Νόστιμες μπουκίτσες κοτόπουλου με λεμόνι και σπαράγγια
Μπουκίτσες κοτόπουλου με λεμόνι και σπαράγγια
ΣΠΑΡΑΓΓΙΑ: Τα σπαράγγια είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά, όπως η γλουταθειόνη, δηλαδή ουσίες που μάχονται κατά των ελεύθερων ριζών που δημιουργούν προβλήματα στον οργανισμό μας. Η κατανάλωση των σπαραγγιών κάνει καλό στον εγκέφαλό μας, καθώς, έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε φυλλικό οξύ το οποίο σε συνεργασία με τη βιταμίνη Β12, φαίνεται ότι προστατεύει τις εγκεφαλικές λειτουργίες. Επίσης, το φυλλικό οξύ είναι απαραίτητο για τον οργανισμό στις περιόδους ταχείας ανάπτυξης, όπως είναι η εγκυμοσύνη και η εφηβεία. Τα σπαράγγια περιέχουν το ασπαραγινικό οξύ, το οποίο όχι μόνο αυξάνει τη διούρηση, αλλά βοηθάει στην αποβολή της περίσσειας αλάτων από το σώμα. Είναι πλούσια σε βιταμίνη Κ. Ένα φλιτζάνι σπαραγγιών μας εφοδιάζει με το 70% των ημερήσιων αναγκών μας σε βιταμίνη Κ. Η βιταμίνη Κ παίζει σημαντικό ρόλο στην υγεία των οστών, καθώς, συμβάλει στην απορρόφηση του ασβεστίου από τα οστά. Τέλος, τα σπαράγγια βοηθούν σε περιπτώσεις δυσκοιλιότητας, γιατί είναι πλούσια σε νερό και σε φυτικές ίνες.
ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ: Το κοτόπουλο, το οποίο ανήκει στην κατηγορία του «άσπρου κρέατος» θεωρείται ως μια από τις καλύτερες πηγές ζωικής πρωτεΐνης, ενώ ταυτόχρονα προσφέρει στον οργανισμό μας και άλλα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, όπως σίδηρο, μαγνήσιο, σελήνιο και βιταμίνες του συμπλέγματος Β. Ταυτόχρονα, έχει λιγότερα «κακά» λιπαρά (γνωστά και ως κορεσμένα) και χοληστερόλη σε σχέση με το κόκκινο κρέας. Επιπρόσθετα, λόγω του χαμηλού κόστους αγοράς του αποτελεί μια οικονομική επιλογή που μπορεί να μαγειρευτεί με πολλούς τρόπους. Ας μην ξεχνάμε, όμως, ότι και τα διάφορα μέρη του κοτόπουλου διαφέρουν ως προς την περιεκτικότητά τους σε λίπος, με αποτέλεσμα το στήθος να αποτελεί περισσότερο υγιεινή επιλογή σε σχέση με το μπούτι, καθώς έχει μικρότερη περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά.
ΣΚΟΡΔΟ: Το σκόρδο αποτελεί για τη λαϊκή ιατρική ένα πολυδύναμο φάρμακο με μεγάλη αξία. Περιέχει αιθέριο έλαιο αποτελούμενο από αλλιίνη, αλλινάση, αλλικίνη, αχοένιο, σκορδινίνες, το αντιοξειδωτικό σελήνιο, ιώδιο, ασβέστιο, μαγγάνιο, σίδηρο, φώσφορο, θειάφι και βιταμίνες Α, Β, Β1, Β2, Β3, Β6, C, και Ε. Περιέχει, επίσης, πτητικό έλαιο, γλίσχρασμα, γλυκοκινίνες και γερμάνιο, καθώς και άλλα χρήσιμα για τον οργανισμό στοιχεία, όπως λευκωματούχες ουσίες, λιπαρές, αμυλώδες και κυτταρίνη.
ΜΑΪΝΤΑΝΟΣ: ∆υναµώνει το ανοσοποιητικό σύστηµα και ενισχύει τη νεφρική λειτουργία, µιας και έχει ήπια διουρητική δράση.
Μπουκίτσες κοτόπουλου με λεμόνι και σπαράγγια
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 6 ΑΤΟΜΑ
3 στήθη βιολογικού κοτόπουλου χωρίς κόκαλα, κομμένα σε κομμάτια
2 ματσάκια βιολογικά σπαράγγια, ξεπλυμένα και κομμένα
1/2 φλιτζάνι βιολογικό βούτυρο, μαλακό
1 κουταλάκι του γλυκού εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
2 κουταλάκια του γλυκού βιολογικό σκόρδο, πολτοποιημένο
1 κουταλάκι του γλυκού βιολογικά καρυκεύματα της αρεσκείας σας
1 κουταλιά της σούπας βιολογική καυτερή σάλτσα, προαιρετικά
1/2 φλιτζάνι βιολογικός ζωμός κοτόπουλου
Χυμός 1/2 βιολογικού λεμονιού
1 κουταλιά της σούπας μαϊντανό, ψιλοκομμένο
Θρυμματισμένες βιολογικές κόκκινες νιφάδες πιπεριάς τσίλι
Φέτες βιολογικού λεμονιού, για γαρνιτούρα
Για το καρύκευμα κοτόπουλου:
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι ιωδιούχο ανεπεξέργαστο θαλασσινό αλάτι
Φρεσκοτριμμένο βιολογικό λευκό πιπέρι
Φρεσκοτριμμένο βιολογικό μαύρο πιπέρι
2 κουταλάκια του γλυκού σκόνη βιολογικού κρεμμυδιού
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Αρχίστε να κόβετε τα στήθη κοτόπουλου σε κομμάτια και προσθέστε το αλάτι, το πιπέρι και τη σκόνη κρεμμυδιού. Αφήστε να τραβήξει ενώ προετοιμάζετε τα σπαράγγια.
- Πλύντε και κόψτε τα άκρα του σπαραγγιού, στη συνέχεια αδειάστε τα σε βραστό νερό για 2 λεπτά και μετά βυθίστε τα σε παγωμένο νερό. Με αυτόν τον τρόπο, τα σπαράγγια θα μαγειρεύουν γρηγορότερα και ομοιόμορφα στο τηγάνι. Στραγγίστε και αφήστε το στην άκρη.
- Ζεσταίνετε το μισό βούτυρο και το ελαιόλαδο σε μια μεγάλη κατσαρόλα σε μέτρια-χαμηλή φωτιά. Ανακατέψτε απαλά τις μπουκίτσες κοτόπουλου από όλες τις πλευρές μέχρι να ροδίσουν. Μειώστε τη θερμοκρασία, προσθέστε το ένα κουταλάκι του γλυκού σκόρδο και τα καρυκεύματα και ανακατέψτε και μαγειρέψτε για περίπου 5-6 λεπτά. Αφαιρέστε τα από το τηγάνι και αφήστε το σε ένα πιάτο.
- Στην ίδια κατσαρόλα, προσθέστε το σκόρδο και στη συνέχεια το ζωμό κοτόπουλου. Σιγοβράστε και αφήστε το να μειωθεί στο ήμισυ. Προσθέστε το υπόλοιπο βούτυρο, το χυμό λεμονιού, την καυτερή σάλτσα, και το μαϊντανό και ανακατέψτε.
- Προσθέστε το σπασμένο σπαράγγι και αφήστε για 2 λεπτά να μαγειρευτεί. Προσθέστε τις σοταρισμένες μπουκίτσες κοτόπουλου πίσω στο τηγάνι και ανακατέψτε για άλλο ένα λεπτό για να ζεσταθεί ξανά.
- Γαρνίρετε το κοτόπουλο και τα σπαράγγια με περισσότερο μαϊντανό, θρυμματισμένο πιπέρι τσίλι και φέτες λεμονιού και σερβίρετε αμέσως.
ΚΑΛΗ ΣΑΣ ΟΡΕΞΗ!!!
by Savvi Diet
Τα καλύτερα βιολογικά προϊόντα
Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα κατάλληλα βιολογικά προϊόντα
Διαβάστε, επίσης,
Σπιτικό σάντουιτς με κοτοσαλάτα
Νόστιμα και πικάντικα ζυμαρικά με κοτόπουλο
Νόστιμα ρολάκια κοτόπουλου γεμιστά
Πικάντικο ταϊλανδέζικο κοτόπουλο με βασιλικό
Το κοτόπουλο του στρατηγού Τσο
Κοτόπουλο με κρέμα γλυκοπατάτας
Υγιεινό κοτόπουλο ψητό με πατάτες
Τροφές για όσους έχουν καρκίνο
Θεραπευτικό ρόφημα για το κρύωμα
Είναι υγιεινές οι έτοιμες σούπες;
Το χρονικό ενός καλοκαιρινού κρυολογήματος
Ταϊλανδέζικο κοτόπουλο με κάρυ