Χρήσιμες πληροφορίες για την κουσκούτα
Η κουσκούτα η μονόγυνος ή Cuscuta monogyna και η παλαιστρίνα ή Cuscuta palaestina, κοινά γνωστές σαν λύκος και μαλλιά του διαβόλου, ανήκουν στην οικογένεια των Κονβονβουλίδων.
Είναι παρασιτικά φυτά και τρέφονται απομυζώντας τους χυμούς των φυτών στα οποία αναπτύσσονται, όπως είναι τα κλήματα, τριμιθιές, εσπεριδοειδή, κάνναβη το πρώτο και στις σπατζιές, λινάρι, άλυσο, τριφύλλια και άλλα το δευτέρο.
Προκαλούν μεγάλες ζημιές στην παραγωγή και δύσκολα εξολοθρεύονται.
Έχουν βλαστούς μακριούς, λεπτούς, κοκκινωπούς ή κιτρινωπούς, χωρίς φύλλα που περιπλέκονται στο φυτό που παρασιτούν. Τα άνθη τους είναι μικρά, σε μικρές ομάδες και ο καρπός τους είναι κάψα με 2-4 σπόρους. Το πρώτο ανθίζει το καλοκαίρι, ενώ το δεύτερο από τον Απρίλη μέχρι το Σεπτέμβρη.
Χρήσιμα μέρη κουσκούτας
Χρήσιμα μέρη του σαν βότανο είναι οι βλαστοί τους.
Περιέχουν γλυκοσίδια, ένζυμα, δεψικές ουσίες, ρητίνη και καουτσούκ.
Ιδιότητες και ενδείξεις κουσκούτας
Είναι χολιναγωγό, ηπατικό και συστήνεται κατά της επίμονης δυσκοιλιότητας που οφείλεται στην κακή λειτουργία του συκωτιού, ενεργοποιεί τα έντερα και βοηθά σε φουσκώματα των εντέρων, γιατί απομακρύνει τα αέρια.
Είναι αποχρεπτικό και συστήνεται για προβλήματα του αναπνευστικού συστήματος. Τονώνει το νευρικό σύστημα και χρησιμοποιείται κατά της μελαγχολίας και των νευρικών ανωμαλιών.
Είναι επίσης διουρητικό.
Εξωτερικά χρησιμοποιείται το φυτό λειωμένο, για θεραπεία σε ελκώδεις πληγές.
Χρήσιμες ιατρικές συνταγές με κουσκούτα
Για τις ιδιότητες τους αυτές τα χρησιμοποιούμε ως:
Έκχυμα
Βάζουμε 2 γραμμάρια λύκου ή κοινά μιλώντας, ένα κουταλάκι του καφέ σε 1 ποτήρι καυτό νερό, αφήνουμε για δέκα λεπτά, σουρώνουμε και παίρνουμε 2-4 κουταλιές της σούπας υγρό πριν από κάθε φαγητό.
Σκόνη
Ξηραίνουμε το φυτό και το κοπανίζουμε να γίνει σκόνη. Από τη σκόνη αυτή παίρνουμε μισό μέχρι ένα κουταλάκι του καφέ διαλυμένη σε ένα ποτήρι νερό, δύο φορές την ημέρα.
Βάμμα
Αφήνουμε 20 γραμμάρια ψιλοκομμένους βλαστούς του σε 80 γραμμάρια ζιβανία ή καθαρό οινόπνευμα, για μια εβδομάδα, ανακατεύοντας το συχνά. Σουρώνουμε και φυλάμε. Παίρνουμε από το βάμμα αυτό μισό κουταλάκι του καφέ, διαλυμένο σε τσάι.
Κρασί
Αφήνουμε 40 γραμμάρια βλαστού τους, σε ένα λίτρο σπιτίσιο κρασί, για δέκα ημέρες, σουρώνουμε και φυλάμε. Παίρνουμε ένα ποτηράκι του λικέρ πριν από τα γεύματα.
Οι βλαστοί του παλιά τρώγονταν ωμοί ή μαγειρεμένοι.
Το βρίσκουμε από τα παράλια μέχρι τα ορεινά και είναι αρκετά κοινό παρόλο που δεν του δίνουμε σημασία.
Το συναντάμε σε πολλούς κήπους…
Τα κατάλληλα βότανα για την Υγεία σας
Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα κατάλληλα βότανα για την υγεία σας