Τετάρτη, 4 Οκτωβρίου, 2023

Κοιλιακή μαρμαρυγή

Χρήσιμες πληροφορίες για την κοιλιακή μαρμαρυγή

Η κοιλιακή μαρμαρυγή είναι μια κατάσταση στην οποία η καρδιά χτυπά με έναν ανώμαλο ρυθμό.

Η καρδιά χτυπά με φυσιολογικό, σταθερό ρυθμό. Η κοιλιακή μαρμαρυγή κάνει την καρδιά να χτυπά γρήγορα και άρρυθμα. 

Υπάρχει ένας ταχύς και χαώδης κοιλιακός ρυθμός. Η συχνότητα των κοιλιακών ερεθισμάτων είναι πολύ μεγάλη, άνω των 300-400/min και διάφορα τμήματα του κοιλιακού μυοκαρδίου συσπώνται ή χαλαρώνονται, χωρίς συντονισμό, εντελώς ανεξάρτητα το ένα από το άλλο και στην πραγματικότητα δεν υπάρχει κοιλιακή συστολή.

Τα συμπλέγματα QRS είναι ευρέα και ακανόνιστα. 

Αυτή είναι μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης που μπορεί να προκληθεί από καρδιακή προσβολή.

ΣΗΜΕΙΑ ΚΑΙ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΚΟΙΛΙΑΚΗΣ ΜΑΡΜΑΡΥΓΗΣ

Όταν εμφανιστεί κοιλιακή μαρμαρυγή, οι δύο θάλαμοι στο κάτω μέρος της καρδιάς σας δεν είναι σε θέση να αντλούν δυνατά για να μετακινήσουν το αίμα στο σώμα. Αυτοί οι κάτω θάλαμοι ονομάζονται κοιλίες. Αυτό κάνει την αρτηριακή πίεση να πέφτει γρήγορα και εμποδίζει το αίμα να ταξιδεύει στο σώμα. Ως αποτέλεσμα, το αίμα δεν μπορεί να φτάσει στα ζωτικά όργανα.

ΣΗΜΕΙΑ ΚΑΙ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ

 • Λiποθυμία
 • Απώλεια συνείδησης
 • Πόνος στο στήθος 
 • Ζάλη
 • Ναυτία
 • Γρήγορος καρδιακός παλμός 
 • Δυσκολία στην αναπνοή

Αυτά τα πρώιμα συμπτώματα μπορεί να εμφανιστούν μία ώρα ή λιγότερο πριν εμφανιστεί λιποθυμία ή απώλεια συνείδησης.

ΑΙΤΙΕΣ ΚΟΙΛΙΑΚΗΣ ΜΑΡΜΑΡΥΓΗΣ

 • Μυοκαρδιακή ισχαιμία ή έμφραγμα
 • Κοιλιακή ταχυκαρδία που έχει αφεθεί αθεράπευτη
 • Ηλεκτρολυτικές διαταραχές
 • Τοξικότητα δακτυλίτιδας ή κινιδίνης
 • Ηλεκτρικό shock
 • Υποθερμία

Ενώ η ακριβής αιτία της κοιλιακής μαρμαρυγήςείναι άγνωστη, το πρόβλημα, συνήθως, οφείλεται σε διακοπές των ηλεκτρικών παλμών που ελέγχουν την καρδιακή συχνότητα. Μια καρδιακή προσβολή ή απώλεια ροής αίματος στην καρδιά μπορεί να προκαλέσει κοιλιακή μαρμαρυγή. Η κοιλιακή μαρμαρυγή ξεκινά συχνά με κοιλιακή ταχυκαρδία, η οποία είναι ένας πολύ γρήγορος καρδιακός παλμός που αλλάζει. Αυτό συμβαίνει συχνότερα σε άτομα που έχουν ουλώδη ιστό από προηγούμενες καρδιακές προσβολές ή βλάβη των καρδιακών μυών λόγω καρδιακών παθήσεων. Εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία, η κοιλιακή ταχυκαρδία πιθανόν να οδηγήσει σε κοιλιακή μαρμαρυγή.

ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΚΟΙΛΙΑΚΗΣ ΜΑΡΜΑΡΥΓΗΣ

 • Ακτινογραφία θώρακος
 • Υπερηχοκαρδιογράφημα καρδιάς
 • Ηλεκτροφυσιολογική μελέτη, στην οποία τα ηλεκτρόδια τοποθετούνται μέσα στην καρδιά για την παρακολούθηση της ηλεκτρικής λειτουργίας της
 • Συνεχής ηλεκτροκαρδιογραφική παρακολούθηση, στην οποία τα ηλεκτρόδια συνδέονται στο στήθος και ο ρυθμός παρακολουθείται σε μια μικρή οθόνη
 • Holter ρυθμού 24ώρου που παρακολουθεί τον καρδιακό ρυθμό για μια περίοδο που καθορίζεται από το γιατρό σας (συνήθως 24 ώρες)
 • Τεστ κοπώσεως, στην οποία η καρδιά σας παρακολουθείται ενώ ασκείστε

Μπορούν, επίσης, να γίνουν δοκιμές εναλλακτικών κυμάτων T. Σε αυτόν τον τύπο δοκιμής, οι μικρές αλλαγές στο κύμα Τ του ηλεκτροκαρδιογράφου παρακολουθούνται κατά την ήπια άσκηση. Ένα κύμα Τ είναι ένα από τα καρδιακά κύματα που απεικονίζονται στο ηλεκτροκαρδιογράφημα, το οποίο είναι μια γραφική οπτική αναπαράσταση της ηλεκτρικής δραστηριότητας της καρδιάς σας. Το κύμα Τ είναι γνωστό για την ταχέως μεταβαλλόμενη, ασταθή συμπεριφορά του. Αυτή η δοκιμή μπορεί να είναι επωφελής για την πρόβλεψη του κινδύνου. Ωστόσο, κατά τη διάρκεια ενός συμβάντος κοιλιακής μαρμαρυγής, ο γιατρός σας πρέπει να κάνει μια γρήγορη διάγνωση. Αυτό περιλαμβάνει την ακρόαση της καρδιάς. 

Το Ηλεκτροκαρδιογράφημα συνίσταται σε μια κυματοειδή γραμμή με ακανόνιστες άρρυθμες κυμάνσεις, ποικίλου σχήματος και μεγέθους, στις οποίες είναι αδύνατο, φυσικά, να διακρίνει κανείς συμπλέγματα QRS, τμήματα ST κι επάρματα Τ. Η ΗΚΦ εικόνα της μαρμαρυγής καταλήγει γρήγορα σε ισοηλεκτρική γραμμή και θάνατο, αν μέσα σε δευτερόλεπτα ή ελάχιστα λεπτά δε γίνει αυτόματη ή ηλεκτρική ανάταξη της αρρυθμίας. Η πρόληψη νέων επεισοδίων κοιλιακής μαρμαρυγής μπορεί να γίνει με φάρμακα, όπως η αμιοδαρόνη και οι βήτα αναστολείς, με πρώτη τη σοταλόλη ή καλύτερα εμφύτευση μόνιμου αυτόματου βηματοδότη και απινιδωτή.

ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΚΟΙΛΙΑΚΗΣ ΜΑΡΜΑΡΥΓΗΣ

Αν δεν υπάρχει σφυγμός, ακολουθείστε το πρωτόκολλο χρησιμοποιώντας απινίδωση, επινεφρίνη, λιδοκαΐνη, βρετύλιο. Προνεστίλη και διττανθρακικό νάτριο όταν ενδείκνυνται.

Εάν αντιμετωπίζετε κοιλιακή μαρμαρυγή, πιθανότατα θα λιποθυμήσετε λόγω απώλειας αίματος στο σώμα. Εκτός από το να καλέσετε για βοήθεια έκτακτης ανάγκης, το CPR ή Καρδιοαναπνευστική Αναζωογόνωση ή το ηλεκτρικό σοκ στην καρδιά σας μπορεί να είναι ζωτικής σημασίας για την επιβίωσή σας. Όταν κάποιος εκπαιδευμένος σε CPR παρέχει σκληρές, γρήγορες συμπιέσεις στο στήθος σας με ρυθμό 100 ώθησης ανά λεπτό, μπορεί να σας βοηθήσει να μετακινήσετε το αίμα μέσω του σώματός σας σε ζωτικά όργανα. Νέες οδηγίες υποδηλώνουν ότι η συμπίεση στο στήθος είναι ο πιο σημαντικός ελιγμός και πρέπει να γίνει αμέσως για τη διατήρηση της κυκλοφορίας. Η δημιουργία αεραγωγού και η χορήγηση αναπνοών διάσωσης είναι δευτερεύουσες. Εάν είναι διαθέσιμος ένας αυτοματοποιημένος εξωτερικός απινιδωτής, οι ανταποκριτές έκτακτης ανάγκης μπορούν να χρησιμοποιήσουν αυτήν τη συσκευή για την παροχή ηλεκτρικών παλμών στην καρδιά σας.

Αυτές οι φορητές συσκευές διατίθενται συχνά σε:

 • Εμπορικά κέντρα
 • Αεροδρόμια
 • Νοσοκομεία
 • Κέντρα υγείας
 • Σχολεία

Η σωστή εκπαίδευση στο CPR μπορεί να σώσει τη ζωή ενός αγαπημένου προσώπου. Εάν είστε εκπαιδευμένοι στο CPR και κάποιος κοντά σας βιώνει ένα επεισόδιο κοιλιακής μαρμαρυγής, μπορείτε να παρέχετε 30 συμπιέσεις για κάθε δύο αναπνοές διάσωσης. Συνεχίστε να εκτελείτε CPR μέχρι να φτάσει η βοήθεια έκτακτης ανάγκης. Εάν δεν είστε εκπαιδευμένοι, προτείνεται η εκτέλεση CPR μόνο για χέρια. Αυτό συνεπάγεται ώθηση σκληρά και γρήγορα στο κέντρο του στήθους του ατόμου, χωρίς αναπνοή από στόμα σε στόμα.

Όταν φτάσετε στο νοσοκομείο, ο γιατρός σας θα παρακολουθεί τον καρδιακό σας ρυθμό και θα χρησιμοποιεί σαρωτικές απεικονίσεις για να διαπιστώσει εάν υπάρχουν μπλοκαρίσματα στην καρδιά σας που έχουν οδηγήσει σε καρδιακή προσβολή. Μπορούν επίσης να χρησιμοποιήσουν φάρμακα για να ελαχιστοποιήσουν τους ακανόνιστους καρδιακούς παλμούς ή να κρατήσουν την καρδιά σας πιο δύσκολη. Ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει έναν εμφυτεύσιμο καρδιακό απινιδωτή (ICD) που παρακολουθεί τους καρδιακούς σας ρυθμούς και στέλνει σοκ όταν είναι απαραίτητο για να αυξήσετε ή να μειώσετε τον καρδιακό σας ρυθμό. Αυτό είναι διαφορετικό από έναν εμφυτευμένο βηματοδότη, ο οποίος συνεχώς πυροδοτεί για να διατηρήσει έναν κανονικό ρυθμό.

Εάν κάποια από τις αρτηρίες της καρδιάς σας είναι μπλοκαρισμένη, μπορεί να χρειαστείτε καρδιακό καθετηριασμό με αγγειοπλαστική, η οποία περιλαμβάνει την εισαγωγή ενός λεπτού σωλήνα στην καρδιά για να ανοίξει η μπλοκαρισμένη αρτηρία. Ένα καρδιακό στεντ, που είναι ένας σωλήνας με πλέγμα, μπορεί, επίσης, να τοποθετηθεί μόνιμα στην αρτηρία για να το βοηθήσει να παραμείνει ανοιχτό. Μπορεί επίσης να απαιτούνται περισσότεροι επεμβατικοί τύποι χειρουργικής επέμβασης, όπως χειρουργική επέμβαση παράκαμψης στεφανιαίων αγγείων ή by pass.

Η εγχείρηση στεφανιαίας παράκαμψης περιλαμβάνει την προσκόλληση μιας υγιούς αρτηρίας στην αποκλεισμένη. Αυτό θα επιτρέψει στο αίμα να παρακάμψει την μπλοκαρισμένη αρτηρία και να ρέει ομαλά μέσω της προσκολλημένης αρτηρίας. Στο μέλλον, μπορεί να θέλετε να αγοράσετε έναν εξωτερικό απινιδωτή για να το κρατήσετε στο σπίτι σας. Οι παρευρισκόμενοι στο σπίτι σας θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν αυτήν τη συσκευή διάσωσης για να αποκαταστήσουν τον καρδιακό σας ρυθμό σε περίπτωση επεισοδίου κοιλιακής μαρμαρυγής.

ΠΙΘΑΝΕΣ ΕΠΙΠΛΟΚΕΣ

Η μεταφορά ενός ατόμου σε νοσοκομείο όταν εμφανιστεί κοιλιακή μαρμαρυγήείναι ζωτικής σημασίας. Ο θάνατος μπορεί να συμβεί μέσα σε μία ώρα από την έναρξη της κατάστασης.

Άλλες επιπλοκές μπορεί να περιλαμβάνουν:

 • κώμα
 • απώλεια νευρικής λειτουργίας 
 • αλλαγές στη διανοητική λειτουργία

ΠΡΟΛΗΨΗ

Ένας υγιεινός τρόπος ζωής είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση της υγείας της καρδιάς σας και την πρόληψη της κοιλιακής μαρμαρυγής.

Αυτό σημαίνει:

 • Πρέπει να τρώτε μια υγιεινή διατροφή.
 • Θα πρέπει να παραμείνετε δραστήριοι, όπως περπατώντας 30 λεπτά την ημέρα.
 • Εάν καπνίζετε, αρχίστε να σκέφτεστε τρόπους που θα σας βοηθήσουν να σταματήσετε. Το κάπνισμα μπορεί να επηρεάσει την ευελιξία των αρτηριών σας και τη συνολική υγεία των κυττάρων. Η λήψη μέτρων για να σταματήσετε μπορεί να κάνει μια δραματική διαφορά στην υγεία της καρδιάς σας.
 • Η διατήρηση ενός υγιούς βάρους, της αρτηριακής πίεσης και των επιπέδων χοληστερόλης μπορεί επίσης να βοηθήσει στην πρόληψη καρδιακών προβλημάτων, όπως η κοιλιακή μαρμαρυγή.

Τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής για τα καρδιοαγγειακά νοσήματα

Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής για τα καρδιοαγγειακά νοσήματα

ventricular fibrillation

Η καθοδήγηση για την επιλογή των ποιων συμπληρωμάτων διατροφής, από τα ανωτέρω, είναι κατάλληλα για την ασθένειά σας θα γίνει σε συνεννόηση με το θεράποντα ιατρό.

Διαβάστε, επίσης,

Τοξικότητα δακτυλίτιδας

Αρτηριοσκληρυντική καρδιακή νόσος

Έμφραγμα του μυοκαρδίου

Κοιλιακή ταχυκαρδία

Σύνδρομο Wolff-Parkinson-White

Ποιοι πρέπει να βάλουν εμφυτεύσιμο απινιδωτή

Υποθερμία

Αν έχετε συχνά ταχυκαρδία

Αιφνίδιος θάνατος σε νέους άνδρες

Οδηγίες για τον εμφυτεύσιμο απινιδωτή

Κολπική μαρμαρυγή

Κακοήθης υπερθερμία

Τι προκαλεί η ηλεκτροπληξία από κεραυνό ή υψηλή τάση;

Μυοκαρδίτιδα

Αρρυθμιογόνος μυοκαρδιοπάθεια της δεξιάς κοιλίας

Τι να κάνετε αν κάποιος λιποθυμήσει

Ηλεκτροπληξία

www.emedi.gr

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email
Προηγούμενο άρθροΑλκοολική κίρρωση ήπατος
Επόμενο άρθροΡαβδομυοσάρκωμα
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Πώς να διατηρήσετε την υγεία του λεμφικού σας συστήματος

Πώς να διατηρήσετε την υγεία του λεμφικού σας συστήματος. Φροντίστε την υγεία του λεμφικού σας συστήματος και παραμείνετε υγιείς Παρόμοια με τον τρόπο με τον...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ