράση. Επίσης, βοηθά στην καλή χώνεψη, καταπολεμά τη ναυτία, τονώνει τον οργανισμό και απαλύνει τα συμπτώματα του κρυολογήματος, του στομαχόπονου και του πονοκεφάλου. Επιπλέον, έχει αντιπυρετική και αντιμικροβιακή δράση. Επίσης, το τζίντζερ βοηθάει στη μείωση των αρθριτικών ενοχλήσεων και είναι κατάλληλο για τη θεραπεία της οστεοαρθρίτιδας.
Ρεβίθια στιφάδο
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 4 ΑΤΟΜΑ
1 κουταλιά της σούπας βιολογικό ελαιόλαδο
2 φλιτζάνια βιολογικά κολοκυθάκια με τη φλούδα σε κύβους
1 μεγάλο βιολογικό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
1 μεγάλη γλυκιά βιολογική κόκκινη πιπεριά, ψιλοκομμένη
1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα Κεϋλάνης
1/2 κουταλάκι του γλυκού βιολογικό μαύρο πιπέρι
1/4 κουταλάκι του γλυκού βιολογικό τζίντζερ
1/4 κουταλάκι του γλυκού βιολογικό κύμινο
Ιωδιούχο ανεπεξέργαστο θαλασσινό αλάτι
1 πακέτο βιολογικά ρεβίθια ή φασόλια garbanzo (τα βάζετε σε νερό πηγής και βιολογική σόδα ή σκέτο νερό από το προηγούμενο βράδυ)
1 κουτάκι βιολογικές ντομάτες, ψιλοκομμένες
1 φλιτζάνι νερό πηγής
Ψιλοκομμένος βιολογικός κόλιανδρος, προαιρετικό
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Ζεσταίνετε το λάδι σε μέτρια-υψηλή φωτιά, προσθέστε τα κολοκυθάκια, το κρεμμύδι και την κόκκινη πιπεριά.
- Μαγειρέψτε και ανακατέψτε μέχρι το κρεμμύδι να είναι ημιδιαφανές και η κόκκινη πιπεριά να είναι τραγανή, περίπου 5 λεπτά.
- Ανακατέψτε τα καρυκεύματα μέχρι να αναμειχθούν. Προσθέστε τα ρεβίθια, τις ντομάτες και το νερό.
- Μειώστε τη θερμότητα, σκεπάστε και σιγοβράστε. Εάν θέλετε, πασπαλίστε με κόλιανδρο.
ΚΑΛΗ ΣΑΣ ΟΡΕΞΗ!!!
by Savvi Diet
Τα καλύτερα βιολογικά προϊόντα
Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα κατάλληλα βιολογικά προϊόντα
Διαβάστε, επίσης,
Αραβική πίτα με παντζάρι, πιπεριές και χούμους
Διατροφή για την οστεοαρθρίτιδα
Σάντουιτς για μεσημεριανό ή βραδινό
Χρήσιμες πληροφορίες για τα δημητριακά και τα όσπρια
Η διατροφική αξία που έχουν τα όσπρια
Η καθημερινή διατροφή των καρκινοπαθών
Διατροφικές συμβουλές για την πρόληψη του καρκίνου
Η καλύτερη διατροφή για τους διαβητικούς
Πλήρης οδηγός για την αλκαλική δίαιτα
Διατροφή για όσους έχουν αυξημένο ουρικό οξύ
Εξαιρετικές φυτικές πηγές πρωτεϊνών
Μήπως έχετε πέτρες στη χοληδόχο κύστη;
Οι καλύτερες τροφές για να ρίξετε την κακή χοληστερίνη
Χρήσιμες πληροφορίες για τις φακές
Τα οφέλη που έχουν οι φυτικές ίνες για την υγεία
Τροφές που μας κάνουν ευτυχισμένους
Τροφές αντί για ζάχαρη για υγεία
H δίαιτα DASH για τη ρύθμιση της πίεσης
Τροφές που προστατεύουν το στήθος απ’ τον καρκίνο
Μεσημεριανό φαγητό χωρίς κρέας