Χρήσιμες πληροφορίες για την αγριοκυδωνιά
Styrax officinalis
Ο στύραξ ο φαρμακευτικός ή Styrax officinalis, γνωστός και σα στερατζιά και στουράκι ή αστύρακας ή αγριοκυδωνιά ανήκει στην οικογένεια των Στυρακίδων.
Είναι φυλλοβόλος θάμνος ή μικρό δέντρο που μπορεί να φτάσει τα 7 μέτρα ύψος. Έχει φύλλα επαλλασσόμενα, χνουδωτά, ωοειδή, οξύκορφα και με μικρό μίσχο. Τα άνθη του είναι άσπρα, αστερόμορφα, αρωματικά και βρίσκονται σε μικρά μπουκέτα σε μικρά μπουκέτα στην άκρη των κλαδιών του. Στεφάνη 2 εκατοστά κωδωνοειδής που καταλήγει σε 5-7 λογχοειδείς λοβούς. Κάλυκας κυπελλοειδής. Ο καρπός του είναι ωοειδής δρύπη, καλυμμένος με λευκό πίλημα. Ανθίζει από το Μάρτη μέχρι τον Ιούνη και το συναντούμε από παραθαλάσσια μέχρι τα ορεινά. Είναι συχνό σε μακκία βλάστηση, παρά τους ποταμούς και τα ρυάκια. Είναι ο μοναδικός αντιπρόσωπος αυτής της οικογένειας στη λεκάνη της Μεσογείου.
Είναι ένα από τα πιο όμορφα δέντρα της χλωρίδας μας που στολίζουν τη φύση κατά την άνθησή τους
Χρήσιμα μέρη αγριοκυδωνιάς
Χρήσιμα μέρη του για φαρμακευτικούς σκοπούς είναι το ρετσίνι του δέντρου, που παίρνεται αφού γίνουν εγκοπές στον κορμό. Είναι η γνωστή πίσσα του ξύλου ή βενζόη, όπως αναφέρεται και καταγράφεται στη φαρμακολογία.
Συστατικά αγριοκυδωνιάς
Είναι ημίρρευστη, αρωματική ουσία με βαλσαμώδη ευχάριστη μυρωδιά που γίνεται πιο έντονη όσο περνά ο καιρός. Όταν θερμανθεί και αφεθεί έπειτα να κρυώσει, σχηματίζει μεγάλα, πρισματώδη κρύσταλλα στερακίνης που αποτελούνται από κιναμωμικό οξύ. Η βενζόη περιέχει βενζοϊκό οξύ, βανιλίνη και άλλα οργανικά οξέα.
Ιδιότητες κι ενδείξεις αγριοκυδωνιάς
Η γόμα του χρησιμοποιείται ως θυμίαμα.
Η βενζόη χρησιμοποιόταν τα παλιά χρόνια με υποκαπνισμούς σε στηθικά προβλήματα, όπως ο βήχας, το υγρό άσθμα και η φυματίωση.
Πέρα από τις κατευναστικές της ιδιότητες, είναι αντισηπτική, παρασιτοκτόνα και επουλωτική. Για το σκοπό αυτό χρησιμοποιείται το βάμμα της περισσότερο για εξωτερική χρήση, όπως γαργάρες και πλύσεις σε δερματικά προβλήματα, ψώρα, φθειρίαση ήβης, για ελκώδεις και άτονες πληγές. Το βάμμα της χρησιμοποιείται στη φαρμακοποιία για την παρασκευή αποχρεμπτικπτικών φαρμάκων για παιδιά και ηλικιωμένους, για αντισηπτικά διαλύμματα για γαργάρες και για εξωτερική χρήση για περιποίηση πληγών. Επίσης, είναι κατάλληλο για τα πρηξίματα και τη βλεννόρροια.
Η σκόνη της βενζόης δουλεμένη με ελαιόλαδο δίνει μικρούς κόκκους που σε μια ημερήσια δόση από 70 κόκκους συστήνεται για περιπτώσεις χρόνιας κυστίτιδας, βλεννόρροιας, εντεροκολίτιδας, γαστρίτιδας και φυματίωσης.
Το λευκό ξύλο του είναι βαρύ και ομοιογενές και χρειάζεται ειδική επεξεργασία.
Χρήσιμες ιατρικές συνταγές με αγριοκυδωνιά
Βάλτε σε μία κατσαρολίτσα 200 γραμμάρια καλό ρούμι και 20 γραμμάρια πίσσα ξύλου κοπανισμένη, σφραγίστε την καλά, βάλτε την 8 ημέρες στον ήλιο το καλοκαίρι και κουνάτε την τρεις φορές την ημέρα. Όταν περάσουν οι 8 ημέρες το στραγγίζετε με λινό ρούχο, το φυλάτε και όταν το χρειαστείτε, πίνετε κάθε πρωί κατανήστικοι, και μετά από 2 ώρες γάλα με ρύζι και το μεσημέρι το ίδιο. Το βράδυ το φαγητό να είναι κοτόπουλο ή καλό κρέας. Είναι κατάλληλη συνταγή για την ποδάγρα.
Εκεί όμως που η βενζόη βρίσκει πλατιά χρήση είναι η αρωματοποιία και η αρωματοθεραπεία. Σαν άρωμα τονώνει τον ψυχικό κόσμο του ανθρώπου.
Σαν αρωματοθεραπεία χρησιμοποιείται με αρωματικά θεραπευτικά μπάνια, μασάζ, κομπρέσες και αρωματισμό χώρου.
Με αρωματισμό χώρου είναι ηρεμιστικό και τονωτικό.
Με μασάζ προκαλεί υπεραιμία και ζεστασιά και χρησιμοποιείται σε κρυολογήματα, προβλήματα του αναπνευστικού συστήματος, σε πόνους στομαχιού και ουροφλεγμονές.
Με εισπνοές του βοηθά σε χάσιμο φωνής, βράχνιασμα, αναπνευστικά προβλήματα, καθαρίζει το βλεννογόνο του αναπνευστικού, τονώνει το κυκλοφορικό σύστημα, διώχνει τα αέρια από το στομάχι και τα έντερα, αυξάνει την ποσότητα των ούρων και τονώνει τη μνήμη.
Με θεραπευτικά μπάνια βοηθά σε δερματικά προβλήματα, όπως αλλεργίες, σκασίματα επιδερμίδας, χελώνια, φουσκάλες με υγρό γιατί βοηθά στην απομάκρυνση του υγρού και αποθεραπεία τους.
Τα θεραπευτικά αυτά μπάνια συνδυασμένα με ροδέλαιο επιδρούν στον ψυχικό κόσμο του ανθρώπου και βοηθούν σε προβλήματα μοναξιάς, λύπης, υποτονικότητας και αγωνίας. Σε κρέμα με λεβάντα και λεμόνι, με επαλείψεις βοηθά σε εξαρθρώσεις και χρησιμοποιείται πλατιά σε χορευτές και μπαλαρίνες, επίσης σε άτομα με σκληρή χειρωνακτική δουλειά, όπως οι κηπουροί, οικοδόμοι και οι υλοτόμοι.
Οι γυναίκες αρωματίζουν με την πίσσα του δέντρου τα μαλλιά τους και οι άνδρες τη χρησιμοποιούσαν για αρωματισμό του καπνού τους.
Τα νεαρά κλαδιά που είναι ευλύγιστα χρησιμοποιούνται στις περιοχές που ευδοκιμεί για την κατασκευή ειδών καλαθοπλεκτικής. Οι ψαράδες των περιοχών αυτών χρησιμοποιούν σκόνη από ξηρούς καρπούς της, για να ναρκώνουν τα ψάρια που βγαίνουν στην επιφάνεια του νερού και τα μαζεύουν με την απόχη.
Τα στερακόμηλα αρέσουν πολύ στα αγρινά, που χτυπούν με τα κέρατά τους το κορμό του δέντρου, όταν αυτά ωριμάσουν, για να πέσουν και να τα φάνε. Μια συνήθεια που την εκμεταλλεύονται οι λαθροκυνηγοί για να τα σκοτώσουν.
Τα κατάλληλα βότανα για την Υγεία σας
Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα κατάλληλα βότανα για την υγεία σας