Κλασσική καλοκαιρινή και νόστιμη σαλάτα με κοραλάκι
Σαλάτα με κοραλάκι
ΖΥΜΑΡΙΚΑ: Τα ζυμαρικά είναι πλούσια σε υδατάνθρακες, βασικό συστατικό για την εύρυθμη λειτουργία του εγκεφάλου. Μάλιστα, ορισμένοι επιστήμονες τους χαρακτηρίζουν και «καύσιμα» του εγκεφάλου. Δεν είναι, μάλιστα, σπάνιο το φαινόμενο, άτομα που κάνουν αυστηρές δίαιτες να παρουσιάζουν προβλήματα συγκέντρωσης.
ΑΓΓΟΥΡΙΑ: Έχει πολλά οφέλη στην υγεία μας καθώς την προστατεύει και την βελτιώνει, ενώ την ίδια στιγμή έχει πολύ λίγες θερμίδες. Τα αγγούρια είναι πλούσια σε βιταμίνη Κ, που είναι το κλειδί για την υγεία των οστών. Αυτή η θρεπτική ουσία είναι απαραίτητη για τον σχηματισμό των οστών. Τα αγγούρια περιέχουν άπειρα αντιοξειδωτικά, όπως τα φλαβονοειδή, που προστατεύουν την καρδιά από τις ασθένειες. Ακόμη, λίγες φέτες αγγουριού μπορούν να σε κάνουν να αυξήσεις την ημερήσια πρόσληψή σου σε νερό. Τα αγγούρια έχουν μερικά χαρακτηριστικά που βοηθούν στην απώλεια βάρους. Είναι χαμηλά σε θερμίδες, ενώ περιέχουν φυτικές ίνες και υγρά. Τα αγγούρια περιέχουν μια φυσική ουσία που λέγεται λιγνάνες. Τα βακτήρια στο έντερο μετατρέπουν τις λιγνάνες σε χημικές ενώσεις που συνδέονται σε υποδοχείς οιστρογόνων. Κάποιες έρευνες αναφέρουν ότι μπορεί να προστατεύουν από καρκίνους που σχετίζονται με οιστρογόνα, όπως του μαστού, των ωοθηκών, της μήτρας και του προστάτη. Τέλος, η κακοσμία του στόματος προκαλείται από βακτήρια, εγκλωβισμένα σε σωματίδια τροφών. Το υγρό των αγγουριών και το σάλιο που παράγεται από το μάσημα, βοηθά στον καθαρισμό του στόματος, καθώς ξεπλένει αυτά τα σωματίδια που μυρίζουν άσχημα.
ΠΙΠΕΡΙΕΣ: Οι πιπεριές έχουν αξιοσημείωτες ευεργετικές ιδιότητες, γι’ αυτό είναι σημαντικό να τις καταναλώνουμε συχνά. Η κατανάλωση της πιπεριάς μπορεί να μας βοηθήσει να θωρακίσουμε τον οργανισμό μας, ενώ συμβάλλει στην πρόληψη λοιμώξεων, καρδιαγγειακών νοσημάτων, παθήσεων των αρθρώσεων, οφθαλμολογικών παθήσεων και γενικότερα, βελτιώνει την υγεία και διατηρεί ισχυρό το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Οι πιπεριές έχουν σημαντική θρεπτική αξία, γι’ αυτό αξίζει να τις καταναλώνουμε συχνά, καθώς εξασφαλίζουν στον οργανισμό μας υγεία και ευεξία. Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι οι πιπεριές έχουν αντιοξειδωτική δράση. Υπάρχουν πράσινες, κίτρινες, κόκκινες και πορτοκαλί πιπεριές. Η πιπεριά μπορεί να είναι γλυκιά ή καυτερή. Η πράσινη πιπεριά ενισχύει το ανοσοποιητικό μας σύστημα, καθώς αποτελεί μία πολύ καλή πηγή βιταμίνης C. Η εν λόγω βιταμίνη βοηθά στην πρόληψη του κρυολογήματος και γενικότερα, των λοιμώξεων. Επίσης, είναι πλούσια σε βιταμίνες Α, Β6, κάλιο, φυλλικό οξύ και φλαβονοειδή. Η κόκκινη και η πορτοκαλί πιπεριά είναι πλούσιες σε αντιοξειδωτικές ουσίες, λυκοπένιο, βιταμίνη Κ, Α, C. Η κατανάλωσή τους συμβάλλει στη διατήρηση της υγείας των ματιών και της όρασης.
ΣΕΛΙΝΟ: Το σέλινο, όπως, συμβαίνει με όλα τα λαχανικά αποτελείται σε μεγάλο του ποσοστό από νερό, ενώ περιέχει και φυτικές ίνες. Πολύ σημαντικά συστατικά του σέλινου είναι τα φλαβονοειδή, συστατικά με μεγάλη αντιοξειδωτική ικανότητα. Τα συστατικά αυτά προλαμβάνουν την καταστροφή των κυττάρων η οποία προκαλείται από τις ελεύθερες ρίζες. Μερικά από αυτά είναι η απιγενίνη, η λουτεολίνη, το λιμονένιο, η καμπεφερόλη, το p-κουμαρικό οξύ. Τέλος στο σέλινο συναντάμε και μικρές ποσότητες βιταμίνης Κ, φυλλικού οξέος, καλίου και βιταμίνης C. Το σέλινο είναι λιποδιαλυτικό.
ΚΡΕΜΜΥΔΙΑ: Βοηθούν στην επούλωση των πληγών και ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστηµα, καθώς, είναι πλούσιο σε βιταµίνη C. Έχουν αντικαρκινική δράση. Επιστημονικές μελέτες έδειξαν ότι η κουερσετίνη και κατ’ επέκταση το κρεμμύδι, όπως και άλλα φρούτα και λαχανικά που την περιέχουν συμβάλλει στη μείωση της εμφάνισης καρκίνου του προστάτη, των ωοθηκών, του μαστού, του στομάχου, του παχέος εντέρου.
ΑΥΓΑ: Χωρίς αμφιβολία, υπάρχουν πολλά οφέλη από την κατανάλωση αυγών κάθε μέρα. Όχι μόνο τα αυγά παρέχουν πρωτεΐνες υψηλής ποιότητας, αλλά περιέχουν, επίσης, 11 βιταμίνες και μέταλλα, ωμέγα-3 λιπαρά οξέα και αντιοξειδωτικά. Και αυτό σημαίνει ότι μπορούν να συμβάλουν πολύτιμα στις καθημερινές ανάγκες σε θρεπτικά συστατικά. Το μεγαλύτερο μέρος της πρωτεΐνης σε ένα αυγό βρίσκεται στο ασπράδι, ενώ ο κρόκος περιέχει υγιή λίπη, βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά.
Σαλάτα με κοραλάκι
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 6 ΑΤΟΜΑ
250 γραμμάρια βιολογικά ζυμαρικά κοραλάκι
½ φλιτζάνι βιολογικά αγγούρια τουρσί σε κύβους (80 γραμμάρια)
¾ φλιτζάνι ψιλοκομμένη βιολογική κόκκινη πιπεριά (100 γραμμάρια)
⅓ φλιτζάνι βιολογικό σέλινο, ψιλοκομμένο (55 γραμμάρια)
⅓ φλιτζάνι ψιλοκομμένο βιολογικό κόκκινο κρεμμύδι (45 γραμμάρια)
2 μεγάλα σκληρά βρασμένα βιολογικά βραστά αυγά, ψιλοκομμένα
¾ φλιτζάνι βιολογική μαγιονέζα (175 γραμμάρια), μαζί με ελαιόλαδο
¼ φλιτζάνι ξινή κρέμα, Sour Cream (70 γραμμάρια)
2 κουταλιές της σούπας χυμό από το βιολογικό τουρσί
1 κουταλιά της σούπας βιολογικό ξύδι κόκκινου κρασιού
1 κουταλιά της σούπας κοκκοποιημένη ακατέργαστη ζάχαρη
2 κουταλάκια του γλυκού βιολογική μουστάρδα dijon
⅛ κουταλάκι του γλυκού σκόνη βιολογικού σκόρδου
⅛ κουταλάκι του γλυκού βιολογικό μπούκοβο (προαιρετικό)
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Sour Cream
150 γρ. κρέμα βιολογική γάλακτος πλήρη
Βιολογικός χυμός ενός λεμονιού.
- Ανακατέψτε την κρέμα γάλακτος με το χυμό λεμονιού. Μ’ αυτό τον τρόπο η κρέμα πήζει άμεσα και μπορείτε να τη χρησιμοποιήσετε αμέσως. Αλλιώς σκεπάστε το μπολ και αφήστε το εκτός ψυγείου για 4-6 ώρες.
Σαλάτα
- Βράστε σε μια μεγάλη κατσαρόλα ελαφρά αλατισμένο νερό. Προσθέστε το κοραλάκι και μαγειρέψτε μέχρι να μαλακώσουν, περίπου 8 λεπτά. Ξεπλύνετε με κρύο νερό και στραγγίξτε.
- Σε ένα μεγάλο μπολ, ανακατέψτε μαζί τη μαγιονέζα, το ξύδι, την ξινή κρέμα, τον χυμό τουρσί, τη ζάχαρη, τη μουστάρδα, τη σκόνη σκόρδου, το αλάτι και το πιπέρι.
- Ανακατέψτε μέσα το κρεμμύδι, τα αγγούρια τουρσί, το σέλινο, τη κόκκινη πιπεριά, τα μακαρόνια και τα αυγά. Αν θέλετε προσθέστε μπούκοβο.
- Ψύξτε για τουλάχιστον 4 ώρες πριν το σερβίρετε, αλλά κατά προτίμηση όλη τη νύχτα.
ΚΑΛΗ ΣΑΣ ΟΡΕΞΗ!!!
by Savvi Diet
Τα καλύτερα βιολογικά προϊόντα
Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα κατάλληλα βιολογικά προϊόντα
Διαβάστε, επίσης,
Υγιεινή καλοκαιρινή σαλάτα με χταποδάκι
Καλοκαιρινή σαλάτα με ζυμαρικά
Υγιεινή σαλάτα με τζίντζερ και νουντλς
Νόστιμη σαλάτα με μπριζόλες τόνου
Σαλάτα για πρωινό με φέτα και αυγά
Χορτοφαγική ψητή σαλάτα με χαλούμι
Δροσερή και νόστιμη σαλάτα με σολομό
Νόστιμη καλοκαιρινή σαλάτα με κινόα και κουσκούς
Σαλάτα με γαλοπούλα, blue chesse και αχλάδι
Σαλάτα vegan με κινόα και κόκκινο λάχανο
Δροσερή σαλάτα με καπνιστό σολομό και πορτοκάλι
Νόστιμο και υγιεινό γκουακαμόλε
Ζυμαρικά με καπνιστό σολομό και σπαράγγια
Σαλάτα με γραβιέρα, προσούτο και κριτσίνια
Αραβική πίτα με παντζάρι, πιπεριές και χούμους
Εστιατόρια που σερβίρουν βιολογικά πιάτα
Σαλάτα Marijuana με σάλτσα ροδιού
Πώς να ξεφλουδίζετε τις ντομάτες
Πολύ νόστιμη ψιλοκομμένη σαλάτα
Οι καλύτερες σαλάτες στην υγιεινή διατροφή
Γιατί σε όλο τον κόσμο προτιμούν την ελληνική κουζίνα
Τα καλύτερα Ελληνικά τοπικά φαγητά