Πότε είναι απαραίτητες οι πολυβιταμίνες για την υγεία μας
Πολλοί από εμάς δεν ακολουθούν μια υγιεινή διατροφή.
Πολλοί μάλιστα δεν έχουν τη δυνατότητα να τρώνε βιολογικά φρούτα και λαχανικά, ούτε να τα κόψουν από τον κήπο τους.
Οι περισσότεροι καταναλώνουν κρέας μη βιολογικό, ενώ τα ψάρια οπου υπάρχουν στα supermarkets είναι ιχθυοτροφείου κι όχι ψάρια ελεύθερης αλιείας.
Η καθημερινή λήψη πολυβιταμινών είναι απαραίτητη για όσους δεν ακολουθούν υγιεινή διατροφή.
Τα οφέλη από τις πολυβιταμίνες στην υγεία μας
-Πρόληψη και θεραπεία καρκίνου
Η λήψη πολυβιταμινών σχετίζεται με τουλάχιστον 30% χαμηλότερο κίνδυνο για καρκίνο.. Οι πολυβιταμίνες μειώνουν τη φλεγμονή στο σώμα. Η χρόνια φλεγμονή είναι γνωστό ότι σχετίζεται με τον καρκίνο.
-Διατήρηση της υγείας του καρδιοαγγειακού συστήματος
Η λήψη πολυβιταμινών σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο καρδιακών προσβολών.
Οι πολυβιταμίνες προάγουν την καρδιοαγγειακή υγεία και προστατεύουν από έμφραγμα και εγκεφαλικό.
Οι πολυβιταμίνες μειώνουν τη CRP που είναι δείκτης φλεγμονής, μειώνουν έτσι τον κίνδυνο αθηροσκλήρωσης, μειώνουν το ινωδογόνο και την πηκτικότητα του αίματος, μειώνουν την κακή χοληστερόλη ή LDL και τα τριγλυκερίδια κι αυξάνουν την καλή χοληστερόλη ή HDL.
Οι πολυβιταμίνες υποστηρίζουν την καλή λειτουργία της καρδιάς.
-Βελτιώνουν τη μνήμη και την διάθεση
Οι πουβιταμίνες βελτιώνουν τη μνήμη σε ηλικιωμένους ασθενείς.
Οι πολυβιταμίνες, επίσης, επηρεάζουν θετικά τη διάθεση.
Οι πολυβιταμίνες ανακουφίζουν από τα συμπτώματα άγχους και κατάθλιψης.
Οι πολυβιταμίνες ενισχύουν τη μνήμη, τις εγκεφαλικές λειτουργίες και το νευρικό σύστημα.
–Δίνουν ενέργεια, ζωτικότητα και μειώνουν την κούραση
-Βελτιώνουν τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος
–Συμβάλλουν στη φυσιολογική λειτουργία των οστών, των αιμοφόρων αγγείων, των ματιών, του δέρματος, των μαλλιών, των νυχιών και της γονιμότητας
–Έχουν αντιοξειδωτική δράση
Σίγουρα υπάρχουν ασθένειες που προκαλούνται από την έλλειψη συγκεκριμένων θρεπτικών συστατικών στη διατροφή.
Τα κλασικά παραδείγματα περιλαμβάνουν το σκορβούτο (από έλλειψη βιταμίνης C), το beri-beri (έλλειψη βιταμίνης Β1), η πελλάγρα ή πελάγρα (έλλειψη βιταμίνης Β3) και η ραχίτιδα (έλλειψη βιταμίνης D).
Οι πολυβιταμίνες, επίσης, είναι απαραίτητες σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως ανεπάρκεια που προκαλείται από μακροχρόνια κακή διατροφή ή δυσαπορρόφηση που προκαλείται από το πεπτικό σύστημα του σώματος που δεν λειτουργεί σωστά.
Ποιος μπορεί να κινδυνεύει από ανεπάρκεια θρεπτικών συστατικών;
Μια υγιεινή διατροφή που περιλαμβάνει άφθονα φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως, καλές πηγές πρωτεϊνών και υγιή λίπη παρέχει τα περισσότερα από τα θρεπτικά συστατικά που απαιτούνται για την καλή υγεία.
Αλλά δεν καταφέρνουν όλοι να ακολουθούν μια υγιεινή διατροφή.
Ορισμένες ομάδες διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για ανεπάρκεια θρεπτικών συστατικών:
-Ηλικιωμένοι
Οι ηλικιωμένοι διατρέχουν κίνδυνο για κακή πρόσληψη τροφής για διάφορους λόγους: δυσκολία στο μάσημα και την κατάποση τροφίμων, αλλαγές στη γεύση που προκαλούνται από τα χημικά φάρμακα ή απομόνωση και μοναξιά που μπορεί να μειώσει την όρεξη. Έχουν, επίσης, πρόβλημα στην απορρόφηση της βιταμίνης Β12 από τα τρόφιμα. Η Εθνική Ακαδημία Ιατρικής, συνιστά στα άτομα άνω των 50 ετών να τρώνε τρόφιμα εμπλουτισμένα με βιταμίνη Β12 ή να λαμβάνουν, καλύτερα, συμπληρώματα διατροφής βιταμίνης Β12, λόγω της καλύτερης απορρόφησης.
-Εγκυμοσύνη
Η λήψη αρκετού φυλλικού οξέος, της βιταμίνης Β9, που είναι μέλος των βιταμινών του συμπλέγματος Β, είναι ιδιαίτερα σημαντική για τις γυναίκες που είναι έγκυες, καθώς το επαρκές φυλλικό οξύ μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου απόκτησης μωρού με προβλήματα στη σπονδυλική στήλη ή στον εγκέφαλο. Για να είναι αποτελεσματικό το φυλλικό οξύ, πρέπει να λαμβάνεται τις πρώτες εβδομάδες της σύλληψης, συχνά πριν μια γυναίκα καταλάβει ότι είναι έγκυος. Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων συνιστούν σε όλες τις γυναίκες σε αναπαραγωγική ηλικία (ηλικίας 15 έως 45 ετών) να καταναλώνουν 600 μικρογραμμάρια ημερησίως φυλλικού οξέος. Αυτή η ποσότητα και άλλα σημαντικά θρεπτικά συστατικά για την εγκυμοσύνη – σίδηρος, ασβέστιο, βιταμίνη D και DHA – υπάρχουν στις πολυβιταμίνες.
–Συνθήκες δυσαπορρόφησης
Οποιαδήποτε κατάσταση που παρεμβαίνει στη φυσιολογική πέψη μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο κακής απορρόφησης ενός ή περισσότερων θρεπτικών συστατικών.
Παραδείγματα:
Ασθένειες όπως η κοιλιοκάκη, η ελκώδης κολίτιδα ή η κυστική ίνωση.
Χειρουργικές επεμβάσεις που αφαιρούν τμήματα πεπτικών οργάνων, όπως, η γαστρική παράκαμψη για απώλεια βάρους ή χειρουργική διαδικασία Whipple που περιλαμβάνει πολλά πεπτικά όργανα.
Ασθένειες που προκαλούν υπερβολικό έμετο ή διάρροια μπορούν να εμποδίσουν την απορρόφηση θρεπτικών συστατικών.
Ο αλκοολισμός μπορεί να αποτρέψει την απορρόφηση θρεπτικών συστατικών, συμπεριλαμβανομένων αρκετών βιταμινών του συμπλέγματος Β και της βιταμίνης C.
Πολλά φάρμακα. Ορισμένα διουρητικά που συνήθως συνταγογραφούνται για τη μείωση της αρτηριακής πίεσης μπορούν να εξαντλήσουν τα αποθέματα μαγνησίου, καλίου και ασβεστίου στο σώμα. Οι αναστολείς της αντλίας πρωτονίων που συνταγογραφούνται για την παλινδρόμηση οξέος και τις καούρες μπορούν να αποτρέψουν την απορρόφηση της βιταμίνης Β12 και του ασβεστίου και μαγνησίου. Η λεβοντόπα και η καρβιντόπα που συνταγογραφούνται για τη νόσο του Πάρκινσον μπορούν να μειώσουν την απορρόφηση των βιταμινών του συμπλέγματος Β, συμπεριλαμβανομένου του φυλλικού οξέος, της βιταμίνης Β6 και της βιταμίνης Β12.
Ο καλύτερος τρόπος για να πάρετε αρκετή βιταμίνη D είναι η λήψη συμπληρώματος επειδή είναι δύσκολο να τη λάβετε μέσω τροφής. Αν και ορισμένα τρόφιμα είναι εμπλουτισμένα με βιταμίνη D, λίγα τρόφιμα την περιέχουν φυσικά. Τα συμπληρώματα βιταμίνης D διατίθενται σε δύο μορφές: βιταμίνη D2 («εργοκαλσιφερόλη» ή προβιταμίνη D) και βιταμίνη D3 («χοληκαλσιφερόλη»). Και οι δύο είναι φυσικές μορφές που παράγονται παρουσία των υπεριωδών ακτίνων του ήλιου-Β (UVB), αλλά η D2 παράγεται σε φυτά και μύκητες και η D3 σε ζώα, συμπεριλαμβανομένων των ανθρώπων. Η παραγωγή βιταμίνης D στο δέρμα είναι η κύρια φυσική πηγή βιταμίνης D, αλλά πολλοί άνθρωποι έχουν ανεπαρκή επίπεδα επειδή ζουν σε μέρη όπου το φως του ήλιου είναι περιορισμένο το χειμώνα ή επειδή έχουν περιορισμένη έκθεση στον ήλιο. Επίσης, τα άτομα με πιο σκούρο δέρμα τείνουν να έχουν χαμηλότερα επίπεδα βιταμίνης D στο αίμα επειδή η χρωστική ουσία (μελανίνη) δρα σαν σκιά, μειώνοντας την παραγωγή βιταμίνης D.
Ποια πολυβιταμίνη πρέπει να επιλέξετε;
Οι πολυβιταμίνες διατίθενται σε διάφορες μορφές (δισκία, κάψουλες, υγρά, σκόνες) και συσκευάζονται ως συγκεκριμένος συνδυασμός θρεπτικών συστατικών (σύμπλεγμα βιταμινών Β, ασβέστιο με βιταμίνη D κ.ά). Διαλέξτε την καλύτερη και πιο φυσική.
Λόγοι για τη χρήση πολυβιταμινών:
- Τρώω περιορισμένη τροφή ή η όρεξή μου είναι μειωμένη, ώστε να τρώω λιγότερο από το συνηθισμένο.
- Ακολουθώ περιορισμένη δίαιτα για περισσότερο από μία εβδομάδα (χειρουργική επέμβαση ή δίαιτα με στόχο την απώλεια βάρους).
- Έχω μια κατάσταση που μειώνει την ικανότητα του σώματός μου να απορροφά θρεπτικά συστατικά (κοιλιοκάκη, ελκώδης κολίτιδα) ή έχω υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση που παρεμβαίνει στη φυσιολογική απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών (γαστρική παράκαμψη, Whipple).
- Έχω προσωρινά αυξημένες ανάγκες σε θρεπτικά συστατικά (έγκυος).
- Είμαι πολύ απασχολημένος και δεν μπορώ να κάνω μια ισορροπημένη διατροφή κάθε μέρα.
- Τρώω καλά αλλά νιώθω κουρασμένος όλη την ώρα.
- Τρώω μια αρκετά καλή διατροφή, αλλά θέλω να βελτιώσω την υγεία μου όσο το δυνατόν περισσότερο.
- Έχω οστεοπόρωση και χρειάζομαι περισσότερο ασβέστιο, ή έχω αναιμία από έλλειψη σιδήρου και χρειάζομαι περισσότερο σίδηρο.
- Οι πολυβιταμίνες μπορούν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο όταν οι διατροφικές απαιτήσεις δεν ικανοποιούνται μόνο μέσω της διατροφής.
Πολυβιταμίνες για την υγεία σας
Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε πολυβιταμίνες για τη διατήρηση της υγείας σας
Διαβάστε, επίσης,
Οι κατάλληλες βιταμίνες για την υγεία σας
Οι ουσίες που λαμβάνουμε από τις τροφές
Αυξήστε το προσδόκιμο επιβίωσής σας
Είναι απαραίτητες οι πολυβιταμίνες;
Τα συμπληρώματα διατροφής βελτιώνουν την ποιότητα ζωής σας
Πώς θα καταλάβετε ότι έχετε έλλειψη βιταμινών;
Ομάδες πληθυσμού που πρέπει να παίρνουν συμπληρώματα διατροφής
Τι μπορεί να πάθετε από την έλλειψη βιταμινών
Ξεκινήστε να παίρνετε συμπληρώματα διατροφής