Πέμπτη, 22 Μαΐου, 2025
ΑρχικήΔιατροφήΗ κλασσική μαγειρίτσα

Η κλασσική μαγειρίτσα

Η κλασσική μαγειρίτσα. Το πιάτο με τη μαγειρίτσα είναι μια πολύ καλή επιλογή για το στομάχι, για να το προετοιμάσει, για την επόμενη ημέρα της κρεατοφαγίας

Η κλασσική μαγειρίτσα

Το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου είναι το τέλος της Μεγάλης Σαρακοστής, της νηστείας που ξεκινά την Καθαρά Δευτέρα. Το πιάτο με τη μαγειρίτσα είναι μια πολύ καλή επιλογή για το στομάχι, αφού όλοι όσοι νήστεψαν για 40 ημέρες, πρέπει να προσέξουν και να ξεκινήσουν σιγά σιγά την κρεατοφαγία που ακολουθεί τις επόμενες ημέρες. Οπότε, η μαγειρίτσα είναι το κατάλληλο φαγητό που προετοιμάζει τον οργανισμό μας, για το αρνί ή το κατσίκι της Κυριακής του Πάσχα.

ΑΡΝΙ: Το αρνί είναι από τις καλύτερα απορροφήσιμες πηγές σιδήρου, η οποία και αυξάνεται ακόμα περισσότερο αν το καταναλώσουμε με λεμόνι. Επίσης, είναι ιδιαίτερα πλούσια πηγή ψευδαργύρου. Ο ψευδάργυρος είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό με προστατευτική δράση απέναντι σε τυχόν ιώσεις. Επιπλέον, τα αρνί είναι πλούσιο σε σελήνιο, σε χαλκό και σε μαγγάνιο. Μια φυσιολογική μερίδα αρνιού αρκεί για να καλύψει τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη σε Β12, η οποία είναι μια ζωτικής σημασίας βιταμίνη, καθώς, βοηθάει, κυρίως, στη σωστή λειτουργία του εγκεφάλου και του νευρικού συστήματος. Ακόμα, είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας του συμπλέγματος Β και ανόργανα συστατικά και μπορεί να αποτελέσει ένα εξαιρετικό συστατικό μιας υγιεινής διατροφής.

ΦΡΕΣΚΑ ΚΡΕΜΜΥΔΑΚΙΑ:Τα φρέσκα κρεμμυδάκια χαρίζουν ιδιαίτερο άρωμα σε σαλάτες και φαγητά και για αυτό το λόγο χρησιμοποιούνται πολύ συχνά στη μαγειρική. Εκτός από τη γεύση, ενισχύουν και τη διατροφική αξία του γεύματος προσφέροντας πολύτιμα θρεπτικά συστατικά. Ειδικότερα, τα φρέσκα κρεμμύδια αποτελούν εξαιρετική πηγή βιταμίνης Κ, η οποία είναι απαραίτητη για τη φυσιολογική διαδικασία πήξης του αίματος και ταυτόχρονα, συμβάλλει στη διατήρηση της οστικής υγείας. Από την άλλη, περιέχουν σημαντικά ποσά φυτικών ινών, βιταμίνης C, φυλλικού οξέος και βιταμίνης Α, καθώς και απαραίτητων μετάλλων και ιχνοστοιχείων, όπως το ασβέστιο, το μαγνήσιο, ο σίδηρος και το κάλιο. Τέλος, στα φρέσκα κρεμμυδάκια θα βρούμε και πολύτιμα αντιοξειδωτικά και φυτοχημικά συστατικά, τα οποία έχουν συσχετισθεί με οφέλη για την υγεία, όπως η βελτίωση του λιπιδαιμικού προφίλ και των επιπέδων αρτηριακής πίεσης, καθώς και η μείωση του κινδύνου εμφάνισης ορισμένων μορφών καρκίνου του πεπτικού συστήματος και του προστάτη.

ΑΝΗΘΟΣ: Ο άνηθος περιέχει 4% πτητικό έλαιο, το οποίο περιλαμβάνει την καρβόνη, τη λιμονίνη και τη φελανδρίνη. Περιέχει επίσης, φλαβονοειδή, κουμαρίνες, ξανθόνες και τριτερπένια, έχει σημαντική περιεκτικότητα σε βιταμίνη Α, C και του συμπλέγματος Β, σίδηρο, μαγγάνιο, άφθονο κάλιο, φώσφορο και ασβέστιο. Ακόμη, 10-20% φυτικό έλαιο, πρωτεΐνες, αμίνες, μπεργκαπτένη, ουμπελιπρενίνη, σκοπολετίνη, εσκουλετίνη, ουμπελιφερόνη, κοφείνη, χλωρογενικό οξύ κ.ά.

ΑΥΓΑ: Χωρίς αμφιβολία, υπάρχουν πολλά οφέλη από την κατανάλωση αυγών κάθε μέρα. Όχι μόνο τα αυγά παρέχουν πρωτεΐνες υψηλής ποιότητας, αλλά περιέχουν, επίσης, 11 βιταμίνες και μέταλλα, ωμέγα-3 λιπαρά οξέα και αντιοξειδωτικά. Και αυτό σημαίνει ότι μπορούν να συμβάλουν πολύτιμα στις καθημερινές ανάγκες σε θρεπτικά συστατικά. Το μεγαλύτερο μέρος της πρωτεΐνης σε ένα αυγό βρίσκεται στο ασπράδι, ενώ ο κρόκος περιέχει υγιή λίπη, βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά.

ΜΑΡΟΥΛΙ: Το μαρούλι είναι εξαιρετική πηγή βιταμίνης Α (περιέχει προβιταμίνη Α ή β-καροτένιο), βιταμίνης Κ, φυλλικού οξέος, βιταμίνης C, καλίου, μαγγανίου και χρωμίου. Το μαρούλι είναι, επίσης, καλή πηγή φυτικών ινών. Η πλούσια περιεκτικότητά του σε βιταμίνη C και η ταυτόχρονη παρουσία του β-καροτενίου το καθιστούν ζωτικής σημασίας λαχανικό στον μεταβολισμό της χοληστερόλης (οξείδωση της χοληστερόλης). Όταν η χοληστερόλη οξειδώνεται, αρχίζει να επικάθεται στα τοιχώματα των αρτηριών δημιουργώντας την αθηρωματική πλάκα, η οποία μπορεί να προκαλέσει έμφραγμα του μυοκαρδίου ή εγκεφαλικό επεισόδιο. Σύμφωνα με έρευνα του επιστημονικού περιοδικού «Clinical Nutrition», η επίδραση του μαρουλιού σε πειραματόζωα κατέληξε σε σημαντική μείωση του πηλίκου LDL/HDL και των επιπέδων της ηπατικής χοληστερόλης κατά 44%, ενώ η απορρόφηση της διατροφικής χοληστερόλης μειώθηκε κατά 37%. Παράλληλα, παρατηρήθηκε αύξηση των επιπέδων της βιταμίνης C, της Ε και των καροτενοειδών στο πλάσμα του αίματος. Η παρουσία φυλλικού οξέος δημιουργεί ευνοϊκές συνθήκες για τη διαχείριση των υψηλών επιπέδων της ομοκυστεΐνης, ελαττώνοντας τον κίνδυνο εμφράγματος ή εγκεφαλικού επεισοδίου, ενώ το περιεχόμενο σε αυτό κάλιο ρυθμίζει την υπέρταση. Η παρουσία των φυτικών ινών βελτιώνει την κατάσταση του παχέος εντέρου, μειώνει τον κίνδυνο καρκινωμάτων ή τη δημιουργία εκκολπωμάτων, ενώ ο γλυκαιμικός έλεγχος στα διαβητικά άτομα γίνεται ευκολότερος παρουσία αυτών. Επιπλέον, η παρουσία του καλίου έχει αποδειχθεί ότι μειώνει την αρτηριακή πίεση, που είναι άλλος ένας παράγοντας κινδύνου για καρδιοπάθειες. Τέλος, σημαντικός είναι ο ρόλος του χρωμίου στο μαρούλι, καθώς, παίζει ρόλο κλειδί μεταξύ του μορίου της ινσουλίνης και του κυτταρικού υποδοχέα για τη σωστή μεταφορά της γλυκόζης στο εσωτερικό των κυττάρων.

ΔΥΟΣΜΟΣ: Με υπέροχη γεύση ο δυόσμος είναι ένα αρωματικό βότανο πλούσιο σε βιταμίνες, αντιοξειδωτικά και φυτοθρεπτικά συστατικά και δεν είναι καθόλου τυχαία που απολαμβάνεται εδώ και αιώνες. Τα σημαντικότερα οφέλη του δυόσμου για την υγεία περιλαμβάνουν την ικανότητά του να βελτιώνει την πέψη, να ενισχύει την αναπνευστική υγεία, να βελτιστοποιεί τα ορμονικά επίπεδα, να αυξάνει την κυκλοφορία, να μεγιστοποιεί την καρδιακή υγεία, να προστατεύει και να ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα. Ένα εξαιρετικό φάρμακο για πονοκεφάλους, νευρική καταπόνηση, κόπωση και άγχος. Βοηθά στην ανακούφιση του άσθματος, της βρογχίτιδας και της καταρροής. Είναι πολύ χρήσιμο στην αντιμετώπιση προβλημάτων του πεπτικού συστήματος, όπως, ναυτία, μετεωρισμός και λόξιγκας καθώς χαλαρώνει τους μύες του στομάχου.

Η κλασσική μαγειρίτσα

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 5 ΑΤΟΜΑ

Κεφαλάκι, συκωταριά και έντερα από αρνάκι γάλακτος ή κατσικάκι (βιολογικά)

½ φλιτζάνι βιολογικό εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο

1 ματσάκι φρέσκα βιολογικά κρεμμυδάκια

Μισό ματσάκι βιολογικός άνηθος

Μισό ματσάκι βιολογικό δυόσμο

1 μεγάλο βιολογικό μαρούλι

Ιωδιούχο ανεπεξέργαστο θαλασσινό αλάτι

Φρεσκοτριμμένο βιολογικό μαύρο πιπέρι

2 βιολογικά αυγά

1-2 βιολογικά λεμόνια

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Πλένετε καλά το κεφαλάκι και το βάζετε σε μια κατσαρόλα. Σκεπάζετε με νερό και, μόλις πάρει βράση, ξαφρίζετε καλά, χαμηλώνετε τη φωτιά και αφήνετε να σιγοβράσει μέχρι το κρέας να πέφτει από τα κόκκαλα.
  2. Πλένετε καλά τα έντερα, τα ζεματάτε σε βραστό νερό και τα ψιλοκόβετε. Ζεματάτε, επίσης, τη συκωταριά και την ψιλοκόβετε. Το ζεμάτισμα γίνεται για να κόβονται πιο εύκολα.
  3. Βγάζετε το κεφαλάκι από το νερό και το αφήνετε να κρυώσει. Σουρώνετε το ζουμί.
  4. Ξεκοκκαλίζετε το κεφαλάκι και ψιλοκόβετε τα κομμάτια.
  5. Ψιλοκόβετε τα φρέσκα κρεμμυδάκια μαζί με τα φύλλα.
  6. Σε μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνετε το ελαιόλαδο. Ρίχνετε τα κρεμμυδάκια και ανακατεύετε με ξύλινη κουτάλα μέχρι να μαραθούν, ρίχνετε, επίσης, τα ψιλοκομμένα έντερα, τη συκωταριά και τα κομματάκια του κρέατος, προσθέτετε το ζωμό από το κεφαλάκι και ίση ποσότητα νερού, αλατοπιπερώνετε και αφήνετε το φαγητό να σιγοβράσει για περίπου μιάμιση ώρα, παρακολουθώντας, μήπως, χρειάζεται να προσθέσετε λίγο νερό ζεστό.
  7. Προσθέτετε τα μαρούλια, τον άνηθο και το δυόσμο ψιλοκομμένα και βράζετε για 15-20 λεπτά ακόμη.
  8. Για το αυγολέμονο: Χτυπάτε τα αυγά και προσθέτετε τον χυμό λεμονιού. Προσθέτετε σιγά σιγά ζεστό ζωμό από το φαγητό και όταν το μείγμα ζεσταθεί αρκετά, το ρίχνετε στην κατσαρόλα, κουνώντας την να πάει παντού, αφήνετε τη μαγειρίτσα να σιγοβράσει σε πολύ χαμηλή φωτιά για δύο λεπτά ακόμη.
  9. Σερβίρετε με φρεσκοτριμμένο πιπέρι και ψωμάκι.

ΚΑΛΗ ΣΑΣ ΟΡΕΞΗ!!!

by Savvi Diet

Τα καλύτερα βιολογικά προϊόντα

Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα κατάλληλα βιολογικά προϊόντα

lamb soup 610x407

Διαβάστε, επίσης,

Το ελληνικό Πάσχα είναι το πιο γευστικό

Τι είναι καλύτερο το αρνί ή το κατσίκι;

Μην το παρακάνετε με το φαγητό το Πάσχα

Τα είδη των κατσικιών

Τα είδη των προβάτων

Το νοστιμότερο σουβλιστό αρνί

Το πιο νόστιμο κοκορέτσι

Η νοστιμότερη μαγειρίτσα

www.emedi.gr

Print Friendly, PDF & Email
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Τοξοπλάσμωση

Άτεκνο