Τετάρτη, 29 Ιουνίου, 2022
ΑρχικήΔιατροφήΜοσχαράκι με πουρέ μελιτζάνας

Μοσχαράκι με πουρέ μελιτζάνας

Print Friendly, PDF & Email

Χουνκιάρ μπεγιεντί ή hünkâr beğendi

Μοσχαράκι με πουρέ μελιτζάνας ή Χουνκιάρ μπεγιεντί

Πολίτικη κουζίνα 

ΒΟΕΙΟ ΚΡΕΑΣ: Το κόκκινο κρέας είναι μια σημαντική πηγή πρωτεΐνης, η οποία είναι απαραίτητη για την υγεία των μυών και των οργάνων. Η πρωτεΐνη που βρίσκεται στο κρέας είναι «πλήρης», που σημαίνει ότι περιέχει όλα τα αμινοξέα που το σώμα δεν μπορεί να δημιουργήσει μόνο του. Είναι σημαντική για την ανανέωση των κυττάρων του σώματος, τη δημιουργία μυών καθώς και για την υγεία μας στο σύνολό της. Όταν καταναλώνουμε αρκετή πρωτεΐνη στη διατροφή μας, έχουμε επίσης περισσότερη ενέργεια για να παραμείνουμε δραστήριοι, ενώ αισθανόμαστε λιγότερη πείνα μέσα στην ημέρα.

ΚΡΕΜΜΥΔΙΑ: Βοηθούν στην επούλωση των πληγών και ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστηµα, καθώς, είναι πλούσιο σε βιταµίνη C. Έχουν αντικαρκινική δράση. Επιστημονικές μελέτες έδειξαν ότι η κουερσετίνη και κατ’ επέκταση το κρεμμύδι, όπως και άλλα φρούτα και λαχανικά που την περιέχουν συμβάλλει στη μείωση της εμφάνισης καρκίνου του προστάτη, των ωοθηκών, του μαστού, του στομάχου, του παχέος εντέρου.

ΚΟΚΚΙΝΟ ΚΡΑΣΙ: Γενικά το κόκκινο κρασί θεωρείται καλό για την καρδιά επειδή περιέχει αντιοξειδωτικά, όπως η ρεσβερατρόλη, η οποία απαντάται κυρίως στη φλούδα των σταφυλιών, αλλά και στα φιστίκια και στα βακκίνια. Μελέτες έχουν δείξει ότι η ρεσβερατρόλη μπορεί να μειώσει τη χοληστερόλη και την αρτηριακή πίεση. Η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να έχει κάποια οφέλη για την υγεία, συμπεριλαμβανομένης της αύξησης της «καλής» HDL χοληστερόλης και της μείωσης του κινδύνου ανάπτυξης διαβήτη. 

ΔΑΦΝΗ: Η δάφνη έχει κάποια εντυπωσιακά οφέλη στην υγεία, όπως η μείωση των αερίων του εντέρου και του φουσκώματος και η καταπολέμηση των ελευθέρων ριζών χάρη στα αντιοξειδωτικά που περιέχει. Υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν ότι βοηθά στην καταπολέμηση της πιτυρίδας, των πόνων στους μύες και στις αρθρώσεις και στις λοιμώξεις στο δέρμα. Το κύριο πλεονέκτημα της δάφνης είναι ότι κάνει καλό στην καρδιά. Αυτό οφείλεται στον πανίσχυρο συνδυασμό του καλίου, των αντιοξειδωτικών και του σιδήρου που περιέχει. Το κάλιο είναι ζωτικό για την υγεία της καρδιάς, βοηθά στον καρδιακό ρυθμό καθώς μειώνει την αρτηριακή πίεση. Τα αντιοξειδωτικά μειώνουν τη φλεγμονή και καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες στο σώμα και έτσι μειώνεται ο κίνδυνος εμφάνισης νοσημάτων του καρδιαγγειακού. Ο σίδηρος είναι σημαντικός για την υγεία της καρδιάς καθώς προστατεύει από τα καρδιακά νοσήματα και το εγκεφαλικό επεισόδιο. Η δάφνη φαίνεται να μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης του διαβήτη τύπου 2. Βοηθά στη μείωση των επιπέδων της γλυκόζης και της χοληστερόλης στους ανθρώπους με διαβήτη. Αυτή η δράση οφείλεται στις πολυφαινόλες , οι οποίες είναι πανίσχυρα αντιοξειδωτικά. Η δάφνη περιέχει βιταμίνη C, η οποία ενισχύει το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Επίσης, περιέχει βιταμίνη Α η οποία συμβάλλει στην υγεία του ανοσοποιητικού συστήματος. Τα φύλλα δάφνης έχουν αντιβακτηριδιακές ιδιότητες και για αυτό συμβάλλουν στην αντιμετώπιση των λοιμώξεων. Η δάφνη πριν το φαγητό διεγείρει και βοηθά το πεπτικό σύστημα. Βοηθά στα αέρια του εντέρου και στο φούσκωμα και αποτελεί μια φυσική θεραπεία. Η δάφνη επιδρά στο γαστρεντερικό σύστημα προλαμβάνοντας την γαστρική βλάβη και προάγοντας την ούρηση, μέσω της οποίας απελευθερώνονται οι τοξίνες από το σώμα και έτσι παραμένουν υγιείς οι νεφροί. Τα φύλλα της δάφνης περιέχουν συγκεκριμένες οργανικές ενώσεις που περιλαμβάνουν ένζυμα που μειώνουν τις στομαχικές διαταραχές, προστατεύουν από τις πέτρες στους νεφρούς και μειώνουν τα συμπτώματα του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου, όπως το φούσκωμα και τα αέρια. Σε κάποιες περιπτώσεις η δάφνη μειώνει τα συμπτώματα που παρατηρούνται στο έλκος του στομάχου. Η δάφνη γενικά ανακουφίζει το στομάχι βοηθώντας την πέψη, καταπολεμώντας συγκεκριμένα βακτήρια που συμβάλλουν στην εμφάνιση του έλκους όπως το H.pylori και βοηθά στην απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών. Η δάφνη, τα φύλλα της και το αιθέρια έλαιά της έχουν αντιφλεγμονώδεις, αντιμικροβιακές και αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Το αιθέριο έλαιο της δάφνης προστατεύει από επικίνδυνα βακτήρια όπως αυτό της σαλμονέλας και το E. coli. Η δάφνη μπορεί να καταπολεμήσει πολλά προβλήματα υγείας εξαιτίας των φυτοχημικών συστατικών που περιέχει όπως τα φλαβονοειδή, οι ταννίνες, οι σεσκιτερπενικές αλκοόλες και τα αλκαλοειδή. Οι μελέτες δείχνουν ότι μειώνει την έκφραση προφλεγμονωδών κυτοκινών που συμβάλλουν στα χρόνια νοσήματα. Η λιναλοόλη υπάρχει στη δάφνη βοηθά στη μείωση των ορμονών του στρες, ειδικά όταν εφαρμόζεται στην αρωματοθεραπεία. Η υπερβολική αύξηση των ορμονών του στρες είναι επικίνδυνη όταν παρατηρείται για μεγάλο χρονικό διάστημα, για αυτό η δάφνη βοηθά να χαλαρώσετε και να παραμείνετε ήρεμοι όταν αντιμετωπίζετε έντονο στρες.

ΚΑΝΕΛΑ: Η κανέλα καταπολεμά τη ζημιά που κάνουν στον οργανισμό οι ελεύθερες ρίζες, καθώς είναι γεμάτη με αντιοξειδωτικά, όπως οι πολυφαινόλες. Η δράση της κανέλας απέναντι στις μολύνσεις του οργανισμού είναι ιδιαίτερα σημαντική καθώς τις καταπολεμά και επιδιορθώνει τον ιστό. Οι φλεγμονές ωστόσο, μπορεί να προκαλέσουν πρόβλημα στον οργανισμό όταν είναι χρόνιες αλλά και εδώ η κανέλα βοηθά χάρη στις αντιοξειδωτικές της ιδιότητες. Η καρδιοπάθεια, θεραπεύεται με την κανέλα. Σε άτομα με διαβήτη τύπου 2, ένα γραμμάριο κανέλας την ημέρα έχει αποδειχθεί πως έχει ευεργετικές ιδιότητες καθώς μειώνει τη χοληστερίνη, την LDL χοληστερόλη και τα τριγλυκερίδια ενώ η HDL αυξάνεται. Η κανέλα ρίχνει την πίεση. Όλοι αυτοί οι παράγοντες μαζί, μειώνουν σημαντικά τον κίνδυνο καρδιοπάθειας. Η κανέλα μπορεί να μειώσει την ευαισθησία στην ινσουλίνη επιτρέποντας στην ορμόνη να κάνει τη δουλειά της και να μειώσει τα επίπεδα σακχάρου. Μειώνει τη γλυκόζη μετά από κάθε γεύμα σε συνδυασμό με ένζυμα που βοηθούν στη χώνεψη, τα οποία μειώνουν τη διάσπαση των υδατανθράκων. Στη συνέχεια, η κανέλα δρα στα κύτταρα ως μιμητής της ινσουλίνης. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την βελτιωμένη πρόσληψη γλυκόζης από τα κύτταρα παρόλο που δρα πολύ πιο αργά από την ίδια την ινσουλίνη. Οι νευροεκφυλιστικές ασθένειες χαρακτηρίζονται από προοδευτική απώλεια της δομής ή της λειτουργίας των κυττάρων. Οι δύο πιο χαρακτηριστικές από αυτές είναι το Πάρκινσον και το Αλτσχάιμερ. Δυο στοιχεία που έχουν βρεθεί στην κανέλα φαίνεται πως εμποδίζουν την ανάπτυξη της πρωτεΐνης Τ που ευθύνεται για το Αλτσχάιμερ. Σε πάρκινσον, η κανέλα, βοηθά στην προστασία νευρώνων και στη λειτουργία της κίνησης. Η κανέλα φρενάρει την ανάπτυξη των καρκινικών όγκων και των αιμοφόρων αγγείων στους όγκους, προκαλώντας καταστροφή των κυττάρων αυτών. Η κανέλα μπορεί να ενεργοποιήσει αντιοξειδωτικά ένζυμα και να εμποδίσει την περαιτέρω ανάπτυξη καρκινικών όγκων. Η κινναμική αλδεϋδη, το βασικότερο συστατικό της κανέλας μπορεί να καταπολεμήσει διάφορα είδη μολύνσεων. Το έλαιο κανέλας μπορεί να θεραπεύσει λοιμώξεις του αναπνευστικού, να εμποδίσει την ανάπτυξη βακτηρίων, όπως η λιστέρια και η σαλμονέλα ενώ έχει αποδειχθεί πως η κανέλα φροντίζει την στοματική υγιεινή και μας χαρίζει δροσερή αναπνοή. Η κανέλα μπορεί να βοηθήσει όσους πάσχουν από ιό HIV.

ΜΑΪΝΤΑΝΟΣ: ∆υναµώνει το ανοσοποιητικό σύστηµα και ενισχύει τη νεφρική λειτουργία, µιας και έχει ήπια διουρητική δράση.

ΜΠΟΥΚΟΒΟ: Η τακτική κατανάλωση κρατά υπό έλεγχο τις φλεγμονές. Οι φλεγμονές συνδέονται με πολλές παθήσεις, από διαβήτη και καρκίνο μέχρι κυτταρίτιδα. Συνήθως είναι ο ένοχος πίσω από την αρθρίτιδα και την οστεοπόρωση. Η χρόνια φλεγμονή μπορεί επίσης να βλάψει τις φλέβες αυξάνοντας τις πιθανότητες για καρδιαγγειακές νόσους. Ελέγξτε τις φλεγμονές στον οργανισμό σας προσθέτοντας νιφάδες κόκκινης καυτερής πιπεριάς στη διατροφή σας. Οι νιφάδες καυτερής πιπεριάς περιέχουν σε σημαντικές ποσότητες τα ίδια αντιοξειδωτικά που βρίσκονται στα βότανα και τα μπαχαρικά που θεωρούμε πως διαθέτουν αντικαρκινική δράση και συμβάλουν έτσι στην καταπολέμηση των ελευθέρων ριζών, που σχετίζονται με την ανάπτυξη του καρκίνου. Χάρη στα αντιοξειδωτικά τους, όταν καταναλώνονται τακτικά οι καυτερές πιπεριές καθυστερούν τη διαδικασία της γήρανσης καθώς τα αντιοξειδωτικά προστατεύουν τα κύτταρα από τη βλαβερή επίδραση των ελευθέρων ριζών. Πέρα από πιο ελαστική και νεανική επιδερμίδα, με τον ίδιο μηχανισμό συμβάλουν στην πρόληψη διαφόρων νόσων που σχετίζονται με τη γήρανση, όπως η αρθρίτιδα και η οστεοπόρωση.

ΝΤΟΜΑΤΕΣ: Οι ντομάτες είναι πλούσιες σε φυσικές βιταμίνες και μέταλλα, συμπεριλαμβανομένων των βιταμινών Α, Κ, Β1, Β3, Β5, Β6, Β7 και βιταμίνης C. Έχει, επίσης, φυλλικό οξύ, σίδηρο, κάλιο, μαγνήσιο, χρώμιο, χολίνη, ψευδάργυρο και φώσφορο.

ΜΕΛΙΤΖΑΝΕΣ: Η μελιτζάνα είναι πλούσια σε ασβέστιο, κάλιο, σίδηρο, νάτριο, βιταμίνη Α, αρκετές βιταμίνες του συμπλέγματος Β, όπως, θειαμίνη και νιασίνη και φυτικές ίνες, που την καθιστούν μια πολύ υγιεινή τροφή. Εκτός από τα παραπάνω, η μελιτζάνα περιέχει και θρεπτικά συστατικά που ανήκουν στην οικογένεια των φαινολών, όπως, χλωρογενικό οξύ, το οποίο θεωρείται ότι έχει αντιμικροβιακή και αντιιική δράση και ρίχνει την «κακή» χοληστερίνη (LDL).

ΜΟΣΧΟΚΑΡΥΔΟ: Ένα από τα συστατικά του μοσχοκάρυδου είναι μια ένωση παρόμοια με τη μενθόλη, η οποία έχει φυσικά χαρακτηριστικά που ανακουφίζουν από τους πόνους από πληγές, τραυματισμούς, διαστρέμματα και χρόνια φλεγμονή από καταστάσεις όπως η αρθρίτιδα. To τριμμένο μοσχοκάρυδο διατηρεί την περιεκτικότητά του σε ίνες, η οποία μπορεί να διεγείρει την πεπτική διαδικασία, προωθώντας την περισταλτική κίνηση στους λείους μυς του εντέρου. Επίσης, προκαλεί την έκκριση διαφόρων γαστρικών και εντερικών υγρών. Ένα από τα λιγότερο γνωστά οφέλη του μοσχοκάρυδου είναι το ότι τα διάφορα συστατικά των αιθέριων ελαίων του μειώνουν την εξασθένηση των νευρικών οδών και της γνωστικής λειτουργίας που συνήθως προσβάλλουν τα άτομα με άνοια ή νόσο του Alzheimer. Το μοσχοκάρυδο ενεργεί ως τονωτικό με πολλούς διαφορετικούς τρόπους και επομένως ενισχύει τη συνολική υγεία του σώματος και ιδιαίτερα του ήπατος και των νεφρών όπου συσσωρεύονται πολλές από τις τοξίνες. Επιπλέον, τα ενεργά συστατικά του βοηθούν στη διάλυση των νεφρικών λίθων και αυξάνουν τη συνολική λειτουργία και αποτελεσματικότητα τόσο του νεφρού όσο και του ήπατος. Στις παραδοσιακές ιατρικές εφαρμογές θεωρείται βασιλιάς των μπαχαρικών για την στοματική υγεία. Τα ενεργά αντιβακτηριακά συστατικά του βοηθούν στην καταπολέμηση της κακοσμίας, των βακτηρίων και προστατεύει τα ούλα και τα δόντια. Εκχυλίσματά του βρίσκονται συχνά σε βιολογικές και φυτικές οδοντόκρεμες και στοματικά διαλύματα. Αν και ο ακριβής μηχανισμός δεν είναι πλήρως κατανοητός, τα βότανα και τα παραδοσιακά φάρμακα έχουν χρησιμοποιήσει από καιρό μοσχοκάρυδο για να ενισχύσουν την υγεία του δέρματος και την λαμπερή του όψη. Συνηθέστερα εφαρμόζεται ως πάστα ανακατεμένη με νερό ή ακόμα και μέλι, η οποία μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της φλεγμονής και του ερεθισμού, να προωθήσει την ενυδάτωση και να λειάνει διάφορα σημάδια. Τα μέταλλα που περιέχονται στο μοσχοκάρυδο συμβάλλουν στη διατήρηση της καλής λειτουργίας των διαφόρων οργάνων του σώματος. Το κάλιο, ένα από αυτά, είναι αγγειοδιασταλτικό, μειώνοντας έτσι την αρτηριακή πίεση. Επιπλέον, διευκολύνει την πρόσληψη θρεπτικών συστατικών από τα τρόφιμα, καθιστώντας την πέψη μια αποτελεσματική και ταχεία διαδικασία. Το ασβέστιο που βρίσκεται στο μοσχοκάρυδο μπορεί να ενισχύσει την υγεία των οστών, ανακουφίζοντας παράλληλα από τα συμπτώματα της οστεοπόρωσης. Τέλος, η περιεκτικότητα σε σίδηρο μπορεί να αυξήσει τον αριθμό των ερυθρών αιμοσφαιρίων και να μειώσει τις πιθανότητες εμφάνισης αναιμίας. Εάν αντιμετωπίζετε δυσκολίες στον ύπνο, πιείτε ένα φλιτζάνι γάλα με λίγη σκόνη μοσχοκάρυδου. Θα σας βοηθήσει χαλαρώσετε και να κοιμηθείτε καλύτερα.

ΤΥΡΙΑ: Τα τυριά αποτελούν άριστη πηγή ασβεστίου, γιατί είναι εύκολα αφομοιώσιμο από τον ανθρώπινο οργανισμό. Η περιεκτικότητα των τυριών σε ασβέστιο ποικίλει ανάλογα με την υγρασία που περιέχουν και τον τρόπο παρασκευής τους. Κατά την τυροκόμηση του γάλακτος τα συστατικά που πηγαίνουν στο τυρί είναι μέρος από το νερό και σχεδόν όλο το λίπος και η καζεΐνη του. Τα υπόλοιπα (υδατοδιαλυτά) απομακρύνονται με το τυρόγαλα. Όμως στο δίκτυο της καζεϊνης εγκλωβίζονται κι άλλα συστατικά. Έτσι στο τυρί παραμένουν οι λιποδιαλυτές βιταμίνες Α και D, το περισσότερο μέρος του ασβεστίου και αρκετή ποσότητα από τη βιταμίνη Β2.

Μοσχαράκι με πουρέ μελιτζάνας

Υλικά (για 6 άτομα)

-Για το κοκκινιστό κρέας ή τας κεμπάμπ

1.5 κιλό βιολογικό μοσχαρίσιο κρέας για μαγειρευτό (σπάλα, κιλότο κ.λπ.)

2 μικρά βιολογικά κρεμμύδια ψιλοκομμένα

50 ml βιολογικό ελαιόλαδο

150 ml βιολογικό κρασί κόκκινο

200 ml ζεστό νερό

1 φύλλο βιολογική δάφνη

1 μπαστουνάκι βιολογική κανέλλα

4 κλωνάρια βιολογικού μαϊντανού δεμένα με σπάγκο

½ κ.γ. βιολογικό μπούκοβο

1 κ.γ. ακατέργαστη ζάχαρη

400 γρ. βιολογικές ντομάτες τριμμένες

100 γρ. βιολογικός πελτές ντομάτας

Ιωδιούχο ανεπεξέργαστο θαλασσινό αλάτι

Φρεσκοτριμμένο βιολογικό μαύρο πιπέρι

-Για τον πουρέ μελιτζάνας

5 βιολογικές μελιτζάνες φλάσκες

100 γρ. βιολογικό βούτυρο

100 γρ. βιολογικό αλεύρι

150 γρ. βιολογική κρέμα γάλακτος πλήρης (προαιρετικά)

1 λίτρο βιολογικό γάλα πλήρες

½ κ.γ. τριμμένο βιολογικό μοσχοκάρυδο

100 γρ. τριμμένο βιολογικό κασέρι

Ιωδιούχο ανεπεξέργαστο θαλασσινό αλάτι

Φρεσκοτριμμένο βιολογικό μαύρο πιπέρι

mosxaraki 3

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Ετοιμάζετε το τας κεμπάπ (κοκκινιστό κρέας): Κόβετε το κρέας σε πολύ μικρές μπουκιές 1.5-2 εκ., σα να κάνατε μικρά σουβλάκια.

Σε μεγάλη φαρδιά κατσαρόλα τσιγαρίζετε σε δυνατή φωτιά το λάδι και όταν κάψει καλά, ρίχνετε σε δόσεις το κρέας, ώστε να καραμελώσει απ’ έξω σε υψηλή θερμοκρασία. Αν μπουκώσετε την κατσαρόλα με όλη την ποσότητα του κρέατος σε μια δόση, πέφτει η θερμοκρασία του λαδιού και αντί να ψηθεί, βράζει, βγάζοντας έξω τα ζουμιά του. Δεν το ανακατεύετε συνέχεια, απλά γυρνάτε ένα-ένα τα κομματάκια μετά από 3 λεπτά και περιμένετε να καραμελώσει και απ΄την άλλη πλευρά. Αφού συμβεί αυτό, κάνετε ένα τελευταίο ανακάτεμα φροντίζοντας όλα τα κομμάτια να ψηθούν απ’ όλες τις πλευρές τους. Η συνολική διαδικασία για κάθε δόση διαρκεί περί τα 6-8 λεπτά. Κάθε φορά, τα αφαιρείτε με τρυπητή κουτάλα και αφήνετε ένα λεπτό περίπου να ξανακάψει το λάδι πριν προσθέσετε την επόμενη δόση.

Μόλις ολοκληρώσετε με το κρέας και το έχετε σε ένα μπολ, ρίχνετε στο λάδι που έχει απομείνει το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και χαμηλώνετε τη φωτιά για 3-4 λεπτά ώστε να καραμελώσει κι αυτό.

Προσθέτετε το κρέας στην κατσαρόλα και ρίχνετε το κρασί, τη δάφνη, την κανέλα, το μαϊντανό και το μπούκοβο. Αφήνετε 15 λεπτά σε μέτρια φωτιά για να φύγει η περισσότερη ποσότητα του κρασιού και προσθέτετε τη ντομάτα, τον πελτέ, τη ζάχαρη, το νερό, το αλάτι και το πιπέρι.

Ανακατεύετε και αφήνετε να σιγοβράσει για περίπου 1 ώρα, μέχρι η σάλτσα να πήξει αρκετά και να διαχωρίζεται εμφανώς απ’ το λάδι μέσα στη κατσαρόλα. Αφαιρείτε και πετάτε τον μαϊντανό, την κανέλα και τη δάφνη.

Ετοιμάζετε τον πουρέ μελιτζάνας: Πλένετε τις μελιτζάνες, τις σκουπίζετε και τις καίτε/ψήνετε κατ’ ευθείαν σε μάτι κουζίνας ή υγραερίου καλύτερα, ακουμπώντας τες πάνω στη φωτιά για να καπνιστούν και να πάρουν το χαρακτηριστικό τους άρωμα.

Κάθε μελιτζάνα θέλει γύρω στα 8-10 λεπτά στο μάτι, μέχρι να μαραθεί(να σουφρώσει) και να καεί αρκετά ώστε να μπορεί να ζουλιχτεί και να βγάλει υγρά.

Τις αφήνετε λίγο να κρυώσουν και μετά, κάτω από τρεχούμενο νερό αφαιρείτε όλο το δέρμα τους ώστε να μείνει μόνον η σάρκα. Αφαιρείτε το καπάκι και απ’ τη σάρκα τα πολλά σπόρια και στη συνέχεια, με καλό μαχαίρι τις ψιλοκόβετε σε μικρά κομμάτια.

Ετοιμάζετε την μπεσαμέλ με πουρέ μελιτζάνας: Ζεσταίνετε το γάλα σε μια κατσαρόλα. Σε άλλη κατσαρόλα λιώνετε το βούτυρο και προσθέτετε το αλεύρι ανακατεύοντας με σύρμα ώστε να γίνει μια ομοιόμορφη μάζα. Βάζετε το μάτι στο χαμηλό και αρχίζετε να προσθέτετε μια-μια τις κουταλιές από γάλα, ανακατεύοντας συνεχώς με σύρμα για να έχετε ένα ομογενοποιημένο μίγμα. Καθώς, προς το τέλος, το μίγμα αυξάνεται και γίνεται μια παχύρρευστη σάλτσα μπεσαμέλ, προσθέτετε την κρέμα γάλακτος, το μοσχοκάρυδο και το αλατοπίπερο.

Όταν η μπεσαμέλ είναι έτοιμη, μετά από 10-12 λεπτά, προσθέτετε τις ψιλοκομμένες μελιτζάνες και ανακατεύετε καλά.

Σερβίρισμα: Σε μεγάλη πιατέλα βάζετε περιμετρικά τον πουρέ και στο κέντρο που έμεινε κενό το τας κεπμάπ. Ρίχνετε, αν θέλετε, λίγη σάλτσα πάνω στον πουρέ.

Συνοδεύετε το Χουνκιάρ Μπεγιεντί με κόκκινο κρασί και με μία πολύχρωμη σαλάτα εποχής.

ΚΑΛΗ ΣΑΣ ΟΡΕΞΗ!!!

by Savvi Diet

Τα καλύτερα βιολογικά προϊόντα

Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα κατάλληλα βιολογικά προϊόντα

mosxaraki 4

Διαβάστε, επίσης,

Πεντανόστιμο ιταλικό οσομπούκο

Παραδοσιακός μουσακάς

Υγιεινό στιφάδο με μοσχαράκι

Βόειο κρέας με μακαρόνια και σπανάκι

Σούπα τσίλι με κιμά και λαχανικά

Υγιεινό κρέας ψητό με πατάτες

Υγιεινό κρέας βραστό με κριθαράκι και λαχανικά

Υγιεινά μακαρόνια με κιμά

Υγιεινά γιουβαρλάκια

Κεφτεδάκια ούζου

Σουβλάκια χοιρινά με μάραθο και βερίκοκα

Συκώτι με τσιγαριαστό σπανάκι

Μπιφτέκι ψητό με πατάτες

Μελιτζάνες παπουτσάκια

Κολοκύθια γεμιστά

Νόστιμοι υγιεινοί λαχανοντολμάδες

Συκώτι μαριναρισμένο με κρέμα βαλσάμικο

Μοσχαρίσιο κότσι με πουρέ πατάτας

Μοσχαρίσιο φιλέτο με διάφορα πιπέρια

Σουβλάκια με μοσχαρίσιο κεμπάπ

Νόστιμο φαγητό στην κατσαρόλα

Το πιο νόστιμο κοκκινιστό μοσχάρι

Το πιο νόστιμο και υγιεινό σουβλάκι

Τα πιο νόστιμα γιουβαρλάκια

Τα πιο νόστιμα μπιφτέκια σχάρας

Το πιο νόστιμο χάμπουργκερ

Τα πιο νόστιμα και υγιεινά λουκάνικα

Το νοστιμότερο ψητό συκώτι

Κόκορας με μακαρόνια

Μπιφτέκια φούρνου με πατάτες

Κόκκινο κρέας με ένα ποτήρι κόκκινο κρασί

Ο νοστιμότερος πατσάς

Σουτζουκάκια σμυρναίικα

Κερκυραϊκή παστιτσάδα

Τα καλύτερα Ελληνικά τοπικά φαγητά

www.emedi.gr

Προηγούμενο άρθροΠαραδοσιακός μουσακάς
Επόμενο άρθροOυργινία η θαλάσσια
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Κροκέτες μπακαλιάρου με σαλάτα

Σπιτικές κροκέτες μπακαλιάρου με σαλάτα Νόστιμες κροκέτες μπακαλιάρου με σαλάτα ΜΠΑΚΑΛΙΑΡΟΣ: Ο μπακαλιάρος είναι ένα τρόφιμο πλούσιο σε πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας, βιταμίνες (Α, D, K,...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ