Χρήσιμες πληροφορίες για το σπανάκι
Spinacia oleracea
Το σπανάκι ή σπινάτσεα η λεία ή η λαχανευτική ή Spinacia oleracea ανήκει στην οικογένεια των Χηνοποδιωδών.
Είναι μονοετές φυτό με σαρκώδη, έμμισχα φύλλα που καλλιεργείται σαν λαχανικό αλλά και το βρίσκουμε αυτοφυές από σπόρους που έχουν διαφύγει από τις καλλιέργειες.
Πατρίδα του θεωρείται το Ιράν και ο Καύκασος, γιατί είναι περιοχές που μέχρι σήμερα βρίσκεται αυτοφυές.
Το σπανάκι είναι ένα ωφέλιμο λαχανικό που τονώνει και ωφελεί τον οργανισμό σαν τροφή σε παθολογικές και φυσιολογικές καταστάσεις.
Χρήσιμα μέρη
Χρήσιμα μέρη του είναι ολόκληρο το φυτό.
Συστατικά
Περιέχει μια μεγάλη ποικιλία συστατικών όπως βιταμίνες Α, Β1, Β2, Β3, Β6, C, P, Pp, K, D και E, σαπωνίνη, σίδηρο, φυλλικό οξύ, χαλκό, μαγνήσιο, πυρίτιο, κάλιο, φώσφορο, ασβέστιο, ιώδιο και νάτριο.
Ιδιότητες κι ενδείξεις
Όπως βλέπουμε, το σπανάκι έχει μια σειρά από βιταμίνες, σίδηρο και φυλλικό οξύ, πράγμα που το καθιστά μια τονωτική τροφή για όλες τις μορφές αναιμίας, ειδικά στις σιδηροπενικές αναιμίες, σε καχεκτικά άτομα και σε άτομα που αναρρώνουν μετά από σοβαρή ασθένεια.
Το σπανάκι συστήνεται σαν τροφή όχι μόνο για τις κατηγορίες αυτές που χρειάζονται τόνωση αλλά και στους διαβητικούς, γιατί δεν περιέχει σάκχαρο, στους παχύσαρκους που θέλουν να ακολουθήσουν μια δίαιτα, γιατί ενώ δεν περιέχει πολλές θερμίδες, τους παρέχει βιταμίνες και ανόργανα στοιχεία, τα οποία είναι απαραίτητα για τον οργανισμό τους.
Δε συστήνεται για τροφή σε άτομα που πάσχουν από ποδάγρα ή απλά έχουν αυξημένο του ουρικό οξύ στο αίμα, σε άτομα με αρθριτικά, με αρτηριοσκλήρωση και σε υπερτασικούς.
Σαν βότανο είναι μαλακτικό για τις φλογώσεις του αναπνευστικού συστήματος, διουρητικό και συστήνεται για φλογώσεις του ουροποιητικού συστήματος και για τις φλογώσεις γενικά στον οργανισμό.
Είναι καταπραϋντικό και βοηθά σε νευρασθένειες, επίσης, στους πνευματικά εργαζόμενους λόγω του φωσφόρου που περιέχει, καθώς και σε παιδιά και εφήβους.
Είναι από τις τροφές που καθαρίζουν το εντερικό σύστημα.
Πέραν της χρήσης του σαν τροφής, μπορεί για φαρμακευτικούς σκοπούς να ετοιμαστεί από αυτό ένα θεραπευτικό κρασί.
Κρασί
Αφήνετε ψιλοκομμένα φύλλα σπανακιού σε μια μπουκάλα χωρίς να τα πιέσετε, καλύπτετε με σπιτίσιο κρασί και τα αφήνετε για 7 μέρες, κοιτάζοντας να τα ανακατεύετε συχνά.
Σουρώνετε και φυλάτε το κρασί. Είναι ένα τονωτικό κρασί και παίρνετε ένα ποτηράκι του λικέρ πριν από κάθε φαγητό.
Τα κατάλληλα βότανα για την Υγεία σας
Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα κατάλληλα βότανα για την υγεία σας
Διαβάστε, επίσης,
Υγιεινό σπανάκι με αυγά και φέτα
Βόειο κρέας με μακαρόνια και σπανάκι
Χοιρινό με πατάτες και σπανάκι
Σπαγγέτι με σπανάκι και κατσικίσιο τυρί
Οι καλύτερες τροφές για αλκαλοποίηση του οργανισμού
Τα καλύτερα Ελληνικά τοπικά φαγητά