Δευτέρα, 4 Ιουλίου, 2022
ΑρχικήΔιατροφήΤαρτάρ από παντζάρι

Ταρτάρ από παντζάρι

Νόστιμο και υγιεινό ταρτάρ από παντζάρια

Ταρτάρ από παντζάρι

ΠΑΝΤΖΑΡΙΑ: Τα παντζάρια είναι πλούσια σε μια ισχυρή φυτική χρωστική και αντιοξειδωτική ουσία την βητακυανίνη, η οπαία δίνει το βαθύ κόκκινο χρώμα σε αυτό το λαχανικό. Η βητακυανίνη μπορεί να περιορίσει τη βλάβη που προκαλούν στον οργανισμό οι ελεύθερες ρίζες, αλλά και να αναστείλει τη δημιουργία καρκινικών κυττάρων στο στομάχι, το έντερο, τους πνεύμονες και το νευρικό σύστημα, σύμφωνα με κάποιες έρευνες. Βελτιώνει τη φυσική άμυνα του οργανισμού βοηθώντας στην αναγέννηση κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος. Επίσης, τα παντζάρια περιέχουν διοξείδιο του πυριτίου, ζωτικής σημασίας για το υγιές δέρμα, τα νύχια, τους συνδέσμους, τους τένοντες και τα οστά.

ΚΑΠΑΡΗ: Η κάπαρη έχει ελάχιστη θερμιδική αξία, μόνο 8 θερμίδες ανά 4 κουταλιές της σούπας. Φτωχή σε θερμίδες, πλούσια όμως σε αντιοξειδωτικές ουσίες και βιταμίνες, αφού πιο συγκεκριμένα περιέχει: βιταμίνες Α, Ε, C, K, νιασίνη, ριβοφλαβίνη και φυλλικό οξύ, ασβέστιο, μαγγάνιο, σίδηρο, μαγνήσιο, χαλκός, σελήνιο και λινολεϊκό οξύ.

ΑΓΓΟΥΡΙΑ: Έχει πολλά οφέλη στην υγεία μας καθώς την προστατεύει και την βελτιώνει, ενώ την ίδια στιγμή έχει πολύ λίγες θερμίδες. Τα αγγούρια είναι πλούσια σε βιταμίνη Κ, που είναι το κλειδί για την υγεία των οστών. Αυτή η θρεπτική ουσία είναι απαραίτητη για τον σχηματισμό των οστών. Τα αγγούρια περιέχουν άπειρα αντιοξειδωτικά, όπως τα φλαβονοειδή, που προστατεύουν την καρδιά από τις ασθένειες. Ακόμη, λίγες φέτες αγγουριού μπορούν να σε κάνουν να αυξήσεις την ημερήσια πρόσληψή σου σε νερό. Τα αγγούρια έχουν μερικά χαρακτηριστικά που βοηθούν στην απώλεια βάρους. Είναι χαμηλά σε θερμίδες, ενώ περιέχουν φυτικές ίνες και υγρά. Τα αγγούρια περιέχουν μια φυσική ουσία που λέγεται λιγνάνες. Τα βακτήρια στο έντερο μετατρέπουν τις λιγνάνες σε χημικές ενώσεις που συνδέονται σε υποδοχείς οιστρογόνων. Κάποιες έρευνες αναφέρουν ότι μπορεί να προστατεύουν από καρκίνους που σχετίζονται με οιστρογόνα, όπως του μαστού, των ωοθηκών, της μήτρας και του προστάτη. Τέλος, η κακοσμία του στόματος προκαλείται από βακτήρια, εγκλωβισμένα σε σωματίδια τροφών. Το υγρό των αγγουριών και το σάλιο που παράγεται από το μάσημα, βοηθά στον καθαρισμό του στόματος, καθώς ξεπλένει αυτά τα σωματίδια που μυρίζουν άσχημα.

ΜΑΝΓΚΟ: ο καρπός του μάνγκο προστατεύει από καρκίνο του παχέος εντέρου, του μαστού, της λευχαιμίας και του προστάτη, ενώ οι πολυφαινολικές αντιοξειδωτικές ενώσεις που περιέχονται στο μάνγκο παρέχουν προστασία έναντι των καρκίνων του μαστού και του παχέος εντέρου. Το μάνγκο είναι μια εξαιρετική πηγή βιταμίνης Α και φλαβονοειδών όπως η βήτα-καροτίνη, άλφα-καροτίνη, καθώς και β-κρυπτοξανθίνη. Τα 100 γρ. φρέσκου μάνγκο παρέχουν 765 IU ή 25% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης σε βιταμίνη Α. Οι συγκεκριμένες αυτές ενώσεις είναι γνωστό ότι διαθέτουν αντιοξειδωτικές ιδιότητες και είναι απαραίτητες για την όραση. Η βιταμίνη Α είναι, επίσης, απαραίτητη για τη διατήρηση υγιούς δέρματος. Η κατανάλωση φρούτων που είναι πλούσια σε καροτίνες είναι γνωστό ότι προστατεύουν από το καρκίνο του πνεύμονα και της στοματικής κοιλότητας. Οι διαβητικοί που καταναλώνουν τροφές υψηλές σε φυτικές ίνες έχουν χαμηλότερα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα, λιπιδίων και ινσουλίνης. Ένα φλιτζάνι μάνγκο παρέχει περίπου 3 γραμμάρια φυτικών ινών. Το μάνγκο είναι επιπλέον μια καλή πηγή καλίου.  Το κάλιο είναι ένα σημαντικό συστατικό των κυτταρικών και των σωματικών υγρών, το οποίο βοηθά στον έλεγχο του καρδιακού ρυθμού και της πίεσης του αίματος. Είναι, επίσης, μια πολύ καλή πηγή βιταμίνης B6 (πυριδοξίνη), βιταμίνης C και βιταμίνης Ε. Η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε βιταμίνη C βοηθά το σώμα να αναπτύξει αντίσταση κατά των μολυσματικών παραγόντων και προστατεύει τον οργανισμό από τις ελεύθερες ρίζες. Η βιταμίνη Β6 ή πυριδοξίνη απαιτείται για την παραγωγή ορμονών GABA (νευροδιαβιβαστής αμινοξέων) στον εγκέφαλο. Ελέγχει, επίσης, τα επίπεδα ομοκυστεΐνης στο αίμα, η οποία μπορεί διαφορετικά να είναι επιβλαβής για τα αιμοφόρα αγγεία με αποτέλεσμα τη νόσο της στεφανιαίας αρτηρίας, και το εγκεφαλικό επεισόδιο. Επιπλέον, το μάνγκο παρέχει μέτριες ποσότητες χαλκού. Ο χαλκός είναι ένας συμπαράγοντας για πολλά ζωτικά ένζυμα (οξειδάση του κυτοχρώματος-C και υπεροξείδιο της δισμουτάσης). Ο χαλκός απαιτείται, επίσης, για την παραγωγή των ερυθρών αιμοσφαιρίων.

Ταρτάρ από παντζάρι

Υλικά (4 άτομα)

1000 γρ. βρασμένα βιολογικά παντζάρια

2 βιολογικά αγγούρια μεγάλα

60 γρ. κάπαρη

Σος από μάνγκο

2 βιολογικά μάνγκο

2 μικρά βιολογικά κρεμμύδια

1 κ.σ. χυμός βιολογικό λεμόνι

μερικά φύλλα βιολογικού κόλιανδρου

10 γρ φρέσκο βιολογικό τζίντζερ πολτοποιημένο

1 πρέζα βιολογικό πιπέρι καγιέν

Ιωδιούχο ανεπεξέργαστο θαλασσινό αλάτι

Εκτέλεση

-Κόβετε τα παντζάρια και το αγγούρι σε κυβάκια και τα βάζετε σε ένα μπολ.

-Προσθέστε την κάπαρη και ανακατέβετε καλά.

-Ξεφλουδίζετε και ψιλοκόβετε το μάνγκο και το κρεμμύδι.

-Σε ένα μπολ ανακατεύετε το μάνγκο, το κρεμμύδι, το χυμό λεμονιού, το κόλιανρο, το τζίντζερ, το πιπέρι καγιέν και το αλάτι. Με ένα μπίμερ ομογενοποιείτε το μείγμα.

-Ανακατεύετε τη σος μάνγκο με τα παντζάρια και το αγγούρι, σερβίρετε και γαρνίρετε με λίγα φύλλα κόλιανδρου.

-Αν θέλετε βάζετε λίγες ροδέλες με αγγούρια στο πιάτο στη βάση του ταρτάρ παντζαριού.

ΚΑΛΗ ΣΑΣ ΟΡΕΞΗ!!!

by Savvi Diet

Τα καλύτερα βιολογικά προϊόντα

Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα κατάλληλα βιολογικά προϊόντα

tartar pantzari 1

Διαβάστε, επίσης,

Αραβική πίτα με παντζάρι, πιπεριές και χούμους

Τεστ για να ελέγξετε τη λειτουργία του πεπτικού συστήματος

Πολύ νόστιμη ψιλοκομμένη σαλάτα

Οι καλύτερες σαλάτες στην υγιεινή διατροφή

Να τρώτε παντζάρια κάνουν καλό

Παντζάρια ψημένα στο αλουμινόχαρτο

Τα οφέλη από τις βραστές σαλάτες

Η μόδα στη διατροφή

www.emedi.gr

Print Friendly, PDF & Email
Προηγούμενο άρθροΤαχίνι με ντομάτα
Επόμενο άρθροΡόφημα για καλή πέψη
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Πονοκέφαλος στα παιδιά

Ο πονοκέφαλος στα παιδιά μπορεί να είναι σύμπτωμα μιας ποικιλίας καταστάσεων υγείας. Η πιο συχνή αιτία είναι συνήθως η ημικρανία, ο πονοκέφαλος τάσης, το...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ