Πέμπτη, 5 Δεκεμβρίου, 2024

Σινάπι

Χρήσιμες ιατρικές συνταγές με σινάπι

Sinapis alba – Brassica hirta

Το σινάπι το λευκό ή Sinapis alba ή αγριοσινάπια ή σινιάβρη ή βρούβες ή γλυκόβρουβες και το σινάπι το μέλαν ή Brassica hirta είναι γνωστά σα λαψάνες και ανήκουν στην οικογένεια των Σταυρανθών.

Είναι μονοετή φυτά, το μαύρο μπορεί να είναι και διετές, ελαφρά χνουδωτά. Τα φύλλα του πρώτου είναι πτερόλοβα με τον ακραίο λοβό μεγαλύτερο από τους άλλους, του δεύτερου με ρηχούς λοβούς, οδοντωτά. Τα άνθη τους είναι κίτρινα και βρίσκονται σε ακραίους κόρυβους. Ο καρπός τους είναι του πρώτου μακρόστενο κεράτιο με μακρύ ράμφος και του δεύτερου τετράγωνο κεράτιο. Οι σπόροι τους είναι ωοειδείς ή σφαιρικοί με δριμεία γεύση. Ανθίζουν από το Μάρτη μέχρι το Σεπτέμβρη και μαζί με τα άλλα δύο είδη που υπάρχουν στο τόπο μας είναι συχνά σε καλλιεργημένα και ακαλλιέργητα μέρη. Θεωρούνται ζιζάνια των αγρών και είναι από τα πρώτα χόρτα που βλαστούν μετά τα πρωτοβρόχια.

Sinapis arvensis

Η Sinapis arvensis ή αγριοσινάπι διαφέρει από τη Sinapis alba ως προς τα φύλλα της που είναι έμμισχα και τα κεράτια που είναι λεία. Τρώγεται, αλλά προκαλεί αέρια στο στομάχι και στα έντερα. Το λάδι των σπόρων της είναι κατάλληλο για φωτισμό.

Brassica geniculata ή Hirschfledia incana

Λαψανίδες ή πικρόβρουβες ή πικράσταχα ή πρικόβρουβες.

Είναι ετήσιο φυτό μέχρι 1 μέτρο, με βλαστούς όρθιους, συχνά διακλαδισμένους, σχεδόν άφυλλους. Φύλλα βάσης έμμισχα, πτερωτά, αποτελούμενα από 5 λοβούς, ο τελευταίος των οποίων είναι μεγαλύτερος, οδοντωτός, με ένα είδος μεμβράνης στην άκρη των οδόντων. Η ταξιανθία του αναπτύσσεται πολύ μετά την άνθηση. ‘Ανθη μέχρι 5 χιλ. κίτρινα. Κεράτια 8-12 χιλιοστά, κοντά, κυλινδρικά, γραμμοειδή. Το βρίσκουμε σε περιοχές χαμηλού και μέσου υψόμετρου, στις άκρες των δρόμων. Οι τρυφεροί βλαστοί, λίγο πριν την άνθηση είναι περιζήτητοι. Τρώγονται βραστοί σε σαλάτα. Επίσης, γίνονται στο τηγάνι με αυγά, σε νοστιμότατες ομελέτες.

vroyva 1

Το σινάπι το λευκό ή Sinapis alba ή αγριοσινάπια ή σινιάβρη ή βρούβες ή γλυκόβρουβες και το σινάπι το μέλαν ή Brassica hirta γνωστά σαν λαψάνες

Χρήσιμα μέρη σιναπιού

Χρήσιμα μέρη τους για φαρμακευτικούς σκοπούς είναι κυρίως οι σπόροι τους αλλά και ολόκληρο το φυτό.

Ελάχιστες διαφορές υπάρχουν μεταξύ των δύο φυτών σαν φαρμακευτικά φυτά.

nigra

Μαύρο συνάπι

Υπερισχύουν οι ιδιότητες του μαύρου σιναπιού που παλιά καλλιεργόταν σε μεγάλη κλίμακα, γιατί το αιθέριο λάδι του χρησιμοποιόταν στη φαρμακοποιία. Σήμερα εξακολουθεί να καλλιεργείται σε πιο περιορισμένη κλίμακα στην Ευρώπη και χρησιμοποιείται για φαρμακευτικούς σκοπούς, παρ’ όλο που η δραστική του ουσία, το αλλυλοσιναπέλαιο, παράγεται πλέον και συνθετικά.

Οι σπόροι του μαύρου σιναπιού περιέχουν λιπαρό λάδι που αποτελείται κυρίως από ερουκικό, ελαϊκό και λινολικό οξύ και άλλα οξέα, λευκώματα, βλέννα, ένζυμα, τη σιναπίνη, τη σιναγρίνη, τη μυροσίνη ή μυροσινάση και άλλα ένζυμα, ενώσεις θείου και άλλα άλατα. Με την παρουσία νερού και της μουροσινάσης παίρνετε το σιναπέλαιο που αποτελείται κυρίως από το αλλυλοσιναπέλαιο, που αποτελεί τη δραστική του ουσία και άλλα συστατικά.

alba

Άσπρο συνάπι

Οι σπόροι του άσπρου σιναπιού περιέχουν λιπαρό λάδι, λεύκωμα, βλέννα, σιναλπίνη, ένα γλυκοζίτη, το ένζυμο μυροσίνη ή μυροσινάση, ενώσεις θείου και άλλα άλατα. Η σιναλπίνη με την παρουσία νερού διασπάται από τη μυροσίνη και δίνει το σιναλβοσιναπέλαιο που αποτελεί τη δραστική ουσία των σπόρων του σιναπιού.

Η θεραπευτική τους ιδιότητα οφείλεται στο αλλυλοσιναπέλαιο και στο σιναλβοσιναπέλαιο αντίστοιχα, ουσίες που επενεργούν ερεθιστικά το δέρμα και προκαλούν υπεραιμία. Πιο έντονη είναι η ερεθιστική ιδιότητα του αλλυλοσιναπέλαιου.

Σπόροι

Οι σπόροι τους έχουν μελετηθεί διεξοδικά γιατί χρησιμοποιούνται στη φαρμακοβιομηχανία, αλλά και συγκεντρώνουν τη μεγαλύτερη ποσότητα των δραστικών ουσιών των φυτών. Πριν προχωρήσουμε στην ανάλυση των ιδιοτήτων τους, θα πρέπει να τονίσουμε ότι η επίδρασή τους είναι έντονη και εάν δεν ακολουθηθούν πιστά οι οδηγίες χρήσης τους, μπορεί να προκαλέσουν εκτεταμένους ερεθισμούς.

Επίσης, οι υπερτασικοί θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στην εσωτερική χρήση των παρασκευασμάτων και αυτό λόγω της υπεραιμίας που προκαλούν και αντενδείκνυται για την υπέρταση.

Η φαρμακοποιία κατεργάζεται τους σπόρους για να παράγει καταπλάσματα και αλοιφές.

Μασώντας λίγους σπόρους λαψάνας έχετε τα παρακάτω αποτελέσματα:

  • Απαλύνετε τον πονόδοντο
  • Καθαρίζετε τη φωνή
  • Ενισχύετε τη λειτουργία του αναπνευστικού συστήματος
  • Βοηθάτε στην έκκριση της χολής και των γαστρικών υγρών
  • Διεγείρετε την όρεξη και βοηθάτε σε περιπτώσεις ανορεξίας και δυσπεπτικές καταστάσεις
  • Βοηθάτε σε περιπτώσεις χρόνιας δυσκοιλιότητας, γιατί ρυθμίζουν την περισταλτική κίνηση των εντέρων και ευκολύνουν την απορρόφηση των θρεπτικών ουσιών από τα έντερα.

Αντί να μασάτε σπόρους, ειδικά όταν υπάρχουν γαστρεντερικά προβλήματα, μπορείτε να προσθέσετε στο διαιτολόγιο σας τη μουστάρδα, που είναι ένα προϊόν που παράγεται από τους σπόρους των λαψάνων.

Οι τρυφεροί βλαστοί βράζονται και γίνονται νόστιμες σαλάτες.

Και εδώ θα πρέπει να σημειώσετε ότι η μουστάρδα θα πρέπει να χρησιμοποιείται με μέτρο, γιατί η παρουσία του σιναπέλαιου σε μεγάλη ποσότητα, ερεθίζει το βλεννογόνο του στομάχου και των εντέρων, προκαλεί υπεραιμία στη μήτρα και ερεθίζει τα νεφρά.

Τα άτομα που υποφέρουν από υπερένταση ή νεφρική ανεπάρκεια πρέπει να το αποφεύγουν.

Αλεύρι σπόρων λαψάνας

Το αλεύρι αυτό μπορείτε να το ετοιμάσετε αλέθοντας ξηρούς σπόρους της ή να το αγοράσετε έτοιμο.

Σκόνη σπόρων μουστάρδας μέσα στις κάλτσες κρατάει τα πόδια πάντα ζεστά, ειδικά για όσους έχουν κρύα πόδια και περπατάνε στα χιόνια κι έτσι αποφεύγονται τα κρυοπαγήματα.

Χρησιμοποιείται για την παρασκευή εμπλάστρων που μπορείτε να τα ετοιμάσετε με τον ακόλουθο τρόπο:

  • Αναμειγνύετε καλά ίσες ποσότητες αλεύρι λαψάνας και σιταρένιο αλεύρι, προσθέτετε λίγο χλιαρό νερό και λίγο ξύδι και το ανακατώνετε μέχρι να πάρετε μια παχύρευστη μάζα. Το νερό θα πρέπει να είναι χλιαρό και όχι βραστό, γιατί η ψηλή θερμοκρασία αδρανοποιεί το ένζυμο μυροσινάση με αποτέλεσμα να μην έχετε τη μετατροπή των συστατικών του, σε σιναπέλαιο που είναι η δραστική ουσία των παρασκευασμάτων των σπόρων.

Για να ετοιμάσετε το έμπλαστρο, απλώνετε την παχύρευστη αυτή μάζα σε ένα κομμάτι ύφασμα και την καλύπτετε με γάζα. Τοποθετείτε το έμπλαστρο, εξωτερικά, στο μέρος του πόνου και το αφήνετε για 15-20 λεπτά. Η διαδικασία ενέργειας του εμπλάστρου είναι η ακόλουθη: κατ’ αρχήν προκαλεί ένα ελαφρύ πόνο που συνοδεύεται με μια ζεστασιά και αυτό είναι αποτέλεσμα της υπεραιμίας που προκαλείται στο δέρμα και σε αυτά έγκειται και η θεραπευτική ιδιότητα του εμπλάστρου. Εάν ο πόνος ενταθεί σε βαθμό που δεν τον ανέχεστε πριν τελειώσει ο χρόνος των 20 λεπτών, αφαιρείτε το έμπλαστρο για να αποφύγετε τυχόν εγκαύματα από την επίδραση του σιναπέλαιου και αλείφετε το μέρος με μια κρέμα.

Τα έμπλαστρα αυτά είναι γνωστά σαν σιναπισμοί και χρησιμοποιούνται σε:

  • Νευραλγίες από μυϊκούς και νευρικούς πόνους
  • Πνευμονίες, πλευρίτιδες και βρογχικά
  • Ρευματικούς και αρθριτικούς πόνους
  • Περιπτώσεις ψύξης, αλλά προσεκτικά γιατί συνήθως η ψύξη επηρεάζει περισσότερο το πρόσωπο όπου η επιδερμίδα είναι πιο ευαίσθητη.

Το αλεύρι των σπόρων της λαψάνας χρησιμοποιείται και για μπάνια, ποδόλουτρα και παρασκευάσματα του σε καθαρό οινόπνευμα για εντριβές. 5 γραμμάρια σπόροι σε 2 λίτρα νερό αποτελούν ένα εξαίρετο ποδόλουτρο για τις αμυχές, τους μώλωπες και τους ρευματισμούς. Αφήνετε τα πόδια σας στο ποδόλουτρο για 10 λεπτά.

Πολτοποιήστε σπόρους, ανακατέψτε τους με λάδι ελιάς και ζεστό νερό και φτιάξτε ένα πηκτό χυλό για τα αποστήματα, τα έλκη, τη γρίπη, τους οσφυϊκούς και αρθριτικούς πόνους και την ισχιαλγία.

black mustard seeds clip image004

Μπάνια

Προσθέτουμε στο νερό του μπάνιου, που η θερμοκρασία του δε θα πρέπει να υπερβαίνει τους 45 βαθμούς Κελσίου, 200-500 γραμμάρια αλεύρι λαψάνας. Στο μπάνιο αυτό ξαπλώνετε για 15-20 λεπτά, όχι περισσότερο, και μετά μένετε στο κρεβάτι σκεπασμένοι καλά για μια περίπου ώρα, μέχρι να περάσει η υπεραιμία που έχει προκαλέσει το μπάνιο.

Ποδόλουτρο

Σε είκοσι λίτρα χλιαρό νερό, προσθέτετε 20-40 γραμμάρια αλεύρι λαψάνας και το διαλύετε καλά. Αφήνετε τα πόδια σας στο νερό αυτό για 15-20 λεπτά.

Τα μπάνια και τα ποδόλουτρα αυτά βοηθούν σε περιπτώσεις κρυολογημάτων, πονοκεφάλων και μητρίτιδας.

Spiritus Sinapis

Διαλύετε 2 γραμμάρια αλεύρι λαψάνας σε 100 γραμμάρια καθαρό οινόπνευμα ή τσικουδιά. Το παρασκεύασμα αυτό θα πρέπει να ετοιμάζεται φρέσκο κάθε φορά που θέλετε να το χρησιμοποιήσετε, γιατί όσο περνούν οι ώρες, ολοένα και περισσότερη ποσότητα του αλλυλοσιναπέλαιου, μετατρέπεται στο υγρό σε μια αδρανή ουσία, την αλλυλουρεθάνη, που αχρηστεύει τη θεραπευτική του ιδιότητα.

Το διάλυμα αυτό χρησιμοποιείται με εντριβές σαν ερεθιστικό του δέρματος σε περιπτώσεις ψύξης, σε εγκεφαλικές συμφορήσεις και σε περιπτώσεις που θέλετε να επιτύχετε υπεραιμία για θεραπευτικούς σκοπούς, όπως σε νευραλγίες, αρθριτικούς και ρευματικούς πόνους.

Δουλεύετε λίγο σιναπάλευρο με μέλι και παίρνετε ένα κουταλάκι του καφέ σε παροξυσμό βήχα και σε κρίσεις χολής. Αν το μείγμα είναι στερεό, τότε παίρνουμε ένα με δύο σβώλους όσο ένα ρεβίθι στο μέγεθος.

Σε εκτεταμένους μώλωπες, συστήνεται αλεύρι λαψάνας ή χοντροκοπανισμένοι σπόροι σε ολιγόλεπτη επίθεση, για να καταπολεμηθεί ο πόνος και να διαλυθεί το αιμάτωμα.

Σε δερματικά προβλήματα όπως η ψωρίαση βοηθά επίσης το αλεύρι των σιναπιών.

Για το σκοπό αυτό διαλύετε το αλεύρι σε ξύδι και το κάνετε κατάπλασμα, αφού πρώτα κοιτάζετε να καθαρίσετε το δέρμα από τις κρούστες στην ψωρίαση και να γδάρετε τα σπυράκια στην τροφή για να μπορεί να δράσει το κατάπλασμα.

Στις βόρειες χώρες, όπου το κρύο είναι τσουχτερό, συνηθίζουν να ρίχνουν στις κάλτσες τους λίγο αλεύρι λαψάνας, πριν βγουν στο χιόνι για να κρατούν τα πόδια τους ζεστά, ειδικά όταν ξέρουν ότι θα παραμείνουν για ώρες στην ύπαιθρο.

Το αλεύρι τους χρησιμοποιείται στην παρασκευή της μουστάρδας.

Αλοιφή

Πολτοποιήστε 150 γραμμάρια ρίζες και προσθέστε αλάτι και 2 κουταλιές βάση κρέμας και βάλτε τη στο πονεμένο μέρος και χρησιμοποιήστε τη για το άσθμα, την πνευμονία, τη βρογχίτιδα, τις νευραλγίες και τους ρευματισμούς.

Φυτό

Φρέσκια η λαψάνα χρησιμοποιείται ωμή ή βρασμένη.

Μασώντας φύλλα λαψάνας τονώνετε τα ούλα και με την υπεραιμία που δημιουργείται, βοηθά σε περιπτώσεις ουλίτιδας. Μπορεί συνάμα να χρησιμοποιηθεί και σαν αποχρεμπτικό μέσο, όμως λόγω του ερεθισμού που προκαλεί στο βλεννογόνο, καλά είναι να μην υπερβάλλετε, γιατί ο παρατεταμένος ερεθισμός του βλεννογόνου, μπορεί να προκαλέσει παροξυσμό βήχα.

Βρασμένη η λαψάνα με λαδολέμονο είναι ένα θερμαντικό φαγητό και καθαρτικό του αίματος, που βοηθά στην τόνωση του οργανισμού, σε γρίπες και βρογχικά, ακόμη και σε περιπτώσεις ψύξης.

Μπορεί να χρησιμοποιηθεί και το αφέψημά της.

Αφέψημα

Βράζουμε λαψάνα σε νερό όσο να την καλύψει, σουρώνετε και χρησιμοποιείστε το υγρό.

Το αφέψημα αυτό ζεστό με μέλι βοηθά σαν θερμαντικό σε περιπτώσεις ψύξης, σε κρυολογήματα, γρίπες και σε βρογχικά.

Εξωτερικά βοηθά με πλύσεις για την περιποίηση πληγών και για τη γρήγορη επούλωση τους.

Η λαψάνα χρησιμοποιείται σαν τροφή, βρασμένη μόνη της ή σε συνδυασμό με άλλα χόρτα ή και με διάφορα όσπρια όπως φακές και ρεβίθια.

Ζεστό ρόφημα φτιαγμένο από φρέσκο αγριοσινάπι χρησιμοποιείται για τα κρυολογήματα και τη δυσκοιλιότητα. Είναι, επίσης, αντιφλεγμονώδες και χωνευτικό.

Πολλοί χρησιμοποιούν το αφέψημα για να ψήνονται πιο γρήγορα τα σκληρά κρέατα, τα φασόλια και οποιοδήποτε άλλο όσπριο ή λαχανικό.

Τα κατάλληλα βότανα για την Υγεία σας

Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα κατάλληλα βότανα για την υγεία σας

white mustard seeds sinapis alba

Διαβάστε, επίσης,

Διαλέξτε τα ανθοϊάματά σας

Χρήσιμες ιατρικές συνταγές με νεροκάρδαμο

Υγεία από το φαρμακείο της φύσης

Τα πιο νόστιμα και υγιεινά λουκάνικα

www.emedi.gr

Print Friendly, PDF & Email
Προηγούμενο άρθροΤύφη η πλατύφυλλος
Επόμενο άρθροΠνευμονία από Pneumoystis Carinii
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Αιχμέα

Αιχμέα. Ένα φυτό που οξυγονώνει το χώρο, ιδανικό για κρεβατοκάμαρες και για τον ύπνο σας και είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακό φυτό Αιχμέα Η αιχμέα είναι ένα από...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ