ΚΑΡΟΤΑ: Τα καρότα αποτελούν εξαιρετική πηγή βιταμίνης Α, παρέχοντάς μας το υπερδιπλάσιο της ημερήσιας δόσης μας (210%). Επιπλέον, μας προσφέρουν το 6% της ημερήσιας δόσης μας σε βιταμίνη C, το 2% της δόσης μας σε ασβέστιο, αλλά και σίδηρο. Το αντιοξειδωτικό β-καροτένιο είναι αυτό που δίνει στα καρότα το πορτοκαλί τους χρώμα. Το β-καροτένιο απορροφάται από το έντερο και μετατρέπεται σε βιταμίνη Α κατά τη διαδικασία της πέψης. Επιπλέον, τα καρότα περιέχουν φυτικές ίνες, βιταμίνη Κ, κάλιο, φυλλικό οξύ, μαγγάνιο, φώσφορο, μαγνήσιο, βιταμίνη Ε και ψευδάργυρο. Μπορείτε σε ορισμένες αγορές να βρείτε καρότα με διαφορετικά χρώματα—τα οποία προέρχονται από διαφορετικά αντιοξειδωτικά. Για παράδειγμα, ανθοκυανίνες στα μωβ καρότα και λυκοπένιο στα κόκκινα.
ΣΚΟΡΔΟ: Το σκόρδο αποτελεί για τη λαϊκή ιατρική ένα πολυδύναμο φάρμακο με μεγάλη αξία. Περιέχει αιθέριο έλαιο αποτελούμενο από αλλιίνη, αλλινάση, αλλικίνη, αχοένιο, σκορδινίνες, το αντιοξειδωτικό σελήνιο, ιώδιο, ασβέστιο, μαγγάνιο, σίδηρο, φώσφορο, θειάφι και βιταμίνες Α, Β, Β1, Β2, Β3, Β6, C, και Ε. Περιέχει, επίσης, πτητικό έλαιο, γλίσχρασμα, γλυκοκινίνες και γερμάνιο, καθώς και άλλα χρήσιμα για τον οργανισμό στοιχεία, όπως λευκωματούχες ουσίες, λιπαρές, αμυλώδες και κυτταρίνη.
ΓΑΛΑ ΚΑΡΥΔΑΣ: Το γάλα καρύδας περιέχει υδατανθράκες, πρωτεΐνες, λιπαρά οξέα που μέσω διαδικασιών μετατρέπονται σε μονολαυρίνη
μία ουσία με αντιβακτηριδιακή δράση, βιταμίνες Β, C, Ε, Κ, μέταλλα (κυρίως ασβέστιο, σίδηρο, μαγνήσιο), ιχνοστοιχεία (κυρίως σελήνιο, ψευδάργυρο, χαλκό) και φυτικές ίνες. Έχει αντιφλεγμονώδη και αντιβακτηριδιακή δράση. Ενδυναμώνει τα οστά και τα δόντια. Τονώνει το ανοσοποιητικό και το νευρομυϊκό σύστημα. Συμβάλλει στη διατήρηση της πίεσης του αίματος σε φυσιολογικά επίπεδα, μειώνει τη χοληστερόλη και δρα προστατευτικά έναντι των καρδιαγγειακών νοσημάτων. Δεν περιέχει λακτόζη και συνιστάται σε άτομα που παρουσιάζουν δυσανεξία. Συμβάλλει στη διαδικασία της πέψης και την αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας.
ΝΟΥΝΤΛΣ: Τα νουντλς αποτελούν μία υγιεινή τροφή – ειδικότερα αυτά από ρύζι μοιράζονται τις ιδιότητες του ρυζιού και στα 100γρ. περιέχουν 138 θερμίδες, μόλις 2,1 γρ. λίπους από τα οποία μόνο τα 0,4 γρ. είναι κορεσμένα, 25γρ. υδατάνθρακες και 4,5 γρ. πρωτεΐνης. Περιέχουν επίσης 1,2γρ. φυτικών ινών ενώ είναι χαμηλά σε νάτριο και χοληστερόλη. Επίσης, είναι πλούσια σε ασβέστιο, φώσφορο, σίδηρο και βιταμίνες του συμπλέγματος Β, οι οποίες βοηθούν σε πάρα πολλές λειτουργίες του οργανισμού, όπως είναι η καλή λειτουργία του καρδιαγγειακού και νευρικού συστήματος.
Νόστιμα noodles με κοτόπουλο
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 4 ΑΤΟΜΑ
1 κουταλιά της σούπας βιολογικό λάδι καρύδας
1 ξανθό βιολογικό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
2 κόκκινες βιολογικές πιπεριές, ψιλοκομμένες
1 μεγάλο βιολογικό καρότο, κομμένο σε λεπτά κομμάτια
2 σκελίδες βιολογικό σκόρδο, πολτοποιημένο
1 κουταλιά της σούπας σκόνη βιολογικό κάρυ
1/2 κ.γ. βιολογικό πιπέρι καγιέν
Ιωδιούχο ανεπεξέργαστο θαλασσινό αλάτι
2 κουτιά βιολογικό γάλα καρύδας 400 γραμμάρια
3 κούπες βιολογικό ζωμό κοτόπουλου
2 κούπες τεμαχισμένο κοτόπουλο ψιλοκομμένο
1/3 γ. ψιλοκομμένος φρέσκος βιολογικός κόλιανδρος, συν περισσότερα για γαρνιτούρα
1 πακέτο βιολογικά noodles