Νόστιμη ψαρόπιτα
Ψαρόπιτα
ΨΑΡΙΑ: Τα ψάρια περιέχουν υψηλής βιολογικής αξίας πρωτεΐνες, οι οποίες αυξάνουν τη θερμογένεση και ενισχύουν τις καύσεις. Τα πιο παχιά ψάρια είναι καλή πηγή ω-3 λιπαρών οξέων, που βελτιώνουν την κυκλοφορία του αίματος και τη δραστικότητα της ινσουλίνης. Επίσης, αυξάνουν το σήμα της λεπτίνης στον εγκέφαλο η οποία προκαλεί την καύση λίπους και την μείωση της όρεξης. Τέλος, το λίπος των ψαριών περιέχει βιταμίνη D, η οποία είναι λιποτροπική.
ΚΡΕΜΜΥΔΙΑ: Βοηθούν στην επούλωση των πληγών και ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστηµα, καθώς, είναι πλούσιο σε βιταµίνη C. Έχουν αντικαρκινική δράση. Επιστημονικές μελέτες έδειξαν ότι η κουερσετίνη και κατ’ επέκταση το κρεμμύδι, όπως και άλλα φρούτα και λαχανικά που την περιέχουν συμβάλλει στη μείωση της εμφάνισης καρκίνου του προστάτη, των ωοθηκών, του μαστού, του στομάχου, του παχέος εντέρου.
ΠΑΤΑΤΕΣ: Οι πατάτες είναι πλούσιες σε υδατάνθρακες. Οι υδατάνθρακες αποτελούν σημαντική πηγή ενέργειας για τον ανθρώπινο οργανισμό και πρέπει να λαμβάνονται σε αρκετή ποσότητα σε καθημερινή βάση, γι’ αυτό και τις λαμβάνουμε από διάφορες τροφές. Μια επιπλέον σημαντική θρεπτική ιδιότητα της πατάτας είναι η περιεκτικότητά της σε φυτικές ίνες. Οι φυτικές ίνες είναι απαραίτητες για την καλή λειτουργία του εντέρου, αλλά και γενικότερα του γαστρεντερικού συστήματος. Οι βραστές πατάτες περιέχουν σημαντική ποσότητα βιταμίνης C, έχουν αντιοξειδωτικές ιδιότητες, ενώ συμβάλλουν και στη διατήρηση της υγείας των οστών, των δοντιών και του δέρματος. Είναι εξίσου πλούσιες σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β. Οι βιταμίνες αυτές είναι σημαντικές για το μεταβολισμό των υδατανθράκων και άρα, για την παραγωγή ενέργειας στον οργανισμό, για την υγεία του δέρματος, αλλά και του νευρικού συστήματος. Επιπλέον, η πατάτα δεν περιέχει νάτριο και σε συνδυασμό με το γεγονός ότι είναι πλούσια σε κάλιο, καθίσταται σημαντική στην πρόληψη της αρτηριακής πίεσης. Το κάλιο βελτιώνει, επίσης, τη μυϊκή και νευρική λειτουργία.
ΠΡΑΣΟ: Ένα μεγάλο πράσο περιέχει υψηλή ποσότητα βιταμίνης Α, μία βιταμίνη που μας βοηθάει στην όραση και στην καλή λειτουργία των βλεννογόνων μας (πχ στόμα), αλλά και στην υγεία του δέρματός μας. Το πράσο ως ένα πράσινο λαχανικό περιέχει βιταμίνη Κ. Καταναλώνοντας ένα ολόκληρο πράσο, που αντιστοιχεί περίπου σε 1 φλιτζάνι κομμένο ωμό, λαμβάνουμε τη μισή ποσότητα σε βιταμίνη Κ που χρειαζόμαστε μέσα στην ημέρα μας. Η βιταμίνη Κ, μην ξεχνάμε ότι είναι μία βιταμίνη που συμβάλει στην καλή λειτουργία και την πήξη του αίματος. Πέρα από τις 2 αυτές βιταμίνες, περιέχει βιταμίνη C που ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, καθώς επίσης φυτικής προέλευσης σίδηρο, μαγγάνιο, και σημαντική ποσότητα μαγνησίου.
ΜΑΪΝΤΑΝΟΣ: ∆υναµώνει το ανοσοποιητικό σύστηµα και ενισχύει τη νεφρική λειτουργία, µιας και έχει ήπια διουρητική δράση.
Ψαρόπιτα
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 4 ΑΤΟΜΑ
Για τον πουρέ πατάτας:
1 κιλό βιολογικές πατάτες, κομμένες σε κομμάτια 5 εκατοστών
50 γραμμάρια βιολογικό βούτυρο
100 γραμμάρια βιολογική crème fraîche
3 κουταλιές της σούπας ζεστό βιολογικό γάλα
Ιωδιούχο ανεπεξέργαστο θαλασσινό αλάτι
Φρεσκοτριμμένο βιολογικό λευκό πιπέρι
Για την πίτα:
500 ml βιολογικό γάλα
250 γραμμάρια καπνιστό βιολογικό μπακαλιάρο
200 γραμμάρια βιολογικό μπακαλιάρο ή γάδο
1 βιολογικό κρεμμύδι
1 φύλλο βιολογικής δάφνης
3 σκελίδες βιολογικά γαρύφαλλα (προαιρετικά)
2 βιολογικά πράσα, πλυμένα και ψιλοκομμένα
50 γραμμάρια βιολογικό βούτυρο, συν 25 γραμμάρια για την κορυφή της πίτας
1 κουταλιά της σούπας εξαιρετικό βιολογικό παρθένο ελαιόλαδο
3 κουταλιές της σούπας βιολογικό αλεύρι
100 γραμμάρια βιολογικές γαρίδες
50 γραμμάρια κατεψυγμένα βιολογικά μπιζέλια
1 κουταλιά της σούπας ψιλοκομμένο βιολογικό μαϊντανό
1 βιολογικό λεμόνι, ξύσμα μόνο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Προθερμάνετε το φούρνο στους 190 βαθμούς C.
- Βράζετε τις πατάτες μέχρι να μαλακώσουν. Στραγγίζετε και τις πολτοποιείτε με το βούτυρο, την κρέμα γάλακτος και το ζεστό γάλα και με το πιπέρι. Αφήστε το στην άκρη και κρατήστε το ζεστό.
- Ζεσταίνετε το γάλα σε ένα μεγάλο τηγάνι και μετά προσθέτετε τον καπνιστό μπακαλιάρο και τον γάδο.
- Κόψτε το κρεμμύδι στη μέση, κάντε μια τομή σε ένα από τα μισά και εισάγετε το φύλλο δάφνης. Σπρώξτε τα γαρύφαλλα στο ίδιο μισό κρεμμύδι και τοποθετήστε το στο τηγάνι με το γάλα και τα ψάρια. Αφήστε το γάλα να βράσει, στη συνέχεια μειώστε τη φωτιά και σιγοβράστε απαλά για 6-7 λεπτά.
- Εν τω μεταξύ, ψιλοκόψτε το υπόλοιπο κρεμμύδι και τα πράσα. Ζεσταίνετε το βούτυρο με το ελαιόλαδο σε ένα μικρό τηγάνι και τηγανίζετε απαλά το κρεμμύδι και τα πράσα για 4-5 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν, αλλά να μην ροδίσουν.
- Αφαιρέστε το ψάρι από το τηγάνι και αφήστε το να κρυώσει ελαφρώς. Κρατήστε το γάλα στο τηγάνι. Προσθέστε το αλεύρι στα πράσα και ανακατέψτε καλά. Τηγανίστε για 1 λεπτό, ανακατεύοντας συχνά. Προσθέστε όλο το γάλα σταδιακά και ζεσταίνετε απαλά έως ότου η σάλτσα γίνει παχύρευστη. Δοκιμάστε τη σάλτσα και προσθέστε περισσότερο αλάτι ή πιπέρι εάν είναι απαραίτητο.
- Σπάστε τα ψάρια σε κομμάτια, προσέχοντας για τυχόν κοκαλάκια και αφαιρέστε αν υπάρχει δέρμα και στη συνέχεια ρίξτε τα κομμάτια ψαριού στη σάλτσα. Προσθέστε τις ωμές γαρίδες και τα κατεψυγμένα μπιζέλια στο μείγμα.
- Τοποθετήστε το μείγμα ψαριών στο κάτω μέρος ενός πυρίμαχου ταψιού. Πασπαλίστε με το μαϊντανό και το ξύσμα λεμονιού από πάνω. Συμπληρώστε προσεκτικά τον πουρέ πατάτας. Χρησιμοποιήστε ένα πιρούνι για να απλώσετε το πουρέ πάνω στην πίτα και να δημιουργήσετε μια τραχιά υφή στην κορυφή.
- Βάζετε στην πίτα το υπόλοιπο βούτυρο και ψήνετε στο φούρνο για 25-30 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει και να ψηθεί.
ΚΑΛΗ ΣΑΣ ΟΡΕΞΗ!!!
by Savvi Diet
Τα καλύτερα βιολογικά προϊόντα
Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα κατάλληλα βιολογικά προϊόντα
Διαβάστε, επίσης,
Τορτίγιες με βόειο κρέας και αβοκάντο
Αραβική πίτα με παντζάρι, πιπεριές και χούμους
Το πιο νόστιμο και υγιεινό σουβλάκι