Χρήσιμες πληροφορίες για το σπάρτο το βουρλοειδές
Spartium Junceum
Το σπάρτο το βουρλοειδές ή Spartium Junceum, δηλαδή το κοινό σπάρτο ή νύμφη, ανήκει στην οικογένεια των Λεγκουμιδών ή Χεδρωπών.
Είναι πολυετής θάμνος, 1 έως 3 μέτρα ύψος, με αρκετές διακλαδώσεις από τη βάση του και έχει κυλινδρικούς βλαστούς, όρθιους, λείους και γκριζοπράσινους. Φύλλα μικρά, γραμμοειδή, λογχοειδή και χνουδωτά στο κάτω μέρος. Τα άνθη του είναι κίτρινα, μέχρι 2,5 εκατοστά και βρίσκονται κατά διαστήματα στην άκρη των βλαστών του και είναι εύοσμα. Πέτασος με μαλακές τρίχες, κάλυκας μεμβρανώδης, με 5 οδόντες και χέδρωπας 4-8 εκατοστά, πεπλατυσμένος με 10-18 σπόρους. Ανθίζει από τον Απρίλη μέχρι τον Αύγουστο και το συναντούμε σε μακία, συνήθως, βλάστηση και σαν καλλωπιστικό σε κήπους, αλέες και στα δαιχωριστικά των υπεραστικών δρόμων, μέχρι την ορεινή ζώνη, σε ασβεστώδη εδάφη.
Το σπάρτο είναι ένα θαυμάσιο μελισσοκομικό και κτηνοτροφικό φυτό. Οι βοσκοί ξέρουν και οδηγούν τα κοπάδια τους σε περιοχές που έχει σπάρτο για να βοσκήσουν, γιατί ξέρουν ότι με τον τρόπο αυτό προφύλασσαν τα ζώα τους από τα δηλητηριώδη δαγκώματα των φιδιών. Η σπαρτεΐνη, ένα αλκαλοειδές που περιέχει το σπάρτο, είναι ένα αποτελεσματικό αντίδοτο για τα δηλητήρια των φιδιών.
Χρήσιμα μέρη σπάρτου
Χρήσιμα μέρη του είναι τα άνθη του που μαζεύονται κατά την ανθοφορία και ξηραίνονται.
Συστατικά σπάρτου
Περιέχουν αλκαλοειδή με κύριο συστατικό τη σπαρτεΐνη, αρωματικές αμίνες και χρωστικές ουσίες.
Ιδιότητες κι ενδείξεις σπάρτου
Τα φρέσκα άνθη του έχουν καθαρτικές και εμετικές ιδιότητες που τις χάνουν όμως με την ξήρανσή τους.
Ξηρά τα άνθη του έχουν διουρητικές και καρδιοτονωτικές ιδιότητες, τονώνουν τη λειτουργία του συκωτιού, διαλύουν τις πέτρες στη χολή και βοηθούν στην απόρριψή τους, βοηθούν σε περιπτώσεις υδρωπικίας, σε ανωμαλίες περιόδου, βοηθούν τους διαβητικούς να ρίξουν το σάκχαρο στο αίμα τους και σε περιπτώσεις λευκωματουρίας.
Εξωτερικά τα λιωμένα φύλλα του χρησιμοποιούνται σε οδυνηρά τσιμπήματα των εντόμων και σαν πρώτο μέτρο σε δαγκώματα φιδιών, μέχρι να έχετε ιατρική φροντίδα.
Οι βλαστοί χρησιμοποιούνται στην καλαθοπλεκτική κι έδεναν με αυτά τα δεμάτια από ξύλα ή χόρτα για να τα κουβαλήσουν.
Με κατάλληλη διάβρεξη στο νερό φτιάχνονται σανδάλια με τους αποξηραμένους βλαστούς και ρούχα από τις ίνες τους.
Από τα άνθη εξάγεται μια κίτρινη χρωστική.
Επίσης, με τα άνθη στολίζεται το σπίτι που ευωδιάζει με το καλλωπιστικό φυτό.
Χρήσιμες ιατρικές συνταγές με σπάρτο
Αφέψημα
Βράζετε 20 γραμμάρια ή τρία κουταλάκια του καφέ ξηρά άνθη σπάρτου σε μισό λίτρο νερό για λίγα λεπτά, σουρώνετε και πίνετε 2-3 ποτήρια την ημέρα. Ειδικά αποτελεσματικό είναι σε περιπτώσεις διαβήτη και λευκωματουρίας, παίρνετε το αφέψημα μισή ώρα πριν από κάθε φαγητό.
Οι ίνες του σπάρτου, σε μερικά μέρη της Ελλάδας, αλλά και σε άλλα μέρη του πλανήτη χρησιμοποιούνται στην υφαντική.
Έγχυμα
Θεραπευτικό φυτό για τους καρδιακούς πόνους, ως καθαρτικό κι εμετικό. Οι ανθικοί ποδίσκοι, σε μισό λίτρο ζεματιστό νερό, ανά 3 κουταλάκια την ημέρα. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την υδρωπικία, τη λιθίαση της χολής και τις ηπατικές διαταραχές.
Έβρεγμα
20 γραμμάρια ξηρά άνθη σε 500 γραμμάρια νερό, χρησίμευε ως καθαρτικό, διουρητικό, εμμηναγωγό, για τη λευκωματουρία και το σακχαρώδη διαβήτη. Η περιεκτικότητα του σακχάρου αίματος πέφτει, αμέσως.
Τα κατάλληλα βότανα για την Υγεία σας
Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα κατάλληλα βότανα για την υγεία σας