Τετάρτη, 21 Μαΐου, 2025
ΑρχικήΔιατροφήΚεφτεδάκια με ταμάρι, τζίντζερ και μελιτζάνα

Κεφτεδάκια με ταμάρι, τζίντζερ και μελιτζάνα

Νόστιμα και υγιεινά κεφτεδάκια με ταμάρι, τζίντζερ και μελιτζάνα

Κεφτεδάκια με ταμάρι, τζίντζερ και μελιτζάνα

ΜΕΛΙΤΖΑΝΕΣ: Η μελιτζάνα είναι πλούσια σε ασβέστιο, κάλιο, σίδηρο, νάτριο, βιταμίνη Α, αρκετές βιταμίνες του συμπλέγματος Β, όπως, θειαμίνη και νιασίνη και φυτικές ίνες, που την καθιστούν μια πολύ υγιεινή τροφή. Εκτός από τα παραπάνω, η μελιτζάνα περιέχει και θρεπτικά συστατικά που ανήκουν στην οικογένεια των φαινολών, όπως, χλωρογενικό οξύ, το οποίο θεωρείται ότι έχει αντιμικροβιακή και αντιική δράση και ρίχνει την «κακή» χοληστερίνη (LDL).

ΚΡΕΜΜΥΔΙΑ: Βοηθούν στην επούλωση των πληγών και ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστηµα, καθώς, είναι πλούσιο σε βιταµίνη C. Έχουν αντικαρκινική δράση. Επιστημονικές μελέτες έδειξαν ότι η κουερσετίνη και κατ’ επέκταση το κρεμμύδι, όπως και άλλα φρούτα και λαχανικά που την περιέχουν συμβάλλει στη μείωση της εμφάνισης καρκίνου του προστάτη, των ωοθηκών, του μαστού, του στομάχου, του παχέος εντέρου.

ΣΚΟΡΔΟ:  Το σκόρδο αποτελεί για τη λαϊκή ιατρική ένα πολυδύναμο φάρμακο με μεγάλη αξία. Περιέχει αιθέριο έλαιο αποτελούμενο από αλλιίνη, αλλινάση, αλλικίνη, αχοένιο, σκορδινίνες, το αντιοξειδωτικό σελήνιο, ιώδιο, ασβέστιο, μαγγάνιο, σίδηρο, φώσφορο, θειάφι και βιταμίνες Α, Β, Β1, Β2, Β3, Β6, C, και Ε. Περιέχει, επίσης, πτητικό έλαιο, γλίσχρασμα, γλυκοκινίνες και γερμάνιο, καθώς και άλλα χρήσιμα για τον οργανισμό στοιχεία, όπως λευκωματούχες ουσίες, λιπαρές, αμυλώδες και κυτταρίνη.

ΤΖΙΝΤΖΕΡ: Έχει αντιοξειδωτικές, αντικαρκινικές και ανοσορρυθμιστικές ιδιότητες, μειώνει τα επίπεδα χοληστερίνης στο αίμα, ρυθμίζει το σάκχαρο και έχει επουλωτική δράση. Επίσης, βοηθά στην καλή χώνεψη, καταπολεμά τη ναυτία, τονώνει τον οργανισμό και απαλύνει τα συμπτώματα του κρυολογήματος, του στομαχόπονου και του πονοκεφάλου. Επιπλέον, έχει αντιπυρετική και αντιμικροβιακή δράση. Επίσης, το τζίντζερ βοηθάει στη μείωση των αρθριτικών ενοχλήσεων και είναι κατάλληλο για τη θεραπεία της οστεοαρθρίτιδας.

ΚΡΕΑΣ: Το κρέας είναι η καλύτερη πηγή σιδήρου και πρωτεϊνών. Συγκεκριμένα, είναι πηγή αιμικού σιδήρου, το οποίο περιέχεται μόνο στο κρέας και τα θαλασσινά, και είναι αυτό που απορροφάται πιο εύκολα από τον οργανισμό. Οι πρωτεΐνες που περιέχει είναι απαραίτητες για την υγεία των μυών και των οργάνων. Είναι υψηλής ποιότητας, καθώς περιέχει όλα τα αμινοξέα που ο οργανισμός δεν μπορεί να δημιουργήσει από μόνος του. Το κρέας είναι πηγή φωσφόρου, καλίου, μαγνησίου και ψευδαργύρου, ο οποίος ενισχύει την άμυνα του οργανισμού. Ακόμη, περιέχει βιταμίνες του συμπλέγματος Β και ειδικά τη Β12, η οποία είναι απαραίτητη για τη δόμηση του γενετικού μας υλικού και μπορεί να ληφθεί μόνο από ζωικά προϊόντα.

ΤΑΜΑΡΙ ΣΟΓΙΑ: Το Ταμάρι έχει αντίστοιχες ιδιότητες με τα άλλα προϊόντα σόγιας που έχουν υποστεί φυσική διαδικασία ζύμωσης, όπως το μίσο και η σάλτσα σόγιας. Ενισχύει την πεπτική λειτουργία, βοηθά σε μολύνσεις του πεπτικού/εντερικού σωλήνα, δρα αντικαρκινικά, εξουδετερώνει όξινες καταστάσεις του οργανισμού. Είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά, φαινολικά οξέα (βανιλλικό, συρινγκικό, κουμαρικό, φερουλικό) και φυτικές ισοφλαβόνες (γενιστεΐνη, δαϊδζεΐνη, γλυσιτεΐνη, γενιστίνη), που δρουν αντικαρκινικά, προστατεύουν από οστεοπόρωση και νοητικό εκφυλισμό. Λόγω της ζύμωσης, η συγκέντρωση ισοφλαβόνων αυξάνεται πάρα πολύ, σε σχέση με τα μη ζυμωμένα φασόλια σόγιας. Είναι πλούσιο σε μελανοϊδίνες, πολυμερή καφέ χρώματος, που θεωρούνται ουσίες με αντιοξειδωτική και αντιμικροβιακή δράση, καθώς και ότι βοηθούν στην απορρόφηση του σιδήρου. Περιέχει πρωτεολυτικά ένζυμα που διασπούν τις σύνθετες πρωτεΐνες. Η υψηλή περιεκτικότητα σε αμινοξέα, ενισχύει την άποψη ότι βοηθά στη μείωση των όγκων, ενισχύει το ανοσοποιητικό, το συκώτι, την ορμονική λειτουργία, την απώλεια βάρους, την ανδρική γονιμότητα, την ομαλότητα των επιπέδων σακχάρου στο αίμα. Τέλος, είναι ένα εργοστάσιο προβιοτικών βακτηρίων (λακτοβάκκιλοι), τα οποία αυξάνουν τη βιοδιαθεσιμότητα και απορροφητικότητα των θρεπτικών συστατικών, ενώ βοηθά στα διατήρηση υγιούς περιβάλλοντος (pH) στο πεπτικό σύστημα.

Κεφτεδάκια με ταμάρι, τζίντζερ και μελιτζάνα

  • 2 κιλά βιολογικές μελιτζάνες, κομμένες σε κομμάτια
  • 4 κουταλιές βιολογικό ελαιόλαδο
  • ¼ φλιτζάνι βιολογικό ταμάρι με μειωμένο νάτριο
  • ¼ φλιτζάνι βιολογικό κρασί ρυζιού ή βιολογικό ξηρό σέρι
  • 2 κουταλιές της σούπας βιολογική καστανή ζάχαρη
  • 2 κουταλιές βιολογικό ξύδι ρυζιού
  • 2 κουταλιές της σούπας νερό πηγής
  • 1 ½ κιλό βιολογικός χοιρινός κιμάς
  • 2 σκελίδες βιολογικό σκόρδο, πολτοποιημένο
  • 2 κουταλιές της σούπας φρέσκο βιολογικό ​​τζίντζερ
  • ¼ κουταλάκι του γλυκού βιολογικό λευκό πιπέρι
  • Ιωδιούχο ανεπεξέργαστο θαλασσινό αλάτι
  • ¼ φλιτζάνι βιολογικό κορν φλάουρ
  • 4 βιολογικά κρεμμύδια, κομμένα
  • ½ φλιτζάνι ψιλοκομμένος φρέσκος βιολογικός ​​κόλιανδρος
  • ¼ φλιτζάνι ψιλοκομμένα βιολογικά φιστίκια
  • 1 μικρό κόκκινο βιολογικό καυτερό ή γλυκό κόκκινο πιπέρι
  • Ψημένο βιολογικό ρύζι μπασμάτι (προαιρετικά)

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Προθερμάνετε το φούρνο στους 200 βαθμούς C. Τοποθετήστε τις μελιτζάνες σε ένα ταψί. Περιχύστε με 2 κουταλιές της σούπας λάδι. Ψήστε για περίπου 30 λεπτά.
  2. Εν τω μεταξύ, συνδυάστε ταμάρι, κρασί ρυζιού (ή σέρι), ζάχαρη, ξύδι και νερό σε ένα μικρό μπολ. Ανακατέψτε μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη. Αφήστε στην άκρη.
  3. Συνδυάστε χοιρινό, σκόρδο, τζίντζερ, λευκό πιπέρι και αλάτι σε ένα μεσαίο μπολ. Χρησιμοποιώντας περίπου 3 κουταλιές της σούπας για κάθε ένα, σχηματίστε το μείγμα για 18 κεφτεδάκια.
  4. Τοποθετήστε το κορν φλαουρ σε ένα ρηχό πιάτο. Ρίξτε τα κεφτεδάκια σε αυτό μέχρι να επικαλυφθούν καλά.
  5. Ζεσταίνετε λάδι σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια-υψηλή φωτιά. Προσθέστε τα κεφτεδάκια και μαγειρέψτε, περιστρέφοντας περιστασιακά, μέχρι να ροδίσουν, 5 έως 7 λεπτά.
  6. Προσθέστε την κρατημένη σάλτσα και μαγειρέψτε, γυρίζοντας τα κεφτεδάκια μέσα στη σάλτσα, μέχρι να πήξει ελαφρώς, 1 έως 2 λεπτά περισσότερο.
  7. Προσθέστε τα κεφτεδάκια, τη σάλτσα και τα κρεμμύδια στο ταψί με τη μελιτζάνα.
  8. Ψήστε έως ότου η μελιτζάνα είναι πολύ μαλακή, περίπου 15 λεπτά. Συνδυάστε τον κόλιανδρο, τα φιστίκια και το κόκκινο πιπέρι σε ένα μικρό μπολ. Πασπαλίστε πάνω από το ταψί λίγο πριν το σερβίρετε.
  9. Συνδυάστε με βιολογικό ρύζι μπασμάτι.

ΚΑΛΗ ΣΑΣ ΟΡΕΞΗ!!!

by Savvi Diet

Τα καλύτερα βιολογικά προϊόντα

Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα κατάλληλα βιολογικά προϊόντα

tamari 1

Διαβάστε, επίσης,

Κεφτεδάκια ούζου

Πολύ νόστιμα κεφτεδάκια

www.emedi.gr

Print Friendly, PDF & Email
Προηγούμενο άρθροΟστεομυελίτιδα
Επόμενο άρθροΠαρωνυχία
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Τοξοπλάσμωση

Άτεκνο