Νόστιμη σαλάτα κινόα με μπριζολάκια και λαχανικά
Σαλάτα κινόα με μπριζολάκια και λαχανικά
ΧΟΙΡΙΝΟ: Το χοιρινό περιέχει πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας με τα εννέα απαραίτητα αμινοξέα, τα οποία δεν μπορεί να συνθέσει μόνος του ο οργανισμός και πρέπει να τα προσλάβει από τρόφιμα. Επίσης, είναι πλούσιο σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, σίδηρο, ψευδάργυρο και σελήνιο, ιχνοστοιχεία ωφέλιμα για την εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού.
ΚΙΝΟΑ: Έχει περισσότερες πρωτεΐνες από τα άλλα δημητριακά και είναι πλήρης πρωτεΐνη, δηλαδή περιέχει και τα εννέα απαραίτητα αμινοξέα που χρειάζεται ο οργανισμός. Η κατανάλωση ενός φλιτζανιού κινόα την ημέρα, σας παρέχει οκτώ γραμμάρια πρωτεϊνών. Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν προσλαμβάνουν επαρκή ποσότητα φυτικών ινών. Η προσθήκη κινόα στη διατροφή, είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για να αυξήσετε την πρόσληψη φυτικών ινών. Έτσι απομακρύνετε τον κίνδυνο δυσκοιλιότητας. Η κινόα δεν περιέχει λιπαρά και σάκχαρα, είναι όμως πλούσια σε σύνθετους υδατάνθρακες, που προκαλούν αίσθημα πληρότητας και βοηθούν στον έλεγχο του βάρους. Οι πρωτεΐνες φυτικής προέλευσης είναι απαραίτητες σε μια διατροφή για απώλεια βάρους. Έρευνες έχουν συνδέσει την τακτική κατανάλωση κινόα με χαμηλότερο κίνδυνο παχυσαρκίας. Εάν πάσχετε από κοιλιοκάκη ή έχετε ευαισθησία στη γλουτένη, μπορείτε να αντικαταστήσετε τα ζυμαρικά με κινόα, η οποία είναι καλύτερη και από το καλαμποκάλευρο ή το ρυζάλευρο, που έχουν χαμηλότερη θρεπτική αξία. Είναι πλούσια σε σίδηρο και μαγνήσιο. Ο σίδηρος είναι εξαιρετικά σημαντικός για τα ερυθρά αιμοσφαίρια, τα οποία μεταφέρουν οξυγόνο από τους πνεύμονες στο υπόλοιπο σώμα, ενώ το μαγνήσιο είναι απαραίτητο για τη μυϊκή λειτουργία και την υγεία των οστών. Λόγω του χαμηλού γλυκαιμικού της δείκτη, η τακτική κατανάλωση κινόα συμβάλλει στη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα, απομακρύνοντας τον κίνδυνο καρδιοπαθειών και διαβήτη.
ΦΕΤΑ: Η φέτα είναι καλή πηγή ασβεστίου, φωσφόρου, αλλά και συγκεκριμένων πρωτεϊνών, συστατικά απαραίτητα για την επισκευή και αναδόμηση των οστών. Το ασβέστιο και η πρωτεΐνη συμβάλλουν στη σωστή οστική πυκνότητα και προλαμβάνουν την οστεοπόρωση ενώ ο φώσφορος αποτελεί δομικό συστατικών των οστών. Κάθε μερίδα τυριού φέτας περιέχει σχεδόν διπλάσια ποσότητα ασβεστίου από ότι φωσφόρου, μια αναλογία που θεωρείται ευεργετική για την υγεία των οστών. Επιπλέον, το πρόβιο και το κατσικίσιο γάλα περιέχει περισσότερη ποσότητα ασβεστίου και φωσφόρου από ότι το αγελαδινό.
ΚΡΕΜΜΥΔΙΑ: Βοηθούν στην επούλωση των πληγών και ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστηµα, καθώς, είναι πλούσιο σε βιταµίνη C. Έχουν αντικαρκινική δράση. Επιστημονικές μελέτες έδειξαν ότι η κουερσετίνη και κατ’ επέκταση το κρεμμύδι, όπως και άλλα φρούτα και λαχανικά που την περιέχουν συμβάλλει στη μείωση της εμφάνισης καρκίνου του προστάτη, των ωοθηκών, του μαστού, του στομάχου, του παχέος εντέρου.
ΜΑΡΟΥΛΙ: Το μαρούλι είναι εξαιρετική πηγή βιταμίνης Α (περιέχει προβιταμίνη Α ή β-καροτένιο), βιταμίνης Κ, φυλλικού οξέος, βιταμίνης C, καλίου, μαγγανίου και χρωμίου. Το μαρούλι είναι, επίσης, καλή πηγή φυτικών ινών. Η πλούσια περιεκτικότητά του σε βιταμίνη C και η ταυτόχρονη παρουσία του β-καροτενίου το καθιστούν ζωτικής σημασίας λαχανικό στον μεταβολισμό της χοληστερόλης. Όταν η χοληστερόλη οξειδώνεται, αρχίζει να επικάθεται στα τοιχώματα των αρτηριών δημιουργώντας την αθηρωματική πλάκα, η οποία μπορεί να προκαλέσει έμφραγμα του μυοκαρδίου ή εγκεφαλικό επεισόδιο. Η παρουσία φυλλικού οξέος δημιουργεί ευνοϊκές συνθήκες για τη διαχείριση των υψηλών επιπέδων της ομοκυστεΐνης, ελαττώνοντας τον κίνδυνο εμφράγματος ή εγκεφαλικού επεισοδίου, ενώ το περιεχόμενο σε αυτό κάλιο ρυθμίζει την υπέρταση. Η παρουσία των φυτικών ινών βελτιώνει την κατάσταση του παχέος εντέρου, μειώνει τον κίνδυνο καρκινωμάτων ή τη δημιουργία εκκολπωμάτων, ενώ ο γλυκαιμικός έλεγχος στα διαβητικά άτομα γίνεται ευκολότερος παρουσία αυτών. Επιπλέον, η παρουσία του καλίου έχει αποδειχθεί ότι μειώνει την αρτηριακή πίεση, που είναι άλλος ένας παράγοντας κινδύνου για καρδιοπάθειες. Τέλος, σημαντικός είναι ο ρόλος του χρωμίου στο μαρούλι, καθώς παίζει ρόλο κλειδί μεταξύ του μορίου της ινσουλίνης και του κυτταρικού υποδοχέα για τη σωστή μεταφορά της γλυκόζης στο εσωτερικό των κυττάρων.
ΣΚΟΡΔΟ: Το σκόρδο αποτελεί για τη λαϊκή ιατρική ένα πολυδύναμο φάρμακο με μεγάλη αξία. Περιέχει αιθέριο έλαιο αποτελούμενο από αλλιίνη, αλλινάση, αλλικίνη, αχοένιο, σκορδινίνες, το αντιοξειδωτικό σελήνιο, ιώδιο, ασβέστιο, μαγγάνιο, σίδηρο, φώσφορο, θειάφι και βιταμίνες Α, Β, Β1, Β2, Β3, Β6, C, και Ε. Περιέχει, επίσης, πτητικό έλαιο, γλίσχρασμα, γλυκοκινίνες και γερμάνιο, καθώς και άλλα χρήσιμα για τον οργανισμό στοιχεία, όπως λευκωματούχες ουσίες, λιπαρές, αμυλώδες και κυτταρίνη.
ΝΤΟΜΑΤΕΣ: Οι ντομάτες είναι πλούσιες σε φυσικές βιταμίνες και μέταλλα, συμπεριλαμβανομένων των βιταμινών Α, Κ, Β1, Β3, Β5, Β6, Β7 και βιταμίνης C. Έχει, επίσης, φυλλικό οξύ, σίδηρο, κάλιο, μαγνήσιο, χρώμιο, χολίνη, ψευδάργυρο και φώσφορο.
Σαλάτα κινόα με μπριζολάκια και λαχανικά
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 4 ΑΤΟΜΑ
350 γραμμάρια βιολογικά χοιρινά μπριζολάκια κομμένα σε κύβους 3 εκατοστών
1 φλιτζάνι βιολογικό κινόα
3 φλιτζάνια νερό
1 κουταλάκι του γλυκού βιολογικό εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
1 κουταλάκι του γλυκού βιολογική γλυκιά πάπρικα
2 σκελίδες βιολογικό σκόρδο, ψιλοκομμένο
1 κεφάλι βιολογικό μαρούλι, κομμένο σε λωρίδες 1,5 εκατοστά
1/2 φλιτζάνι βιολογικό τυρί φέτα
1/4 φλιτζάνι βιολογικό κόκκινο κρεμμύδι, λεπτές φέτες
1 βιολογικό λάιμ, ξύσμα και χυμό
1 φλιτζάνι βιολογικά ντοματίνια, κομμένα στη μέση
1/2 βιολογικό αγγούρι, κομμένο σε κομμάτια
Ιωδιούχο ανεπεξέργαστο θαλασσινό αλάτι
Φρεσκοτριμμένο βιολογικό μαύρο πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Συνδυάστε το κινόα και το νερό σε μια κατσαρόλα και βράστε. Μόλις βράσει, μειώστε σε μέτρια φωτιά και αφήστε το κινόα να ψηθεί μέχρι να εξατμιστεί όλο το νερό.
- Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε μέτρια υψηλή φωτιά. Προσθέστε το χοιρινό και πασπαλίστε με πάπρικα, αλάτι και πιπέρι. Σοτάρετε, ανακατεύοντας συχνά, μέχρι να ροδίσουν και μαγειρευτούν, για περίπου 4-5 λεπτά. Προσθέστε το σκόρδο, 1 λεπτό πριν τελειώσει. Αφαιρέστε το τηγάνι από τη φωτιά και αφήστε το στην άκρη.
- Σε μια μεγάλη πιατέλα, τακτοποιήστε το μαρούλι. Σε ένα μεγάλο μπολ συνδυάστε το μαγειρεμένο κινόα, το τυρί, το κόκκινο κρεμμύδι, το ξύσμα λάιμ και το χυμό, τα ντοματίνια και το αγγούρι. Ανακατέψτε για να τα συνδυάσετε. Αλατοπιπερώστε. Τακτοποιήστε το κινόα πάνω από το μαρούλι και τέλος το σοταρισμένο χοιρινό.
ΚΑΛΗ ΣΑΣ ΟΡΕΞΗ!!!
by Savvi Diet
Τα καλύτερα βιολογικά προϊόντα
Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα κατάλληλα βιολογικά προϊόντα
Διαβάστε, επίσης,
Χοιρινό ρολό γεμιστό στο φούρνο
Χοιρινό με πατάτες και σπανάκι
Σουβλάκια χοιρινά με μάραθο και βερίκοκα
Τα χοιροσφάγια των Χριστουγέννων
Το πιο νόστιμο και υγιεινό σουβλάκι
Τα πιο νόστιμα μπιφτέκια σχάρας
Φέτος η τσικνοπέμπτη είναι για πολύ κρέας και πολύ ποτό
Τα πιο νόστιμα και υγιεινά λουκάνικα
Το πρωί της ημέρας των Χριστουγέννων τσιγαρίδες
Πεντανόστιμα διαιτητικά χοιρινά μπιφτέκια