Χρήσιμες πληροφορίες για τη σπαργάνωση
Σπαργάνωση ή Διφυλλοβοθρίαση είναι λοίμωξη των ζώων, συμπεριλαμβανομένων των ψαριών και του ανθρώπου που οφείλεται στο παράσιτο Diphylobothrium latum.
Η λοίμωξη των ψαριών ή άλλων ζώων από τη νύμφη ονομάζεται σπαργάνωση.
Τα θηλαστικά που τρώνε ψάρια, επομένως και ο άνθρωπος είναι οι τελικοί ξενιστές.
Συνήθης πορεία – χρόνια.
Η σπαργάνωση είναι μια παρασιτική λοίμωξη που προκαλείται από τις προνύμφες του γένους Spirometra συμπεριλαμβανομένων των S. mansoni, S. ranarum, S. mansonoides και S. erinacei.
Η μόλυνση μεταδίδεται με κατάποση μολυσμένου νερού, κατάποση δεύτερου ενδιάμεσου ξενιστή, όπως βάτραχος ή φίδι ή επαφή μεταξύ ενός δεύτερου ενδιάμεσου ξενιστή και ανοιχτής πληγής ή βλεννογόνου.
Οι άνθρωποι είναι οι τυχαίοι ξενιστές στον κύκλο ζωής, ενώ τα σκυλιά, οι γάτες και άλλα θηλαστικά είναι οριστικοί ξενιστές.
Τα Copepods (καρκινοειδή γλυκού νερού) είναι οι πρώτοι ενδιάμεσοι ξενιστές και διάφορα αμφίβια και ερπετά είναι οι δεύτεροι ενδιάμεσοι ξενιστές.
Μόλις μολυνθεί ένας άνθρωπος, οι προνύμφες μεταναστεύουν σε μια υποδόρια τοποθεσία, όπου συνήθως αναπτύσσονται σε ένα οδυνηρό οζίδιο. Η μετανάστευση στον εγκέφαλο οδηγεί σε εγκεφαλική σπαργάνωση, ενώ η μετανάστευση στους οφθαλμούς έχει ως αποτέλεσμα οφθαλμική σπαργάνωση.
Η σπαργάνωση είναι πιο διαδεδομένη στην Ανατολική Ασία, αν και έχουν περιγραφεί περιπτώσεις σε χώρες σε όλο τον κόσμο.
Η διάγνωση, συνήθως, δεν πραγματοποιείται έως ότου αφαιρεθεί χειρουργικά η προνύμφη. Η Praziquantel είναι το φάρμακο επιλογής, αν και η αποτελεσματικότητά του είναι άγνωστη και η χειρουργική απομάκρυνση του σπαργανίου είναι γενικά η καλύτερη θεραπεία. Οι παρεμβάσεις για τη δημόσια υγεία πρέπει να επικεντρώνονται στην αποχέτευση νερού και η διατροφή.
ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΣΠΑΡΓΑΝΩΣΗΣ
Η κλινική παρουσίαση της σπαργάνωσης συμβαίνει συχνότερα αφού οι προνύμφες έχουν μεταναστεύσει σε υποδόρια θέση. Ο προορισμός των προνυμφών είναι συχνά ένας ιστός ή μυς στο στήθος, το κοιλιακό τοίχωμα, τα άκρα ή το όσχεο, αν και άλλες τοποθεσίες περιλαμβάνουν τα μάτια, τον εγκέφαλο, την ουροποιητική οδό, τον υπεζωκότα, το περικάρδιο και τον νωτιαίο σωλήνα.
Τα πρώτα στάδια της νόσου στον άνθρωπο είναι συχνά ασυμπτωματικά, αλλά η σπαργάνωση προκαλεί συνήθως μια επώδυνη φλεγμονώδη αντίδραση στους ιστούς που περιβάλλουν την υποδόρια θέση καθώς μεγαλώνουν. Εμφανίζονται διακριτά υποδόρια οζίδια που μπορεί να εμφανιστούν και να εξαφανιστούν για μια χρονική περίοδο.
Τα οζίδια, συνήθως, προκαλούν φαγούρα, διογκώνονται, γίνονται κόκκινα και μεταναστεύουν και συχνά συνοδεύονται από οδυνηρό οίδημα.
Οι επιληπτικές κρίσεις, η ημιπάρεση και οι πονοκέφαλοι είναι, επίσης, συχνά συμπτώματα της σπαργάνωσης, ιδιαίτερα της εγκεφαλικής σπαργάνωσης και η ηωσινοφιλία είναι ένα συχνό σημείο.
Τα κλινικά συμπτώματα ποικίλλουν επίσης ανάλογα με τη θέση του σπαργανίου. Τα πιθανά συμπτώματα περιλαμβάνουν την ελεφαντίαση από τη θέση στα κανάλια των λεμφαδένων, την περιτονίτιδα από τη θέση στην εντερική διάτρηση και τα αποστήματα του εγκεφάλου από τη θέση στον εγκέφαλο.
Στη γεννητική σπαργάνωση, τα υποδόρια οζίδια υπάρχουν στη βουβωνική χώρα, στα χείλη ή στον όσχεο και μπορεί να εμφανίζουν όγκο.
Η οφθαλμική σπαργάνωση είναι ένας ιδιαίτερα καλά περιγραφόμενος τύπος σπαργάνωσης. Τα πρώιμα σημάδια της οφθαλμικής μορφής περιλαμβάνουν πόνο στα μάτια, επιφόρηση (υπερβολικό πότισμα του οφθαλμού) ή/και γέρωση του άνω βλεφάρου. Άλλα σημεία περιλαμβάνουν το περιφερικό οίδημα ή/και οίδημα που μοιάζει με το σημάδι της Romana στη νόσο Chagas, δακρύρροια, κυτταρίτιδα σε τροχιά, εξόφθαλμο (προεξοχή του βολβού του ματιού) και/ή ένα εκτεθειμένο έλκος του κερατοειδούς. Το πιο συνηθισμένο σημείο κατά την παρουσίαση είναι μια βλάβη στο μάτι. Εάν δεν αντιμετωπιστεί, η οφθαλμική σπαργάνωση μπορεί να οδηγήσει σε τύφλωση.
ΑΙΤΙΑ ΣΠΑΡΓΑΝΩΣΗΣ
- Είδος spirometra
- Βρώση νύμφης βοθριοκεφάλου από κακά μαγειρεμένα ψάρια
- Καταπλάσματα από σάρκα ζώων
ΜΕΤΑΔΟΣΗ ΣΠΑΓΑΝΩΣΗΣ
Το παράσιτο μεταδίδεται στον άνθρωπο με τρεις διαφορετικούς τρόπους.
Πρώτον, οι άνθρωποι μπορούν να προσβληθούν από τη μόλυνση με πόσιμο νερό που είναι μολυσμένο με copepods που στεγάζουν τις προνύμφες Spirometra.
Δεύτερον, οι άνθρωποι μπορούν να προσβληθούν από τη μόλυνση καταναλώνοντας την ωμή σάρκα ενός από τους δεύτερους ενδιάμεσους ξενιστές, όπως βατράχια ή φίδια. Για παράδειγμα, οι άνθρωποι καταναλώνουν ωμά φίδια ή γυρίνους για ιατρικούς σκοπούς σε ορισμένους ασιατικούς πολιτισμούς. Εάν μολυνθούν τα φίδια ή οι γυρίνοι, οι προνύμφες μπορεί να μεταδοθούν στον άνθρωπο.
Τρίτον, οι άνθρωποι μπορούν να προσβληθούν από τη μόλυνση τοποθετώντας ωμά καταπλάσματα των δεύτερων ενδιάμεσων ξενιστών σε ανοιχτές πληγές, βλάβες ή στα μάτια για ιατρικούς ή τελετουργικούς λόγους. Εάν το κατάπλασμα έχει μολυνθεί με προνύμφες, ο άνθρωπος μπορεί να μολυνθεί.
Η μόλυνση από τον άνθρωπο συμβαίνει συχνότερα μετά από κατάποση μολυσμένου ωμού φιδιού, βατράχου ή χοίρου, αν και η επαφή με μολυσμένη σάρκα ενός ενδιάμεσου ξενιστή μπορεί, επίσης, να προκαλέσει μόλυνση.
Ο υψηλός επιπολασμός στην Κορέα μπορεί να εξηγηθεί από την κατάποση κρέατος σκύλου.
Στο δυτικό ημισφαίριο, η πιο κοινή αιτία μόλυνσης είναι η κατανάλωση μολυσμένου νερού.
ΞΕΝΙΣΤΕΣ ΣΠΑΡΓΑΝΩΣΗΣ
Οι οριστικοί ξενιστές του Spirometra περιλαμβάνουν σκύλους, γάτες, πουλιά και άγρια σαρκοφάγα, ενώ οι άνθρωποι είναι τυχαίοι ξενιστές. Οι πρώτοι ενδιάμεσοι ξενιστές περιλαμβάνουν copepods και άλλα μαλακόστρακα γλυκού νερού, ενώ οι δεύτεροι ενδιάμεσοι ξενιστές περιλαμβάνουν πουλιά, ερπετά και αμφίβια. Οι ενδιάμεσοι ξενιστές είναι επίσης οι δεξαμενές του Spirometra.
ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΕΠΩΑΣΗΣ ΣΠΑΡΓΑΝΩΣΗΣ
Η περίοδος επώασης του Spirometra είναι 20 ημέρες έως 3 χρόνια.
ΜΟΡΦΟΛΟΓΙΑ
Οι προνύμφες είναι λευκές. Κυμαίνονται από μερικά χιλιοστά σε μήκος έως αρκετά εκατοστά. Το σώμα του σκουληκιού χαρακτηρίζεται επίσης από ένα στρωματικό δίκτυο λείου μυός.
ΚΥΚΛΟΣ ΖΩΗΣ
Το ενήλικο Spirometra ζει στο λεπτό έντερο του οριστικού ξενιστή – σκύλο, γάτα, ρακούν ή άλλο θηλαστικό – για έως και 9 χρόνια, όπου παράγουν πολλά αυγά. Όταν ο ξενιστής κάνει αφόδευση, τα αυγά αφήνουν το σώμα στα κόπρανα και εκκολάπτονται όταν φτάσουν σε γλυκό νερό. Τα αυγά τρώγονται από τα copepods (καρκινοειδή του γένους Cyclops), τα οποία είναι οι πρώτοι ενδιάμεσοι ξενιστές. Στα copepods, τα αυγά αναπτύσσονται σε προνύμφες procercoid που ζουν στην κοιλότητα του σώματος. Οι δεύτεροι ενδιάμεσοι ξενιστές περιλαμβάνουν τα ψάρια, ερπετά ή αμφίβια που καταναλώνουν τα copepods. Οι προνύμφες διεισδύουν στην εντερική οδό του δεύτερου ενδιάμεσου ξενιστή, όπου γίνονται προνύμφες και πολλαπλασιάζονται στους υποδόριους ιστούς και μυς. Ο δεύτερος ενδιάμεσος ξενιστής τρώγεται τελικά από έναν οριστικό ξενιστή, όπως ένας σκύλος, και ο κύκλος ξεκινά ξανά. Οι άνθρωποι είναι τυχαίοι ξενιστές στον κύκλο, μολυσμένοι με τις προνύμφες με επαφή ή κατάποση του πρώτου ή του δεύτερου ενδιάμεσου ξενιστή. Οι προνύμφες μεταναστεύουν στους υποδόριους ιστούς στον άνθρωπο. Ωστόσο, δε λαμβάνει χώρα ανάπτυξη και ο άνθρωπος δεν είναι σε θέση να μεταδώσει την ασθένεια.
ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΣΠΑΡΓΑΝΩΣΗΣ
Η σπαργάνωση διαγιγνώσκεται, συνήθως, μετά από χειρουργική αφαίρεση των σκουληκιών, αν και η λοίμωξη μπορεί επίσης να διαγνωστεί με ταυτοποίηση ηωσινοφιλίας ή ταυτοποίηση του παρασίτου σε δείγμα ιστού. Εάν αυτές οι διαδικασίες βιοψίας και εκτομής δεν είναι εφικτές, μπορεί να χρησιμοποιηθεί η δοκιμή ELISA. Θεωρητικά, μια προεγχειρητική διάγνωση θα μπορούσε να γίνει με τον προσδιορισμό του ιστορικού έκθεσης και ενός επώδυνου, μεταναστευτικού, υποδόριου οζιδίου. Η σπαργάνωση εμφανίζεται, συνήθως, ως ένα απλό οζίδιο, ενώ άλλες λοιμώξεις, όπως η κυστικέρκωση εμφανίζονται συνήθως ως πολλαπλά οζίδια. Ωστόσο, η προεγχειρητική διάγνωση είναι σπάνια. Οι αξονικές τομογραφίες και μαγνητικές τομογραφίες είναι ιδιαίτερα χρήσιμες για τη διάγνωση της εγκεφαλικής σπαργάνωσης, καθώς αποκαλύπτουν βλάβες στον εγκέφαλο.
ΠΡΟΛΗΨΗ ΣΠΑΡΓΑΝΩΣΗΣ
Επειδή η σπαργάνωση είναι μια σπάνια λοίμωξη, οι στρατηγικές δημόσιας υγείας δεν έχουν καταστήσει την πρόληψή της προτεραιότητα. Οι στρατηγικές για τη δημόσια υγεία που εστιάζουν στην παροχή βασικής πρόσβασης σε καθαρό νερό μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση των μελλοντικών μολύνσεων από τη σπαργάνωση.
ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΣΠΑΡΓΑΝΩΣΗΣ
Μία θεραπεία για τη σπαργάνωση είναι η πραζικουαντέλη, χορηγούμενη σε δόση 120 έως 150 mg/kg σωματικού βάρους για 2 ημέρες. Ωστόσο, έχει περιορισμένη επιτυχία. Σε γενικές γραμμές, η προσβολή από μία ή μερικές προνύμφες αντιμετωπίζεται συχνά καλύτερα με χειρουργική αφαίρεση. Η ανάλυση DNA σπάνιων σκουληκιών που αφαιρούνται χειρουργικά μπορεί να παρέχει πληροφορίες γονιδιώματος για την αναγνώριση και τον χαρακτηρισμό κάθε παρασίτου. Οι θεραπείες για τις πιο συνηθισμένες ταινίες μπορούν να ελεγχθούν για να διαπιστωθεί αν είναι επίσης πιθανό να είναι αποτελεσματικές έναντι των εν λόγω ειδών.
ΕΠΙΔΗΜΙΟΛΟΓΙΑ
Η σπαργάνωση είναι ενδημική ή δυνητικά ενδημική σε 48 χώρες, και αν και σπάνια, έχουν περιγραφεί περιπτώσεις στην Ασία, την Αφρική, την Αυστραλία, τη Νότια Αμερική και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Η πλειονότητα των περιπτώσεων συμβαίνει στη Νοτιοανατολική Ασία και την Ανατολική Αφρική. Η οφθαλμική σπαργάνωση είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη στην Κίνα και το Βιετνάμ. Ο υψηλότερος αριθμός κρουσμάτων συμβαίνει στην Κορέα και την Ιαπωνία.
Τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής για τις λοιμώξεις
Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα κατάλληλα προϊόντα για τις λοιμώξεις
Η καθοδήγηση για την επιλογή των ποιων συμπληρωμάτων διατροφής, από τα ανωτέρω, είναι κατάλληλα για την ασθένειά σας θα γίνει σε συνεννόηση με το θεράποντα ιατρό.
Διαβάστε, επίσης,
Χρήσιμες πληροφορίες για την αμοιβάδωση
Αντικαρκινική και αντιπαρασιτική θεραπεία Clark
Τα οφέλη από το μαύρο κύμινο στην υγεία
Παρασίτωση από Blastocystis hominis