Νόστιμη, δροσερή και υγιεινή σαλάτα με καπνιστό σολομό και πορτοκάλι
Σαλάτα με καπνιστό σολομό και πορτοκάλι
Σαλάτα πλούσια σε βιταμίνη C και ωμέγα 3 λιπαρά οξέα
ΠΟΡΤΟΚΑΛΙΑ: Η περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, κάλιο, φλαβονοειδή, βιταμίνη C και χολίνη στα πορτοκάλια υποστηρίζει την υγεία της καρδιάς. Το πορτοκάλι είναι πλούσιο σε κάλιο και δεν περιέχει νάτριο. Η διατήρηση χαμηλής πρόσληψης νατρίου είναι απαραίτητη για τη μείωση της αρτηριακής πίεσης, ωστόσο η αύξηση της πρόσληψης καλίου μπορεί να είναι εξίσου σημαντική εξαιτίας των επιδράσεων αγγειοδιαστολής. Το πορτοκάλι ως εξαιρετική πηγή της ισχυρής αντιοξειδωτικής βιταμίνης C, μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση του σχηματισμού ελεύθερων ριζών που είναι γνωστό ότι μπορεί να προκαλέσουν καρκίνο. Χάρη στην περιεκτικότητά του στις φυτικές ίνες, βοηθάει τα άτομα με σακχαρώδη διαβήτη. Ακόμη η αντιοξειδωτική βιταμίνη C, μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση της βλάβης του δέρματος από τον ήλιο και τη ρύπανση, να μειώσει τις ρυτίδες και να βελτιώσει τη συνολική υφή του δέρματος. Η βιταμίνη C διαδραματίζει ζωτικό ρόλο στη διαμόρφωση του κολλαγόνου, του συστήματος υποστήριξης του δέρματός μας.
ΣΟΛΟΜΟΣ: Ο σολομός έχει μεγάλη διατροφική αξία και ευεργετικές ιδιότητες για το δέρμα, το ανοσοποιητικό, την καρδιά και τον εγκέφαλο. Αποτελεί μία από τις καλύτερες πηγές των πολύτιμων για τον οργανισμό ωμέγα 3 λιπαρών οξέων, τα οποία δημιουργούν μια φυσική ασπίδα προστασίας έναντι των εκφυλιστικών νοσημάτων. Ο σολομός αποτελεί φυσική πηγή θρεπτικών ουσιών, ιδιαίτερα πρωτεϊνών, ενώ περιέχει σε σημαντικές ποσότητες, βιταμίνες, μέταλλα, ιχνοστοιχεία και φυσικά τα πολύτιμα και απαραίτητα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα. Είναι πλούσιος σε νιασίνη, παντοθενικό οξύ, ριβοφλαβίνη, βιταμίνη D, βιταμίνες της ομάδας Β (κυρίως Β6 και Β12), σελήνιο και φώσφορο. Είναι φτωχός σε θερμίδες και σε κορεσμένα λιπαρά οξέα και δεν περιέχει καθόλου υδατάνθρακες και αλάτι.
ΚΑΡΥΔΙΑ: Τα καρύδια είναι πλούσια πηγή ενέργειας, ενώ περιέχουν θρεπτικά συστατικά, μέταλλα, αντιοξειδωτικά και απαραίτητες βιταμίνες. Είναι πλούσια σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα (περίπου 72%), όπως το ελαϊκό οξύ, ενώ είναι μια από τις καλύτερες πηγές ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, όπως το λινολεϊκό οξύ, το α-λινολενικό οξύ και το αραχιδονικό οξύ. Η τακτική κατανάλωση καρυδιών στο πλαίσιο ισορροπημένης διατροφής μειώνει την LDL («κακή χοληστερόλη») και αυξάνει την HDL («καλή χοληστερόλη»). Έρευνες δείχνουν ότι η μεσογειακή διατροφή, η οποία είναι πλούσια σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα και ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, συμβάλλει στην αποτροπή της νόσου της στεφανιαίας αρτηρίας και των εγκεφαλικών επεισοδίων. Αν τρώτε μόλις 25 γραμμάρια καρύδια την ημέρα θα πάρετε περίπου το 90% της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης ωμέγα-3 λιπαρών οξέων. Ερευνητικές μελέτες έχουν δείξει ότι τα Ω-3 λιπαρά οξέα, λόγω της αντιφλεγμονώδους δράσης τους, συμβάλλουν στην μείωση της πίεσης του αίματος, του κινδύνου της στεφανιαίας νόσου και εγκεφαλικού επεισοδίου, καθώς στην προστασία από καρκίνους του μαστού, του παχέος εντέρου και του προστάτη. Τα καρύδια είναι πλούσια πηγή πολλών φυτοχημικών ουσιών που έχουν μεγάλη αντιοξειδωτική δράση. Μερικά από αυτά είναι η μελατονίνη, ελλαγικό οξύ, βιταμίνη Ε, καροτενοειδή και πολυ-φαινολικές ενώσεις. Αυτές οι ενώσεις είναι γνωστό ότι έχουν θετικές επιπτώσεις στην υγεία κατά του καρκίνου, της γήρανσης, της φλεγμονής και των νευρολογικών ασθενειών. Τα καρύδια έχουν τα υψηλότερα επίπεδα των αντιοξειδωτικών ποπυφαινολικών από οποιοδήποτε άλλο βρώσιμο καρπό με κέλυφος. Η κατανάλωση μόλις 7 καρυδιών την ημέρα συμβάλλουν σημαντικά στην εξόντωση των ελευθέρων ριζών από το ανθρώπινο σώμα. Τα καρύδια είναι, επίσης, εξαιρετική πηγή βιταμίνης Ε και ειδικά της γ-τοκοφερόλης σε ποσότητες περίπου 21% (που αντιστοιχεί περίπου στο 140% της συνιστώμενης καθημερινής ποσότητας). Η βιταμίνη Ε είναι ένα ισχυρό λιποδιαλυτικό αντιοξειδωτικό, που απαιτείται για τη διατήρηση της ακεραιότητας της κυτταρικής μεμβράνης στις βλεννώδεις μεμβράνες και στο δέρμα, προστατεύοντάς την από τις βλαβερές ελεύθερες ρίζες. Έχουν, επίσης, μεγάλη περιεκτικότητα σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, όπως, ριβοφλαβίνη, νιασίνη, θειαμίνη, παντοθενικό οξύ, βιταμίνη Β-6 και φυλλικό οξύ. Επίσης, τα καρύδια είναι πολύ πλούσια πηγή μετάλλων, όπως μαγγάνιο, χαλκός, κάλιο, ασβέστιο, σίδηρο, μαγνήσιο, ψευδάργυρο και σελήνιο. Ο χαλκός είναι ένας συμπληρωματικός παράγοντας για πολλά ζωτικής σημασίας ένζυμα. Ο ψευδάργυρος συμβάλλει σε άλλα ένζυμα που ρυθμίζουν την σωματική αύξηση και ανάπτυξη, την παραγωγή σπέρματος, την πέψη και τη σύνθεση νουκλεϊκών οξέων. Το σελήνιο με τη σειρά του λειτουργεί ως συμπληρωματικός παράγοντας για την παραγωγή αντιοξειδωτικών ενζύμων, όπως η γλουταθειόνη.
ΚΑΛΑΜΠΟΚΙ: Το καλαμπόκι είναι πλούσια πηγή θερμίδων. Η θερμιδική περιεκτικότητα σε καλαμπόκι είναι 342 θερμίδες ανά 100 γραμμάρια, η οποία είναι από τις υψηλότερες για τα δημητριακά. Η περιεκτικότητα σε ίνες ενός φλιτζανιού καλαμποκιού ανέρχεται σε 18,4% της ημερήσιας συνιστώμενης ποσότητας. Αυτό βοηθά στην ανακούφιση των πεπτικών προβλημάτων, όπως η δυσκοιλιότητα και οι αιμορροΐδες, καθώς και στη μείωση του κινδύνου καρκίνου του παχέος εντέρου. Το καλαμπόκι είναι πλούσιο σε συστατικά βιταμίνης Β, ειδικά Θειαμίνης και νιασίνης. Η θειαμίνη είναι απαραίτητη για τη διατήρηση της υγείας των νεύρων και της γνωστικής λειτουργίας. Το καλαμπόκι παρέχει ένα μεγάλο ποσοστό φυλλικού οξέος, ενώ οι καρποί του καλαμποκιού είναι πλούσιοι σε βιταμίνη Ε, ένα φυσικό αντιοξειδωτικό που είναι απαραίτητο για την ανάπτυξη και την προστασία του σώματος από ασθένειες.Το καλαμπόκι περιέχει άφθονα ανόργανα στοιχεία τα οποία ωφελούν θετικά το σώμα με διάφορους τρόπους. Φώσφορος, μαγνήσιο, μαγγάνιο, ψευδάργυρος, σίδηρος και χαλκός βρίσκονται σε όλες τις ποικιλίες καλαμποκιού. Περιέχει, επίσης, ιχνοστοιχεία όπως το σελήνιο, τα οποία είναι δύσκολο να βρεθούν στις περισσότερες κανονικές δίαιτες. Το καλαμπόκι είναι πλούσια πηγή αντιοξειδωτικών που καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες που προκαλούν καρκίνο. Το καλαμπόκι έχει αντιαθηρογόνο επίδραση στα επίπεδα χοληστερόλης, μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο εμφάνισης διαφόρων καρδιαγγειακών παθήσεων και εγκεφαλικού επεισοδίου. Το καλαμπόκι βοηθά στην πρόληψη της αναιμίας που προκαλείται από την ανεπάρκεια βιταμινών. Το καλαμπόκι έχει, επίσης, ένα σημαντικό ποσοστό σιδήρου, το οποίο είναι ένα από τα βασικά μέταλλα που χρειάζονται για να σχηματιστούν νέα ερυθρά αιμοσφαίρια. Το καλαμπόκι μειώνει τη χοληστερόλη LDL πλάσματος μειώνοντας την απορρόφηση της χοληστερόλης στο σώμα. Το καλαμπόκι είναι μια πλούσια πηγή βήτα καροτίνης, η οποία σχηματίζει βιταμίνη Α στο σώμα και είναι απαραίτητη για τη διατήρηση της καλής όρασης και του δέρματος. Η κατανάλωση περισσότερων οργανικών φρούτων και λαχανικών, όπως το καλαμπόκι μειώνει, επίσης, τον κίνδυνο για διαβήτη.
ΜΟΥΣΤΑΡΔΑ: Συμβάλλει στον έλεγχο των συμπτωμάτων του άσθματος. Οι σπόροι της μουστάρδας είναι πλούσιοι σε σελήνιο και μαγνήσιο, τα οποία έχουν δυνατές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Οι άνθρωποι που καταναλώνουν τακτικά μουστάρδα, έχουν λιγότερες εξάρσεις άσθματος, λιγότερα κρυολογήματα και μειωμένη αναπνευστική συμφόρηση στο στήθος. Οι σπόροι της μουστάρδας είναι γεμάτοι με βιταμίνες του συμπλέγματος Β, όπως νιασίνη, θειαμίνη, ριβοφλαβίνη κ.α. Οι συγκεκριμένες ουσίες συμβάλλουν στην αύξηση του μεταβολισμού και αυτό οδηγεί σε απώλεια βάρους. Η μουστάρδα περιέχει καροτένιο, ζεαξανθίνη και λουτεΐνη (φλαβονοειδή και καροτενοειδή αντιοξειδωτικά), καθώς και βιταμίνες Α, C και Κ που επιβραδύνουν τη διαδικασία της γήρανσης. Τα φυτοθρεπτικά συστατικά στους σπόρους της μουστάρδας βοηθούν στην πρόληψη και την καθυστέρηση των συμπτωμάτων του καρκίνου του γαστρεντερικού σωλήνα. Έρευνες έχουν δείξει ότι οι σπόροι μουστάρδας έχουν την ιδιότητα να περιορίζουν την ανάπτυξη των ήδη υπαρχόντων καρκινικών κυττάρων και να αποτρέπουν το σχηματισμό νέων. Ανακουφίζει από ρευματικούς, αρθριτικούς και μυικούς πόνους. Το σελήνιο και το μαγνήσιο προσδίδουν στη μουστάρδα αντιφλεγμονώδεις και θερμαντικές ιδιότητες. Η μουστάρδα περιέχει νιασίνη, η οποία βοηθάει τον οργανισμό να διατηρήσει χαμηλά τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα και προστατεύει τις αρτηρίες από την αθηροσκλήρωση (τη συσσώρευση πλάκας). Βοηθά επίσης στη ρύθμιση της ροής του αίματος και προστατεύει τον οργανισμό από την υπέρταση.
ΜΕΛΙ: Βοηθά στην ελάττωση των εντερικών μικροβίων και παρασίτων, προστατεύει από τα έλκη του στομάχου και του δωδεκαδακτύλου. Έχει επουλωτική, αναπλαστική και αντιφλεγμονώδη δράση στο δέρμα λόγω της χαμηλής του περιεκτικότητας σε νερό, αναστέλλοντας την ανάπτυξη βακτηρίων και μυκήτων. Οι υδατάνθρακες που περιέχει παρέχουν άμεσα ενέργεια και τόνωση στον οργανισμό μας, ενώ παράλληλα ωφελούν την μνήμη. Συμβάλει στη σωστή λειτουργία του πεπτικού συστήματος και στην καλή κυκλοφορία του αίματος. Μειώνει τα συμπτώματα και τη διάρκεια του κοινού κρυολογήματος λόγω των φλαβονοειδών και του φαινολικού οξέος που περιέχει.
Βοηθά στην στοματική υγιεινή και των ούλων. Προστατεύει τα αγγεία της καρδιάς. Ρυθμίζει τον μεταβολισμό και την αρτηριακή πίεση. Προστατεύει από την αναιμία. Η ποσότητα αιμοσφαιρίνης αυξάνει με την κατανάλωση του μελιού, κυρίως, λόγω της περιεκτικότητάς του σε χαλκό και σίδηρο, ο οποίος μάλιστα είναι οργανικής προέλευσης, άρα 100% απορροφήσιμος από τον οργανισμό μας. Επιπλέον, τα αντιοξειδωτικά του συστατικά καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες, οι οποίες, μεταξύ άλλων, ευθύνονται για την πρόωρη γήρανση. Η υψηλή περιεκτικότητα του μελιού σε φρουκτόζη, βοηθά τον οργανισμό να μεταβολίσει το αλκοόλ γρηγορότερα και το μέλι είναι κατάλληλο για τη μέθη.
ΡΟΚΑ: Το πιο σημαντικό χαρακτηριστικό της ρόκας είναι η πληθώρα των αντιοξειδωτικών που περιέχει τα οποία έχουν συσχετιστεί με χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου. Αυτό που κάνει τη ρόκα πικρή, το φαινολικό αντιοξειδωτικό σουλφοραφανη έχει την ικανότητα να καθυστερεί ή και να εμποδίζει τον καρκίνο, αλλά και να αναστέλλει την διαδικασία που είναι υπεύθυνη για τη μετάσταση. Έχει αντιβακτηριδιακή και αντιφλεγμονώδη δράση. Η αντιβακτηριδιακή δράση της ρόκας αποδίδεται στο ερουκικό οξύ που περιέχει και το οποίο έχει αντιμικροβιακή δράση. Επίσης, οι ισοθειοκυανίνες που βρίσκονται στη ρόκα ευθύνονται για την αντιφλεγμονώδη δράση της. Το εκχύλισμα ρόκας διαθέτει κυτταροπροστατευτικές και κατά του έλκους δραστηριότητες ενάντια στις αλλοιώσεις του στομάχου. Αυτή η επίδραση κατά του έλκους οφείλεται στις προσταγλανδίνες και στις αντιοξειδωτικές της ικανότητες. Η ρόκα είναι κατάλληλη για την πρόληψη της οστεοπόρωσης. Από τη μια είναι πλούσια σε βιταμίνη Κ, η οποία είναι πολύ σημαντική γιατί βελτιώνει την απορρόφηση του ασβεστίου και μειώνει την ουρική έκκριση αυτού και από την άλλη συμβάλλει σημαντικά στην καθημερινή μας ανάγκη σε ασβέστιο, αφού στα 100 gr μας παρέχει 160 mg ασβεστίου. Όπως όλα τα φυλλώδη πράσινα λαχανικά, έτσι και η ρόκα περιέχει ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό με αντιφλεγμονώδη δράση, γνωστό ως το άλφα λιποϊκό οξύ.To α-λιποϊκό οξύ έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα, βελτιώνει την ευαισθησία στην ινσουλίνη και μειώνει τις επιβλαβείς επιδράσεις των ελεύθερων ριζών που προκαλούνται από τις οξειδωτικές αλλαγές σε ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη. Επίσης, μελέτες έδειξαν ότι α-λιποϊκό οξύ μπορεί να μειώσει τα συμπτώματα της περιφερικής και αυτόνομης νευροπάθειας σε διαβητικούς. Ένα επιπλέον προσόν της ρόκας είναι η χαμηλή περιεκτικότητα σε οξαλικά οξέα. Τα οξέα αυτά περιέχονται στα σκούρα πράσινα φυλλώδη λαχανικά (σπανάκι, αντίδια, μαϊντανό, παντζάρι κ.α.) και δεν αφήνουν τα μέταλλα που προσλαμβάνουμε από τις τροφές να απορροφηθούν από τον οργανισμό. Κατά κύριο λόγο τέτοια μέταλλα είναι το ασβέστιο και ο σίδηρος. Σε σχέση με το σπανάκι και άλλα λαχανικά με φύλλα, η ρόκα έχει τη χαμηλότερη περιεκτικότητα σε οξαλικά. Το βράσιμο δρα θετικά στη μείωση των οξαλικών στο τρόφιμο. Σε γενικές γραμμές, η ρόκα είναι μια εξαιρετική επιλογή για όλους μας και από πλευράς θρεπτικής αξίας και από πλευράς θερμιδικής αξίας. Είναι πλούσια σε πληθώρα βιταμινών και ιδιαίτερα σε βιταμίνη C που βοηθάει στην απορρόφηση σιδήρου και ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, υψηλή σε φυτικές ίνες που συμβάλλουν στην διαδικασία της πέψης και τη σωστή λειτουργία του εντέρου και προσφέρει υψηλό αίσθημά κορεσμού με χαμηλό θερμιδικό κόστος.
Σαλάτα με καπνιστό σολομό και πορτοκάλι
Υλικά
Μία συσκευασία βιολογικό καλαμπόκι baby
2 βιολογικά πορτοκάλια σε κομματάκια
1 ματσάκι βιολογική ρόκα
150 γρ βιολογικός καπνιστός σολομός κομμένο σε λωρίδες
50 γρ. βιολογικά καρύδια χοντροκομμένο
Ιωδιούχο ανεπεξέργαστο θαλασσινό αλάτι
Φρεσκοτριμμένο βιολογικό μαύρο πιπέρι
Βιολογικά αγγουράκια
Λίγο βιολογικό σουσάμι για πασπάλισμα
Βινεγκρέτ:
1/4 φλιτζάνι υγιεινό βιολογικό μέλι
1/4 φλιτζάνι μουστάρδα Ντιζόν
1 κουταλιά βιολογικού λευκού αποσταγμένου ξιδιού
1/4 κουταλάκι του γλυκού βιολογικό πιπέρι καγιέν
Εκτέλεση
Σε ένα μεγάλο μπολ τοποθετούμε όλα τα υλικά της σαλάτας.
Σε ένα μπλέντερ βάζουμε όλα τα υλικά τις βινεγκρέτ και χτυπάμε μέχρι να πάρουμε μία σάλτσα.
Περιχύνουμε τη σαλάτα μας.
Πασπαλίζουμε με λίγο σουσάμι!!!
Συμβουλή:
Για να διατηρήσουμε μία πράσινη σαλάτα φρέσκια απλά παίρνουμε ένα μπολ και τοποθετούμε την πρασινάδα κομμένη. Βρέχουμε μία βαμβακερή καθαρή πετσέτα και μετά την στύβουμε πολύ καλά. Την εφαρμόζουμε πάνω από το μπολ και με ένα λαστιχάκι την στερεώνουμε. Βάζουμε στο ψυγείο και έτσι διατηρείται η σαλάτα για 3 ημέρες.
Θερμίδες/μερίδα: 380 kcal
Λίπος: 26,9 g
Υδατάνθρακες: 43,4 g
Σάκχαρα:14,6g
Πρωτεϊνες: 28 g
ΚΑΛΗ ΣΑΣ ΟΡΕΞΗ!!!
by Savvi Diet
Τα καλύτερα βιολογικά προϊόντα
Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα κατάλληλα βιολογικά προϊόντα
Διαβάστε, επίσης,
Νόστιμο και υγιεινό γκουακαμόλε
Ζυμαρικά με καπνιστό σολομό και σπαράγγια
Σαλάτα με γραβιέρα, προσούτο και κριτσίνια
Αραβική πίτα με παντζάρι, πιπεριές και χούμους
Εστιατόρια που σερβίρουν βιολογικά πιάτα
Σαλάτα Marijuana με σάλτσα ροδιού
Πώς να ξεφλουδίζετε τις ντομάτες
Πολύ νόστιμη ψιλοκομμένη σαλάτα
Οι καλύτερες σαλάτες στην υγιεινή διατροφή
Γιατί σε όλο τον κόσμο προτιμούν την ελληνική κουζίνα