Χρήσιμες ιατρικές συνταγές με βρωμοκαρυδιά.
Ailanthus altissima
Η Αείλανθος η υψηλοτάτη ή αϊλάνθος ή βρωμούσα ή βρωμοκαρυδιά ή βρωμόδεντρο είναι φυλλοβόλο δέντρο με πλούσιο γκριζωπό φύλλωμα, που ανήκει στην οικογένεια των Σιμαρουβίδων.
Τα φύλλα του είναι αντίθετα, σύνθετα με οβάλ φυλλάρια, περιττόληκτα.
Τα άνθη του βρίσκονται σε ακραίες ταξιανθίες, συνήθως, τα αρσενικά σε διαφορετικά δέντρα από τα θηλυκά.
Είναι ιθαγενές φυτό της Κίνας και το βρίσκουμε αυτοφυές, παρά τους δρόμους, σε ακαλλιέργητους τόπους, σε κήπους και σε ποταμοσιές.
Χρήσιμα μέρη βρωμούσας
Χρήσιμα μέρη του είναι τα φύλλα και τα άνθη του, που τα μαζεύουμε κατά την ανθοφορία και τα ξηραίνουμε και ο εσωτερικός φλοιός από τα κλαδιά και τις ρίζες του δέντρου.
Συστατικά βρωμοκαρυδιάς
Περιέχουν γλυκοσίδια, ταννίνες, βλέννα, ρητίνη, κίτρινη χρωστική ουσία, χλωροφύλλη, ίχνη αιθέριου λαδιού, λιπαρό λάδι, ανόργανα άλατα και άλλα συστατικά.
Ιδιότητες και ενδείξεις βρωμόδεντρου
Έχει εμετικές, παρασιτοκτόνες, αντισπασμωδικές και στυπτικές ιδιότητες.
Χρησιμοποιείται αφέψημα από τα φύλλα και άνθη του για την καταπολέμηση των παρασίτων στα έντερα, σε διάρροιες, δυσεντερίες, βλεννόρροια, λευκόρροια και πρόπτωση των εντέρων.
Σκόνη από τα ξηρά φύλλα που χρησιμοποιείται για ρινορραγίες, γιατί έχουν αιμοστατικές ιδιότητες, το ίδιο και για πληγές που αιμορραγούν.
Βάμμα του φλοιού της ρίζας και του κορμού του χρησιμοποιείται σε άσθμα, επιληψία και πτερυγισμό καρδιάς που συνήθως είναι νευρικής αιτιολογίας.
Παρ’όλο που προκαλεί εμετό και ατονία δεν είναι τοξικό, και όταν θέλουμε να το χρησιμοποιήσουμε για τις ωφέλιμες ιδιότητες του, εξουδετερώνουμε τις εμετικές και καταπιεστικές του ιδιότητες, προσθέτοντας στα διάφορα παρασκεύασματά του, ροδόνερο.
Χρήσιμες ιατρικές συνταγές με Αείλανθο
Χρησιμοποιούμε το φυτό με τους παρακάτω τρόπους:
Έκχυμα
Αφήνουμε ένα κουταλάκι του καφέ ψιλοκομμένα άνθη και φύλλα σε ένα ποτήρι καυτό νερό, καλύπτουμε και αφήνουμε για 5-10 λεπτά. Σουρώνουμε, γλυκαίνουμε κατά βούληση και πίνουμε από ένα ποτήρι πρωί, βράδυ. Εάν θα το ενισχύσουμε με ροδόνερο, η ποσότητά του δε θα υπολογίζεται στη δοσολογία που αναφέραμε.
Βάμμα
Αφήνουμε φρέσκο ή ξηρό φλοιό του δέντρου σε μπουκάλι, χωρίς να πιέζουμε και καλύπτουμε με τσικουδιά ή καθαρό οινόπνευμα. Αφήνουμε το μείγμα να χωνευτεί για 10-15 ημέρες, σουρώνουμε και φυλάμε το βάμμα. Για τις ιδιότητές του παίρνουμε 5-6 σταγόνες του με ροδόνερο, 2-4 φορές την ημέρα.
Ο αείλανθος καθαρίζει τον αέρα και απορροφά τα στάσιμα νερά, όπως και ο ευκάλυπτος και βοηθά σε τόπους που μαστίζονται από τη μαλάρια ή ελονοσία. Το μέλι, που για την παραγωγή του οι μέλισσες έχουν χρησιμοποιήσει νέκταρ από τα άνθη του αείλανθου, δεν έχει καλή γεύση.
Τα κατάλληλα βότανα για την Υγεία σας
Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα κατάλληλα βότανα για την υγεία σας