Πέμπτη, 30 Ιουνίου, 2022
ΑρχικήΔιατροφήΙταλικό οσομπούκο

Ιταλικό οσομπούκο

Print Friendly, PDF & Email

Πεντανόστιμο ιταλικό οσομπούκο

Πεντανόστιμο ιταλικό οσομπούκο

ΒΟΕΙΟ ΚΡΕΑΣ: Το κόκκινο κρέας είναι μια σημαντική πηγή πρωτεΐνης, η οποία είναι απαραίτητη για την υγεία των μυών και των οργάνων. Η πρωτεΐνη που βρίσκεται στο κρέας είναι «πλήρης», που σημαίνει ότι περιέχει όλα τα αμινοξέα που το σώμα δεν μπορεί να δημιουργήσει μόνο του. Είναι σημαντική για την ανανέωση των κυττάρων του σώματος, τη δημιουργία μυών καθώς και για την υγεία μας στο σύνολό της. Όταν καταναλώνουμε αρκετή πρωτεΐνη στη διατροφή μας, έχουμε επίσης περισσότερη ενέργεια για να παραμείνουμε δραστήριοι, ενώ αισθανόμαστε λιγότερη πείνα μέσα στην ημέρα.

ΚΑΡΟΤΑ: Τα καρότα αποτελούν εξαιρετική πηγή βιταμίνης Α, παρέχοντάς μας το υπερδιπλάσιο της ημερήσιας δόσης μας. Επιπλέον, μας προσφέρουν το 6% της ημερήσιας δόσης μας σε βιταμίνη C, το 2% της δόσης μας σε ασβέστιο, αλλά και σίδηρο. Το αντιοξειδωτικό β-καροτένιο είναι αυτό που δίνει στα καρότα το πορτοκαλί τους χρώμα. Το β-καροτένιο απορροφάται από το έντερο και μετατρέπεται σε βιταμίνη Α κατά τη διαδικασία της πέψης. Επιπλέον, τα καρότα περιέχουν φυτικές ίνες, βιταμίνη Κ, κάλιο, φυλλικό οξύ, μαγγάνιο, φώσφορο, μαγνήσιο, βιταμίνη Ε και ψευδάργυρο. Μπορείτε σε ορισμένες αγορές να βρείτε καρότα με διαφορετικά χρώματα—τα οποία προέρχονται από διαφορετικά αντιοξειδωτικά. Για παράδειγμα, ανθοκυανίνες στα μωβ καρότα και λυκοπένιο στα κόκκινα.

ΚΡΕΜΜΥΔΙΑ: Βοηθούν στην επούλωση των πληγών και ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστηµα, καθώς, είναι πλούσιο σε βιταµίνη C. Έχουν αντικαρκινική δράση. Επιστημονικές μελέτες έδειξαν ότι η κουερσετίνη και κατ’ επέκταση το κρεμμύδι, όπως και άλλα φρούτα και λαχανικά που την περιέχουν συμβάλλει στη μείωση της εμφάνισης καρκίνου του προστάτη, των ωοθηκών, του μαστού, του στομάχου, του παχέος εντέρου.

ΣΚΟΡΔΟ:  Το σκόρδο αποτελεί για τη λαϊκή ιατρική ένα πολυδύναμο φάρμακο με μεγάλη αξία. Περιέχει αιθέριο έλαιο αποτελούμενο από αλλιίνη, αλλινάση, αλλικίνη, αχοένιο, σκορδινίνες, το αντιοξειδωτικό σελήνιο, ιώδιο, ασβέστιο, μαγγάνιο, σίδηρο, φώσφορο, θειάφι και βιταμίνες Α, Β, Β1, Β2, Β3, Β6, C, και Ε. Περιέχει, επίσης, πτητικό έλαιο, γλίσχρασμα, γλυκοκινίνες και γερμάνιο, καθώς και άλλα χρήσιμα για τον οργανισμό στοιχεία, όπως λευκωματούχες ουσίες, λιπαρές, αμυλώδες και κυτταρίνη.

ΣΕΛΙΝΟ: Το σέλινο, όπως, συμβαίνει με όλα τα λαχανικά αποτελείται σε μεγάλο του ποσοστό από νερό, ενώ περιέχει και φυτικές ίνες. Πολύ σημαντικά συστατικά του σέλινου είναι τα φλαβονοειδή, συστατικά με μεγάλη αντιοξειδωτική ικανότητα. Τα συστατικά αυτά προλαμβάνουν την καταστροφή των κυττάρων η οποία προκαλείται από τις ελεύθερες ρίζες. Μερικά από αυτά είναι η απιγενίνη, η λουτεολίνη, το λιμονένιο, η καμπεφερόλη, το p-κουμαρικό οξύ. Τέλος στο σέλινο συναντάμε και μικρές ποσότητες βιταμίνης Κ, φυλλικού οξέος, καλίου και βιταμίνης C. Το σέλινο είναι λιποδιαλυτικό.

ΝΤΟΜΑΤΕΣ: Οι ντομάτες είναι πλούσιες σε βιταμίνη C, ενώ περιέχουν, λυκοπένιο, αισκουλίνη Α, τοματιδίνη και χαλκοναρινγενίνη. Αυτές οι ουσίες έχουν αντιφλεφμονώδεις και αντιοξειδωτικές ιδιότητες, με αποτέλεσμα η ντομάτα να έχει τις αντικαρκινικές και ευεργετικές ιδιότητες υπέρ της καρδιάς! Επίσης, οι ντομάτες έχουν Βιταμίνες Α, Β6 και Κ, φυλλικό οξύ, μαγνήσιο και ποτάσιο. Το λυκοπένιο στις ντομάτες παίζει σημαντικό ρόλο και στην υγεία των οστών. Το πανεπιστήμιο του Τορόντο όρισε δίαιτα 4 εβδομάδων, αφαιρώντας τις πηγές λυκοπένιου από γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση.  Αυτές εμφάνισαν σημαντικά σημάδια μείωσης στα μέταλλα των οστών. Σε επόμενο χρόνο οι ερευνητές θα ψάξουν αν τα χαμηλά επίπεδα λυκοπενίου προκαλούν κακή αντιοξειδωτική άμυνα στα κύτταρα των οστών. Η Α-τοματίνη και το λυκοπένιο επιτίθενται σε καρκινικά κύτταρα, λειτουργώντας αποτρεπτικά στον καρκίνο του μαστού και του προστάτη, μειώνοντας ταυτόχρονα τον κίνδυνο εμφάνισης. Μαγειρεμένες περιέχουν περισσότερα αντιοξειδωτικά, ενώ με την προσθήκη ελαιόλαδου, υπάρχει καλύτερη απορρόφηση από τον οργανισμό.

Οσομπούκο

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 6 ΑΤΟΜΑ

5 βιολογικές κνήμες οσομπούκο ή βιολογικές κνήμες μοσχαρίσιου κρέατος

1 μεγάλο βιολογικό κρεμμύδι

2 μίσχοι βιολογικού σέλινου

1 μεγάλο βιολογικό καρότο

2 μεσαίες φλούδες βιολογικού λεμονιού

1/3 + 1/4 φλιτζάνι βιολογικό έξτρα παρθένο ελαιόλαδο

2 + 3 κουταλιές της σούπας βιολογικό βούτυρο

3 κουταλιές της σούπας βιολογική πάστα ντομάτας

800 γραμμάρια βιολογικές αποφλοιωμένες ντομάτες

3/4 φλιτζάνι βιολογικό αλεύρι για όλες τις χρήσεις

1,5 φλιτζάνι βιολογικό ξηρό λευκό κρασί

Ιωδιούχο ανεπεξέργαστο θαλασσινό αλάτι

Φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι

1 σκελίδα βιολογικό σκόρδο

1 χούφτα φύλλα βιολογικού μαϊντανού

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Ψιλοκόψτε το κρεμμύδι, το σέλινο, το καρότο και μία από τις φλούδες λεμονιού και στη συνέχεια ανακατέψτε τα όλα μαζί σε ένα μπολ.
  2. Ζεσταίνετε το 1/3 φλιτζάνι ελαιόλαδο και τις 2 κουταλιές της σούπας βούτυρο σε ένα βαθύ τηγάνι. Μόλις λιώσει το βούτυρο, προσθέστε τα λαχανικά στο θερμαινόμενο λάδι και το βούτυρο. Σοτάρετε σε μέτρια φωτιά μέχρι να καραμελώσει περίπου 15 λεπτά.
  3. Αλατίστε και προσθέστε 3 κουταλιές της σούπας πάστα ντομάτας και σοτάρετε για 7 λεπτά περίπου. Πολτοποιήστε τις αποφλοιωμένες ντομάτες και προσθέστε τις. Ανακατέψτε τα υλικά μαζί, καλύψτε και αφήστε να σιγοβράσει σε χαμηλή φωτιά για 1 ώρα. Αλατοπιπερώστε.
  4. Παράλληλα με τα 3/4 φλιτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις, αλευρώστε το Ossobuco από όλες τις πλευρές.
  5. Προσθέστε 1/4 φλιτζάνι ελαιόλαδο και 3 κουταλιές της σούπας βούτυρο στο δεύτερο βαθύ τηγάνι και λιώστε σε μέτρια φωτιά. Μόλις λιώσει το βούτυρο, απλώστε το Ossobuco στο τηγάνι. Σοτάρετε το Ossobuco και στις δύο πλευρές για να επιτύχετε μια χρυσή καστανή απόχρωση για 3 λεπτά περίπου κάθε πλευρά. Γυρίστε τη φωτιά σε χαμηλή θερμοκρασία και προσθέστε 1,5 φλιτζάνι ξηρό λευκό κρασί και αφήστε να σιγοβράσει μέχρι να εξατμιστεί το κρασί για 20 λεπτά περίπου.
  6. Μόλις εξατμιστεί το κρασί, προσθέστε τη σάλτσα.
  7. Σκεπάστε και αφήστε να σιγοβράσει για 1-2 ώρες έως ότου το κρέας να φεύγει από το κόκαλο. Αλατοπιπερώστε αν χρειάζεται.
  8. Πασπαλίστε με τον ψιλοκομμένο μαϊντανό και τη φλούδα λεμονιού.
  9. Σερβίρετε με πουρέ πατάτας ή ρύζι.

ΚΑΛΗ ΣΑΣ ΟΡΕΞΗ!!!

by Savvi Diet

Τα καλύτερα βιολογικά προϊόντα

Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα κατάλληλα βιολογικά προϊόντα

main header

Διαβάστε, επίσης,

Υγιεινό στιφάδο με μοσχαράκι

Βόειο κρέας με μακαρόνια και σπανάκι

Σούπα τσίλι με κιμά και λαχανικά

Υγιεινό κρέας ψητό με πατάτες

Υγιεινό κρέας βραστό με κριθαράκι και λαχανικά

Υγιεινά μακαρόνια με κιμά

Υγιεινά γιουβαρλάκια

Κεφτεδάκια ούζου

Σουβλάκια χοιρινά με μάραθο και βερίκοκα

Συκώτι με τσιγαριαστό σπανάκι

Μπιφτέκι ψητό με πατάτες

Μελιτζάνες παπουτσάκια

Κολοκύθια γεμιστά

Νόστιμοι υγιεινοί λαχανοντολμάδες

Συκώτι μαριναρισμένο με κρέμα βαλσάμικο

Μοσχαρίσιο κότσι με πουρέ πατάτας

Μοσχαρίσιο φιλέτο με διάφορα πιπέρια

Σουβλάκια με μοσχαρίσιο κεμπάπ

Νόστιμο φαγητό στην κατσαρόλα

Το πιο νόστιμο κοκκινιστό μοσχάρι

Το πιο νόστιμο και υγιεινό σουβλάκι

Τα πιο νόστιμα γιουβαρλάκια

Τα πιο νόστιμα μπιφτέκια σχάρας

Το πιο νόστιμο χάμπουργκερ

Τα πιο νόστιμα και υγιεινά λουκάνικα

Το νοστιμότερο ψητό συκώτι

Κόκορας με μακαρόνια

Μπιφτέκια φούρνου με πατάτες

Κόκκινο κρέας με ένα ποτήρι κόκκινο κρασί

Ο νοστιμότερος πατσάς

Σουτζουκάκια σμυρναίικα

Κερκυραϊκή παστιτσάδα

Τα καλύτερα Ελληνικά τοπικά φαγητά

www.emedi.gr

Προηγούμενο άρθροΦθειρίαση
Επόμενο άρθροΧολολιθίαση
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Συκωτάκια κοτόπουλου με χυλοπίτες

Τραγανά συκωτάκια κοτόπουλου με χυλοπίτες Νόστιμα συκωτάκια κοτόπουλου με χυλοπίτες ΣΥΚΩΤΑΚΙΑ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟΥ: Τα συκώτια είναι φορτωμένα με πολλά θρεπτικά συστατικά όπως φυλλικό οξύ, σίδηρο και βιοτίνη...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ