Δευτέρα, 26 Σεπτεμβρίου, 2022
ΑρχικήΔιατροφήΣούπα με κόκκινες πιπεριές 

Σούπα με κόκκινες πιπεριές 

Νόστιμη και υγιεινή σούπα με κόκκινες πιπεριές 

Σούπα με κόκκινες πιπεριές

ΠΙΠΕΡΙΕΣ: Οι πιπεριές έχουν αξιοσημείωτες ευεργετικές ιδιότητες, γι’ αυτό είναι σημαντικό να τις καταναλώνουμε συχνά. Η κατανάλωση της πιπεριάς μπορεί να μας βοηθήσει να θωρακίσουμε τον οργανισμό μας, ενώ συμβάλλει στην πρόληψη λοιμώξεων, καρδιαγγειακών νοσημάτων, παθήσεων των αρθρώσεων, οφθαλμολογικών παθήσεων και γενικότερα, βελτιώνει την υγεία και διατηρεί ισχυρό το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Οι πιπεριές έχουν σημαντική θρεπτική αξία, γι’ αυτό αξίζει να τις καταναλώνουμε συχνά, καθώς εξασφαλίζουν στον οργανισμό μας υγεία και ευεξία. Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι οι πιπεριές έχουν αντιοξειδωτική δράση. Υπάρχουν πράσινες, κίτρινες, κόκκινες και πορτοκαλί πιπεριές. Η πιπεριά μπορεί να είναι γλυκιά ή καυτερή. Η πράσινη πιπεριά ενισχύει το ανοσοποιητικό μας σύστημα, καθώς αποτελεί μία πολύ καλή πηγή βιταμίνης C. Η εν λόγω βιταμίνη βοηθά στην πρόληψη του κρυολογήματος και γενικότερα, των λοιμώξεων. Επίσης, είναι πλούσια σε βιταμίνες Α, Β6, κάλιο, φυλλικό οξύ και φλαβονοειδή. Η κόκκινη και η πορτοκαλί πιπεριά είναι πλούσιες σε αντιοξειδωτικές ουσίες, λυκοπένιο, βιταμίνη Κ, Α, C. Η κατανάλωσή τους συμβάλλει στη διατήρηση της υγείας των ματιών και της όρασης.

ΚΑΡΟΤΑ: Τα καρότα αποτελούν εξαιρετική πηγή βιταμίνης Α, παρέχοντάς μας το υπερδιπλάσιο της ημερήσιας δόσης μας (210%). Επιπλέον, μας προσφέρουν το 6% της ημερήσιας δόσης μας σε βιταμίνη C, το 2% της δόσης μας σε ασβέστιο, αλλά και σίδηρο. Το αντιοξειδωτικό β-καροτένιο είναι αυτό που δίνει στα καρότα το πορτοκαλί τους χρώμα. Το β-καροτένιο απορροφάται από το έντερο και μετατρέπεται σε βιταμίνη Α κατά τη διαδικασία της πέψης. Επιπλέον, τα καρότα περιέχουν φυτικές ίνες, βιταμίνη Κ, κάλιο, φυλλικό οξύ, μαγγάνιο, φώσφορο, μαγνήσιο, βιταμίνη Ε και ψευδάργυρο. Μπορείτε σε ορισμένες αγορές να βρείτε καρότα με διαφορετικά χρώματα—τα οποία προέρχονται από διαφορετικά αντιοξειδωτικά. Για παράδειγμα, ανθοκυανίνες στα μωβ καρότα και λυκοπένιο στα κόκκινα.

ΚΡΕΜΜΥΔΙΑ: Βοηθούν στην επούλωση των πληγών και ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστηµα, καθώς, είναι πλούσιο σε βιταµίνη C. Έχουν αντικαρκινική δράση. Επιστημονικές μελέτες έδειξαν ότι η κουερσετίνη και κατ’ επέκταση το κρεμμύδι, όπως και άλλα φρούτα και λαχανικά που την περιέχουν συμβάλλει στη μείωση της εμφάνισης καρκίνου του προστάτη, των ωοθηκών, του μαστού, του στομάχου, του παχέος εντέρου.

ΣΕΛΙΝΟ: Το σέλινο, όπως, συμβαίνει με όλα τα λαχανικά αποτελείται σε μεγάλο του ποσοστό από νερό, ενώ περιέχει και φυτικές ίνες. Πολύ σημαντικά συστατικά του σέλινου είναι τα φλαβονοειδή, συστατικά με μεγάλη αντιοξειδωτική ικανότητα. Τα συστατικά αυτά προλαμβάνουν την καταστροφή των κυττάρων η οποία προκαλείται από τις ελεύθερες ρίζες. Μερικά από αυτά είναι η απιγενίνη, η λουτεολίνη, το λιμονένιο, η καμπεφερόλη, το p-κουμαρικό οξύ. Τέλος στο σέλινο συναντάμε και μικρές ποσότητες βιταμίνης Κ, φυλλικού οξέος, καλίου και βιταμίνης C. Το σέλινο είναι λιποδιαλυτικό.

ΣΚΟΡΔΟ:  Το σκόρδο αποτελεί για τη λαϊκή ιατρική ένα πολυδύναμο φάρμακο με μεγάλη αξία. Περιέχει αιθέριο έλαιο αποτελούμενο από αλλιίνη, αλλινάση, αλλικίνη, αχοένιο, σκορδινίνες, το αντιοξειδωτικό σελήνιο, ιώδιο, ασβέστιο, μαγγάνιο, σίδηρο, φώσφορο, θειάφι και βιταμίνες Α, Β, Β1, Β2, Β3, Β6, C, και Ε. Περιέχει, επίσης, πτητικό έλαιο, γλίσχρασμα, γλυκοκινίνες και γερμάνιο, καθώς και άλλα χρήσιμα για τον οργανισμό στοιχεία, όπως λευκωματούχες ουσίες, λιπαρές, αμυλώδες και κυτταρίνη.

ΘΥΜΑΡΙ: Το θυμάρι είναι μία βόμβα βιταμινών και μεταλλικών στοιχείων. Είναι πολύ πλούσιο σε σίδηρο, ασβέστιο, κάλιο και επομένως μπορεί να βοηθήσει στην ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης, στο σχηματισμό ερυθρών αιμοσφαιρίων και στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της φλεγμονής, της οξείδωσης των κυττάρων ενώ είναι πλούσιο σε βιταμίνες της ομάδας Β, σε βιταμίνη Α, σε βιταμίνης C και φυλλικό οξύ. Το θυμάρι έχει αντικαρκινικές ιδιότητες γιατί περιέχει αιθέρια έλαια όπως ροσμαρινικό οξύ και ουρσολικό οξύ. Αυτά τα αιθέρια έλαια έχουν αντισπασμωδικές ιδιότητες και μπορούν να βοηθήσουν  στη θεραπεία της βρογχίτιδας, στους ερεθισμούς του λαιμού, στο βήχα, στη λαρυγγίτιδας, το άσθμα, στις φλεγμονές του στόματος και στις λοιμώξεις του λαιμού. Ένας τρόπος για να εκμεταλλευτούμε τις φαρμακευτικές ιδιότητες του θυμαριού είναι το ρόφημα από θυμάρι, το οποίο μπορούμε να φτιάξουμε πολύ απλά με αποξηραμένα φύλλα θυμαριού και βλαστούς τοποθετώντας τους απλά σε ζεστό νερό για να γίνει η εκχύλιση των θρεπτικών συστατικών.

Σούπα με κόκκινες πιπεριές

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 10 ΑΤΟΜΑ

6 μέτριες γλυκές βιολογικές κόκκινες πιπεριές, ψιλοκομμένες

2 μεσαία βιολογικά καρότα, ψιλοκομμένα

2 μεσαία βιολογικά κρεμμύδια, ψιλοκομμένα

1 μάτσο βιολογικό σέλινο, ψιλοκομμένο

4 σκελίδες βιολογικό σκόρδο, πολτοποιημένο

1 κουταλιά της σούπας βιολογικό εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο

2 κουτιά φρέσκος βιολογικός ζωμός κοτόπουλου ή βιολογικός ζωμός λαχανικών

1/2 φλιτζάνι άψητο βιολογικό ρύζι αναποφλοίωτο

2 κουταλάκια του γλυκού βιολογικό θυμάρι

1 κουταλάκι του γλυκού Ιωδιούχο ανεπεξέργαστο θαλασσινό αλάτι

Φρεσκοτριμμένο βιολογικό μαύρο πιπέρι

1/4 κουταλάκι του γλυκού βιολογικό πιπέρι καγιέν

Νιφάδες βιολογικού κόκκινου πιπεριού

Βιολογικός μαϊντανός

Βιολογικό τυρί (προεραιτικά)

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Σοτάρετε τις κόκκινες πιπεριές, τα καρότα, τα κρεμμύδια, το σέλινο και το σκόρδο στο ελαιόλαδο μέχρι να μαλακώσουν.
  2. Ανακατέψτε το ζωμό, το ρύζι, το θυμάρι, το αλάτι, το πιπέρι και το καγιέν. Βράστε. Μειώστε τη θερμότητα σκεπάστε και σιγοβράστε για 20-25 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά και το ρύζι.
  3. Αφαιρέστε από τη φωτιά και αφήστε το να κρυώσει λίγο. Χρησιμοποιήστε ένα μπλέντερ για να πολτοποιήσετε τη σούπα μέχρι να γίνει βελουτέ.
  4. Μαγειρέψτε σε μέτρια φωτιά μέχρι να πήξει. Προσθέστε νιφάδες κόκκινου πιπεριού.
  5. Για μια όμορφη πινελιά, γεμίστε τη σούπα με τριμμένο τυρί και μαϊντανό. Μπορείτε να το σερβίρετε με ζεστό ψωμί σκόρδου.

ΚΑΛΗ ΣΑΣ ΟΡΕΞΗ!!!

by Savvi Diet

Τα καλύτερα βιολογικά προϊόντα

Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα κατάλληλα βιολογικά προϊόντα

Διαβάστε, επίσης,

Υγιεινή και νόστιμη κρεμμυδόσουπα

Υγιεινή σούπα με ντομάτα και βασιλικό 

Σούπα μινεστρόνε

Οι ουσίες που λαμβάνουμε από τις τροφές

Η μεσογειακή διατροφή ιδανική για τη διατήρηση της υγείας του εντέρου

Κρεμμύδια μαρινάτα

Χρήσιμες ιατρικές συνταγές με κρεμμύδια

Παραδοσιακή ελληνική διατροφή

Είναι υγιεινές οι έτοιμες σούπες;

Γιατί σε όλο τον κόσμο προτιμούν την ελληνική κουζίνα

Κρεμμυδόσουπα

Η πιο νόστιμη σάλτσα καυτερής πιπεριάς

Τρόφιμα για υγιή νεφρά

Τα καλύτερα τρόφιμα κατά του καρκίνου

Χρήσιμες ιατρικές συνταγές με πιπεριά

Καυτερές πιπεριές και καψαϊκίνη

www.emedi.gr

 

Print Friendly, PDF & Email
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Δυσαρθρία

Δυσαρθρία. Η δυσαρθρία είναι μια κινητική διαταραχή της ομιλίας που προκαλείται από βλάβη στο νευρικό σύστημα. Η δυσαρθρία εμφανίζεται όταν οι μυς που χρησιμοποιείτε για...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ