Παρασκευή, 13 Δεκεμβρίου, 2024

Κυπαρίσσι

Χρήσιμες πληροφορίες για το κυπαρίσσι

Το κυπαρίσσι ή ο κυπάρισσος ο αείζωος, Cupressus sempervivens ανήκει στην οικογένεια των Κυπαρισσίδων.

Είναι δέντρο αειθαλές αιωνόβιο, ψηλό μέχρι και 30 μέτρα. Έχει φύλλα μικρά ρομβοειδή, που το ένα καλύπτει το άλλο σαν λέπια. Τα αρσενικά άνθη του είναι μικρά και βρίσκονται σε ακραίους, καστανοκίτρινους κώνους και τα θηλυκά σχεδόν σφαιρικοί κώνοι, σε μικρά κλαδάκια. Οι καρποί του είναι στρογγυλοί κώνοι, τα γνωστά κυπαρισσόμηλα. Ανθίζει από το Μάρτη μέχρι το Μάη και συνήθως, είναι από τα δέντρα που φυτεύονται, αλλά βρίσκεται και αυτοφυές, όπως στο φαράγγι του Άβακα.

Από την ελληνική μυθολογία βλέπουμε ότι το κυπαρίσσι πήρε το όνομα του από το νεαρό κυπάρισσο που σκότωσε άθελα του το αγαπημένο του ελάφι που πέθανε από τη μεγάλη του θλίψη. Πεθαίνοντας παρακάλεσε το θεό Απόλλωνα να διατηρήσει αθάνατη τη θλίψη του και ο θεός τον εισάκουσε και τον μεταμόρφωσε σε δέντρο, το κυπαρίσσι. Αυτό κάπου δίνει και την εξήγηση γιατί συνηθίζεται να φυτεύουν κυπαρίσσια στα κοιμητήρια.

Οι Έλληνες και οι Ρωμαίοι το είχαν αφιερώσει στο θεό του θανάτου και του κάτω κόσμου.

Οι Αιγύπτιοι χρησιμοποιούσαν το κιτρινοκόκκινο του ξύλου, που είναι σκληρό και συνάμα αρωματικό, για την κατασκευή των σαρκοφάγων των νεκρών τους, τη δε πίσσα του για την ταρίχευση των νεκρών.

Οι αρχαίοι Έλληνες χρησιμοποιούσαν το ξύλο του για την κατασκευή αγαλμάτων των θεών τους. Το ξύλο του είναι σκληρό μεν αλλά εύκολο στην επεξεργασία. Για το λόγο αυτό και επειδή δύσκολα προσβάλλεται από σαράκι, ο Πλάτωνας εισηγήθηκε οι νόμοι των Αθηναίων να χαράσσονται σε ξύλο κυπαρισσιού. Ο ναός της Αρτέμιδος στην Έφεσο είχε πόρτες του ναού του Αγίου Πέτρου στην Ρώμη, που σήμερα είναι 600 χρόνων.

Στη μονή Σαρτρόζα στη Ρώμη υπάρχουν δύο κυπαρίσσια που πιστεύεται ότι τα φύτεψε ο Μιχαήλ Άγγελος.

Παλιά πίστευαν ότι καθαρίζει τον αέρα γι’αυτό και το φύτευαν σε περιοχές με έλη. Τα κυπαρισσόμηλά του πάντως τα χρησιμοποιούσαν οι αρχαίοι για να διώχνουν τα κουνούπια και στην αρχαία Κρήτη τα χρησιμοποιούσαν σαν φάρμακο για τα στηθικά προβλήματα.

Χρήσιμα μέρη κυπαρισσιού

Χρήσιμα μέρη του σαν βότανο είναι τα νεαρά κλαδιά του, τα κυπαρισσόμηλά του που μαζεύονται πράσινα και το ξύλο του.

Περιέχουν ταννίνη, αιθέριο λάδι, κετόνες, αλκοόλες, οργανικά οξέα, ρητίνη και καμφορά.

Το αιθέριο λάδι του περιέχει πινένιο, καμφένιο, κουμίνη, σαπινόλη, τερπενικές αλκοόλες και καμφορά.

Το κυπαρίσσι, λόγω των αγγειοσυσταλτικών του ιδιοτήτων, χρησιμοποιείται σε προβλήματα εμμηνόπαυσης, παθήσεις του φλεβικού συστήματος, όπως κιρσοί και αιμορροΐδες, σε μητρορραγίες και ακράτεια ούρων.

Σαν στυπτικό συστήνεται για τους φυματικούς, σαν αντισπασμωτικό σε βήχα και κοκκίτη και σαν κατευναστικό για ισορρόπηση του νευρικού συστήματος.

Χρήσιμες ιατρικές συνταγές με κυπαρίσσι

Για εσωτερική χρήση χρησιμοποιούμε τα παρακάτω παρασκευάσματα για όλες τις πιο πάνω περιπτώσεις:

Αφέψημα

Βράζουμε για 5 λεπτά 20-30 γραμμάρια κλαδιά και κυπαρισσόμηλα κομμένα σε λεπτές φέτες, σε 1 λίτρο νερό. Αφήνουμε για 10 λεπτά σκεπασμένα, σουρώνουμε και παίρνουμε 1 ποτήρι 15 λεπτά πριν από κάθε γεύμα.

Σκόνη

Ξηραίνουμε τα κυπαρισσόμηλα και τα κοπανίζουμε να γίνουν σκόνη. Από τη σκόνη αυτή παίρνουμε ένα κουταλάκι του καφέ, διαλυμένη σε ένα φλιτζανάκι του καφέ νερό, τρεις φορές την ημέρα και συστήνεται για αδενοπάθειες.

Βάμμα

Ψιλοκόβουμε κυπαρισσόμηλα και τα βάζουμε σε μπουκάλι χωρίς να τα πιέζουμε και τα καλύπτουμε με καθαρό οινόπνευμα ή ζιβανία. Αφήνουμε το μπουκάλι στον ήλιο για 15 ημέρες, σουρώνουμε και φυλάμε το υγρό.

Παίρνουμε 30-60 σταγόνες σε μισό ποτήρι νερό πριν από κάθε γεύμα.

Το βάμμα αυτό ενισχυμένο με χυμό καλεντούλας και χυμό από άγριες αγκιναρίτσες, σε ίσες ποσότητες, βοηθά με επαλείψεις, πολλές φορές την ημέρα, σε δερματικούς λεκέδες, ακόμη και όταν αυτοί προέρχονται από εγκυμοσύνη και γέννα, σε κηλίδες γήρατος, άσπρες κηλίδες δέρματος, ελιές και κρεατοελιές.

Για εξωτερική χρήση ετοιμάζουμε τα παρακάτω παρασκευάσματα:

Αφέψημα

Βράζουμε καλά 60 γραμμάρια κυπαρισσόμηλα σε ένα λίτρο νερό, μέχρι να αρχίσουν να αχνίζουν. Το νερό αυτό το χρησιμοποιούμε με ζεστές κομπρέσες για τις αιμορροΐδες.

Επίσης με ποδόλουτρα για να περιορίσουμε το “δρώμα”, την εφίδρωση των ποδιών και με μπάνια για τόνωση και ευεξία.

Για τις αιμορροΐδες και εδώ θέλω να σημειώσω ότι, όσοι το έχουν χρησιμοποιήσει, λένε ότι το πρόβλημα λύθηκε αποτελεσματικά, συστήνεται το εξής:

  • Αφού, βράσει καλά το αφέψημα των κυπαρισσόμηλων βάζουμε την κατσαρόλα κάτω από μία καρέκλα, που είναι κατάλληλα διαρυθμισμένη, με τρύπα στο κέντρο της. Ο πάσχων από αιμορροΐδες κάθεται στην καρέκλα αυτή σκεπάζεται καλά και αφήνει τους ατμούς του αφεψήματος να δράσουν τοπικά, για όση ώρα αντέξει. Όσο περισσότερο τόσο το καλύτερο.
  • Επίσης το δυνατό αφέψημα από κυπαρισσόμηλα, όταν προσθέσουμε ξύδι ενώ αυτά βράζουν χρησιμοποιείται για την καταπολέμηση της τριχόπτωσης, όμως συνάμα μαυρίζει τα μαλλιά.

Ελαιόλαδο

Βάζουμε κλαδιά και κυπαρισσόμηλα κομμένα σε ένα γυάλινο βάζο και τα καλύπτουμε με ελαιόλαδο και τα αφήνουμε στον ήλιο για 20 ημέρες, μετά σουρώνουμε και φυλάμε το ελαιόλαδο.

Το χρησιμοποιούμε για επαλείψεις σε νευραλγικούς και ρευματικούς πόνους.

Το αιθέριο λάδι του χρησιμοποείται στην αρωματοθεραπεία για τις ιδιότητες του κυπαρισσιού με μασάζ, θεραπευτικά μπάνια, θεραπευτικές κρέμες και με αρωματισμό χώρου για την απομάκρυνση κουνουπιών και εντόμων.

Και μια συνταγή από τα βάθη των αιώνων. Οι γυναίκες από τη Σκυθία έβραζαν μια χούφτα ξύλο κυπαρισσιού σε ένα λίτρο νερό και με αυτό έπλεναν το πρόσωπό τους για να καθαρίσει και να μαλακώσει η επιδερμίδα τους, κάνοντας συνάμα το πρόσωπό τους να λάμπει. Μια δοκιμή θα σας πείσει αν έτσι έχει ή όχι.

Πάντως τα κλαδιά του διώχνουν τα κουνούπια και μπορείτε να το δοκιμάσετε, εάν δεν θέλετε να χρησιμοποιήσετε άλλη σύγχρονη μέθοδο.

Τα κατάλληλα βότανα για την Υγεία σας

Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα κατάλληλα βότανα για την υγεία σας

Cypress Oil 1200x628 facebook

Διαβάστε, επίσης,

Τα οφέλη στην υγεία από το αιθέριο έλαιο κυπαρισσιού

Κρέμα για την κυτταρίτιδα

Κρέμα αντιφλεγμονώδης για το αυχενικό σύνδρομο

Χρήσιμες ιατρικές συνταγές με αγριοκυπάρισσο

www.emedi.gr

Print Friendly, PDF & Email
Προηγούμενο άρθροΨώρα
Επόμενο άρθροΜουσακάς με μανιτάρια και χαλούμι
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Ψωρίαση: Είναι αποτελεσματικές οι κλασικές θεραπείες;

Ψωρίαση: Είναι αποτελεσματικές οι κλασικές θεραπείες ή υπάρχουν και φυσικές εναλλακτικές λύσεις που δεν έχουν παρενέργειες; Ψωρίαση Η ψωρίαση είναι μια χρόνια υποτροπιάζουσα δερματοπάθεια, εμφανίζεται σε...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ