Τετάρτη, 29 Ιουνίου, 2022
ΑρχικήΔιατροφήΠίτσα για χορτοφάγους

Πίτσα για χορτοφάγους

Print Friendly, PDF & Email

Νόστιμη πίτσα για χορτοφάγους

Νόστιμη πίτσα για χορτοφάγους

ΝΤΟΜΑΤΕΣ: Οι ντομάτες είναι πλούσιες σε βιταμίνη C, ενώ περιέχουν, λυκοπένιο, αισκουλίνη Α, τοματιδίνη και χαλκοναρινγενίνη. Αυτές οι ουσίες έχουν αντιφλεφμονώδεις και αντιοξειδωτικές ιδιότητες, με αποτέλεσμα η ντομάτα να έχει τις αντικαρκινικές και ευεργετικές ιδιότητες υπέρ της καρδιάς! Επίσης, οι ντομάτες έχουν Βιταμίνες Α, Β6 και Κ, φυλλικό οξύ, μαγνήσιο και ποτάσιο. Το λυκοπένιο στις ντομάτες παίζει σημαντικό ρόλο και στην υγεία των οστών. Το πανεπιστήμιο του Τορόντο όρισε δίαιτα 4 εβδομάδων, αφαιρώντας τις πηγές λυκοπένιου από γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση. Αυτές εμφάνισαν σημαντικά σημάδια μείωσης στα μέταλλα των οστών. Σε επόμενο χρόνο οι ερευνητές θα ψάξουν αν τα χαμηλά επίπεδα λυκοπενίου προκαλούν κακή αντιοξειδωτική άμυνα στα κύτταρα των οστών. Η Α-τοματίνη και το λυκοπένιο επιτίθενται σε καρκινικά κύτταρα, λειτουργώντας αποτρεπτικά στον καρκίνο του μαστού και του προστάτη, μειώνοντας ταυτόχρονα τον κίνδυνο εμφάνισης. Μαγειρεμένες περιέχουν περισσότερα αντιοξειδωτικά, ενώ με την προσθήκη ελαιόλαδου, υπάρχει καλύτερη απορρόφηση από τον οργανισμό.

ΣΚΟΡΔΟ:  Το σκόρδο αποτελεί για τη λαϊκή ιατρική ένα πολυδύναμο φάρμακο με μεγάλη αξία. Περιέχει αιθέριο έλαιο αποτελούμενο από αλλιίνη, αλλινάση, αλλικίνη, αχοένιο, σκορδινίνες, το αντιοξειδωτικό σελήνιο, ιώδιο, ασβέστιο, μαγγάνιο, σίδηρο, φώσφορο, θειάφι και βιταμίνες Α, Β, Β1, Β2, Β3, Β6, C, και Ε. Περιέχει, επίσης, πτητικό έλαιο, γλίσχρασμα, γλυκοκινίνες και γερμάνιο, καθώς και άλλα χρήσιμα για τον οργανισμό στοιχεία, όπως λευκωματούχες ουσίες, λιπαρές, αμυλώδες και κυτταρίνη.

ΤΥΡΙΑ: Τα τυριά αποτελούν άριστη πηγή ασβεστίου, γιατί είναι εύκολα αφομοιώσιμο από τον ανθρώπινο οργανισμό. Η περιεκτικότητα των τυριών σε ασβέστιο ποικίλει ανάλογα με την υγρασία που περιέχουν και τον τρόπο παρασκευής τους. Κατά την τυροκόμηση του γάλακτος τα συστατικά που πηγαίνουν στο τυρί είναι μέρος από το νερό και σχεδόν όλο το λίπος και η καζεΐνη του. Τα υπόλοιπα (υδατοδιαλυτά) απομακρύνονται με το τυρόγαλα. Όμως στο δίκτυο της καζεϊνης εγκλωβίζονται κι άλλα συστατικά. Έτσι στο τυρί παραμένουν οι λιποδιαλυτές βιταμίνες Α και D, το περισσότερο μέρος του ασβεστίου και αρκετή ποσότητα από τη βιταμίνη Β2.

ΒΑΣΙΛΙΚΟΣ: Ο βασιλικός έχει ισχυρές αντιοξειδωτικές, αντιιικές και αντιμικροβιακές ιδιότητες και δυνητικές για χρήση στην αντιμετώπιση του καρκίνου. Ο βασιλικός έχει αποδειχθεί ότι μειώνει την ύπαρξη συσσωμάτωσης αιμοπεταλίων και  θρόμβων στα ποντίκια. Παραδοσιακά, χρησιμοποιείται στην Ινδία, ως συμπληρωματική θεραπεία κατά του άγχους, του άσθματος και του διαβήτη. Ο βασιλικός, καθώς και άλλα αρωματικά φυτά, όπως, ο μάραθος και το εστραγκόν, περιέχουν εστραγόλη.

Νόστιμη πίτσα για χορτοφάγους

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 6 ΑΤΟΜΑ

500 γραμμάρια φρέσκια ζύμη πίτσας

1/2 φλιτζάνι βιολογική σάλτσα μαρινάρας χαμηλότερου νατρίου

1 μεγάλη βιολογική ντομάτα, σε λεπτές φέτες

2/3 φλιτζάνι φρέσκους πυρήνες βιολογικού καλαμποκιού (από 2 αυτιά)

1 φλυτζάνι φρέσκια βιολογική μοτσαρέλα τυρί, σχισμένο (περίπου 1 φλιτζάνι)

2 σκελίδες βιολογικού σκόρδου, λεπτές φέτες

1/2 κουταλάκι του γλυκού ιωδιούχου ανεπεξέργαστου θαλασσινού αλατιού

1/2 κουταλάκι του γλυκού φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι

1/4 φλιτζάνι φύλλα βιολογικού βασιλικού, σχισμένα

1/4 κουταλάκι του γλυκού βιολογική κόκκινη πιπεριά

1 κουταλάκι του γλυκού βιολογικό ελαιόλαδο

1 κουταλιά της σούπας βιολογικό βαλσάμικο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 200° C.
  2. Τοποθετήστε τη ζύμη σε ένα μπολ για φούρνο μικροκυμάτων. Καλύψτε με πλαστικό περιτύλιγμα και βάλτε το για 30 δευτερόλεπτα, έως ότου η ζύμη ζεσταθεί ελαφρώς.
  3. Τοποθετήστε τη ζύμη σε μια ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια και ξεδιπλώστε σε ένα ορθογώνιο ταψάκι 15 x 12 ιντσών. Πασπαλίστε με το αλεύρι καλαμποκιού. Αφήστε το να σταθεί 5 λεπτά.
  4. Ψήστε στους 200° C για 3 λεπτά. Απλώστε τη σάλτσα μαρινάρα στην κρούστα. Γεμίστε ομοιόμορφα με ντομάτα, καλαμπόκι, τυρί και σκόρδο. Πασπαλίστε με αλάτι και μαύρο πιπέρι.
  5. Ψήστε στους 200° C για 12 λεπτά ή έως ότου ροδίσει η κρούστα και οι άκρες είναι τραγανές.
  6. Πασπαλίστε ομοιόμορφα με το βασιλικό και το θρυμματισμένο κόκκινο πιπέρι, το λάδι και το βαλσάμικο.
  7. Σερβίρετε με μια πράσινη σαλάτα.

ΚΑΛΗ ΣΑΣ ΟΡΕΞΗ!!!

by Savvi Diet

Τα καλύτερα βιολογικά προϊόντα

Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα κατάλληλα βιολογικά προϊόντα

Recip071019.0

Διαβάστε, επίσης,

Τροφές για όσους έχουν καρκίνο

Υπάρχουν υγιεινές πίτσες;

Δίαιτα για όσους παραγγέλνουν συχνά από έξω

Γιατί δεν μπορούμε να αντισταθούμε σε μια πίτσα;

www.emedi.gr

Προηγούμενο άρθροΠαιδική κακοποίηση
Επόμενο άρθροΥποχονδρίαση
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Κροκέτες μπακαλιάρου με σαλάτα

Σπιτικές κροκέτες μπακαλιάρου με σαλάτα Νόστιμες κροκέτες μπακαλιάρου με σαλάτα ΜΠΑΚΑΛΙΑΡΟΣ: Ο μπακαλιάρος είναι ένα τρόφιμο πλούσιο σε πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας, βιταμίνες (Α, D, K,...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ