Κυριακή, 3 Ιουλίου, 2022
ΑρχικήΔιατροφήΣαλάτα με χταποδάκι

Σαλάτα με χταποδάκι

Print Friendly, PDF & Email

Υγιεινή καλοκαιρινή σαλάτα με χταποδάκι

Καλοκαιρινή σαλάτα με χταπόδι

ΧΤΑΠΟΔΙ: Όπως και τα υπόλοιπα θαλασσινά, το χταπόδι είναι μια πολύ καλή πηγή πρωτεΐνης υψηλής βιολογικής αξίας. Σε αντίθεση με άλλες ζωικές πηγές πρωτεΐνης, όπως το κρέας, δεν περιέχει κορεσμένα λιπαρά. Ξεχωρίζει τόσο για την υψηλή διατροφική αξία του όσο και για την πολύ χαμηλή περιεκτικότητά του σε χοληστερίνη. Το γεγονός αυτό το καθιστά μια πολύ υγιεινή εναλλακτική του κρέατος, ειδικά, για όσους το αποφεύγουν, όπως, φυτοφάγοι και άτομα σε νηστεία.

ΣΕΛΙΝΟ: Το σέλινο, όπως, συμβαίνει με όλα τα λαχανικά αποτελείται σε μεγάλο του ποσοστό από νερό, ενώ περιέχει και φυτικές ίνες. Πολύ σημαντικά συστατικά του σέλινου είναι τα φλαβονοειδή, συστατικά με μεγάλη αντιοξειδωτική ικανότητα. Τα συστατικά αυτά προλαμβάνουν την καταστροφή των κυττάρων η οποία προκαλείται από τις ελεύθερες ρίζες. Μερικά από αυτά είναι η απιγενίνη, η λουτεολίνη, το λιμονένιο, η καμπεφερόλη, το p-κουμαρικό οξύ. Τέλος στο σέλινο συναντάμε και μικρές ποσότητες βιταμίνης Κ, φυλλικού οξέος, καλίου και βιταμίνης C. Το σέλινο είναι λιποδιαλυτικό.

ΝΤΟΜΑΤΕΣ: Οι ντομάτες είναι πλούσιες σε φυσικές βιταμίνες και μέταλλα, συμπεριλαμβανομένων των βιταμινών Α, Κ, Β1, Β3, Β5, Β6, Β7 και βιταμίνης C. Έχει, επίσης, φυλλικό οξύ, σίδηρο, κάλιο, μαγνήσιο, χρώμιο, χολίνη, ψευδάργυρο και φώσφορο.

ΚΡΕΜΜΥΔΙΑ: Βοηθούν στην επούλωση των πληγών και ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστηµα, καθώς, είναι πλούσιο σε βιταµίνη C. Έχουν αντικαρκινική δράση. Επιστημονικές μελέτες έδειξαν ότι η κουερσετίνη και κατ’ επέκταση το κρεμμύδι, όπως και άλλα φρούτα και λαχανικά που την περιέχουν συμβάλλει στη μείωση της εμφάνισης καρκίνου του προστάτη, των ωοθηκών, του μαστού, του στομάχου, του παχέος εντέρου.

ΕΛΙΕΣ: Οι ελιές είναι πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά και συναγωνίζονται με το αγνό παρθένο ελαιόλαδο. Περιέχουν σημαντικές ποσότητες βιταμίνης Α και καροτενοειδών και σε μικρές ποσότητες βιταμίνες Β1, Β6 και Β12. Οι μαύρες ελιές είναι πλουσιότερες σε συνολικές τοκοφερόλες σε σχέση με τις πράσινες και είναι οι μόνες που εμπεριέχουν β-τοκοφερόλες και α-τοκοτριενόλες. Τα ιχνοστοιχεία των ελιών είναι κάλιο, ασβέστιο, φώσφορο, σίδηρο και μαγνήσιο, ενώ αυτά που συντηρούνται σε άλμη περιέχουν μεγάλες ποσότητες νατρίου.

ΜΑΪΝΤΑΝΟΣ: ∆υναµώνει το ανοσοποιητικό σύστηµα και ενισχύει τη νεφρική λειτουργία, µιας και έχει ήπια διουρητική δράση.

ΥΛΙΚΑ

2.300 γραμμάρια ολόκληρο βιολογικό χταπόδι, άψητο, ξεπαγωμένο και ξεπλυμένο

2 φύλλα βιολογικής δάφνης

Ιωδιούχο ανεπεξέργαστο θαλασσινό αλάτι

ΓΙΑ ΤΟ DRESSING:

2 κουταλιές της σούπας βιολογικό εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο

Πιτσίλισμα βιολογικού ξιδιού από λευκό κρασί

Χυμός 1/2 βιολογικού λεμονιού

1 μίσχος βιολογικό σέλινο, μισό κατά μήκος και ξυρισμένο

1/4 βιολογικό κόκκινο κρεμμύδι, κομμένο σε φέτες

10 βιολογικά ντοματίνια, κομμένα στη μέση 

1 κουταλιά της σούπας αποξηραμένη βιολογική ρίγανη

1/2 φλυτζάνι βιολογικές μαύρες ελιές, ψιλοκομμένες  

2 έως 3 κουταλιές της σούπας βιολογικός φρέσκος μαϊντανός, ψιλοκομμένος

Ιωδιούχο ανεπεξέργαστο θαλασσινό αλάτι

Φρεσκοτριμμένο βιολογικό μαύρο πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Ζεσταίνετε μια μεγάλη κατσαρόλα με αλατισμένο νερό. Ρίχνετε μέσα τα φύλλα δάφνης. Ξεπλένετε το χταπόδι σας. Συνιστώ να αγοράσετε ένα που έχει ήδη καθαριστεί. Τοποθετήστε το χταπόδι στο νερό. Αφήστε το χταπόδι στην κατσαρόλα να σιγοβράσει για περίπου σαράντα πέντε λεπτά έως μια ώρα, ή μέχρι να μαλακώσει.
  2. Αφού το χταπόδι μαγειρευτεί και γίνει μαλακό, μπορείτε είτε να το αφήσετε να κρυώσει στο δοχείο, είτε να το αφαιρέσετε και να το μεταφέρετε σε ένα μπολ.
  3. Μόλις το χταπόδι κρυώσει λίγο, αρχίστε να κόβετε τα πλοκάμια. Απορρίψτε το κεφάλι. Εάν ψήσετε στη σχάρα, διατηρήστε τα πλοκάμια ολόκληρα. Εάν δεν θέλετε να ψήσετε στη σχάρα, κόψτε τα πλοκάμια σε κομμάτια 3 εκατοστών, περίπου, και αποθηκεύστε σε μπολ.
  4. Ζεσταίνετε τη σχάρα σας και τοποθετείστε τα πλοκάμια. Αυτό διαρκεί μόνο λίγα λεπτά. Κόψτε τα πλοκάμια σε κομμάτια 3 εκατοστών και κρατήστε τα στη σχάρα για τη σαλάτα.
  5. Σε ένα μπολ, συνδυάστε τα συστατικά για το dressing. Αλατοπιπερώστε. Μπορεί να θέλετε λίγο περισσότερο λάδι, ξύδι ή αλάτι.
  6. Προσθέστε το χταπόδι στο dressing και ανακατέψτε.

ΚΑΛΗ ΣΑΣ ΟΡΕΞΗ!!!

by Savvi Diet

Τα καλύτερα βιολογικά προϊόντα

Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα κατάλληλα βιολογικά προϊόντα

grilled octopus summer salad

Διαβάστε, επίσης,

Υγιεινό χταπόδι με πατατοσαλάτα

Γιατί πρέπει να μαγειρεύετε τα χταπόδια, τα καλαμάρια και τις σουπιές με το μελάνι τους

Χταπόδι κρασάτο

Τα πιο νόστιμα ψάρια είναι τα εποχιακά

Χταπόδι με μακαρόνια

Τα καλύτερα Ελληνικά τοπικά φαγητά

www.emedi.gr

Προηγούμενο άρθροΜοσχοσίταρο
Επόμενο άρθροΣπάρτο το βουρλοειδές
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Πονοκέφαλος στα παιδιά

Ο πονοκέφαλος στα παιδιά μπορεί να είναι σύμπτωμα μιας ποικιλίας καταστάσεων υγείας. Η πιο συχνή αιτία είναι συνήθως η ημικρανία, ο πονοκέφαλος τάσης, το...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ