Πέμπτη, 2 Φεβρουαρίου, 2023

Άδωνις

Χρήσιμες ιατρικές συνταγές με τον άδωνι το μικρόκαρπο.

ADONIS MICROCARPA

Ο Άδωνις ο μικρόκαρπος ή Adonis microcarpa ή σκάρφια ή αδωναϊδα ανήκει στην οικογένεια των Ρανουγκουλίδων. Είναι ετήσιο φυτό, το ύψος του φθάνει μέχρι 40 εκατοστά και ο βλαστός του είναι όρθιος και διακλαδισμένος.

Έχει φύλλα, έμμισχα, σύνθετα (τρεις ή τέσσερις φορές πτεροβόλα), πτερόσχιδα με γραμμοειδή φυλλάρια και άνθη μονήρη, μικρά, κίτρινα. Σπάνια, μπορεί να είναι κόκκινα. Τα άνθη είναι 1,5 εκ., μικρά, μονήρη, με 5-10 πέταλα ελλειπτικά, λαμπερά, συνήθως, κίτρινα, δυο φορές μακρύτερα από τα ωοειδή σέπαλα. Ο καρπός αποτελείται από πολλά κάρυα με κοντό πλήκτρο.

Ανθίζει από το Φλεβάρη μέχρι τον Απρίλη στα πεδινά.

Υπάρχει και ο Άδωνις ή Adonis vernalis ή Άδωνις ο χειμερινός ή αγριοπαπαρούνα ανήκει στην οικογένεια Ranunculaceae (Βατράχια, Ρανουγκουλίδες). Είναι πολυετής πόα ύψους 10-40 cm, με πολυάριθμα, πτεροειδή φύλλα σχισμένα σε τριχοειδή νήματα και μεγάλα, γυαλιστερά, κίτρινα άνθη. Η ανθοφορία και η συγκομιδή γίνονται από τον Απρίλιο έως τον Μάιο. Ευδοκιμεί στην Ήπειρο. Το φυτό πήρε το όνομά του από τον Άδωνη, τον οποίο ερωτεύθηκε η Αφροδίτη και σκοτώθηκε από μια αρκούδα και από τις σταγόνες αίματός του φύτρωσαν τα λουλούδια του φυτού. Έχει παρόμοιες ιδιότητες με το digitalis ή δακτυλίτιδα τη γνωστή διγοξίνη, αλλά ηπιότερες και δε συσσωρεύεται στον οργανισμό.

Adonis 4

Υπάρχει και ο Adonis annua ή Άδωνις ο μονοετής που ανήκει κι αυτός στην οικογένεια των Ρανουγκουλίδων. Είναι μονοετές φυτό μέχρι 60 εκατοστά με όρθιους βλαστούς, χωρίς διακλαδώσεις. Έχει φύλλα πτερόσχιδα με γραμμοειδή φυλλάρια και άνθη μονήρη, μικρά και κόκκινα. Ανθίζει από το Φλεβάρη μέχρι το Μάη και το συναντάτε σε καλλιεργημένα και άγονα μέρη, κυρίως, στα πεδινά. Χρησιμοποιείται σε συνδυασμό με άλλα βότανα για να ενισχύονται οι ιδιότητές του που είναι παρόμοιες με του Αδώνιδος του μικρόκαρπου.

adonis 2

Υπάρχει και ο Adonis aestivalis ή Άδωνις ο αϊστιβάλης που είναι, όπως ο Άδωνις ο μονοετής, αλλά με μεγαλύτερα άνθη. Ανθίζει από το Μάρτη μέχρι το Μάη μόνο σε μεγάλα υψόμετρα. Χρησιμοποιείται σε συνδυασμό με άλλα βότανα για να ενισχύονται οι ιδιότητές του που είναι παρόμοιες με του Αδώνιδος του μικρόκαρπου.

adonis 3

Χρήσιμα μέρη του Αδώνιδος του μικρόκαρπου

Χρήσιμα μέρη τους, για φαρμακευτικούς σκοπούς, είναι ο βλαστός με τα φύλλα και τα άνθη του, που μαζεύονται κατά την περίοδο της ανθοφορίας και ξηραίνονται στη σκιά. Περιέχουν 15 διαφορετικά γλυκοσίδια με καρδιοτονωτικές ιδιότητες. Τα γλυκοσίδια αυτά χωρίζονται σε δύο κατηγορίες, αυτά που διαλύονται στο νερό και το αλκοόλ και αυτά που διαλύονται στο χλωροφόρμιο. Περιέχουν, επίσης, φλαβονοειδή, όπως η αδωνιδίνη, φυτοστερόλες, χολίνη, ρητίνη και χρωστικές ουσίες.

Ιδιότητες κι ενδείξεις του Αδώνιδος του μικρόκαρπου

  • Όταν ο Άδωνις, ωραίος έφηβος προστατευόμενος της Αφροδίτης, πληγώθηκε θανάσιμα από έναν αγριόχοιρο, οι σταγόνες από το αίμα του έδωσαν ζωή σε ισάριθμα φυτά που φέρουν το όνομά του.
  • Ο εφήμερος βίος του άνθους συμβολίζει τη σύντομη διάρκεια της νιότης.
  • Κυρίως, έχουν καρδιοτονωτικές ιδιότητες με την έννοια ότι τονώνουν την ένταση των καρδιακών συσπάσεων, αλλά συνάμα καθυστερούν το ρυθμό τους, διαστέλλουν τα αγγεία και απομακρύνουν τα οιδήματα στους καρδιοπαθείς. Βοηθούν σε προβλήματα καρδιάς περισσότερο σε λειτουργικές ανωμαλίες παρά σε οργανικές, όπως είναι η καρδιακή νεύρωση, λίπος στην καρδιά, καρδιακή ανεπάρκεια, ρυθμικές ανωμαλίες και άλλα.
  • Συστήνεται σε άτομα με χαμηλή πίεση και επιδρά στα συμπτώματα καρδιακής ανεπάρκειας, όπως οιδήματα, κυάνωση και δυσκολίες αναπνοής.
  • Έχει κατευναστικές ιδιότητες, γιατί επιδρά στο νευρικό σύστημα και συστήνεται σε επιληψία και νευρασθένειες.
  • Χάρι στα φλαβονοειδή που περιέχει έχει διουρητικές ιδιότητες.
  • Έχει βακτηριοστατικές ιδιότητες και χρησιμοποιείται σαν αντισηπτικό.
  • Έχει και αντικαρκινικές ιδιότητες.
  • Στη λαϊκή ιατρική χρησιμοποιείται για την αρτηριοσκλήρωση, επιληψία, στομαχόπονους και κοιλιακούς πόνους.

adonismicrocarpa750davies

Χρήσιμες ιατρικές συνταγές με τον άδωνι τον μικρόκαρπο

Μπορούμε να ετοιμάσουμε το βότανο με δύο τρόπους

Έκχυμα

Βάζουμε μια κουταλιά της σούπας ξηρό βότανο σε τρία ποτήρια καυτό νερό και το αφήνουμε για δύο ώρες, σουρώνουμε και παίρνουμε 1 κουταλιά της σούπας από το έκχυμα αυτό 3-4 φορές την ημέρα.

Βάμμα

Βάζουμε ψιλοκομμένο φυτό σε μια μπουκάλα χωρίς να το πιέζουμε. Καλύπτουμε με τσίπουρο ή καθαρό οινόπνευμα και το αφήνουμε σε ζεστό μέρος ή στον ήλιο για 15 ημέρες, σουρώνουμε και φυλάμε το υγρό. Η δοσολογία είναι 20 σταγόνες σε λίγο νερό τρεις φορές την ημέρα.

Τα φυτά αυτά συγκαταλέγονται στον κατάλογο των τοξικών φυτών και αυτό γιατί περιέχουν γλυκοσίδια. Η διαφορά τους από τα άλλα δηλητηριώδη φυτά είναι ότι δεν έχουν έντονες αρθροιστικές ιδιότητες, με την έννοια ότι τα καρδιοτονωτικά τους συστατικά, τα γλυκοσίδια, δε συσσωρεύονται στον οργανισμό αλλά αποβάλλονται σιγά-σιγά. Για το λόγο αυτό δεν υπάρχουν καταγραφές για δηλητηριάσεις από τα φυτά αυτά. Όμως η κατάχρηση τους μπορεί να προκαλέσει εμετούς και διάρροιες.

Γι’ αυτό θα πρέπει να ακολουθούμε πιστά τους τρόπους παρασκευής και της δοσολογίας τους και συνάμα να γνωρίζει ο προσωπικός ιατρός, ειδικά των καρδιοπαθών, ότι χρησιμοποιείται το βότανο αυτό.

Τα κατάλληλα βότανα για την Υγεία σας

Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα κατάλληλα βότανα για την υγεία σας

adonis 1

Διαβάστε, επίσης,

Άδωνις

www.emedi.gr

Print Friendly, PDF & Email
Προηγούμενο άρθροΔαγκώματα ζώων
Επόμενο άρθροΑδίαντος
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Scadoxus multiflorus

Selenicereus grandiflorus

Ροδιά

Μπανανιά

Συκιά

Αμπέλι

Καψικόν

Ανανάς

Πλουμέρια

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Εκπαίδευση ασθενών με αυτισμό

Εκπαίδευση ασθενών με αυτισμό. Διευκολύνετε και βοηθήστε τα άτομα με τα άτομα με Αυτισμό Η Διαταραχή Αυτιστικού Φάσματος είναι οι δυσκολίες σε άτομα τα οποία...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ