Τρίτη, 28 Ιουνίου, 2022
ΑρχικήΔιατροφήΚοκκινιστό μοσχαράκι με αρακά

Κοκκινιστό μοσχαράκι με αρακά

Νόστιμο κοκκινιστό μοσχαράκι με αρακά

Κοκκινιστό μοσχαράκι με αρακά

ΒΟΕΙΟ ΚΡΕΑΣ: Το κόκκινο κρέας είναι μια σημαντική πηγή πρωτεΐνης, η οποία είναι απαραίτητη για την υγεία των μυών και των οργάνων. Η πρωτεΐνη που βρίσκεται στο κρέας είναι «πλήρης», που σημαίνει ότι περιέχει όλα τα αμινοξέα που το σώμα δεν μπορεί να δημιουργήσει μόνο του. Είναι σημαντική για την ανανέωση των κυττάρων του σώματος, τη δημιουργία μυών καθώς και για την υγεία μας στο σύνολό της. Όταν καταναλώνουμε αρκετή πρωτεΐνη στη διατροφή μας, έχουμε επίσης περισσότερη ενέργεια για να παραμείνουμε δραστήριοι, ενώ αισθανόμαστε λιγότερη πείνα μέσα στην ημέρα.

ΑΡΑΚΑΣ: Ο αρακάς αποτελεί πλούσια πηγή φυτικών ινών, αλλά και φυτικών πρωτεϊνών. Περιέχει μεγάλο φάσμα βιταμινών και ιχνοστοιχείων όπως φυλλικό οξύ και βιταμίνη Κ, εξίσου και το πράσινο χρώμα τους, καθώς και βιταμίνη A και C. Επίσης, έχει συσχετιστεί με ισχυρή αντιοξειδωτική δράση η οποία οφείλεται στην περιεκτικότητα του σε φυτοχημικά, τα οποία προστατεύουν τον οργανισμό από το οξειδωτικό στρες και τις ελεύθερες ρίζες.

ΚΡΕΜΜΥΔΙΑ: Βοηθούν στην επούλωση των πληγών και ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστηµα, καθώς, είναι πλούσιο σε βιταµίνη C. Έχουν αντικαρκινική δράση. Επιστημονικές μελέτες έδειξαν ότι η κουερσετίνη και κατ’ επέκταση το κρεμμύδι, όπως και άλλα φρούτα και λαχανικά που την περιέχουν συμβάλλει στη μείωση της εμφάνισης καρκίνου του προστάτη, των ωοθηκών, του μαστού, του στομάχου, του παχέος εντέρου.

ΣΚΟΡΔΟ: Το σκόρδο αποτελεί για τη λαϊκή ιατρική ένα πολυδύναμο φάρμακο με μεγάλη αξία. Περιέχει αιθέριο έλαιο αποτελούμενο από αλλιίνη, αλλινάση, αλλικίνη, αχοένιο, σκορδινίνες, το αντιοξειδωτικό σελήνιο, ιώδιο, ασβέστιο, μαγγάνιο, σίδηρο, φώσφορο, θειάφι και βιταμίνες Α, Β, Β1, Β2, Β3, Β6, C, και Ε. Περιέχει, επίσης, πτητικό έλαιο, γλίσχρασμα, γλυκοκινίνες και γερμάνιο, καθώς και άλλα χρήσιμα για τον οργανισμό στοιχεία, όπως λευκωματούχες ουσίες, λιπαρές, αμυλώδες και κυτταρίνη.

ΣΕΛΙΝΟ: Το σέλινο, όπως, συμβαίνει με όλα τα λαχανικά αποτελείται σε μεγάλο του ποσοστό από νερό, ενώ περιέχει και φυτικές ίνες. Πολύ σημαντικά συστατικά του σέλινου είναι τα φλαβονοειδή, συστατικά με μεγάλη αντιοξειδωτική ικανότητα. Τα συστατικά αυτά προλαμβάνουν την καταστροφή των κυττάρων η οποία προκαλείται από τις ελεύθερες ρίζες. Μερικά από αυτά είναι η απιγενίνη, η λουτεολίνη, το λιμονένιο, η καμπεφερόλη, το p-κουμαρικό οξύ. Τέλος στο σέλινο συναντάμε και μικρές ποσότητες βιταμίνης Κ, φυλλικού οξέος, καλίου και βιταμίνης C. Το σέλινο είναι λιποδιαλυτικό.

ΠΑΤΑΤΕΣ: Οι πατάτες είναι πλούσιες σε υδατάνθρακες. Οι υδατάνθρακες αποτελούν σημαντική πηγή ενέργειας για τον ανθρώπινο οργανισμό και πρέπει να λαμβάνονται σε αρκετή ποσότητα σε καθημερινή βάση, γι’ αυτό και τις λαμβάνουμε από διάφορες τροφές. Μια επιπλέον σημαντική θρεπτική ιδιότητα της πατάτας είναι η περιεκτικότητά της σε φυτικές ίνες. Οι φυτικές ίνες είναι απαραίτητες για την καλή λειτουργία του εντέρου, αλλά και γενικότερα του γαστρεντερικού συστήματος. Οι βραστές πατάτες περιέχουν σημαντική ποσότητα βιταμίνης C, έχουν αντιοξειδωτικές ιδιότητες, ενώ συμβάλλουν και στη διατήρηση της υγείας των οστών, των δοντιών και του δέρματος. Είναι εξίσου πλούσιες σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β. Οι βιταμίνες αυτές είναι σημαντικές για το μεταβολισμό των υδατανθράκων και άρα, για την παραγωγή ενέργειας στον οργανισμό, για την υγεία του δέρματος, αλλά και του νευρικού συστήματος. Επιπλέον, η πατάτα δεν περιέχει νάτριο και σε συνδυασμό με το γεγονός ότι είναι πλούσια σε κάλιο, καθίσταται σημαντική στην πρόληψη της αρτηριακής πίεσης. Το κάλιο βελτιώνει, επίσης, τη μυϊκή και νευρική λειτουργία.

ΚΑΡΟΤΑ: Τα καρότα αποτελούν εξαιρετική πηγή βιταμίνης Α, παρέχοντάς μας το υπερδιπλάσιο της ημερήσιας δόσης μας. Επιπλέον, μας προσφέρουν το 6% της ημερήσιας δόσης μας σε βιταμίνη C, το 2% της δόσης μας σε ασβέστιο, αλλά και σίδηρο. Το αντιοξειδωτικό β-καροτένιο είναι αυτό που δίνει στα καρότα το πορτοκαλί τους χρώμα. Το β-καροτένιο απορροφάται από το έντερο και μετατρέπεται σε βιταμίνη Α κατά τη διαδικασία της πέψης. Επιπλέον, τα καρότα περιέχουν φυτικές ίνες, βιταμίνη Κ, κάλιο, φυλλικό οξύ, μαγγάνιο, φώσφορο, μαγνήσιο, βιταμίνη Ε και ψευδάργυρο. Μπορείτε σε ορισμένες αγορές να βρείτε καρότα με διαφορετικά χρώματα—τα οποία προέρχονται από διαφορετικά αντιοξειδωτικά. Για παράδειγμα, ανθοκυανίνες στα μωβ καρότα και λυκοπένιο στα κόκκινα.

Κοκκινιστό μοσχαράκι με αρακά

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 8 ΑΤΟΜΑ

  • 2 κουταλιές έξτρα βιολογικό παρθένο ελαιόλαδο
  • 2 1/2 κιλά βιολογικό μοσχάρι χωρίς κόκαλα, κομμένα από σκληρό λίπος, κομμένα σε κομμάτια 5 εκατοστών
  • 3/4 κουταλάκι του γλυκού ιωδιούχο ανεπεξέργαστο θαλασσινό αλάτι
  • 1/2 κουταλάκι του γλυκού φρεσκοτριμμένο βιολογικό μαύρο πιπέρι
  • 2 γλυκά βιολογικά κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
  • 3 μέτρια βιολογικά καρότα, ξεφλουδισμένα και κομμένα σε κομμάτια πάχους 1/2 ιντσών
  • 2 κλωνάρια βιολογικό σέλινο, κομμένα σε κομμάτια 1 εκατοστού
  • 3 σκελίδες βιολογικό σκόρδο, ψιλοκομμένες
  • 3 κουταλιές βιολογικό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 3 φλιτζάνια βιολογικός ζωμός βοδινού 
  • 2 φλιτζάνια νερό πηγής
  • 1 κουταλιά της σούπας βιολογική σάλτσα Worcestershire
  • 2 κύβοι βιολογικού βοείου κρέατος, θρυμματισμένοι
  • 3 κουταλιές βιολογική πάστα ντομάτας
  • 2 φύλλα βιολογικής δάφνης
  • 3 κλωνάρια φρέσκο βιολογικό θυμάρι (ή 1 κουταλάκι του γλυκού αποξηραμένο)
  • 2 μικρές βιολογικές πατάτες, ξεφλουδισμένες και κομμένες σε 2 κύβους 1 εκατοστού
  • 1/2 φλιτζάνι κατεψυγμένα βιολογικά μπιζέλια
  • βιολογικός μαϊντανός

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Ζεσταίνετε το λάδι σε μια κατσαρόλα με βαρύ πάτο σε δυνατή φωτιά μέχρι να ζεσταθεί πολύ. Στεγνώστε το μοσχάρι και πασπαλίστε με αλάτι και πιπέρι. Προσθέστε το μοσχάρι στην κατσαρόλα σε δόσεις και ροδίστε καλά σε όλη την επιφάνεια. Μεταφέρετε σε ένα πιάτο. Επαναλάβετε με το υπόλοιπο βόειο κρέας. Χαμηλώνετε τη θερμότητα σε μέτρια. Εάν η κατσαρόλα φαίνεται στεγνή, προσθέστε μια πινελιά περισσότερο λάδι.
  2. Ανακατέψτε το κρεμμύδι, τα καρότα και το σέλινο και σοτάρετε για 5 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά. Προσθέτετε το σκόρδο και μαγειρεύετε για 30-60 δευτερόλεπτα μέχρι να αρωματιστούν. Προσθέτετε το αλεύρι και ανακατεύετε για 1 λεπτό να ψηθεί. Ρίχνετε σιγά σιγά το ζωμό μοσχαριού και χτυπάτε μέχρι να διαλυθεί το αλεύρι.
  3. Προσθέστε το νερό, τη Worcestershire, τους κύβους μοσχαριού και την πάστα ντομάτας. Ανακατέψτε καλά. Ρίξτε μέσα τα φύλλα δάφνης και το θυμάρι. Επιστρέψτε το βόειο κρέας στην κατσαρόλα. Το επίπεδο υγρού πρέπει απλώς να το καλύπτει.
  4. Αφήστε το να σιγοβράσει και, στη συνέχεια, ρυθμίστε τη θερμοκρασία σε χαμηλό/μεσαίο έτσι ώστε να σιγοβράζει. Σκεπάζετε με καπάκι, μαγειρεύετε για 2 ώρες μέχρι να μαλακώσει το βόειο κρέας.
  5. Προσθέστε τις πατάτες και σιγοβράστε για άλλα 20-25 λεπτά (χωρίς το καπάκι) μέχρι οι πατάτες και το βόειο κρέας να είναι πολύ τρυφερά, η σάλτσα να μειωθεί και να πήξει ελαφρώς.
  6. Τα τελευταία 5 λεπτά προσθέστε τον αρακά. Απομακρύνετε το λίπος από την επιφάνεια, εάν το επιθυμείτε. Πετάξτε τα φύλλα δάφνης και το θυμάρι. Ρυθμίστε το αλάτι και το πιπέρι, για γεύση.
  7. Σερβίρετε σε μπολ, πασπαλίστε με λίγο φρέσκο ​​ψιλοκομμένο μαϊντανό και απολαύστε με καλό ψωμί.

ΚΑΛΗ ΣΑΣ ΟΡΕΞΗ!!!

by Savvi Diet

Τα καλύτερα βιολογικά προϊόντα

Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα κατάλληλα βιολογικά προϊόντα

30301 easy beef stew 3000x2000

Διαβάστε, επίσης,

Σούπα στρογγανόφ με μοσχαράκι

Καλοκαιρινή μακαρονάδα μπολονέζ

Μοσχαράκι με πουρέ μελιτζάνας

Πεντανόστιμο ιταλικό οσομπούκο

Υγιεινό στιφάδο με μοσχαράκι

Υγιεινό κρέας ψητό με πατάτες

Υγιεινό κρέας βραστό με κριθαράκι και λαχανικά

Νόστιμο φαγητό στην κατσαρόλα

www.emedi.gr

Προηγούμενο άρθροΜικροβιακή μηνιγγίτιδα
Επόμενο άρθροΚέικ λεμονιού
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Κροκέτες μπακαλιάρου με σαλάτα

Σπιτικές κροκέτες μπακαλιάρου με σαλάτα Νόστιμες κροκέτες μπακαλιάρου με σαλάτα ΜΠΑΚΑΛΙΑΡΟΣ: Ο μπακαλιάρος είναι ένα τρόφιμο πλούσιο σε πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας, βιταμίνες (Α, D, K,...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ