Κυριακή, 3 Ιουλίου, 2022

Τροφική αλλεργία

Print Friendly, PDF & Email

Χρήσιμες πληροφορίες για την τροφική αλλεργία

Η τροφική αλλεργία αποτελεί αντίδραση υπερευαισθησίας σε συγκεκριμένες τροφές. Αντιδράσεις μετά την πρόσληψη της τροφής προκαλούνται είτε με ανοσολογικούς μηχανισμούς όπως η αντίδραση υπερευαισθησίας μέσω IgE ή είτε από μη ανοσολογικούς μηχανισμούς

Επηρεαζόμενα συστήματα: Αιμοποιητικό/Λεμφικό/Ανοσολογικό/Γαστρεντερικό/Δέρμα, Εξωκρινείς/Αναπνευστικό/Νευρικό

Γενετική: Σε οικογενειακό ιστορικό παρόμοιων διαταραχών η πιθανότητα αλλεργίας σε αμφιθαλή αδέλφια φθάνει στο 50%

Επικρατέστερη ηλικία: Όλες οι ηλικίες, αλλά πιο συχνή σε βρέφη και παιδιά

Επικρατέστερο φύλο: Άνδρες > Γυναίκες (2:1)

ΣΗΜΕΙΑ ΚΑΙ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΤΡΟΦΙΚΗΣ ΑΛΛΕΡΓΙΑΣ

Γαστρεντερικό σύστημα – προσβάλλεται, συνήθως 

  • Πιο συνήθη: ναυτία, εμετός, διάρροια, κοιλιακός πόνος, λανθάνουσα αιμορραγία, μετεωρισμός, αμβλύτητα
  • Λιγότερο συνήθη: δυσαπορρόφηση, εντεροπάθεια από απώλεια πρωτεϊνών, ηωσινόφιλη γαστρεντερίτιδα και κολίτιδα

Δέρμα 

  • Πιο συνήθη: ουρτικάρια/αγγειοοίδημα, ατοπική δερματίτιδα, ωχρότητα ή ερυθρότητα
  • Λιγότερο συνήθη: πνευμονική διήθηση (σύνδρομο Heiner), πνευμονική αιμοσιδήρωση

Νευρικό

  • Λιγότερο συνήθη: υπερκινησία, σύνδρομο στάσης – κόπωσης, ημικρανίες, συγκοπή

Άλλα συμπτώματα

  • Συστηματική αναφυλαξία, αγγειίτιδα
  • Εκδηλώσεις όπως ενούρηση, πρωτεϊνουρία και αρθροπάθεια
  • Διαταραχές συμπεριφοράς, ευερεθιστότητα, απώλεια ενδιαφέροντος
  • Επιβράδυνση της αυξήσεως

ΑΙΤΙΑ ΤΡΟΦΙΚΗΣ ΑΛΛΕΡΓΙΑΣ

  • Κάθε τροφή η προσλαμβανόμενη ουσία μπορεί να προκαλέσει αλλεργική αντίδραση. Συχνότερα ενοχοποιούνται τροφές όπως το γάλα αγελάδος, το ασπράδι αυγού, σιτάρι, σόγια, φιστίκια, ψάρια, ξηροί καρποί (φουντούκια και καρύδια), θαλασσινά (οστρακοειδή), καρπούζι, σουσάμι, ηλιόσπορος, σοκολάτα
  • Διάφορες χρωστικές και προσθετικά τροφών μπορεί να προκαλέσουν αντιδράσεις υπερευαισθησίας

ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥ

  • Άτομα με αλλεργική ή ατοπική προδιάθεση έχουν αυξημένο κίνδυνο να εμφανίσουν αντιδράσεις υπερευαισθησίας στις τροφές
  • Μέλη οικογενειών με ιστορικό υπερευαισθησίας στις τροφές

ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΤΡΟΦΙΚΗΣ ΑΛΛΕΡΓΙΑΣ

ΔΙΑΦΟΡΙΚΗ ΔΙΑΓΝΩΣΗ 

  • Καλή λήψη ιστορικού βοηθά στον συσχετισμό των εκδηλώσεων με τη λήψη της τροφής
  • Οι εκδηλώσεις από το γαστρεντερικό, δέρμα, αναπνευστικό, νευρικό ή άλλα συστήματα μπορεί να μιμούνται μια ποικιλία από κλινικές οντότητες

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΑ ΕΥΡΗΜΑΤΑ

  • Ηωσινοφιλία στο αίμα ή τους ιστούς είναι χαρακτηριστική για ατοπία
  • Δερματικές δοκιμασίες (ενδοδερμική δοκιμασία ή δοκιμασία πολλαπλών νυγμών) χρησιμεύουν στην πιστοποίηση της αλλεργικής υπερευαισθησίας από IgE. Στις περισσότερες παθολογικές καταστάσεις οι δερματικές δοκιμασίες χρησιμεύουν για παρακολούθηση της πορείας της νόσου. Η διάγνωση πρέπει να ολοκληρώνεται με την δοκιμασία πρόκλησης (με πρόσληψη της ύποπτης τροφής), διότι προσδιορίζεται με ακρίβεια η κλινική υπερευαισθησία (γίνεται ακριβέστερη ταυτοποίηση του αλλεργιογόνου). Η συνολική συμφωνία μεταξύ δοκιμασίας πρόκλησης και δερμοαντιδράσεων προσεγγίζει το 60% (όταν μετά από την δοκιμασία πρόκλησης έχουμε θετική δερματική αντίδραση)
  • Προσδιορισμός της ειδικής IgE στον ορό με ραδιοανοσολογική μέθοδο (RAST τεστ). Σε μερικά εργαστήρια το RAST τεστ ήταν τόσο ακριβές όσο και οι δερμοαντιδράσεις στην πρόβλεψη θετικής δοκιμασίας πρόκλησης
  • Δοκιμασίες απευλευθέρωσης της ισταμίνης των λευκοκυττάρων και ανάλυση των κυκλοφορούντων ανοσοσυμπλεγμάτων βρίσκονται στο στάδιο της έρευνας και δεν έχουν μεγάλη αξία στην κλινική πράξη. Δοκιμασίες ανάλυσης IgG και IgG4 κλάσματος των ανοσοσφαιρινών είναι διαθέσιμες στο εμπόριο. Δεν υπάρχουν στοιχεία που να πιστοποιούν πλήρως την εγκυρότητα αυτών των εξετάσεων στη διάγνωση της τροφικής αλλεργίας
  • Η δοκιμασία πρόκλησης με ένεση αλλεργιογόνων ή οι υπογλώσσιες δοκιμασίες
  • Η λευκοκυτταροτοξική δοκιμασία

ΠΑΘΟΛΟΓΟΑΝΑΤΟΜΙΚΑ ΕΥΡΗΜΑΤΑ

Οξεία και χρόνια φλεγμονή του πρωκτού

ΕΙΔΙΚΕΣ ΔΟΚΙΜΑΣΙΕΣ

Εξέταση κοπράνων, βλέννας, ηωσινοφιλία

ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΕΣ ΜΕΘΟΔΟΙ

Απομάκρυνση τροφής και δοκιμασία πρόκλησης 

  • Αποτελεί την καλύτερη μέθοδο για την επιβεβαίωση της τροφικής αλλεργίας
  • Αρχικά η ύποπτη τροφή απομακρύνεται από την δίαιτα για 1-2 εβδομάδες
  • Τα συμπτώματα του ασθενή παρακολουθούνται. Αν εξαλειφθούν ή βελτιωθούν σταδιακά, πραγματοποιείται η δοκιμασία πρόκλησης της ύποπτης τροφής, κάτω φυσικά από ιατρική επίβλεψη
  • Κανονικά, η δοκιμασία πρόκλησης πρέπει να εκτελείται με μια διπλή-τυφλή μελέτη με placebo
  • Οι περισσότερες αλλεργικές εκδηλώσεις θα εμφανισθούν 3 λεπτά με 2 ώρες μετά την δοκιμασία, αν και έχουν παρατηρηθεί αντιδράσεις 12-24 ώρες μετά

ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΤΡΟΦΙΚΗΣ ΑΛΛΕΡΓΙΑΣ

ΕΝΔΕΙΚΝΥΟΜΕΝΗ ΑΓΩΓΗ ΥΓΕΙΑΣ

ΓΕΝΙΚΑ ΜΕΤΡΑ

  • Αποφυγή της ύποπτης τροφής αποτελεί την καλύτερη θεραπεία για ασθενείς με τροφικές αλλεργίες
  • Οι ασθενείς που εμφανίζουν έντονη και σοβαρή υπερευαισθησία σε κάποια τροφή, πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτική. Επιβάλλεται να φέρουν μαζί τους επινεφρίνη, στην περίπτωση που έχουν λάβει την ύποπτη τροφή χωρίς να το γνωρίζουν και αναπτύξουν αντίδραση άμεσης υπερευαισθησίας
  • Ανοσοθεραπεία ή απευαισθητοποίηση των αλλεργιογόνων με ποικίλους τρόπους, συμπεριλαμβανομένων των δερματικών δοκιμασιών ή της υπογλώσσιας εξουδετέρωσης, δε συνιστώνται, διότι η αποτελεσματικότητα των μεθόδων αυτών δεν έχει εξακριβωθεί με επιστημονικές μελέτες

ΔΙΑΙΤΑ

Όπως ορίζεται από τις δοκιμασίες

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΤΟΥ ΑΣΘΕΝΟΥΣ

Οι ασθενείς πρέπει να συμβουλεύονται διαιτολόγο και να ακολουθήσουν μια θρεπτική δίαιτα χωρίς να αγνοούν τις τροφές στις οποίες παρουσιάζουν ευαισθησία

ΦΑΡΜΑΚΑ ΤΡΟΦΙΚΗΣ ΑΛΛΕΡΓΙΑΣ

ΦΑΡΜΑΚΑ ΕΚΛΟΓΗΣ

  • Έχει προταθεί η κρομολίνη, δεν είναι όμως πρακτική στη χρήση για τους περισσότερους ασθενείς με τροφική αλλεργία
  • Κετοτιφαίνη

ΠΡΟΛΗΨΗ/ΑΠΟΦΥΓΗ

Αποφυγή ύποπτων τροφών

ΠΙΘΑΝΕΣ ΕΠΙΠΛΟΚΕΣ

  • Αναφυλαξία
  • Αγγειοοίδημα
  • Βρογχικό άσθμα
  • Εντεροκολίτιδα
  • Εκζεματοειδείς βλάβες

ΑΝΑΜΕΝΟΜΕΝΗ ΠΟΡΕΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΓΝΩΣΗ 

  • Τα περισσότερα βρέφη θα απευαισθητοποιηθούν μέχρι την ηλικία των 2-4 χρόνων. Πιθανώς να μπορούμε να επανεισάγουμε προσεχτικά την υπεύθυνη τροφή στο διαιτολόγο (ιδιαίτερα χρήσιμο στις περιπτώσεις που δύσκολα μπορούμε να την αποφύγουμε)
  • Ενήλικες με υπερευαισθησία σε τροφές (όπως γάλα, ψάρι, όστρακα ή καρύδια) διατηρούν την αλλεργία τους για πολλά χρόνια

Τα κατάλληλα προϊόντα για τις αλλεργίες

Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα κατάλληλα προϊόντα για τις αλλεργίες

iStock 488979402 food allergies

Διαβάστε, επίσης,

Ατοπική δερματίτιδα

Τα οφέλη για την υγεία από το πιπέρι καγιέν

Μήπως έχετε αλλεργίες από τροφές;

Πότε το γάλα αγελάδας είναι υγιεινό

Σταματήστε να πίνετε γάλα αγελάδας

Το πιο υγιεινό γάλα για εσάς

Απώλεια βάρους για όσους έχουν δυσανεξία στις τροφές

Χρήσιμες πληροφορίες για την κινόα

Πώς το έντερό σας επηρεάζει τη λειτουργία του εγκεφάλου σας

Η δυσανεξία στη λακτόζη

Αντικαταστήστε τα ανθυγιεινά τρόφιμα με υγιεινά

Μοριακή διατροφή

Η δυσανεξία στις τροφές

Συμπληρώματα διατροφής για τις παθήσεις του πεπτικού

Συσκευές που ανιχνεύουν επικίνδυνες ουσίες στα τρόφιμα

Μήπως έχετε φούσκωμα μετά το φαγητό;

Πάσχετε από δυσανεξία στη λακτόζη;

Εμβόλιο για τη δυσανεξία στη γλουτένη

Η ευαισθησία στις τροφές

Μικροσκοπική κολίτιδα

Οι τροφικές αλλεργίες

Οι ευεργετικές ιδιότητες της σόγιας

Σύνδροµο δυσαπορρόφησης εντέρου

Μαστοκυττάρρωση

Διάμεση κυστίτιδα

Τι είναι ο γλυκαιμικός δείκτης

Υγεία του πεπτικού συστήματος

Φυσικά γλυκαντικά

Αποτελεσματικές θεραπείες για το ευερέθιστο έντερο

Ορθομοριακά συμπληρώματα διατροφής για όλες τις ασθένειες

Υποκατάστατα τροφίμων

Αντιμετωπίστε τις καλοκαιρινές αλλεργίες

Χρήσιμες πληροφορίες για το αγγειοοίδημα

Χρήσιμες πληροφορίες για την αναφυλαξία

Λάδι για τις αλλεργίες

www.emedi.gr

 

 

Προηγούμενο άρθροΥπερασβεστιαιμία και κακοήθεια
Επόμενο άρθροΣχιζοφρένεια
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Πρωινή ναυτία

Εάν έχετε πρωινή ναυτία αποφύγετε τις έντονες οσμές, την υπερβολική κούραση, τα πικάντικα τρόφιμα και τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη. Η πρωινή ναυτία...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ