Νόστιμη και υγιεινή σούπα στρογγανόφ με μοσχαράκι
Σούπα στρογγανόφ με μοσχαράκι
ΒΟΕΙΟ ΚΡΕΑΣ: Το κόκκινο κρέας είναι μια σημαντική πηγή πρωτεΐνης, η οποία είναι απαραίτητη για την υγεία των μυών και των οργάνων. Η πρωτεΐνη που βρίσκεται στο κρέας είναι «πλήρης», που σημαίνει ότι περιέχει όλα τα αμινοξέα που το σώμα δεν μπορεί να δημιουργήσει μόνο του. Είναι σημαντική για την ανανέωση των κυττάρων του σώματος, τη δημιουργία μυών καθώς και για την υγεία μας στο σύνολό της. Όταν καταναλώνουμε αρκετή πρωτεΐνη στη διατροφή μας, έχουμε επίσης περισσότερη ενέργεια για να παραμείνουμε δραστήριοι, ενώ αισθανόμαστε λιγότερη πείνα μέσα στην ημέρα.
ΧΥΛΟΠΙΤΕΣ: Παρασκευάζονται από αλεύρι, αυγά, γάλα, και αλάτι, είναι πλούσιες σε σύνθετους υδατάνθρακες, σίδηρο, σελήνιο, ασβέστιο, φώσφορο, πρωτεΐνες, φυτοστερόλες, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, καθώς και τρυπτοφάνη που παίζει σημαντικό ρόλο στην έκκριση σεροτονίνης, ορμόνη υπεύθυνη για τη ψυχική ηρεμία και το αίσθημα του κορεσμού.
ΚΡΕΜΜΥΔΙΑ: Βοηθούν στην επούλωση των πληγών και ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστηµα, καθώς, είναι πλούσιο σε βιταµίνη C. Έχουν αντικαρκινική δράση. Επιστημονικές μελέτες έδειξαν ότι η κουερσετίνη και κατ’ επέκταση το κρεμμύδι, όπως και άλλα φρούτα και λαχανικά που την περιέχουν συμβάλλει στη μείωση της εμφάνισης καρκίνου του προστάτη, των ωοθηκών, του μαστού, του στομάχου, του παχέος εντέρου.
ΣΚΟΡΔΟ: Το σκόρδο αποτελεί για τη λαϊκή ιατρική ένα πολυδύναμο φάρμακο με μεγάλη αξία. Περιέχει αιθέριο έλαιο αποτελούμενο από αλλιίνη, αλλινάση, αλλικίνη, αχοένιο, σκορδινίνες, το αντιοξειδωτικό σελήνιο, ιώδιο, ασβέστιο, μαγγάνιο, σίδηρο, φώσφορο, θειάφι και βιταμίνες Α, Β, Β1, Β2, Β3, Β6, C, και Ε. Περιέχει, επίσης, πτητικό έλαιο, γλίσχρασμα, γλυκοκινίνες και γερμάνιο, καθώς και άλλα χρήσιμα για τον οργανισμό στοιχεία, όπως λευκωματούχες ουσίες, λιπαρές, αμυλώδες και κυτταρίνη.
ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ: Θεωρούνται εξαιρετική τροφή, καθώς, περιέχουν αμελητέες ποσότητες λίπους και σακχάρων, αλλά, σημαντικές ποσότητες φυτικών ινών. Οι πρωτεΐνες των μανιταριών, λόγω της παρουσίας όλων των απαραίτητων αμινοξέων, είναι υψηλής βιολογικής αξίας και συναγωνίζονται στην ποιότητα τις ζωικές πρωτεΐνες, χωρίς, όμως, τις τοξίνες, τα λίπη και τη χοληστερόλη που βρίσκονται σε αυτό, επομένως, θεωρούνται ιδανικά για τους χορτοφάγους. Αποτελούν, ακόμη, ιδανική επιλογή για όσους θέλουν να χάσουν βάρος, αφού, περιέχουν ελάχιστες θερμίδες. Το ελάχιστο νάτριο, τέλος, που βρίσκουμε σε αυτά, τα κάνει ιδιαίτερα αγαπητά σε όσους είναι υποχρεωμένοι να ακολουθούν διατροφή φτωχή σε αλάτι. Από τις βιταμίνες, τα μανιτάρια παρουσιάζουν υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη D, καθώς και σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β. Τέλος, τα μανιτάρια, αποτελούν το μοναδικό τρόφιμο φυτικής προέλευσης το οποίο περιέχει βιταμίνη Β12. Σύμφωνα, με πρόσφατες μελέτες η κατανάλωση μανιταριών ενισχύει την άμυνα του οργανισμού. Αυξάνουν την παραγωγή IL-1 και 2, της ιντερφερόνης, μειώνουν την ανάπτυξη νεοπλασμάτων και παρουσιάζουν αναλγητικά, αντιοξειδωτικά και αντιφλεγμονώδη αποτελέσματα. Επιπλέον, μειώνουν την αρτηριακή πίεση και την ολική χοληστερόλη.
Σούπα στρογγανόφ με μοσχαράκι
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 6 ΑΤΟΜΑ
- 1 κιλό βιολογικό μοσχαρίσιο φιλέτο, κομμένο σε φέτες
- Ιωδιούχο ανεπεξέργαστο θαλασσινό αλάτι
- Φρεσκοτριμμένο βιολογικό μαύρο πιπέρι
- 2 κουταλιές της σούπας βιολογικό βούτυρο
- 250 γραμμάρια βιολογικά φρέσκα μανιτάρια, κομμένα σε φέτες
- 1 φλιτζάνι ψιλοκομμένο βιολογικό κρεμμύδι
- 2 σκελίδες βιολογικό σκόρδο, ψιλοκομμένο
- 5 φλιτζάνια βιολογικός φρέσκος ζωμός βοδινού
- 1 κουταλιά της σούπας βιολογική σάλτσα Worcestershire
- 1 κουταλιά της σούπας βιολογική πάστα ντομάτας
- 1 ½ φλιτζάνια βιολογικές χυλοπίτες
- ½ φλιτζάνι βιολογική κρέμα γάλακτος πλήρης
- 2 κουταλιές βιολογικό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- Ψιλοκομμένος φρέσκος βιολογικός μαϊντανός
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Πασπαλίστε το μοσχαρίσιο φιλέτο με αλάτι και πιπέρι. Σε μια κατσαρόλα λιώνετε το βούτυρο σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Μαγειρέψτε το κρέας, σε καυτό βούτυρο μέχρι να ροδίσει. Αφήστε το στην άκρη.
- Προσθέστε τα μανιτάρια, το κρεμμύδι και το σκόρδο στην κατσαρόλα. Μαγειρέψτε και ανακατέψτε σε μέτρια φωτιά 5 έως 7 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν τα μανιτάρια.
- Ανακατέψτε με το ζωμό, τη σάλτσα Worcestershire και την πάστα ντομάτας να βράσει.
- Προσθέστε τις χυλοπίτες και βράστε, χωρίς καπάκι, 5 έως 7 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν τα ζυμαρικά.
- Σε ένα μεσαίο μπολ χτυπήστε μαζί το 1/2 φλιτζάνι κρέμα γάλακτος και το αλεύρι. Χτυπήστε ένα φλιτζάνι ζωμό σούπας στο μείγμα μέχρι να γίνει λείο.
- Επιστρέψτε το μείγμα της κρέμας γάλακτος στη σούπα. Μαγειρεύετε και ανακατεύετε μέχρι να πήξει και να φουσκώσει.
- Προσθέστε το κρέας στη σούπα και μαγειρέψτε μέχρι να ζεσταθεί το κρέας.
- Σερβίρετε με μαϊντανό και, αν θέλετε, επιπλέον κρέμα γάλακτος.
ΚΑΛΗ ΣΑΣ ΟΡΕΞΗ!!!
by Savvi Diet
Τα καλύτερα βιολογικά προϊόντα
Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα κατάλληλα βιολογικά προϊόντα
Διαβάστε, επίσης,
Καλοκαιρινή μακαρονάδα μπολονέζ
Πεντανόστιμο ιταλικό οσομπούκο