Σάββατο, 23 Σεπτεμβρίου, 2023

Στύφνος

Χρήσιμες ιατρικές συνταγές με αγριοντοματιά

Solanum nigrum

Solanum villosum ή Solanum luteum

Ο στύφνος ή το σολανόν ή στρίχνος ο μέλας ή αγριοντομάτα και η αρκοπομιλορκά ή σταφύλι του λαού ή σταφύλι του Άη Γιωρκού ή και πομηλόχορτα ή στύφνο ή στύγνο ή μαυρόχορτο ή αμπελουρίδα ανήκουν στην οικογένεια των Σολανιδών.

Είναι όρθια, διακλαδισμένα φυτά, που φθάνουν μέχρι το ένα μέτρο ύψος. Τα φύλλα τους είναι έμμισχα, ωοειδή, οξύκορφα και ελαφρά χνουδωτά. Τα άνθη τους είναι μικρά άσπρα και βρίσκονται στη βάση των ακραίων φύλλων σε μικρές ομάδες. Ο καρπός τους είναι μικρή στρογγυλή ράγα, μαύρη του πρώτου είδους και κόκκινη του δεύτερου.

Ανθίζουν όλο το χρόνο και τα συναντούμε από τα παραθαλάσσια μέχρι και τα ψηλά βουνά.

Οι καρποί των φυτών σε πολύ μεγάλη ποσότητα είναι τοξικοί και προκαλούν δηλητηριάσεις.

Τα φύλλα, όπως και οι τρυφεροί βλαστοί, καλά βρασμένα, τρώγονται μαζί με άλλα χόρτα ή με κολοκυθάκια και αποτελούν μια εξαιρετική σαλάτα. Σε αρκετά μέρη συνηθίζουν να τρώνε τα τρυφερά φύλλα του φυτού πριν ανθίσει, βραστά με λαδολέμονο.

Δεν πρέπει να τρώγεται σκέτο, ειδικά, μετά την καρποφορία του.

Σε ορισμένα μέρη καλλιεργούν  τον στρίχνο τον μέλαν για να παράγουν μια ουσία μοβ που χρησιμεύει στη βαφή του μεταξιού.

Χρήσιμα μέρη στύφνου

Χρήσιμα μέρη τους είναι τα φύλλα, τα άνθη και τα φρούτα τους, που μαζεύονται και ξηραίνονται.

Συστατικά στύφνου

Περιέχουν αλκαλοειδή, τη σολανίνη και ντουλκαμαρίνη, σαπωνίνες, πικρές ουσίες, γόμμη, βλέννα, κερί, ρητίνη, οργανικά οξέα και ανόργανα άλατα.

sollanum 2

Ιδιότητες κι ενδείξεις στύφνου

Παρ’ όλο που τα φυτά είναι τοξικά και προκαλούν δηλητηριάσεις σε πολύ μεγάλες ποσότητες, σε μικρές δόσεις είναι φαρμακευτικά. Η τοξικότητά τους οφείλεται στα αλκαλοειδή που περιέχουν, Η σολανίνη χρησιμοποιείται στην ιατρική, σε καθαρή μορφή της, σαν ηρεμιστικό και παυσίπονο ή σαν ναρκωτικό. Για να είναι επικίνδυνη θα πρέπει κάποιος να πάρει μεγάλες δόσεις. Η σολαλίνη στα φυτά αυξάνεται μετά την άνθηση τους και ανάλογα με τις συνθήκες ανάπτυξης τους, σε πτωχά εδάφη και υγρό καιρό η ποσότητα της σολανίνης είναι μικρότερη.

Τα φύλλα των φυτών είναι μαλακτικά, καθαρτικά, διουρητικά, εφιδρωτικά και ηρεμιστικά.

Συστήνονται σε χρόνιο πνευμονικό κατάρρου, γρίπες, κρυολογήματα, σαν ελαφρά καθαρτικά και διουρητικά, σε νευροπάθειες, σε νευραλγίες, σε αρθριτικούς και ρευματικούς πόνους.

Εξωτερικά με πλύσεις από αφέψημα φύλλων τους ή καταπλάσματα από τα βρασμένα φύλλα τους ή ακόμη φρέσκα λιωμένα φύλλα τους, χρησιμοποιούνται σε πληγές, έλκη, εγκαύματα, παρανυχίδες, πρηξίματα, λειχήνες, κνησμούς, μώλωπες και σε όγκους.

Τα φρούτα τους, όταν τρώγονται ώριμα, είναι ευστόμαχα και καταπολεμούν τους πόνους του στομαχιού, των δοντιών, είναι ελαφρά καθαρτικά, διουρητικά και ηρεμιστικά.

black nightshade solanum nigrum on wood CSF026295

Χρήσιμες ιατρικές συνταγές με στύφνο

Σε μεγάλες ποσότητες προκαλούν δηλητηριάσεις που τα συμπτώματά τους είναι διαστολή της ίριδας, αναγούλα, έμετος, διάρροια, αστάθεια κινήσεων, ρυθμικές ανωμαλίες στην καρδιά, υπερδιέργεση και τέλος σπασμοί. Έχουμε δώσει κατά σειρά τα συμπτώματα για πιθανή δηλητηρίαση από καρπούς των φυτών αυτών ανάλογα με την ποσότητά τους είναι και τα συμπτώματά τους. Οι πρώτες βοήθειες για αυτές τις δηλητηριάσεις είναι να προκαλέσουμε εμετό για να αδειάσει το στομάχι και μετά δίνουμε δυνατό τσάι και καφέ.

Τα φυτά αυτά, χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία προβλημάτων καρδιάς.

Συνταγή για τον πονόδοντο:

  • Φάτε μία χούφτα αγριντομάτες και σύντομα θα νιώσετε καλά.

Ο χυμός του φρούτου έχει παρασιτοκτόνες ιδιότητες και συστήνεται για σκουλήκια στα έντερα, βοηθά σε ποδάγρα και καταπραΰνει τους πόνους των αυτιών.

Για τους πόνους των αυτιών απλά στάζουμε 1-3 σταγόνες στο κάθε αυτί.

Ο χυμός αυτός σε ίσα μέρη με ξύδι, με γαργάρες βοηθά σε πόνους δοντιών, πονεμένα λαιμά και φλεγμονές στη στοματική κοιλότητα.

Ιατρικές συνταγές με τα φύλλα των φυτών αυτών, μόνο που τα μαζεύετε πριν ανθήσουν τα φυτά.

Αφέψημα

Βράζετε για 3 λεπτά 20 γραμμάρια φύλλα και φρούτα σε ένα λίτρο νερό, σουρώνετε και πίνετε τρία ποτηράκια του λικέρ την ημέρα.

Εξωτερικά το αφέψημα αυτό χρησιμοποιείται για πλύσεις και κομπρέσες.

Το σολανόν το μέλαν θεωρείται λιγότερο τοξικό από τα άλλα τόσο στον άνθρωπο όσο και στα ζώα. Υπάρχουν καταγραφές ότι τα ζώα δεν το αποφεύγουν όπως κάνουν στα άλλα είδη, παρ’ όλο που έχουν καταγραφεί δηλητηριάσεις λαγών που έχουν καταναλώσει αρκετή ποσότητα φρούτων του, φαίνεται ότι και στα ζώα ισχύει η δόση ασφαλείας.

Τα κατάλληλα βότανα για την Υγεία σας

Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα κατάλληλα βότανα για την υγεία σας

erba morella solanum nigrum 1200x853

www.emedi.gr

Print Friendly, PDF & Email
Προηγούμενο άρθροΣτύραξ ο φαρμακευτικός
Επόμενο άρθροΔήγμα οχιάς
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Όλοι πρέπει να λαμβάνουν βιταμίνη D3 και K2

Όλοι πρέπει να λαμβάνουν βιταμίνη D3 και K2. Τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D σχετίζονται με πολλές ασθένειες Είναι σημαντική η συνεργιστική σχέση μεταξύ της βιταμίνης...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ