Δευτέρα, 4 Ιουλίου, 2022
ΑρχικήΔιατροφήΣαλάτα με ζυμαρικά

Σαλάτα με ζυμαρικά

Print Friendly, PDF & Email

Νόστιμη καλοκαιρινή σαλάτα με ζυμαρικά

Καλοκαιρινή σαλάτα με ζυμαρικά

ΣΚΟΡΔΟ:  Το σκόρδο αποτελεί για τη λαϊκή ιατρική ένα πολυδύναμο φάρμακο με μεγάλη αξία. Περιέχει αιθέριο έλαιο αποτελούμενο από αλλιίνη, αλλινάση, αλλικίνη, αχοένιο, σκορδινίνες, το αντιοξειδωτικό σελήνιο, ιώδιο, ασβέστιο, μαγγάνιο, σίδηρο, φώσφορο, θειάφι και βιταμίνες Α, Β, Β1, Β2, Β3, Β6, C, και Ε. Περιέχει, επίσης, πτητικό έλαιο, γλίσχρασμα, γλυκοκινίνες και γερμάνιο, καθώς και άλλα χρήσιμα για τον οργανισμό στοιχεία, όπως λευκωματούχες ουσίες, λιπαρές, αμυλώδες και κυτταρίνη.

ΝΤΟΜΑΤΕΣ: Οι ντομάτες είναι πλούσιες σε φυσικές βιταμίνες και μέταλλα, συμπεριλαμβανομένων των βιταμινών Α, Κ, Β1, Β3, Β5, Β6, Β7 και βιταμίνης C. Έχει, επίσης, φυλλικό οξύ, σίδηρο, κάλιο, μαγνήσιο, χρώμιο, χολίνη, ψευδάργυρο και φώσφορο.

ΤΥΡΙΑ: Τα τυριά αποτελούν άριστη πηγή ασβεστίου, γιατί είναι εύκολα αφομοιώσιμο από τον ανθρώπινο οργανισμό. Η περιεκτικότητα των τυριών σε ασβέστιο ποικίλει ανάλογα με την υγρασία που περιέχουν και τον τρόπο παρασκευής τους. Κατά την τυροκόμηση του γάλακτος τα συστατικά που πηγαίνουν στο τυρί είναι μέρος από το νερό και σχεδόν όλο το λίπος και η καζεΐνη του. Τα υπόλοιπα (υδατοδιαλυτά) απομακρύνονται με το τυρόγαλα. Όμως στο δίκτυο της καζεϊνης εγκλωβίζονται κι άλλα συστατικά. Έτσι στο τυρί παραμένουν οι λιποδιαλυτές βιταμίνες Α και D, το περισσότερο μέρος του ασβεστίου και αρκετή ποσότητα από τη βιταμίνη Β2.

ΑΓΓΟΥΡΙΑ: Έχει πολλά οφέλη στην υγεία μας καθώς την προστατεύει και την βελτιώνει, ενώ την ίδια στιγμή έχει πολύ λίγες θερμίδες. Τα αγγούρια είναι πλούσια σε βιταμίνη Κ, που είναι το κλειδί για την υγεία των οστών. Αυτή η θρεπτική ουσία είναι απαραίτητη για τον σχηματισμό των οστών. Τα αγγούρια περιέχουν άπειρα αντιοξειδωτικά, όπως τα φλαβονοειδή, που προστατεύουν την καρδιά από τις ασθένειες. Ακόμη, λίγες φέτες αγγουριού μπορούν να σε κάνουν να αυξήσεις την ημερήσια πρόσληψή σου σε νερό. Τα αγγούρια έχουν μερικά χαρακτηριστικά που βοηθούν στην απώλεια βάρους. Είναι χαμηλά σε θερμίδες, ενώ περιέχουν φυτικές ίνες και υγρά. Τα αγγούρια περιέχουν μια φυσική ουσία που λέγεται λιγνάνες. Τα βακτήρια στο έντερο μετατρέπουν τις λιγνάνες σε χημικές ενώσεις που συνδέονται σε υποδοχείς οιστρογόνων. Κάποιες έρευνες αναφέρουν ότι μπορεί να προστατεύουν από καρκίνους που σχετίζονται με οιστρογόνα, όπως του μαστού, των ωοθηκών, της μήτρας και του προστάτη. Τέλος, η κακοσμία του στόματος προκαλείται από βακτήρια, εγκλωβισμένα σε σωματίδια τροφών. Το υγρό των αγγουριών και το σάλιο που παράγεται από το μάσημα, βοηθά στον καθαρισμό του στόματος, καθώς ξεπλένει αυτά τα σωματίδια που μυρίζουν άσχημα.

ΠΙΠΕΡΙΕΣ: Οι πιπεριές έχουν αξιοσημείωτες ευεργετικές ιδιότητες, γι’ αυτό είναι σημαντικό να τις καταναλώνουμε συχνά. Η κατανάλωση της πιπεριάς μπορεί να μας βοηθήσει να θωρακίσουμε τον οργανισμό μας, ενώ συμβάλλει στην πρόληψη λοιμώξεων, καρδιαγγειακών νοσημάτων, παθήσεων των αρθρώσεων, οφθαλμολογικών παθήσεων και γενικότερα, βελτιώνει την υγεία και διατηρεί ισχυρό το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Οι πιπεριές έχουν σημαντική θρεπτική αξία, γι’ αυτό αξίζει να τις καταναλώνουμε συχνά, καθώς εξασφαλίζουν στον οργανισμό μας υγεία και ευεξία. Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι οι πιπεριές έχουν αντιοξειδωτική δράση. Υπάρχουν πράσινες, κίτρινες, κόκκινες και πορτοκαλί πιπεριές. Η πιπεριά μπορεί να είναι γλυκιά ή καυτερή. Η πράσινη πιπεριά ενισχύει το ανοσοποιητικό μας σύστημα, καθώς αποτελεί μία πολύ καλή πηγή βιταμίνης C. Η εν λόγω βιταμίνη βοηθά στην πρόληψη του κρυολογήματος και γενικότερα, των λοιμώξεων. Επίσης, είναι πλούσια σε βιταμίνες Α, Β6, κάλιο, φυλλικό οξύ και φλαβονοειδή. Η κόκκινη και η πορτοκαλί πιπεριά είναι πλούσιες σε αντιοξειδωτικές ουσίες, λυκοπένιο, βιταμίνη Κ, Α, C. Η κατανάλωσή τους συμβάλλει στη διατήρηση της υγείας των ματιών και της όρασης.

ΒΑΣΙΛΙΚΟΣ: Ο βασιλικός έχει ισχυρές αντιοξειδωτικές, αντιιικές και αντιμικροβιακές ιδιότητες και δυνητικές για χρήση στην αντιμετώπιση του καρκίνου. Ο βασιλικός έχει αποδειχθεί ότι μειώνει την ύπαρξη συσσωμάτωσης αιμοπεταλίων και  θρόμβων στα ποντίκια. Παραδοσιακά, χρησιμοποιείται στην Ινδία, ως συμπληρωματική θεραπεία κατά του άγχους, του άσθματος και του διαβήτη. Ο βασιλικός, καθώς και άλλα αρωματικά φυτά, όπως, ο μάραθος και το εστραγκόν, περιέχουν εστραγόλη.

ΕΛΙΕΣ: Οι ελιές είναι πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά και συναγωνίζονται με το αγνό παρθένο ελαιόλαδο. Περιέχουν σημαντικές ποσότητες βιταμίνης Α και καροτενοειδών και σε μικρές ποσότητες βιταμίνες Β1, Β6 και Β12. Οι μαύρες ελιές είναι πλουσιότερες σε συνολικές τοκοφερόλες σε σχέση με τις πράσινες και είναι οι μόνες που εμπεριέχουν β-τοκοφερόλες και α-τοκοτριενόλες. Τα ιχνοστοιχεία των ελιών είναι κάλιο, ασβέστιο, φώσφορο, σίδηρο και μαγνήσιο, ενώ αυτά που συντηρούνται σε άλμη περιέχουν μεγάλες ποσότητες νατρίου.

ΚΡΕΜΜΥΔΙΑ: Βοηθούν στην επούλωση των πληγών και ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστηµα, καθώς, είναι πλούσιο σε βιταµίνη C. Έχουν αντικαρκινική δράση. Επιστημονικές μελέτες έδειξαν ότι η κουερσετίνη και κατ’ επέκταση το κρεμμύδι, όπως και άλλα φρούτα και λαχανικά που την περιέχουν συμβάλλει στη μείωση της εμφάνισης καρκίνου του προστάτη, των ωοθηκών, του μαστού, του στομάχου, του παχέος εντέρου.

ΖΥΜΑΡΙΚΑ: Τα ζυμαρικά είναι πλούσια σε υδατάνθρακες, βασικό συστατικό για την εύρυθμη λειτουργία του εγκεφάλου. Μάλιστα, ορισμένοι επιστήμονες τους χαρακτηρίζουν και «καύσιμα» του εγκεφάλου. Δεν είναι, μάλιστα, σπάνιο το φαινόμενο, άτομα που κάνουν αυστηρές δίαιτες να παρουσιάζουν προβλήματα συγκέντρωσης.

Καλοκαιρινή σαλάτα με ζυμαρικά

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 6 ΑΤΟΜΑ 

1/2 φλυτζάνι βιολογικό εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο

1/4 φλυτζάνι βιολογικό ξύδι από κόκκινο κρασί

1/4 φλυτζάνι τριμμένη βιολογική παρμεζάνα

1 σκελίδα βιολογικό σκόρδο, πολτοποιημένο

1 κουταλάκι του γλυκού διάφορα βιολογικά καρυκεύματα της αρεσκείας σας

1 κουταλάκι του γλυκού βιολογική πάπρικα

1/2 κουταλάκι του γλυκού βιολογικές κόκκινες νιφάδες πιπεριού

Ιωδιούχο ανεπεξέργαστο θαλασσινό αλάτι

Φρεσκοτριμμένο βιολογικό μαύρο πιπέρι

500 γραμμάρια βιολογικά ζυμαρικά της αρεσκείας σας, μαγειρεμένα

1 πακέτο βιολογικά ντοματίνια, κομμένα στη μέση

250 γραμμάρια βιολογική μοτσαρέλα, σε κύβους

1 1/4 φλυτζάνι βιολογικό φουαντρέ, σε κύβους

1 φλυτζάνι βιολογική κόκκινη πιπεριά, σε κύβους

1 φλυτζάνι βιολογική πράσινη πιπεριά, σε κύβους

1 φλυτζάνι βιολογικό αγγούρι, σε κύβους

1/2 φλυτζάνι βιολογικές μαύρες ελιές, κομμένες σε φέτες

1/2 βιολογικό κόκκινο κρεμμύδι, κομμένο σε φέτες

2 κουταλιές της σούπας βιολογικός φρέσκος βασιλικός, κομμένο σε φέτες

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Σε ένα μεσαίο μπολ, χτυπάτε ελαφρά το ελαιόλαδο, το ξύδι, την παρμεζάνα, το σκόρδο, τα καρυκεύματα της αρεσκείας σας (π.χ. ρίγανη), την πάπρικα και τις νιφάδες κόκκινου πιπεριού. Αλατοπιπερώστε.
  2. Σε ένα μεγάλο μπολ, συνδυάστε τα ζυμαρικά, τα ντοματίνια, τη μοτσαρέλα, το φουαντρέ, την κόκκινη πιπεριά, την πράσινη πιπεριά, τις ελιές και το κρεμμύδι.
  3. Ανακατεύετε μέχρι να συνδυαστούν τα υλικά και να επικαλυφθούν πλήρως.
  4. Γαρνίρετε με βασιλικό και σερβίρετε.

ΚΑΛΗ ΣΑΣ ΟΡΕΞΗ!!!

by Savvi Diet

Τα καλύτερα βιολογικά προϊόντα

Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα κατάλληλα βιολογικά προϊόντα

Spaghetti Salad Recipe 6

Διαβάστε, επίσης,

Υγιεινή σαλάτα με τζίντζερ και νουντλς

Νόστιμη σαλάτα με μπριζόλες τόνου

Σαλάτα για πρωινό με φέτα και αυγά

Χορτοφαγική ψητή σαλάτα με χαλούμι

Δροσερή και νόστιμη σαλάτα με σολομό

Νόστιμη καλοκαιρινή σαλάτα με κινόα και κουσκούς

Σαλάτα με γαλοπούλα, blue chesse και αχλάδι

Σαλάτα vegan με κινόα και κόκκινο λάχανο

Βιγκανισμός

Δροσερή σαλάτα με καπνιστό σολομό και πορτοκάλι

Νόστιμο και υγιεινό γκουακαμόλε

Νόστιμη σαλάτα με κουνουπίδι 

Ζυμαρικά με καπνιστό σολομό και σπαράγγια

Αβοκάντο σαλάτα

Σαλάτα με καστανό ρύζι

Σαλάτα με γραβιέρα, προσούτο και κριτσίνια

Σαλάτα με πορτοκάλι

Αραβική πίτα με παντζάρι, πιπεριές και χούμους

Εστιατόρια που σερβίρουν βιολογικά πιάτα

Σαλάτα Marijuana με σάλτσα ροδιού

Σαλάτα για ενέργεια

Σαλάτα με άγριο ρύζι

Κολοκυθοσαλάτα

Σαλάτα Καλύμνου

Σαλάτα με σπανάκι ωμό

Πώς να ξεφλουδίζετε τις ντομάτες

Πολύ νόστιμη ψιλοκομμένη σαλάτα

Οι καλύτερες σαλάτες στην υγιεινή διατροφή

Δίαιτα με σαλάτες

Παραδοσιακή ελληνική διατροφή

Υγιεινή χωριάτικη σαλάτα

Γιατί σε όλο τον κόσμο προτιμούν την ελληνική κουζίνα

Τα καλύτερα Ελληνικά τοπικά φαγητά

Ντάκος

www.emedi.gr

Προηγούμενο άρθροΡινοσποριδίωση
Επόμενο άρθροΠυρετός Q
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Πονοκέφαλος στα παιδιά

Ο πονοκέφαλος στα παιδιά μπορεί να είναι σύμπτωμα μιας ποικιλίας καταστάσεων υγείας. Η πιο συχνή αιτία είναι συνήθως η ημικρανία, ο πονοκέφαλος τάσης, το...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ