Νόστιμη και υγιεινή σαλάτα με αυγά και φέτα, ιδανική και για πρωινό.
Σαλάτα για πρωινό με φέτα και αυγά
ΦΕΤΑ: Η φέτα είναι καλή πηγή ασβεστίου, φωσφόρου, αλλά και συγκεκριμένων πρωτεϊνών, συστατικά απαραίτητα για την επισκευή και αναδόμηση των οστών. Το ασβέστιο και η πρωτεΐνη συμβάλλουν στη σωστή οστική πυκνότητα και προλαμβάνουν την οστεοπόρωση ενώ ο φώσφορος αποτελεί δομικό συστατικών των οστών. Κάθε μερίδα τυριού φέτας περιέχει σχεδόν διπλάσια ποσότητα ασβεστίου από ότι φωσφόρου, μια αναλογία που θεωρείται ευεργετική για την υγεία των οστών. Επιπλέον, το πρόβιο και το κατσικίσιο γάλα περιέχει περισσότερη ποσότητα ασβεστίου και φωσφόρου από ότι το αγελαδινό.
ΑΥΓΑ: Χωρίς αμφιβολία, υπάρχουν πολλά οφέλη από την κατανάλωση αυγών κάθε μέρα. Όχι μόνο τα αυγά παρέχουν πρωτεΐνες υψηλής ποιότητας, αλλά περιέχουν, επίσης, 11 βιταμίνες και μέταλλα, ωμέγα-3 λιπαρά οξέα και αντιοξειδωτικά. Και αυτό σημαίνει ότι μπορούν να συμβάλουν πολύτιμα στις καθημερινές ανάγκες σε θρεπτικά συστατικά. Το μεγαλύτερο μέρος της πρωτεΐνης σε ένα αυγό βρίσκεται στο ασπράδι, ενώ ο κρόκος περιέχει υγιή λίπη, βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά.
ΜΑΡΟΥΛΙ: Το μαρούλι είναι εξαιρετική πηγή βιταμίνης Α (περιέχει προβιταμίνη Α ή β-καροτένιο), βιταμίνης Κ, φυλλικού οξέος, βιταμίνης C, καλίου, μαγγανίου και χρωμίου. Το μαρούλι είναι, επίσης, καλή πηγή φυτικών ινών. Η πλούσια περιεκτικότητά του σε βιταμίνη C και η ταυτόχρονη παρουσία του β-καροτενίου το καθιστούν ζωτικής σημασίας λαχανικό στον μεταβολισμό της χοληστερόλης (οξείδωση της χοληστερόλης). Όταν η χοληστερόλη οξειδώνεται, αρχίζει να επικάθεται στα τοιχώματα των αρτηριών δημιουργώντας την αθηρωματική πλάκα, η οποία μπορεί να προκαλέσει έμφραγμα του μυοκαρδίου ή εγκεφαλικό επεισόδιο. Σύμφωνα με έρευνα του επιστημονικού περιοδικού «Clinical Nutrition», η επίδραση του μαρουλιού σε πειραματόζωα κατέληξε σε σημαντική μείωση του πηλίκου LDL/HDL και των επιπέδων της ηπατικής χοληστερόλης κατά 44%, ενώ η απορρόφηση της διατροφικής χοληστερόλης μειώθηκε κατά 37%. Παράλληλα, παρατηρήθηκε αύξηση των επιπέδων της βιταμίνης C, της Ε και των καροτενοειδών στο πλάσμα του αίματος. Η παρουσία φυλλικού οξέος δημιουργεί ευνοϊκές συνθήκες για τη διαχείριση των υψηλών επιπέδων της ομοκυστεΐνης, ελαττώνοντας τον κίνδυνο εμφράγματος ή εγκεφαλικού επεισοδίου, ενώ το περιεχόμενο σε αυτό κάλιο ρυθμίζει την υπέρταση. Η παρουσία των φυτικών ινών βελτιώνει την κατάσταση του παχέος εντέρου, μειώνει τον κίνδυνο καρκινωμάτων ή τη δημιουργία εκκολπωμάτων, ενώ ο γλυκαιμικός έλεγχος στα διαβητικά άτομα γίνεται ευκολότερος παρουσία αυτών. Επιπλέον, η παρουσία του καλίου έχει αποδειχθεί ότι μειώνει την αρτηριακή πίεση, που είναι άλλος ένας παράγοντας κινδύνου για καρδιοπάθειες. Τέλος, σημαντικός είναι ο ρόλος του χρωμίου στο μαρούλι, καθώς παίζει ρόλο κλειδί μεταξύ του μορίου της ινσουλίνης και του κυτταρικού υποδοχέα για τη σωστή μεταφορά της γλυκόζης στο εσωτερικό των κυττάρων.
ΚΡΕΜΜΥΔΙΑ: Βοηθούν στην επούλωση των πληγών και ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστηµα, καθώς, είναι πλούσιο σε βιταµίνη C. Έχουν αντικαρκινική δράση. Επιστημονικές μελέτες έδειξαν ότι η κουερσετίνη και κατ’ επέκταση το κρεμμύδι, όπως και άλλα φρούτα και λαχανικά που την περιέχουν συμβάλλει στη μείωση της εμφάνισης καρκίνου του προστάτη, των ωοθηκών, του μαστού, του στομάχου, του παχέος εντέρου.
Σαλάτα με φέτα και αυγά
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 4 ΑΤΟΜΑ
- 4 μεγάλα βιολογικά αυγά
- 1 κουταλάκι του γλυκού ιωδιούχο ανεπεξέργαστο θαλασσινό αλάτι
- 1 κουταλιά της σούπας ακατέργαστη ζάχαρη
- 1 κουταλάκι του γλυκού βιολογική κουρκουμίνη
- ½ φλιτζάνι συν 2 κουταλιές βιολογικό ξύδι ρυζιού
- 2 φλιτζάνια ψιλοκομμένα τραγανά βιολογικά λαχανικά (όπως αγγούρια και ραπανάκια)
- ¼ βιολογικό γλυκό κρεμμύδι, πολύ λεπτές φέτες
- 250 γραμμάρια βιολογική φέτα, κομμένη σε παχιές φέτες
- ¼ φλιτζάνι βιολογικό έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, και λίγο για πασπάλισμα
- 4 φέτες ψωμί μαγιάς, φρυγανισμένο, δροσερό
- 8 φλιτζάνια φύλλα βιολογικού μαρουλιού
- Βιολογικό σουμάκ ή σουμάκι (για σερβίρισμα)
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Βάλτε τα αυγά σε μια μεσαία κατσαρόλα με βραστό αλατισμένο νερό και μαγειρέψτε για 6 ½ λεπτά. Μεταφέρετε τα αυγά σε ένα μπολ με παγωμένο νερό με ένα κουτάλι και αφήστε τα να κρυώσουν. Ξεφλουδίστε και αφήστε τα στην άκρη.
- Εν τω μεταξύ, χτυπήστε ελαφρά τη ζάχαρη, την κουρκουμίνη, ½ φλιτζάνι ξύδι, 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι και ½ φλιτζάνι νερό σε ένα μεσαίο μπολ. Προσθέστε τα λαχανικά και το γλυκό κρεμμύδι και αφήστε το μέχρι να μαλακώσει ελαφρώς (τουρσί).
- Βάζετε τη φέτα σε ένα μικρό μπολ μαζί με ¼ φλιτζάνι λάδι και 2 κουταλιές της σούπας ξύδι. Αφήστε το να καθίσει τουλάχιστον 5 λεπτά.
- Ψήστε φέτες τοστ με λάδι και κόψτε τις σε μεγάλα κομμάτια. Τοποθετήστε τες σε ένα μεγάλο μπολ με το μαρούλι. Στραγγίξτε τα τουρσί και προσθέστε τα στο μπολ. Περιχύστε το φέτα με τη μαρινάδα και αλατίστε καλά.
- Κόψτε τα αυγά σε τέταρτα. Γεμίστε τη σαλάτα με αυγά και με τη μαριναρισμένη φέτα και πασπαλίστε με σουμάκι.
- Τα λαχανικά μπορούν να γίνουν τουρσί με μαρινάρισμα για 4 ημέρες. Η φέτα μπορεί να μαριναριστεί από 1 εβδομάδα πριν.
ΚΑΛΗ ΣΑΣ ΟΡΕΞΗ!!!
by Savvi Diet
Τα καλύτερα υγιεινά τρόφιμα για την υγεία σας
Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα καλύτερα τρόφιμα για την υγεία σας