Νόστιμο κοτόπουλο με παρμεζάνα
Κοτόπουλο παρμεζάνα
ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ: Το κοτόπουλο, το οποίο ανήκει στην κατηγορία του «άσπρου κρέατος» θεωρείται ως μια από τις καλύτερες πηγές ζωικής πρωτεΐνης, ενώ ταυτόχρονα προσφέρει στον οργανισμό μας και άλλα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, όπως σίδηρο, μαγνήσιο, σελήνιο και βιταμίνες του συμπλέγματος Β. Ταυτόχρονα, έχει λιγότερα «κακά» λιπαρά (γνωστά και ως κορεσμένα) και χοληστερόλη σε σχέση με το κόκκινο κρέας. Επιπρόσθετα, λόγω του χαμηλού κόστους αγοράς του αποτελεί μια οικονομική επιλογή που μπορεί να μαγειρευτεί με πολλούς τρόπους. Ας μην ξεχνάμε, όμως, ότι και τα διάφορα μέρη του κοτόπουλου διαφέρουν ως προς την περιεκτικότητά τους σε λίπος, με αποτέλεσμα το στήθος να αποτελεί περισσότερο υγιεινή επιλογή σε σχέση με το μπούτι, καθώς έχει μικρότερη περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά.
ΜΟΤΣΑΡΕΛΑ: Η μοτσαρέλα, η οποία είναι φτιαγμένη από αγελαδινό γάλα υψηλής ποιότητας, αποτελεί βασικό στοιχείο στη διατροφή του καθενός που θέλει να τρώει υγιεινά και όχι πολύ θερμιδικά τρόφιμα. Ένα βασικό χαρακτηριστικό της μοτσαρέλα είναι ότι το τυρί περιέχει μια μεγάλη ποσότητα βιταμινών και μετάλλων. Μία τέτοια μπάλα μοτσαρέλας μπορεί να κορεστεί πλήρως το ανθρώπινο σώμα με νιασίνη, ριβοφλαβίνη, θειαμίνη, βιοτίνη. Και επίσης οι βιταμίνες Β5 και Β6, οι οποίες συμμετέχουν ενεργά σε μεταβολικές λειτουργίες για διάφορα ενδοκρινικά όργανα. Λόγω αυτής της πλούσιας σύνθεσης, είναι δυνατό να βελτιωθεί η υγεία των οργάνων όρασης και του δέρματος. Αλλά αυτό δεν είναι όλα. Η μοτσαρέλα περιέχει μια τεράστια ποσότητα λιποδιαλυτών ουσιών που έχουν θετική επίδραση στο ανθρώπινο μυοσκελετικό σύστημα. Μεταξύ αυτών είναι οι βιταμίνες Α, D και Ε, οι οποίες προστατεύουν τις κυτταρικές μεμβράνες από οξειδωτικές διεργασίες στο σώμα. Αυτό το ιταλικό τυρί περιέχει επίσης ιχνοστοιχεία. Για παράδειγμα, σε μια σάλτσα σαλάτας, οι επιστήμονες βρήκαν 183 g ασβεστίου, το οποίο για ένα δευτερόλεπτο είναι περισσότερο από την ημερήσια δόση έως και 18%. Και το ίδιο το ασβέστιο είναι γνωστό για τη βελτίωση της ακεραιότητας των οστών και την προστασία του σμάλτου των δοντιών από την καταστροφή. Η ίδια ποσότητα μοτσαρέλα μπορεί να εμπλουτίσει το ανθρώπινο σώμα με φωσφόρο που υπερβαίνει τη δόση κατά 13%. Ο φωσφόρος υποστηρίζει τους μυς, την καρδιά και τα νεφρά. Σε συνδυασμό με το ασβέστιο, η αύξηση των ανθρωπίνων οφελών θα είναι αισθητή. Το ιώδιο και το σελήνιο μπορούν να βρεθούν σε υψηλής ποιότητας μοτσαρέλα. Είναι απαραίτητα για την καταπολέμηση της φλεγμονής, καθώς και για την αποκατάσταση της τριχοφυΐας. Στο ιταλικό τυρί υπάρχουν και άλλες ευεργετικές ουσίες: μολυβδαίνιο, διάφορα είδη αμινοξέων, χλωριούχο κάλιο, μαγνήσιο, νάτριο και σίδηρο, καθώς και πολλά άλλα θρεπτικά συστατικά που είναι απαραίτητα για το ανθρώπινο σώμα.
ΠΑΡΜΕΖΑΝΑ: Η παρμεζάνα είναι το πιο πλούσιο σε πρωτεΐνη τυρί στον κόσμο και είναι τόσο πυκνή σε πρωτεΐνη που χτυπά τα περισσότερα κρέατα όταν πρόκειται για τη μέτρηση πρωτεΐνης σε βάση από γραμμάριο έως γραμμάριο. 100 γραμμάρια τυρί παρμεζάνας περιέχει εκπληκτικά 35,8 γραμμάρια πρωτεΐνης. Για να το θέσουμε σε προοπτική, 100 γραμμάρια στήθους κοτόπουλου, το πιο πλούσιο σε πρωτεΐνες μέρος ενός κοτόπουλου, περιέχει μόνο 31 γραμμάρια πρωτεΐνης. Η παρμεζάνα είναι γεμάτη με πολλές απαραίτητες βιταμίνες και μέταλλα. Με βιταμίνες A, B2, B12 και D και είναι πλούσιο σε μέταλλα όπως το ασβέστιο, που περιέχει το 110% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης ασβεστίου, φωσφόρου, νατρίου, σεληνίου, ψευδαργύρου και μαγνησίου. Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα είναι δύσκολο να βρεθούν φυσικά σε τρόφιμα εκτός από θαλασσινά όπως ψάρια και στρείδια. Αν και η περιεκτικότητα σε ωμέγα-3 στην παρμεζάνα είναι λιγοστή σε σύγκριση με την ποσότητα που υπάρχει στα θαλασσινά, προσφέρει μια λογική ποσότητα λιπαρών οξέων, δεδομένου ότι το τυρί είναι χορτοφαγικό φαγητό. Αυτά τα λιπαρά οξέα παίζουν ρόλο στη μείωση της φλεγμονής, στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και στη βελτίωση της αγγειακής λειτουργίας. Τα προβιοτικά αναφέρονται σε ζωντανά βακτήρια που ζουν στο έντερο και βοηθούν στην πέψη. Καθώς η παρμεζάνα έχει μια διαδικασία μακράς γήρανσης, είναι βέβαιο ότι θα είναι η κατοικία των βακτηρίων. Μια μελέτη διαπίστωσε ότι το τυρί παρμεζάνας περιέχει είδη Lactobacillus, ένα βακτήριο φιλικό προς το έντερο που βοηθά με πεπτικά προβλήματα όπως το αέριο και η διάρροια. Επιπλέον, η κατανάλωση βακτηρίων γαλακτικού οξέος από γαλακτοκομικά προϊόντα σχετίζεται με τη βελτίωση της γαστρεντερικής δυσφορίας.
Κοτόπουλο παρμεζάνα
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 4 ΑΤΟΜΑ
4 μισά στήθη βιολογικού κοτόπουλου χωρίς κόκαλα
1⁄2 φλιτζάνι βιολογικό ιταλικό ψωμί
1 βιολογικό αυγό, χτυπημένο
4 κουταλιές της σούπας βιολογικό βούτυρο
Ιωδιούχο ανεπεξέργαστο θαλασσινό αλάτι
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
2 φλιτζάνια βιολογική κόκκινη σάλτσα
4 φέτες βιολογική μοτσαρέλα
Βιολογικό τυρί παρμεζάνα, τριμμένο
Βιολογικά μακαρόνια, για σερβίρισμα (προαιρετικά)
2 κουταλιές ψιλοκομμένος βιολογικός μαϊντανός, για γαρνιτούρα (προαιρετικό)
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Χτυπήστε τα στήθη κοτόπουλου για να γίνουν λεπτά σε πάχος και αλατοπιπερώστε.
- Βυθίστε το κοτόπουλο στο αυγό και μετά στα ψίχουλα του ψωμιού.
- Ψήστε με λίγο βούτυρο σε ζεστό τηγάνι ψηστέρια, γυρίζοντας για 10 λεπτά ή μέχρι να γίνει το κοτόπουλο. Αφαιρέστε από το τηγάνι.
- Στο τηγάνι προσθέστε τη σάλτσα μακαρονιών. Ζεσταίνετε καλά.
- Προσθέστε το κοτόπουλο. Τοποθετήστε φέτες μοτσαρέλας πάνω από κοτόπουλο. Πασπαλίστε με παρμεζάνα. Καλύψτε και μαγειρέψτε μέχρι να λιώσει το τυρί.
- Σερβίρετε με μακαρόνια.
- Προαιρετικά, γαρνίρετε με ψιλοκομμένο μαϊντανό και περισσότερο τυρί παρμεζάνας.
ΚΑΛΗ ΣΑΣ ΟΡΕΞΗ!!!
by Savvi Diet
Τα καλύτερα βιολογικά προϊόντα
Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα κατάλληλα βιολογικά προϊόντα
Διαβάστε, επίσης,
Πικάντικο ταϊλανδέζικο κοτόπουλο με βασιλικό
Το κοτόπουλο του στρατηγού Τσο
Κοτόπουλο με κρέμα γλυκοπατάτας
Υγιεινό κοτόπουλο ψητό με πατάτες
Τροφές για όσους έχουν καρκίνο
Θεραπευτικό ρόφημα για το κρύωμα
Είναι υγιεινές οι έτοιμες σούπες;
Το χρονικό ενός καλοκαιρινού κρυολογήματος
Ταϊλανδέζικο κοτόπουλο με κάρυ