Νόστιμη και υγιεινή πηχτή σούπα με φακές
Νόστιμη και υγιεινή πηχτή σούπα με φακές
ΟΣΠΡΙΑ: Τα όσπρια αποτελούν μία ομάδα τροφίμων υψηλής διατροφικής αξίας. Είναι πλούσια σε υδατάνθρακες, πρωτεΐνες, βιταμίνες του συμπλέγματος Β και φυτικές ίνες. Οι υδατάνθρακες που περιέχουν τα όσπρια είναι βραδείας απορρόφησης και για τον λόγο αυτό τα όσπρια χαρακτηρίζονται ως τρόφιμα με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη. Τα όσπρια έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυτική πρωτεΐνη που φτάνει το 20-25% και σε συνδυασμό με την υψηλή περιεκτικότητά τους σε φυλλικό οξύ μπορούν να υποκαταστήσουν εν μέρη τη ζωική πρωτεΐνη. Παρόλα αυτά, εξαιτίας της έλλειψής τους στο απαραίτητο αμινοξύ μεθειονίνη δεν μπορούν να αντικαταστήσουν πλήρως το κρέας. Επίσης, τα όσπρια αποτελούν καλή πηγή μικροθρεπτικών συστατικών, σιδήρου, φωσφόρου, καλίου και ασβεστίου.
ΣΚΟΡΔΟ: Το σκόρδο αποτελεί για τη λαϊκή ιατρική ένα πολυδύναμο φάρμακο με μεγάλη αξία. Περιέχει αιθέριο έλαιο αποτελούμενο από αλλιίνη, αλλινάση, αλλικίνη, αχοένιο, σκορδινίνες, το αντιοξειδωτικό σελήνιο, ιώδιο, ασβέστιο, μαγγάνιο, σίδηρο, φώσφορο, θειάφι και βιταμίνες Α, Β, Β1, Β2, Β3, Β6, C, και Ε. Περιέχει, επίσης, πτητικό έλαιο, γλίσχρασμα, γλυκοκινίνες και γερμάνιο, καθώς και άλλα χρήσιμα για τον οργανισμό στοιχεία, όπως λευκωματούχες ουσίες, λιπαρές, αμυλώδες και κυτταρίνη.
ΚΡΕΜΜΥΔΙΑ: Βοηθούν στην επούλωση των πληγών και ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστηµα, καθώς, είναι πλούσιο σε βιταµίνη C. Έχουν αντικαρκινική δράση. Επιστημονικές μελέτες έδειξαν ότι η κουερσετίνη και κατ’ επέκταση το κρεμμύδι, όπως και άλλα φρούτα και λαχανικά που την περιέχουν συμβάλλει στη μείωση της εμφάνισης καρκίνου του προστάτη, των ωοθηκών, του μαστού, του στομάχου, του παχέος εντέρου.
ΤΖΙΝΤΖΕΡ: Έχει αντιοξειδωτικές, αντικαρκινικές και ανοσορρυθμιστικές ιδιότητες, μειώνει τα επίπεδα χοληστερίνης στο αίμα, ρυθμίζει το σάκχαρο και έχει επουλωτική δράση. Επίσης, βοηθά στην καλή χώνεψη, καταπολεμά τη ναυτία, τονώνει τον οργανισμό και απαλύνει τα συμπτώματα του κρυολογήματος, του στομαχόπονου και του πονοκεφάλου. Επιπλέον, έχει αντιπυρετική και αντιμικροβιακή δράση. Επίσης, το τζίντζερ βοηθάει στη μείωση των αρθριτικών ενοχλήσεων και είναι κατάλληλο για τη θεραπεία της οστεοαρθρίτιδας.
ΚΟΥΡΚΟΥΜΑΣ: Αυτό το φωτεινό πορτοκαλί μπαχαρικό της Ινδίας, βοηθά στη διάσπαση του λίπους και ρυθμίζει το μεταβολισμό του σώματος. Ο κουρκουμάς μπορεί επίσης να μειώσει την πιθανότητα εκδήλωσης διαβήτη. Ταιριάζει στο κοτόπουλο, κρέας, ψάρι, θαλασσινά, ψητά λαχανικά, πατάτες, ομελέτες, σούπες και dressings για σαλάτες. Δοκιμάστε το στα noodles και το ρύζι και βάλτε μικρές ασιατικές πινελιές στο καθημερινό σας γεύμα.
ΠΑΤΑΤΕΣ: Οι πατάτες είναι πλούσιες σε υδατάνθρακες. Οι υδατάνθρακες αποτελούν σημαντική πηγή ενέργειας για τον ανθρώπινο οργανισμό και πρέπει να λαμβάνονται σε αρκετή ποσότητα σε καθημερινή βάση, γι’ αυτό και τις λαμβάνουμε από διάφορες τροφές. Μια επιπλέον σημαντική θρεπτική ιδιότητα της πατάτας είναι η περιεκτικότητά της σε φυτικές ίνες. Οι φυτικές ίνες είναι απαραίτητες για την καλή λειτουργία του εντέρου, αλλά και γενικότερα του γαστρεντερικού συστήματος. Οι βραστές πατάτες περιέχουν σημαντική ποσότητα βιταμίνης C, έχουν αντιοξειδωτικές ιδιότητες, ενώ συμβάλλουν και στη διατήρηση της υγείας των οστών, των δοντιών και του δέρματος. Είναι εξίσου πλούσιες σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β. Οι βιταμίνες αυτές είναι σημαντικές για το μεταβολισμό των υδατανθράκων και άρα, για την παραγωγή ενέργειας στον οργανισμό, για την υγεία του δέρματος, αλλά και του νευρικού συστήματος. Επιπλέον, η πατάτα δεν περιέχει νάτριο και σε συνδυασμό με το γεγονός ότι είναι πλούσια σε κάλιο, καθίσταται σημαντική στην πρόληψη της αρτηριακής πίεσης. Το κάλιο βελτιώνει, επίσης, τη μυϊκή και νευρική λειτουργία.
ΝΤΟΜΑΤΕΣ: Οι ντομάτες είναι πλούσιες σε βιταμίνη C, ενώ περιέχουν, λυκοπένιο, αισκουλίνη Α, τοματιδίνη και χαλκοναρινγενίνη. Αυτές οι ουσίες έχουν αντιφλεφμονώδεις και αντιοξειδωτικές ιδιότητες, με αποτέλεσμα η ντομάτα να έχει τις αντικαρκινικές και ευεργετικές ιδιότητες υπέρ της καρδιάς! Επίσης, οι ντομάτες έχουν Βιταμίνες Α, Β6 και Κ, φυλλικό οξύ, μαγνήσιο και ποτάσιο. Το λυκοπένιο στις ντομάτες παίζει σημαντικό ρόλο και στην υγεία των οστών. Το πανεπιστήμιο του Τορόντο όρισε δίαιτα 4 εβδομάδων, αφαιρώντας τις πηγές λυκοπένιου από γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση. Αυτές εμφάνισαν σημαντικά σημάδια μείωσης στα μέταλλα των οστών. Σε επόμενο χρόνο οι ερευνητές θα ψάξουν αν τα χαμηλά επίπεδα λυκοπενίου προκαλούν κακή αντιοξειδωτική άμυνα στα κύτταρα των οστών. Η Α-τοματίνη και το λυκοπένιο επιτίθενται σε καρκινικά κύτταρα, λειτουργώντας αποτρεπτικά στον καρκίνο του μαστού και του προστάτη, μειώνοντας ταυτόχρονα τον κίνδυνο εμφάνισης. Μαγειρεμένες περιέχουν περισσότερα αντιοξειδωτικά, ενώ με την προσθήκη ελαιόλαδου, υπάρχει καλύτερη απορρόφηση από τον οργανισμό.
Πηχτή σούπα με φακές
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 4 ΑΤΟΜΑ
- 1 κουταλιά της σούπας βιολογικό εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
- 1 κόκκινο βιολογικό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 2 σκελίδες βιολογικό σκόρδο, θρυμματισμένες
- 2 κουταλιές φρέσκο βιολογικό τζίντζερ, τριμμένο
- 1 κουταλάκι του γλυκού κουρκουμά
- 1/2 κουταλάκι του γλυκού σκόνη βιολογικό τσίλι
- 1 φλιτζάνι κίτρινες φακές ή κόκκινες φακές, ξεπλυμένες, στραγγισμένες
- 3 βιολογικές ντομάτες ωριμασμένες, χοντροκομμένες
- 1 βιολογική πατάτα, ξεφλουδισμένη, χοντροκομμένη
- 2 κουταλιές βιολογικοί καφέ σπόροι μουστάρδας
- 2 κλωνάρια φρέσκα βιολογικά φύλλα κάρυ
- 30 γραμμάρια βιολογικές αραβικές πίτες ζεσταμένες στο φούρνο μικροκυμάτων λη στον απλό φούρνο, για σερβίρισμα
- λίγο βιολογικό πλήρες στραγγιστό γιαούρτι σε κάθε πιάτο (προαιρετικά)
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Ζεσταίνετε 2 κουταλάκια του γλυκού λάδι σε μια μεγάλη κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά. Προσθέτετε το κρεμμύδι. Μαγειρέψτε, ανακατεύοντας, για 5 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέστε το σκόρδο, το τζίντζερ, τον κουρκουμά και το τσίλι. Μαγειρέψτε, ανακατεύοντας, για 1 λεπτό ή μέχρι να αρωματιστούν.
- Προσθέστε τις φακές, τη ντομάτα, την πατάτα και 4 φλιτζάνια νερό στη κατσαρόλα. Αφήστε το μείγμα να βράσει. Μειώστε τη φωτιά στο χαμηλό και σιγοβράστε για 30-35 λεπτά ή έως ότου οι φακές να είναι πολύ μαλακές.
- Ζεσταίνετε τα υπόλοιπα 2 κουταλάκια του γλυκού λάδι σε ένα μικρό τηγάνι σε μέτρια φωτιά. Προσθέστε τους σπόρους μουστάρδας και τα κλαδάκια κάρυ. Μαγειρέψτε, ανακατεύοντας, για 30 δευτερόλεπτα ή μέχρι να αρχίσουν να σκάνε οι σπόροι. Αποσύρετε από τη φωτιά.
- Ρίχνετε πάνω από τη σούπα τους σπόρους μουστάρδας και το λάδι.
- Σερβίρετε με τις αραβικές πίτες και λίγο γιαούρτι σταγγιστό αν θέλετε.
ΚΑΛΗ ΣΑΣ ΟΡΕΞΗ!!!
by Savvi Diet
Τα καλύτερα βιολογικά προϊόντα
Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα κατάλληλα βιολογικά προϊόντα
Διαβάστε, επίσης,
Δίαιτα 6 εβδομάδων για να αδυνατίσετε πριν τις διακοπές
Διατροφή για όσους έχουν πολλαπλό μυέλωμα
Χρήσιμες πληροφορίες για τα δημητριακά και τα όσπρια
Τα οφέλη στην υγεία από το αιθέριο έλαιο δάφνης
Οι ιατρικές ιδιότητες της δάφνης
Οι διαβητικοί πρέπει να τρώνε όσπρια
Η διατροφική αξία που έχουν τα όσπρια
Διατροφή για να διατηρήσετε την οξεοβασική ισορροπία στο σώμα σας
Πλήρης οδηγός για την αλκαλική δίαιτα
Διατροφή για όσους έχουν αυξημένο ουρικό οξύ
Εξαιρετικές φυτικές πηγές πρωτεϊνών
Μήπως έχετε πέτρες στη χοληδόχο κύστη;
Οι καλύτερες τροφές για να ρίξετε την κακή χοληστερίνη
Χρήσιμες πληροφορίες για τις φακές
Τα οφέλη που έχουν οι φυτικές ίνες για την υγεία
Τροφές που μας κάνουν ευτυχισμένους
Τροφές αντί για ζάχαρη για υγεία
H δίαιτα DASH για τη ρύθμιση της πίεσης