Δευτέρα, 27 Μαρτίου, 2023

Αλκοολική κίρρωση ήπατος

Χρήσιμες πληροφορίες για την αλκοολική κίρρωση ήπατος

Η αλκοολική κίρρωση του ήπατος είναι η πιο συχνή μορφή ηπατικής νόσου που σχετίζεται με την κατανάλωση αλκοόλ.

Η ασθένεια είναι εξελικτική. Μπορεί να ξεκινήσει με λιπώδη ηπατική νόσο, στη συνέχεια να προχωρήσει σε αλκοολική ηπατίτιδα και μετά σε αλκοολική κίρρωση. Ωστόσο, είναι πιθανό ένα άτομο να αναπτύξει αλκοολική κίρρωση του ήπατος χωρίς ποτέ να αποκτήσει αλκοολική ηπατίτιδα.

Το ήπαρ είναι ένα μεγάλο όργανο. Φιλτράρει το αίμα από τις τοξίνες, διασπά τις πρωτεΐνες και δημιουργεί τη χολή για να βοηθήσει το σώμα να απορροφήσει τα λίπη.

Όταν ένα άτομο πίνει αλκοόλ σε μεγάλο βαθμό, για πολλές δεκαετίες το σώμα αρχίζει να αντικαθιστά τον υγιή ιστό του ήπατος με ουλώδη ιστό. Οι γιατροί αποκαλούν αυτήν την κατάσταση αλκοολική κίρρωση του ήπατος. Καθώς, η ασθένεια εξελίσσεται και ο περισσότερος υγιής ιστός του ήπατος αντικαθίσταται με ουλώδη ιστό, το ήπαρ θα σταματήσει να λειτουργεί σωστά. 10-20% όσων είναι γεροί πότες θα αναπτύξουν κίρρωση.

ΣΗΜΕΙΑ ΚΑΙ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΑΛΚΟΟΛΙΚΗΣ ΚΙΡΡΩΣΗΣ ΗΠΑΤΟΣ

Τα συμπτώματα αλκοολικής κίρρωσης του ήπατος αναπτύσσονται, συνήθως, όταν ένα άτομο είναι μεταξύ 30 και 40 ετών.

Το σώμα είναι σε θέση να αντισταθμίζει την περιορισμένη λειτουργία του ήπατος στα πρώτα στάδια της νόσου. Καθώς η ασθένεια εξελίσσεται, τα συμπτώματα γίνονται πιο αισθητά.

Τα συμπτώματα της αλκοολικής κίρρωσης του ήπατος είναι παρόμοια με άλλες ηπατικές διαταραχές που σχετίζονται με το αλκοόλ.

Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν:

 • ίκτερος
 • πυλαία υπέρταση
 • κνησμός στο δέρμα

ΑΙΤΙΕΣ ΑΛΚΟΟΛΙΚΗΣ ΚΙΡΡΩΣΗΣ ΗΠΑΤΟΣ

Οι βλάβες από επαναλαμβανόμενη και υπερβολική κατάχρηση αλκοόλ οδηγεί σε αλκοολική κίρρωση του ήπατος. Όταν ο ιστός του ήπατος αρχίζει να δημιουργεί ουλές, το ήπαρ δεν λειτουργεί τόσο καλά όσο και πριν. Ως αποτέλεσμα, το σώμα δεν μπορεί να παράγει αρκετές πρωτεΐνες ή να φιλτράρει τις τοξίνες από το αίμα όπως θα έπρεπε. Η κίρρωση του ήπατος μπορεί να συμβεί λόγω διαφόρων αιτιών. Ωστόσο, η αλκοολική κίρρωση του ήπατος σχετίζεται άμεσα με την πρόσληψη αλκοόλ.

ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥ ΑΛΚΟΟΛΙΚΗΣ ΚΙΡΡΩΣΗΣ ΗΠΑΤΟΣ

Ο πιο σημαντικός παράγοντας κινδύνου για την αλκοολική ηπατική νόσο είναι η κατάχρηση αλκοόλ. Συνήθως, ένα άτομο πρέπει να πίνει βαριά για τουλάχιστον οκτώ χρόνια. Βαριά κατανάλωση αλκοόλ είναι η κατανάλωση πέντε ή περισσότερων ποτών σε μία ημέρα τουλάχιστον πέντε από τις τελευταίες 30 ημέρες. Οι γυναίκες διατρέχουν, επίσης, μεγαλύτερο κίνδυνο για αλκοολική ηπατική νόσο. Οι γυναίκες δεν έχουν τόσα ένζυμα στο στομάχι τους για να διαλύσουν τα σωματίδια αλκοόλ. Εξαιτίας αυτού, περισσότερο αλκοόλ μπορεί να φτάσει στο ήπαρ και να δημιουργήσει ουλώδη ιστό. Η αλκοολική ηπατική νόσος μπορεί, επίσης, να έχει κάποιους γενετικούς παράγοντες. Για παράδειγμα, μερικοί άνθρωποι γεννιούνται με έλλειψη ενζύμων που βοηθούν στην εξάλειψη του αλκοόλ. Η παχυσαρκία, μια δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και η ηπατίτιδα C μπορούν επίσης να αυξήσουν την πιθανότητα ενός ατόμου να αποκτήσει αλκοολική ηπατική νόσο.

ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΑΛΚΟΟΛΙΚΗΣ ΚΙΡΡΩΣΗΣ ΗΠΑΤΟΣ

Οι γιατροί μπορούν να διαγνώσουν αλκοολική κίρρωση του ήπατος λαμβάνοντας πρώτα ένα ιατρικό ιστορικό και συζητώντας το ιστορικό λήψης αλκοόλ ενός ατόμου.

Ένας γιατρός θα πραγματοποιήσει, επίσης, ορισμένες εξετάσεις που μπορούν να επιβεβαιώσουν τη διάγνωση κίρρωσης.

 • σιδηροπενική αναιμία
 • υψηλά επίπεδα αμμωνίας στο αίμα
 • υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα
 • λευκοκυττάρωση (μεγάλη ποσότητα λευκών αιμοσφαιρίων)
 • παθολογικό ηπατικό ιστό όταν γίνεται βιοψία ήπατος (δεν είναι απαραίτητη σήμερα)
 • αυξημένα ηπατικά ένζυμα που δείχνουν ότι τα επίπεδο της ασπαρτικής αμινοτρανσφεράσης (AST) είναι διπλάσια από αυτά της αμινοτρανσφεράσης της αλανίνης (ALT)
 • χαμηλά επίπεδα μαγνησίου στο αίμα
 • χαμηλά επίπεδα καλίου στο αίμα
 • χαμηλά επίπεδα νατρίου στο αίμα
 • πυλαία υπέρταση

Οι γιατροί θα αποκλείσουν, επίσης, άλλες καταστάσεις που μπορεί να προκαλέσουν κίρρωση.

ΠΙΘΑΝΕΣ ΕΠΙΠΛΟΚΕΣ ΑΛΚΟΟΛΙΚΗΣ ΚΙΡΡΩΣΗΣ ΗΠΑΤΟΣ

 • ασκίτης ή συσσώρευση υγρών στο στομάχι
 • εγκεφαλοπάθεια ή διανοητική σύγχυση
 • εσωτερική αιμορραγία
 • ίκτερος

Εκείνοι με αυτήν την πιο σοβαρή μορφή κίρρωσης συχνά απαιτούν μεταμόσχευση ήπατος για να επιβιώσουν. Οι ασθενείς με μη αντιρροπούμενη αλκοολική κίρρωση του ήπατος που λαμβάνουν μεταμόσχευση ήπατος έχουν ποσοστό επιβίωσης πέντε ετών 70%.

ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΑΛΚΟΟΛΙΚΗΣ ΚΙΡΡΩΣΗΣ ΗΠΑΤΟΣ

Οι γιατροί μπορούν να αντιστρέψουν ορισμένες μορφές ηπατικής νόσου με θεραπεία, αλλά η αλκοολική κίρρωση του ήπατος, συνήθως, δεν μπορεί να αντιστραφεί. Ωστόσο, ο γιατρός μπορεί να συστήσει θεραπείες που μπορεί να επιβραδύνουν την πρόοδο της νόσου και να μειώσουν τα συμπτώματά σας. Το πρώτο βήμα στη θεραπεία είναι να βοηθήσετε το άτομο να σταματήσει να πίνει. Εκείνοι με αλκοολική κίρρωση του ήπατος συχνά εξαρτώνται τόσο από το αλκοόλ που θα μπορούσαν να παρουσιάσουν σοβαρές επιπλοκές στην υγεία εάν προσπαθήσουν να σταματήσουν χωρίς να είναι στο νοσοκομείο. Ένας γιατρός μπορεί να συστήσει ένα νοσοκομείο ή μια μονάδα εντατικής θεραπείας.

Άλλες θεραπείες που μπορεί να χρησιμοποιήσει ένας γιατρός περιλαμβάνουν:

 • Φάρμακα: Άλλα φάρμακα που μπορούν να συνταγογραφήσουν οι γιατροί περιλαμβάνουν τα κορτικοστεροειδή, τους αποκλειστές διαύλων ασβεστίου, την ινσουλίνη, αντιοξειδωτικά συμπληρώματα και την S-αδενοσυλ-L-μεθειονίνη (SAMe).
 • Διατροφική συμβουλευτική: Η κατάχρηση αλκοόλ μπορεί να οδηγήσει σε υποσιτισμό.
 • Επιπλέον πρωτεΐνη: Οι ασθενείς συχνά απαιτούν επιπλέον πρωτεΐνη σε ορισμένες μορφές για να μειώσουν την πιθανότητα εμφάνισης εγκεφαλικής νόσου (εγκεφαλοπάθεια).
 • Μεταμόσχευση ήπατος: Ένα άτομο πρέπει συχνά να είναι νηφάλιος για τουλάχιστον έξι μήνες προτού θεωρηθεί υποψήφιος για μεταμόσχευση ήπατος.

ΑΝΑΜΕΝΟΜΕΝΗ ΠΟΡΕΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΓΝΩΣΗ

Η προοπτική θα εξαρτηθεί από τη γενική υγεία και από το εάν έχετε αναπτύξει επιπλοκές που σχετίζονται με την κίρρωση. Αυτό ισχύει ακόμη και όταν ένα άτομο σταματά να πίνει.

Τα καλύτερα συμπληρώματα διατροφής για την αποτοξίνωση του συκωτιού

Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα καλύτερα συμπληρώματα διατροφής για την αποτοξίνωση του συκωτιού

article11 02

Η καθοδήγηση για την επιλογή των ποιων συμπληρωμάτων διατροφής, από τα ανωτέρω, είναι κατάλληλα  για την ασθένειά σας θα γίνει σε συνεννόηση με τον θεράποντα ιατρό.

Διαβάστε, επίσης,

Χρήσιμες πληροφορίες για τον αλκοολισμό

Αλκοολική ηπατίτιδα

Κίρρωση του ήπατος

Δίαιτα ηπατοπαθούς

Καρκίνος ήπατος

www.emedi.gr

Print Friendly, PDF & Email
Προηγούμενο άρθροΣόργος το χαλέπιον
Επόμενο άρθροΚοιλιακή μαρμαρυγή
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Η ενημέρωση των καρκινοπαθών

Η ενημέρωση των καρκινοπαθών. Ένας από τους πιο δύσκολους ρόλους ενός Ογκολόγου είναι η ενημέρωσή τους για την ασθένειά τους Γράφει η  Δρ Σάββη Μάλλιου Κριαρά  Ειδικός...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ