Παρασκευή, 1 Ιουλίου, 2022
ΑρχικήΚλασική ΙατρικήΡευματοειδής πνευμονοκονίαση

Ρευματοειδής πνευμονοκονίαση

Print Friendly, PDF & Email

Χρήσιμες πληροφορίες για τη νόσο Caplan

Η ρευματοειδής πνευμονοκονίαση ή πνευμονοκονίωση (σύνδρομο Caplan ή νόσος Caplan) είναι ένας συνδυασμός ρευματοειδούς αρθρίτιδας και πνευμονοκονίασης που εκδηλώνεται ως ενδοπνευμονικά οζίδια, τα οποία εμφανίζονται ομοιογενή και καλά καθορισμένα στην ακτινογραφία του θώρακα.

ΣΗΜΕΙΑ ΚΑΙ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΡΕΥΜΑΤΟΕΙΔΟΥΣ ΠΝΕΥΜΟΝΟΚΟΝΙΑΣΗΣ

Το σύνδρομο Caplan παρουσιάζεται με βήχα και δύσπνοια σε συνδυασμό με χαρακτηριστικά ρευματοειδούς αρθρίτιδας, όπως επώδυνες αρθρώσεις και πρωινή δυσκαμψία. Η εξέταση πρέπει να αποκαλύπτει ευαίσθητες, πρησμένες μετακαρποφαλαγγικές αρθρώσεις και ρευματοειδή οζίδια.

Η ακρόαση πνευμόνων μπορεί να αποκαλύψει διάχυτους τρίζοντες που δεν εξαφανίζονται όταν κάποιος βήχει ή παίρνει βαθιές αναπνοές.

Το σύνδρομο Caplan είναι μια οζώδης κατάσταση του πνεύμονα που εμφανίζεται σε άτομα που εκτίθενται στη σκόνη είτε με ιστορικό ρευματοειδούς αρθρίτιδας ή που στη συνέχεια αναπτύσσουν ρευματοειδή αρθρίτιδα εντός των επόμενων 5-10 ετών.

Τα οζίδια του πνεύμονα εμφανίζονται, συνήθως, αμφοτερόπλευρα και περιφερειακά, όπως στην πνευμονιοκονίαση άνθρακα.

Συνήθως, υπάρχουν πολλά οζίδια, που κυμαίνονται σε μέγεθος από 0,5 έως 5,0 cm. Τα οζίδια εμφανίζονται, συνήθως, γρήγορα, συχνά, μόνο σε λίγες εβδομάδες.

Τα οζίδια μπορούν να αναπτυχθούν, να παραμείνουν αμετάβλητα στο μέγεθος, να υποχωρήσουν ή να εξαφανιστούν και στη συνέχεια να επανεμφανιστούν. Μπορούν να δημιουργούν σπήλαια, να έχουν επασβεστώσεις ή να αναπτύσσονται επίπεδα αέρα-υγρού. Σε γενικές γραμμές, μπορούν να μοιάζουν με ένα τεράστιο πυριτικό οζίδιο.

Ιστολογικά, έχουν, συνήθως, ένα νεκρωτικό κέντρο που περιβάλλεται από μια ζώνη κυττάρων πλάσματος και λεμφοκυττάρων, και συχνά με μια περιφερική φλεγμονώδη ζώνη φτιαγμένη από μακροφάγα και ουδετερόφιλα.

ΑΙΤΙΕΣ ΡΕΥΜΑΤΟΕΙΔΟΥΣ ΠΝΕΥΜΟΝΟΚΟΝΙΑΣΗΣ

Το σύνδρομο Caplan εμφανίζεται μόνο σε ασθενείς με ρευματοειδή αρθρίτιδακαι πνευμονοκονίωση που σχετίζονται με την εξόρυξη σκόνης (άνθρακας, αμίαντος, σίλικα). Η κατάσταση εμφανίζεται σε ανθρακωρύχους (ειδικά σε όσους εργάζονται σε ανθρακωρυχεία ανθρακίτη) ή μπορεί να προκληθούν από αμίαντο, πυρίτιο, αλλά μπορεί να συμβούν και άλλες πνευμονιοκονιάσεις.

Υπάρχει πιθανώς, επίσης, μια γενετική προδιάθεση και το κάπνισμα θεωρείται επιβαρυντικός παράγοντας.

ΠΑΘΟΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑ ΡΕΥΜΑΤΟΕΙΔΟΥΣ ΠΝΕΥΜΟΝΟΚΟΝΙΑΣΗΣ

Η παρουσία ρευματοειδούς αρθρίτιδας αλλάζει τον τρόπο με τον οποίο το ανοσοποιητικό σύστημα ενός ατόμου ανταποκρίνεται σε ξένα υλικά, όπως η σκόνη από ανθρακωρυχεία. Όταν ένα άτομο με ρευματοειδή αρθρίτιδα εκτίθεται σε τέτοια προσβλητικά υλικά, διατρέχει αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης πνευμονιοκονίωσης.

ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΡΕΥΜΑΤΟΕΙΔΟΥΣ ΠΝΕΥΜΟΝΟΚΟΝΙΑΣΗΣ

Η ακτινογραφία του θώρακα δείχνει πολλαπλά, στρογγυλά, καλά καθορισμένα οζίδια, συνήθως διαμέτρου 0,5-2,0 cm, τα οποία μπορεί να σχηματίζουν κοιλότητα και να μοιάζουν με φυματίωση. Οι δοκιμασίες λειτουργίας των πνευμόνων ενδέχεται να αποκαλύψουν ένα μικτό περιοριστικό και αποφρακτικό ελάττωμα αερισμού με απώλεια του όγκου των πνευμόνων. Μπορεί επίσης να υπάρχει μη αναστρέψιμος περιορισμός ροής αέρα και μειωμένη DLCO (Διαχυτική Ικανότητα Πνευμόνων).

Μπορεί να υπάρχει αυξημένος ρευματοειδής παράγοντας, αντιπυρηνικά αντισώματα και αντισώματα που δεν είναι ειδικά.

Η πυριτίαση και ο αμίαντος πρέπει να λαμβάνονται υπόψη στη διαφοροδιάγνωση με τη φυματίωση και τον καρκίνο πνεύμονα.

ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΡΕΥΜΑΤΟΕΙΔΟΥΣ ΠΝΕΥΜΟΝΟΚΟΝΙΑΣΗΣ

Μόλις αποκλειστεί η φυματίωση, η θεραπεία γίνεται με στεροειδή.

Πρέπει να σταματήσει όλη η έκθεση στη σκόνη άνθρακα και να σταματήσει το κάπνισμα.

Η ρευματοειδής αρθρίτιδα αντιμετωπίζεται με πρώιμη χρήση DMARDs. 

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΡΕΥΜΑΤΟΕΙΔΟΥΣ ΠΝΕΥΜΟΝΟΚΟΝΙΑΣΗΣ

Τα οζίδια μπορεί να προηγούνται της εμφάνισης της ρευματοειδούς αρθρίτιδας κατά αρκετά χρόνια. Διαφορετικά, η πρόγνωση ισχύει για την ρευματοειδή αρθρίτιδα. Η πνευμονική νόσος μπορεί να υποχωρήσει αυτόματα, αλλά μπορεί, επίσης, να προχωρήσει η πνευμονική ίνωση. 

Να μη χρησιμοποιούνται καλύτερα χημικά φάρμακα…

Τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής για τους πνεύμονες

Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής για τους πνεύμονες

maxresdefault 35

Η καθοδήγηση για την επιλογή των ποιων συμπληρωμάτων διατροφής, από τα ανωτέρω, είναι κατάλληλα για την ασθένειά σας θα γίνει σε συνεννόηση με τον θεράποντα ιατρό

Διαβάστε, επίσης,

Χρήσιμες πληροφορίες για την αμιάντωση

Η αμιάντωση

Πνευμονική καρδία

Πνευμονικό οίδημα

Πνευμονίτιδα εξ υπερευαισθησίας

Ηωσινοφιλικές πνευμονίες

Να παίρνετε σερραπεπτάση για τη φλεγμονή και τον πόνο

Φυσικές θεραπείες της πνευμονικής ίνωσης

Πνευμονική ίνωση και ιατρική κάνναβη

Πνευμονική ίνωση από την μπλεομυκίνη

Μεταμόσχευση πνεύμονος

Ιδιοπαθής πνευμονική ίνωση

www.emedi.gr

Προηγούμενο άρθροΠυογόνο ηπατικό απόστημα
Επόμενο άρθροΨαρόπιτα
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Συκωτάκια κοτόπουλου με χυλοπίτες

Τραγανά συκωτάκια κοτόπουλου με χυλοπίτες Νόστιμα συκωτάκια κοτόπουλου με χυλοπίτες ΣΥΚΩΤΑΚΙΑ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟΥ: Τα συκώτια είναι φορτωμένα με πολλά θρεπτικά συστατικά όπως φυλλικό οξύ, σίδηρο και βιοτίνη...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ