Νόστιμη και υγιεινή σούπα με ντομάτα και βασιλικό
Σούπα με ντομάτα και βασιλικό
ΒΑΣΙΛΙΚΟΣ: Ο βασιλικός έχει ισχυρές αντιοξειδωτικές, αντιιικές και αντιμικροβιακές ιδιότητες και δυνητικές για χρήση στην αντιμετώπιση του καρκίνου. Ο βασιλικός έχει αποδειχθεί ότι μειώνει την ύπαρξη συσσωμάτωσης αιμοπεταλίων και θρόμβων στα ποντίκια. Παραδοσιακά, χρησιμοποιείται στην Ινδία, ως συμπληρωματική θεραπεία κατά του άγχους, του άσθματος και του διαβήτη. Ο βασιλικός, καθώς και άλλα αρωματικά φυτά, όπως, ο μάραθος και το εστραγκόν, περιέχουν εστραγόλη.
ΝΤΟΜΑΤΕΣ: Οι ντομάτες είναι πλούσιες σε βιταμίνη C, ενώ περιέχουν, λυκοπένιο, αισκουλίνη Α, τοματιδίνη και χαλκοναρινγενίνη. Αυτές οι ουσίες έχουν αντιφλεφμονώδεις και αντιοξειδωτικές ιδιότητες, με αποτέλεσμα η ντομάτα να έχει τις αντικαρκινικές και ευεργετικές ιδιότητες υπέρ της καρδιάς! Επίσης, οι ντομάτες έχουν Βιταμίνες Α, Β6 και Κ, φυλλικό οξύ, μαγνήσιο και ποτάσιο. Το λυκοπένιο στις ντομάτες παίζει σημαντικό ρόλο και στην υγεία των οστών. Το πανεπιστήμιο του Τορόντο όρισε δίαιτα 4 εβδομάδων, αφαιρώντας τις πηγές λυκοπένιου από γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση. Αυτές εμφάνισαν σημαντικά σημάδια μείωσης στα μέταλλα των οστών. Σε επόμενο χρόνο οι ερευνητές θα ψάξουν αν τα χαμηλά επίπεδα λυκοπενίου προκαλούν κακή αντιοξειδωτική άμυνα στα κύτταρα των οστών. Η Α-τοματίνη και το λυκοπένιο επιτίθενται σε καρκινικά κύτταρα, λειτουργώντας αποτρεπτικά στον καρκίνο του μαστού και του προστάτη, μειώνοντας ταυτόχρονα τον κίνδυνο εμφάνισης. Μαγειρεμένες περιέχουν περισσότερα αντιοξειδωτικά, ενώ με την προσθήκη ελαιόλαδου, υπάρχει καλύτερη απορρόφηση από τον οργανισμό.
ΚΡΕΜΜΥΔΙΑ: Βοηθούν στην επούλωση των πληγών και ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστηµα, καθώς, είναι πλούσιο σε βιταµίνη C. Έχουν αντικαρκινική δράση. Επιστημονικές μελέτες έδειξαν ότι η κουερσετίνη και κατ’ επέκταση το κρεμμύδι, όπως και άλλα φρούτα και λαχανικά που την περιέχουν συμβάλλει στη μείωση της εμφάνισης καρκίνου του προστάτη, των ωοθηκών, του μαστού, του στομάχου, του παχέος εντέρου.
ΣΚΟΡΔΟ: Το σκόρδο αποτελεί για τη λαϊκή ιατρική ένα πολυδύναμο φάρμακο με μεγάλη αξία. Περιέχει αιθέριο έλαιο αποτελούμενο από αλλιίνη, αλλινάση, αλλικίνη, αχοένιο, σκορδινίνες, το αντιοξειδωτικό σελήνιο, ιώδιο, ασβέστιο, μαγγάνιο, σίδηρο, φώσφορο, θειάφι και βιταμίνες Α, Β, Β1, Β2, Β3, Β6, C, και Ε. Περιέχει, επίσης, πτητικό έλαιο, γλίσχρασμα, γλυκοκινίνες και γερμάνιο, καθώς και άλλα χρήσιμα για τον οργανισμό στοιχεία, όπως λευκωματούχες ουσίες, λιπαρές, αμυλώδες και κυτταρίνη.
ΣΕΛΙΝΟ: Το σέλινο, όπως, συμβαίνει με όλα τα λαχανικά αποτελείται σε μεγάλο του ποσοστό από νερό, ενώ περιέχει και φυτικές ίνες. Πολύ σημαντικά συστατικά του σέλινου είναι τα φλαβονοειδή, συστατικά με μεγάλη αντιοξειδωτική ικανότητα. Τα συστατικά αυτά προλαμβάνουν την καταστροφή των κυττάρων η οποία προκαλείται από τις ελεύθερες ρίζες. Μερικά από αυτά είναι η απιγενίνη, η λουτεολίνη, το λιμονένιο, η καμπεφερόλη, το p-κουμαρικό οξύ. Τέλος στο σέλινο συναντάμε και μικρές ποσότητες βιταμίνης Κ, φυλλικού οξέος, καλίου και βιταμίνης C. Το σέλινο είναι λιποδιαλυτικό.
Υγιεινή σούπα με ντομάτα και βασιλικό
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 8 ΑΤΟΜΑ
2 κουταλάκια του γλυκού βιολογικό ελαιόλαδο
1 μικρό βιολογικό κρεμμύδι (ψιλοκομμένο)
1 μίσχο βιολογικό σέλινο (ψιλοκομμένο)
1 σκελίδα βιολογικό σκόρδο πολτοποιημένο
1/2 φλιτζάνι φρέσκος βιολογικός βασιλικός ψιλοκομμένος
1 κουταλάκι του γλυκού φύλλα βιολογικό θυμάρι (φρέσκα)
2 φλιτζάνια φρέσκο βιολογικό ζωμό κοτόπουλου ή λαχανικών
4 φλιτζάνια βιολογική ψιλοκομμένη αποφλοιωμένη ντομάτα (περίπου 4 μεγάλες)
4 φλιτζάνια βιολογικό χυμό ντομάτας με χαμηλή περιεκτικότητα σε νάτριο
Ιωδιούχο ανεπεξέργαστο θαλασσινό αλάτι
Φρεσκοτριμμένο βιολογικό μαύρο πιπέρι
1 φλιτζάνι βιολογικό τυρί κρέμα, μαλακό
Φύλλα βιολογικού βασιλικού, λεπτά κομμένα (προαιρετικά)
8 φέτες μπαγκέτα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Σε μέτρια κατσαρόλα, ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά. Προσθέστε τα κρεμμύδια, το σέλινο και το σκόρδο και σοτάρετε απαλά μέχρι να μαλακώσουν, περίπου 5 λεπτά. Μην αφήνετε το σκόρδο να γίνει καφέ.
- Προσθέστε το βασιλικό, το θυμάρι, τις ντομάτες, το χυμό και το ζωμό της επιλογής σας. Μειώστε τη θερμότητα και σιγοβράστε για 10 λεπτά.
- Αφαιρέστε από τη φωτιά και αφήστε το να κρυώσει λίγο. Χρησιμοποιήστε ένα μπλέντερ για να πολτοποιήσετε τη σούπα μέχρι να γίνει βελουτέ.
- Τέλος προσθέστε το τυρί κρέμα, αλατοπιπερώστε ανακατεύοντας καλά με χτυπητήρι και μαγειρέψτε σε μέτρια φωτιά μέχρι να πήξει (περίπου 5 λεπτά).
- Γαρνίρετε με φύλλα βασιλικού, αν θέλετε.
- Σερβίρετε με μπαγκέτα.
ΚΑΛΗ ΣΑΣ ΟΡΕΞΗ!!!
by Savvi Diet
Τα καλύτερα βιολογικά προϊόντα
Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα κατάλληλα βιολογικά προϊόντα
Διαβάστε, επίσης,
Σούπα τσίλι με κιμά και λαχανικά
Υγιεινή και νόστιμη σούπα με σαλιγκάρια
Νόστιμη και υγιεινή μανιταρόσουπα
Σούπα με λαχανικά για όσους είναι άρρωστοι
Τροφές φάρμακα για τον καρκίνο
Είναι υγιεινές οι έτοιμες σούπες;