Τα Ξεροτήγανα είναι Κρητικό Γλυκό
Τα ξεροτήγανα ή δίπλες είναι κρητικό γλυκό.
Τα καταναλώνουν και σε άλλα νησιά και σε όλη την Ελλάδα.
Παρασκευάζονται από αλεύρι σίτου ή άλλο σκληρό αλεύρι, συνήθως, θυμαρίσιο μέλι, ζάχαρη, ελαιόλαδο ή ηλιέλαιο, ξηρούς καρπούς (καρύδια ή αμύγδαλα), κανέλα, σουσάμι, και λεμόνι ή πορτοκάλι.
Συνοδεύονται με τσικουδιά, ρακή ή τσίπουρο, γιαούρτι, παγωτό ή γραβιέρα Κρήτης.
Τα ξεροτήγανα είναι ένα παραδοσιακό κρητικό κέρασμα.
Είναι και γλυκό των Χριστουγέννων.
Επίσης, είναι κατάλληλο γλυκό για γιορτές και σε όλες τις χαρές όπως γάμους, βαφτίσεις.
Είναι νηστίσιμο γλυκό.
Για να είναι υγιεινά πρέπει να παρασκευάζονται από αγνά υλικά.
Η συνταγή για υγιεινά Κρητικά Ξεροτήγανα
Υλικά
Για τη ζύμη:
4 κούπες βιολογικό αλεύρι σκληρό
¼ κούπας βιολογική ρακή
3 κουταλιές σούπας χυμό βιολογικού λεμονιού
3 κουταλιές σούπας βιολογικό ελαιόλαδο
1 κουταλάκι γλυκού ιωδιούχο ανεπεξέργαστο θαλασσινό αλάτι
1 κουταλάκι γλυκού ακατέργαστη ζάχαρη
Νερό χλιαρό πηγής (¾ της κούπας)
Βιολογικό ελαιόλαδο καλής ποιότητας για το τηγάνισμα (αρκετό)
Για το σιρόπι:
3 κούπες βιολογική ακατέργαστη ζάχαρη
3 κούπες νερό πηγής
1 κούπα βιολογικό θυμαρίσιο μέλι
1 ξύλο κανέλα Κεϋλάνης
2 κουταλάκια βιολογικό χυμό λεμονιού
Για το γαρνίρισμα:
Καρύδια κοπανισμένα ή αμύγδαλα τριμμένα
Βιολογικό σουσάμι καβουρδισμένο και σπασμένο ελαφρά
Κανέλα Κεϋλάνης τριμμένη
Εκτέλεση
Βάζετε σε μια λεκάνη το αλεύρι και προσθέτετε τα υπόλοιπα υλικά και λίγο λίγο το νερό ως ότου έχετε μια ζύμη σφικτή. Την αφήνετε να ξεκουραστεί γύρω στη μια ώρα.
Βάζετε το λάδι να κάψει σε μια βαθιά και φαρδιά κατσαρόλα. Ανοίγετε πολύ λεπτό φύλλο με το πλάστη σε λωρίδες μήκους ενός περίπου μέτρου.
Με το ειδικό ροδάκι με βολάν κόβετε λωρίδες με πλάτος 2 εκατοστά.
Μπερδεύετε την κάθε λωρίδα στις άκρες ενός μεγάλου πιρουνιού και τυλίγετε χαλαρά γύρω από το πιρούνι όλη την κορδέλα της ζύμης. Στο τέλος, σπρώχνετε το τυλιχτό προς της άκρη της κατσαρόλας και φροντίζετε να μην ξετυλιχτεί και να παραμείνει στρογγυλό. Τα γυρίζετε να τηγανιστούν κι από την άλλη μεριά και τα βγάζετε με τρυπητή κουτάλα σε χαρτί κουζίνας.
Κι όλα αυτά πρέπει να γίνουν γρήγορα για να μη σκουρύνουν και να καούν τα ξεροτήγανα.
Καλύτερα να τηγανίζετε ένα ένα τα ξεροτήγανα φροντίζοντας να διατηρήσουν το σχήμα τους.
Μπορείτε να κάνετε και απλά φιογκάκια και να τα τηγανίσετε.
Όταν κρυώσουν ετοιμάζουμε το σιρόπι βράζοντας όλα τα υλικά για δέκα λεπτά και βουτώντας τα πάλι ένα ένα για μισό λεπτό στο σιρόπι. Γυρίζουμε κι από τις δύο μεριές και βγάζουμε σε ένα στραγγιστήρι, για να είναι εύθρυπτα και τραγανά.
Τα μεταφέρουμε σε πιατέλα και τα πασπαλίζουμε με καρύδια, σουσάμι και κανέλα ή αμύγδαλα.
Διατηρούνται σκεπασμένα ή τυλιγμένα ένα ένα σε βιολογική ζελατίνη.
Είναι δύσκολη συνταγή.
ΚΑΛΗ ΣΑΣ ΟΡΕΞΗ!!!
by Savvi Diet
Τα καλύτερα βιολογικά προϊόντα
Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα κατάλληλα βιολογικά προϊόντα
Διαβάστε, επίσης,
Όλα όσα παθαίνετε από τα Χριστουγεννιάτικα γλυκά
Επιδόρπιο με καρύδια, μπανάνα και μέλι
Η μοναδικότητα της οσμής της ρακής
Το ρομπότ Τάλως που προστάτευε την Κρήτη
Τα κρητικά βότανα είναι αναγνωρισμένα παγκοσμίως
Πάρτε το κρητικό ίαμα αν έχετε κρυολόγημα και γρίπη
Βότανα για την πρόληψη και τη θεραπεία του καρκίνου
Κρήτη, μια ήπειρος σ’ ένα νησί
Χρήσιμες ιατρικές συνταγές για την Αχιλλαία
Τα καλύτερα Ελληνικά τοπικά φαγητά
Ελιά και θεραπευτικές ιδιότητες
Το κρητικό χάπι για το κρυολόγημα και τη γρίπη
Θεραπεία προσώπου με ζωντανά σαλιγκάρια
Γιατί οι Κρητικοί ζουν περισσότερο
Τα μυστικά της μακροζωϊας υγιεινά και μη
Τα οφέλη της τσικουδιάς στην υγεία
Φυτό της Κρήτης που θεραπεύει τον καρκίνο σε 12 ώρες