Υγιεινός και νόστιμος σολομός με μέλι και σκόρδο
Σολομός με μέλι και σκόρδο
ΣΟΛΟΜΟΣ: Ο σολομός έχει μεγάλη διατροφική αξία και ευεργετικές ιδιότητες για το δέρμα, το ανοσοποιητικό, την καρδιά και τον εγκέφαλο. Αποτελεί μία από τις καλύτερες πηγές των πολύτιμων για τον οργανισμό ωμέγα 3 λιπαρών οξέων, τα οποία δημιουργούν μια φυσική ασπίδα προστασίας έναντι των εκφυλιστικών νοσημάτων. Ο σολομός αποτελεί φυσική πηγή θρεπτικών ουσιών, ιδιαίτερα πρωτεϊνών, ενώ περιέχει σε σημαντικές ποσότητες, βιταμίνες, μέταλλα, ιχνοστοιχεία και φυσικά τα πολύτιμα και απαραίτητα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα. Είναι πλούσιος σε νιασίνη, παντοθενικό οξύ, ριβοφλαβίνη, βιταμίνη D, βιταμίνες της ομάδας Β (κυρίως Β6 και Β12), σελήνιο και φώσφορο. Είναι φτωχός σε θερμίδες και σε κορεσμένα λιπαρά οξέα και δεν περιέχει καθόλου υδατάνθρακες και αλάτι.
ΛΕΜΟΝΙΑ: Τα λεμόνια είναι περισσότερο γνωστά για την υψηλή τους περιεκτικότητα σε βιταμίνη C, σύμπλεγμα Β βιταμινών, ασβέστιο, σίδηρο, μαγνήσιο, κάλιο και φυτικές ίνες. Χρησιμοποιούνται από αρχαιοτάτων χρόνων στην ιατρική και υπάρχουν πρόσφατες μελέτες οι οποίες υποστηρίζουν αυτά τα οφέλη τους. Μια από τις βασικές ιδιότητες των λεμονιών είναι η ικανότητά τους να αλκαλοποιούν το σώμα και να ρυθμίζουν τα επίπεδα pH. Στις μέρες μας πολλοί άνθρωποι καταναλώνουν όξινες τροφές και σε αυτή την περίπτωση συνιστάται η κατανάλωση λεμονιών για την αντιμετώπιση της οξύτητας.
ΣΚΟΡΔΟ: Το σκόρδο αποτελεί για τη λαϊκή ιατρική ένα πολυδύναμο φάρμακο με μεγάλη αξία. Περιέχει αιθέριο έλαιο αποτελούμενο από αλλιίνη, αλλινάση, αλλικίνη, αχοένιο, σκορδινίνες, το αντιοξειδωτικό σελήνιο, ιώδιο, ασβέστιο, μαγγάνιο, σίδηρο, φώσφορο, θειάφι και βιταμίνες Α, Β, Β1, Β2, Β3, Β6, C, και Ε. Περιέχει επίσης, πτητικό έλαιο, γλίσχρασμα, γλυκοκινίνες και γερμάνιο, καθώς και άλλα χρήσιμα για τον οργανισμό στοιχεία, όπως λευκωματούχες ουσίες, λιπαρές, αμυλώδες και κυτταρίνη.
ΜΕΛΙ: Η κατανάλωση μελιού βελτιώνει την κατάσταση σε άτομα με καρδιαγγειακές παθήσεις, μιας και τα σάκχαρα που περιέχονται σ αυτό και κυρίως η γλυκόζη, βοηθούν στην συστολή του καρδιακού μυ και αποτελούν πηγή ενέργειας για την καρδιά. Επίσης τα σάκχαρα αυτά διαστέλλουν τ αγγεία, με αποτέλεσμα τη μείωση της υπέρτασης. Η μεγάλη περιεκτικότητα σιδήρου και χαλκού στο μέλι μειώνει την αναιμία. Τα μεταλλικά άλατα του μελιού μειώνουν την οξύτητα του στομαχιού και προστατεύουν τον οργανισμό από το έλκος στομάχου και δωδεκαδάκτυλου. Οι βιταμίνες που περιέχει έχουν αντιοξειδωτικές ιδιότητες και αυξάνουν την άμυνα του οργανισμού. Επίσης τα αντιοξειδωτικά συστατικά του έχουν σημαντική αντικαρκινική δράση. Αν συνδυαστεί με χυμό λεμονιού, το μέλι βοηθάει σημαντικά στον ταχύτερο μεταβολισμό του οινοπνεύματος, με αποτέλεσμα να απαλλάσσεται κανείς γρηγορότερα από την κατάσταση μέθης. Θεωρείται καταπραϋντικό και χαλαρωτικό, καθώς μια κουταλιά μέλι σε χλιαρό γάλα διευκολύνει τον ύπνο. Σύμφωνα με τους ερευνητές, το μέλι είναι η πιο αποτελεσματική και ασφαλής θεραπεία για το βήχα των παιδιών. Για να δείτε μια πραγματική διαφορά στο βάρος, πρέπει να αντικαταστήσετε τη ζάχαρη με μέλι. Αποτρέπει τη δημιουργία πλάκας στα δόντια. Βοηθάει στις αλλεργίες και ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα.
Σολομός με μέλι και σκόρδο
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 4 ΑΤΟΜΑ
1/3 φλιτζανιού βιολογικό μέλι
1/4 φλιτζανιού βιολογική σάλτσα σόγιας
2 κουταλιές της σούπας βιολογικό χυμό λεμονιού
1 κουταλιά της σούπας βιολογικές νιφάδες κόκκινου πιπεριού
3 κουταλιές της σούπας βιολογικό εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
6 φιλέτα βιολογικού σολομού, στεγνά με χάρτινη πετσέτα
Ιωδιούχο ανεπεξέργαστο θαλασσινό αλάτι
Φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
3 σκελίδες βιολογικό σκόρδο, πολτοποιημένο
1 βιολογικό λεμόνι, κομμένο σε φέτες
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Σε ένα μεσαίο μπολ, χτυπήστε ελαφρά μαζί το μέλι, τη σάλτσα σόγιας, το χυμό λεμονιού και τις νιφάδες κόκκινου πιπεριού.
- Σε ένα μεγάλο τηγάνι σε μέτρια-υψηλή φωτιά, θερμάνετε δύο κουταλιές λάδι. Όταν το λάδι είναι ζεστό αλλά δεν καπνίζει, προσθέστε το σολομό με το δέρμα προς τα πάνω και το αλατοπίπερο.
- Μαγειρέψτε το σολομό μέχρι να γίνει βαθύ χρυσό, περίπου 6 λεπτά, στη συνέχεια αναποδογυρίστε και προσθέστε το υπόλοιπο ελαιόλαδο. Προσθέστε το σκόρδο στο τηγάνι και μαγειρέψτε για 1 λεπτό.
- Προσθέστε το μείγμα μελιού και τις φέτες λεμονιών και μαγειρέψτε μέχρι να μειωθεί η σάλτσα κατά περίπου 1/3. Ψήστε το σολομό με τη σάλτσα.
- Γαρνίρετε με φέτες λεμονιού και σερβίρετε.
ΚΑΛΗ ΣΑΣ ΟΡΕΞΗ!!!
by Savvi Diet
Τα καλύτερα βιολογικά προϊόντα
Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα κατάλληλα βιολογικά προϊόντα
Διαβάστε, επίσης,
Διατροφή για όσους έχουν πολλαπλό μυέλωμα
Δροσερή σαλάτα με καπνιστό σολομό και πορτοκάλι
Ζυμαρικά με καπνιστό σολομό και σπαράγγια
Τροφές για όσους έχουν καρκίνο
Διατροφή για την οστεοαρθρίτιδα
Τα ωμέγα 3 λιπαρά οξέα έχουν ισχυρή αντικαρκινική δράση
Η καθημερινή διατροφή των καρκινοπαθών
Η διατροφή που καταπολεμά την κατακράτηση υγρών
Πώς αναγνωρίζουμε το φρέσκο ψάρι
Τα παχιά ψάρια προστατεύουν από τον καρκίνο νεφρού