Πέμπτη, 30 Ιουνίου, 2022
ΑρχικήΔιατροφήΡιζότο με θαλασσινά

Ριζότο με θαλασσινά

Print Friendly, PDF & Email

Νόστιμο και υγιεινό ριζότο με θαλασσινά

Ριζότο με θαλασσινά

ΘΑΛΑΣΣΙΝΑ: Τα θαλασσινά ανήκουν στις πηγές πρωτεΐνης που ταυτόχρονα διαθέτουν χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, και ειδικότερα κορεσμένα, γεγονός που τα καθιστά πιο υγιεινή επιλογή, συγκριτικά με το κρέας. Παράλληλα, περιέχουν σημαντικές ποσότητες απαραίτητων θρεπτικών συστατικών, όπως ω-3 λιπαρά οξέα, βιταμίνες του συμπλέγματος Β και ιδιαίτερα βιταμίνη Β12, η οποία περιέχεται στα θαλασσινά σε υψηλές συγκεντρώσεις-, βιταμίνες Α, D και Ε, καθώς και πολλά μέταλλα και ιχνοστοιχεία, μεταξύ των οποίων σελήνιο, ψευδάργυρο, σίδηρο, μαγνήσιο, ασβέστιο και ιώδιο.

ΚΡΕΜΜΥΔΙΑ: Βοηθούν στην επούλωση των πληγών και ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστηµα, καθώς, είναι πλούσιο σε βιταµίνη C. Έχουν αντικαρκινική δράση. Επιστημονικές μελέτες έδειξαν ότι η κουερσετίνη και κατ’ επέκταση το κρεμμύδι, όπως και άλλα φρούτα και λαχανικά που την περιέχουν συμβάλλει στη μείωση της εμφάνισης καρκίνου του προστάτη, των ωοθηκών, του μαστού, του στομάχου, του παχέος εντέρου.

ΣΚΟΡΔΟ:  Το σκόρδο αποτελεί για τη λαϊκή ιατρική ένα πολυδύναμο φάρμακο με μεγάλη αξία. Περιέχει αιθέριο έλαιο αποτελούμενο από αλλιίνη, αλλινάση, αλλικίνη, αχοένιο, σκορδινίνες, το αντιοξειδωτικό σελήνιο, ιώδιο, ασβέστιο, μαγγάνιο, σίδηρο, φώσφορο, θειάφι και βιταμίνες Α, Β, Β1, Β2, Β3, Β6, C, και Ε. Περιέχει, επίσης, πτητικό έλαιο, γλίσχρασμα, γλυκοκινίνες και γερμάνιο, καθώς και άλλα χρήσιμα για τον οργανισμό στοιχεία, όπως λευκωματούχες ουσίες, λιπαρές, αμυλώδες και κυτταρίνη.

ΡΥΖΙ: Το ρύζι αποτελεί ελαφρά και εύπεπτη τροφή, καθώς περιέχει μεγάλες ποσότητες βιταμίνης Β, φώσφορο, μαγνήσιο και σίδηρο. Οι πρωτεΐνες του είναι λιγότερες των σιτηρών, αλλά ανώτερες ποιοτικά, επειδή το ρύζι είναι πλούσιο στην πολύτιμη για τον άνθρωπο αμινοξύ λυσίνη. Το ρύζι διατροφικά προτείνεται να συνδυάζεται με αρακά, όσπρια, σπανάκι, μπρόκολο, καρότο και ζυμαρικά. Οι συνδυασμοί αυτοί, αυξάνουν τα διατροφικά οφέλη των φυτικών πρωτεϊνών με αποτέλεσμα το τελικό «πρωτεϊνικό φορτίο» στο πιάτο να είναι ισοδύναμο ζωικής πρωτεΐνης, απαλλαγμένης όμως από χοληστερόλη. Το ρύζι επίσης, περιέχει μεγάλες ποσότητες αναστολέων πρωτεάσης, που μπορεί να επιβραδύνουν την ανάπτυξη καρκίνου.

ΠΡΑΣΟ: Ένα μεγάλο πράσο περιέχει υψηλή ποσότητα βιταμίνης Α, μία βιταμίνη που μας βοηθάει στην όραση και στην καλή λειτουργία των βλεννογόνων μας (πχ στόμα), αλλά και στην υγεία του δέρματός μας. Το πράσο ως ένα πράσινο λαχανικό περιέχει βιταμίνη Κ. Καταναλώνοντας ένα ολόκληρο πράσο, που αντιστοιχεί περίπου σε 1 φλιτζάνι κομμένο ωμό, λαμβάνουμε τη μισή ποσότητα σε βιταμίνη Κ που χρειαζόμαστε μέσα στην ημέρα μας. Η βιταμίνη Κ, μην ξεχνάμε ότι είναι μία βιταμίνη που συμβάλει στην καλή λειτουργία και την πήξη του αίματος. Πέρα από τις 2 αυτές βιταμίνες, περιέχει βιταμίνη C που ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, καθώς επίσης φυτικής προέλευσης σίδηρο, μαγγάνιο, και σημαντική ποσότητα μαγνησίου.

Ριζότο με θαλασσινά

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 4 ΑΤΟΜΑ

2 κουταλιές εξαιρετικό βιολογικό παρθένο ελαιόλαδο

½ φλιτζάνι ψιλοκομμένο βιολογικό κρεμμύδι

1 κουταλάκι του γλυκού βιολογικό σκόρδο πολτοποιημένο

2 φλιτζάνια βιολογικό ρύζι αρμπόριο ή καρναρόλι

½ φλιτζάνι βιολογικό λευκό κρασί

3 φλιτζάνια φρέσκος βιολογικός ζωμός κοτόπουλου

180 γραμμάρια φρέσκια ουρά αστακού, σε κύβους

120 γραμμάρια φρέσκιες γαρίδες ή άλλες μικρές γαρίδες, ξεφλουδισμένες και αφαλατωμένες

¼ φλιτζάνι βιολογικό καλαμπόκι

¼ φλιτζάνι κομμένα βιολογικά πράσα

2 κουταλιές της σούπας ψιλοκομμένα βιολογικά βότανα (μαϊντανό, εστραγκόν, σχοινόπρασο)

3 κουταλιές βιολογική ντομάτα σε κύβους

2 κουταλιές αλατισμένο βιολογικό βούτυρο

Ιωδιούχο ανεπεξέργαστο θαλασσινό αλάτι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Ζεσταίνετε το λάδι σε μια μεγάλη κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά. Προσθέστε το κρεμμύδι και το σκόρδο και μαγειρέψτε για 1 λεπτό.
  2. Προσθέστε το ρύζι, ανακατεύοντας το, μαγειρέψτε για 2 λεπτά. Προσθέστε το κρασί, και μαγειρέψτε, ανακατεύοντας συνεχώς, 2 λεπτά ή μέχρι να απορροφηθεί το κρασί.
  3. Προσθέστε 1 φλιτζάνι ζωμό και μαγειρέψτε, ανακατεύοντας συνεχώς, μέχρι να απορροφηθεί.
  4. Επαναλάβετε με 1 ακόμη φλιτζάνι ζωμό κοτόπουλου. Ανακατέψτε το υπόλοιπο 1 φλιτζάνι ζωμό, τον αστακό, τις γαρίδες, το καλαμπόκι και τα πράσα.
  5. Μαγειρέψτε για 3 λεπτά. Ανακατέψτε τα βότανα, την ντομάτα και το βούτυρο.
  6. Αλατοπιπερώστε.
  7. Μπορείτε αν θέλετε να το συνοδεύσετε με ψητή σφυρίδα.

ΚΑΛΗ ΣΑΣ ΟΡΕΞΗ!!!

by Savvi Diet

Τα καλύτερα βιολογικά προϊόντα

Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα κατάλληλα βιολογικά προϊόντα

Διαβάστε, επίσης,

Τα ελληνικά όστρακα

Μεσημεριανό φαγητό χωρίς κρέας

Ριζότο με μανιτάρια

www.emedi.gr

Προηγούμενο άρθροΑμιάντωση
Επόμενο άρθροΑμοιβάδωση
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Συκωτάκια κοτόπουλου με χυλοπίτες

Τραγανά συκωτάκια κοτόπουλου με χυλοπίτες Νόστιμα συκωτάκια κοτόπουλου με χυλοπίτες ΣΥΚΩΤΑΚΙΑ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟΥ: Τα συκώτια είναι φορτωμένα με πολλά θρεπτικά συστατικά όπως φυλλικό οξύ, σίδηρο και βιοτίνη...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ