Σάββατο, 17 Μαΐου, 2025
ΑρχικήΔιατροφήΕίναι υγιεινό γλυκό τα ξεροτήγανα;

Είναι υγιεινό γλυκό τα ξεροτήγανα;

Τα Ξεροτήγανα είναι Κρητικό Γλυκό

Τα ξεροτήγανα ή δίπλες είναι κρητικό γλυκό.

Τα καταναλώνουν και σε άλλα νησιά και σε όλη την Ελλάδα.

Παρασκευάζονται από αλεύρι σίτου ή άλλο σκληρό αλεύρι, συνήθως, θυμαρίσιο μέλι, ζάχαρη, ελαιόλαδο ή ηλιέλαιο, ξηρούς καρπούς (καρύδια ή αμύγδαλα), κανέλα, σουσάμι, και λεμόνι ή πορτοκάλι.

Συνοδεύονται με τσικουδιά, ρακή ή τσίπουρο, γιαούρτι, παγωτό ή γραβιέρα Κρήτης.

Τα ξεροτήγανα είναι ένα παραδοσιακό κρητικό κέρασμα.

Είναι και γλυκό των Χριστουγέννων.

Επίσης, είναι κατάλληλο γλυκό για γιορτές και σε όλες τις χαρές όπως γάμους, βαφτίσεις.

Είναι νηστίσιμο γλυκό.

Για να είναι υγιεινά πρέπει να παρασκευάζονται από αγνά υλικά.

Η συνταγή για υγιεινά Κρητικά Ξεροτήγανα

Υλικά

Για τη ζύμη:

4 κούπες βιολογικό αλεύρι σκληρό

¼ κούπας βιολογική ρακή

3 κουταλιές σούπας χυμό βιολογικού λεμονιού

3 κουταλιές σούπας βιολογικό ελαιόλαδο

1 κουταλάκι γλυκού ιωδιούχο ανεπεξέργαστο θαλασσινό αλάτι

1 κουταλάκι γλυκού ακατέργαστη ζάχαρη

Νερό χλιαρό πηγής (¾ της κούπας)

Βιολογικό ελαιόλαδο καλής ποιότητας για το τηγάνισμα (αρκετό)

Για το σιρόπι:

3 κούπες βιολογική ακατέργαστη ζάχαρη

3 κούπες νερό πηγής

1 κούπα βιολογικό θυμαρίσιο μέλι

1 ξύλο κανέλα Κεϋλάνης

2 κουταλάκια βιολογικό χυμό λεμονιού

Για το γαρνίρισμα:

Καρύδια κοπανισμένα ή αμύγδαλα τριμμένα

Βιολογικό σουσάμι καβουρδισμένο και σπασμένο ελαφρά

Κανέλα Κεϋλάνης τριμμένη

Εκτέλεση

Βάζετε σε μια λεκάνη το αλεύρι και προσθέτετε τα υπόλοιπα υλικά και λίγο λίγο το νερό ως ότου έχετε μια ζύμη σφικτή. Την αφήνετε να ξεκουραστεί γύρω στη μια ώρα.

Βάζετε το λάδι να κάψει σε μια βαθιά και φαρδιά κατσαρόλα. Ανοίγετε πολύ λεπτό φύλλο με το πλάστη σε λωρίδες μήκους ενός περίπου μέτρου.

Με το ειδικό ροδάκι με βολάν κόβετε λωρίδες με πλάτος 2 εκατοστά.

Μπερδεύετε την κάθε λωρίδα στις άκρες ενός μεγάλου πιρουνιού και τυλίγετε χαλαρά γύρω από το πιρούνι όλη την κορδέλα της ζύμης. Στο τέλος, σπρώχνετε το τυλιχτό προς της άκρη της κατσαρόλας και φροντίζετε να μην ξετυλιχτεί και να παραμείνει στρογγυλό. Τα γυρίζετε να τηγανιστούν κι από την άλλη μεριά και τα βγάζετε με τρυπητή κουτάλα σε χαρτί κουζίνας.

Κι όλα αυτά πρέπει να γίνουν γρήγορα για να μη σκουρύνουν και να καούν τα ξεροτήγανα.

Καλύτερα να τηγανίζετε ένα ένα τα ξεροτήγανα φροντίζοντας να διατηρήσουν το σχήμα τους.

Μπορείτε να κάνετε και απλά φιογκάκια και να τα τηγανίσετε.

Όταν κρυώσουν ετοιμάζουμε το σιρόπι βράζοντας όλα τα υλικά για δέκα λεπτά και βουτώντας τα πάλι ένα ένα για μισό λεπτό στο σιρόπι. Γυρίζουμε κι από τις δύο μεριές και βγάζουμε σε ένα στραγγιστήρι, για να είναι εύθρυπτα και τραγανά.

Τα μεταφέρουμε σε πιατέλα και τα πασπαλίζουμε με καρύδια, σουσάμι και κανέλα ή αμύγδαλα.

Διατηρούνται σκεπασμένα ή τυλιγμένα ένα ένα σε βιολογική ζελατίνη.

Είναι δύσκολη συνταγή.

ΚΑΛΗ ΣΑΣ ΟΡΕΞΗ!!!

by Savvi Diet

Τα καλύτερα βιολογικά προϊόντα

Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα κατάλληλα βιολογικά προϊόντα

Διαβάστε, επίσης,

Η Ρόδος κάνει καλό στην υγεία

Νάξος

Όλα όσα παθαίνετε από τα Χριστουγεννιάτικα γλυκά

Κάστανα με μέλι και τσίπουρο

Επιδόρπιο με καρύδια, μπανάνα και μέλι

Μουσταλευριά

Κρέμα με σιμιγδάλι και γάλα

Η μοναδικότητα της οσμής της ρακής

Το ρομπότ Τάλως που προστάτευε την Κρήτη

Τα κρητικά βότανα είναι αναγνωρισμένα παγκοσμίως

Γαμοπίλαφο με αρνάκι

Τσικουδοκαζανέματα στην Κρήτη

Που κάνει καλό η αψιθιά

Πάρτε το κρητικό ίαμα αν έχετε κρυολόγημα και γρίπη

Βότανα για την πρόληψη και τη θεραπεία του καρκίνου

Το πιο νόστιμο τσιγαριαστό

Τα είδη των κατσικιών

Κρήτη, μια ήπειρος σ’ ένα νησί

Απήγανος

Χρήσιμες ιατρικές συνταγές για την Αχιλλαία

Βάλσαμο

Φασκόμηλο

Ασπλήνιο

Ατεκνόχορτα

Γραβιέρα Κρήτης

Γυμνοί στη θάλασσα

Τα καλύτερα Ελληνικά τοπικά φαγητά

Ελιά και θεραπευτικές ιδιότητες

Euphorbia peplus

Η Κρήτη κόμβος της Μεσογείου

Κρητικός Φοίνικας

Το κρητικό χάπι για το κρυολόγημα και τη γρίπη

Θεραπεία προσώπου με ζωντανά σαλιγκάρια

Bupleurum kakiskalae

Androcymbium rechingeri

Γιατί οι Κρητικοί ζουν περισσότερο

Τα μυστικά της μακροζωϊας υγιεινά και μη

Μαλοτήρα

Ξινόχορτο

Τα οφέλη της τσικουδιάς στην υγεία

Το κρητικό αγρίμι

Φυτό της Κρήτης που θεραπεύει τον καρκίνο σε 12 ώρες

Αυγά με Στάκα

Αλαδανιά

Σπάνιες παραδοσιακές συνταγές για όλες τις ασθένειες

Σταμναγκάθι

Κρήτη

Τα καλύτερα Ελληνικά τοπικά φαγητά

Print Friendly, PDF & Email
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ