Υγιεινά σπιτικά λαζάνια με σπανάκι και κολοκύθα
Λαζάνια με σπανάκι και κολοκύθα
ΖΥΜΑΡΙΚΑ: Τα ζυμαρικά είναι πλούσια σε υδατάνθρακες, βασικό συστατικό για την εύρυθμη λειτουργία του εγκεφάλου. Μάλιστα, ορισμένοι επιστήμονες τους χαρακτηρίζουν και «καύσιμα» του εγκεφάλου. Δεν είναι, μάλιστα, σπάνιο το φαινόμενο, άτομα που κάνουν αυστηρές δίαιτες να παρουσιάζουν προβλήματα συγκέντρωσης.
ΚΟΛΟΚΥΘΑ: Η κολοκύθα είναι μέρος της οικογένειας των καρπών Cucurbita, ιδιαίτερα γνωστή ως μία από τις έξι ποικιλίες της Cucurbita moschata. Όλα αυτά τα λαχανικά είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά. Μπορεί η κολοκύθα να ανήκει στα φρούτα, αλλά, όσον αφορά το μαγείρεμα, έχει περισσότερο τον ρόλο του λαχανικού. Η θρεπτική αξία της κολοκύθας είναι εκπληκτική. Περιέχει πάνω από τέσσερις φορές την συνιστώμενη ημερήσια ποσότητα πρόσληψης βιταμίνης Α σε μία μόνο μερίδα, πάνω από τη μισή ποσότητα συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης βιταμίνης C και μια εντυπωσιακή λίστα με άλλες βιταμίνες και ανόργανα συστατικά.
ΣΠΑΝΑΚΙ: Θεωρείται μία από τις πιο υγιεινές τροφές, καθώς, περιέχει πολλές βιταμίνες και ιχνοστοιχεία, ενώ, παράλληλα έχει λίγες θερμίδες, τρώγεται δε τόσο μαγειρεμένο, όσο και ωμό. Βοηθάει στη διατήρηση της υγείας του δέρματος, των μαλλιών και των οστών, ενώ βελτιώνει τη διαδικασία της πέψης και τον έλεγχο της γλυκόζης στο αίμα στους διαβητικούς και μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών ασθενειών.
ΣΚΟΡΔΟ: Το σκόρδο αποτελεί για τη λαϊκή ιατρική ένα πολυδύναμο φάρμακο με μεγάλη αξία. Περιέχει αιθέριο έλαιο αποτελούμενο από αλλιίνη, αλλινάση, αλλικίνη, αχοένιο, σκορδινίνες, το αντιοξειδωτικό σελήνιο, ιώδιο, ασβέστιο, μαγγάνιο, σίδηρο, φώσφορο, θειάφι και βιταμίνες Α, Β, Β1, Β2, Β3, Β6, C, και Ε. Περιέχει, επίσης, πτητικό έλαιο, γλίσχρασμα, γλυκοκινίνες και γερμάνιο, καθώς και άλλα χρήσιμα για τον οργανισμό στοιχεία, όπως λευκωματούχες ουσίες, λιπαρές, αμυλώδες και κυτταρίνη.
ΤΥΡΙΑ: Τα τυριά αποτελούν άριστη πηγή ασβεστίου, γιατί είναι εύκολα αφομοιώσιμο από τον ανθρώπινο οργανισμό. Η περιεκτικότητα των τυριών σε ασβέστιο ποικίλει ανάλογα με την υγρασία που περιέχουν και τον τρόπο παρασκευής τους. Κατά την τυροκόμηση του γάλακτος τα συστατικά που πηγαίνουν στο τυρί είναι μέρος από το νερό και σχεδόν όλο το λίπος και η καζεΐνη του. Τα υπόλοιπα (υδατοδιαλυτά) απομακρύνονται με το τυρόγαλα. Όμως στο δίκτυο της καζεΐνης εγκλωβίζονται κι άλλα συστατικά. Έτσι στο τυρί παραμένουν οι λιποδιαλυτές βιταμίνες Α και D, το περισσότερο μέρος του ασβεστίου και αρκετή ποσότητα από τη βιταμίνη Β2.
ΑΥΓΑ: Χωρίς αμφιβολία, υπάρχουν πολλά οφέλη από την κατανάλωση αυγών κάθε μέρα. Όχι μόνο τα αυγά παρέχουν πρωτεΐνες υψηλής ποιότητας, αλλά περιέχουν, επίσης, 11 βιταμίνες και μέταλλα, ωμέγα-3 λιπαρά οξέα και αντιοξειδωτικά. Και αυτό σημαίνει ότι μπορούν να συμβάλουν πολύτιμα στις καθημερινές ανάγκες σε θρεπτικά συστατικά. Το μεγαλύτερο μέρος της πρωτεΐνης σε ένα αυγό βρίσκεται στο ασπράδι, ενώ ο κρόκος περιέχει υγιή λίπη, βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά.
Λαζάνια με σπανάκι και κολοκύθα
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 6 ΑΤΟΜΑ
ΛΑΖΑΝΙΑ
- 3 φλιτζάνια (450 γραμμάρια) βιολογικό αλεύρι τύπου 00, συν επιπλέον για το ζύμωμα
- 1 κουταλάκι ιωδιούχο ανεπεξέργαστο θαλασσινό αλάτι
- 4 βιολογικά αυγά
- 1 κρόκος βιολογικού αυγού
- 2 κουταλιές εξαιρετικό βιολογικό παρθένο ελαιόλαδο
ΚΟΛΟΚΥΘΑ
- 1,3 κιλά κολοκύθα, οι σπόροι αφαιρούνται και την ξεφλουδίζετε
- 3 κουταλιές της σούπας εξαιρετικό βιολογικό ελαιόλαδο
- 2 κουταλιές της σούπας ψιλοκομμένο φρέσκο βιολογικό φασκόμηλο
- 2 κουταλιές της σούπας βιολογικό αλάτι σκόρδου
ΑΛΑΤΙ ΣΚΟΡΔΟΥ
- 1 σκελίδα βιολογικού σκόρδου, ξεφλουδισμένη
1 κούπα ιωδιούχο ανεπεξέργαστο θαλασσινό αλάτι
Οδηγίες:
- Προθερμαίνεται τον φούρνο στους 80 °C
- Τοποθετήστε τη σκελίδα σκόρδου και το αλάτι στο πολυμίξερ
- Επεξεργαστείτε το για 20 λεπτά μέχρι το σκόρδο να αλεστεί πλήρως
- Απλώστε το μείγμα σε ένα χαρτί φύλλου ψησίματος (λαδόχαρτο)
- Ψήστε το για 1 ώρα στους 80 °C
- Τοποθετήστε το αλάτι σκόρδου σε ένα βάζο
ΓΕΜΙΣΗ ΣΠΑΝΑΚΙ ΚΑΙ ΡΙΚΟΤΑ
- 500 γραμμάρια κατεψυγμένο βιολογικό σπανάκι
- 3 σκελίδες βιολογικό σκόρδο, τριμμένες
- 375 γραμμάρια μαλακό βιολογικό τυρί ρικότα
- 200 γραμμάρια βιολογική φέτα, θρυμματισμένη
ΜΠΕΣΑΜΕΛ
- 50 γραμμάρια βιολογικό βούτυρο, κομμένο σε κύβους
- ⅓ φλιτζάνι απλό βιολογικό αλεύρι
- 3 φλιτζάνια βιολογικό γάλα
- 1½ φλιτζάνι τριμμένο βιολογικό τυρί τσένταρ
- 1 κουταλάκι ιωδιούχο ανεπεξέργαστο θαλασσινό αλάτι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
ΛΑΖΑΝΙΑ
- Ρίξτε αλεύρι και αλάτι σε μια καθαρή επιφάνεια εργασίας. Κάντε ένα βαθύ πηγάδι στο κέντρο. Σπάστε τα αυγά, τον κρόκο αυγού στο αλεύρι και περιχύστε με λάδι. Με ένα πιρούνι, χτυπήστε τα αυγά σέρνοντας το αλεύρι από τα πλάγια. Συνεχίστε έως ότου ενσωματωθεί όλο το αλεύρι και η ζύμη σχηματιστεί.
- Χρησιμοποιώντας αλευρωμένα χέρια, ζυμώστε τη ζύμη μαζί, φέρνοντας τυχόν αλεύρι από τον πάγκο για να σχηματίσετε μια σφιχτή αλλά κολλώδη ζύμη. Ρίξτε λίγο ακόμη αλεύρι στον πάγκο και ζυμώστε τα ζυμαρικά σπρώχνοντας προς τα κάτω και προς τα εμπρός. Συνεχίστε για 5-10 λεπτά ή έως ότου η ζύμη γίνει λεία, ελαστική και ξεπηδά όταν πιέζεται με ένα δάχτυλο. Ισιώστε τη ζύμη σε ένα δίσκο και τυλίξτε με πλαστική μεμβράνη. Αφήστε να ξεκουραστεί για 30-60 λεπτά σε θερμοκρασία δωματίου.
- Μόλις η ζύμη ξεκουραστεί, κόψτε σε 4 μερίδες και καλύψτε με μια πετσέτα για να διατηρηθεί υγρή. Βγάζετε μια μερίδα και την κόβετε σε δύο. Πασπαλίζετε τον πάγκο κουζίνας με αλεύρι. Χρησιμοποιώντας έναν πλάστη, ανοίξτε τη ζύμη σε λωρίδες μήκους περίπου 45 εκατοστών. Μετά από κάθε ρολό, σηκώστε τη ζύμη, ξαναρίξτε αλεύρι και αναποδογυρίστε την. Τα ζυμαρικά πρέπει να είναι αρκετά δυνατά ώστε να μπορούν να αφαιρεθούν από τον πάγκο, αλλά και αρκετά λεπτά ώστε να βλέπετε το περίγραμμα του χεριού σας μέσα από αυτό.
- Κόψτε τα φύλλα ζυμαρικών σε κομμάτια για να ταιριάζουν στο μέγεθος του πιάτου σας. Τοποθετήστε σε ένα αλευρωμένο δίσκο. Επαναλάβετε με τις υπόλοιπες μερίδες ζύμης ζυμαρικών. Αφήστε τα φύλλα λαζάνια να στεγνώσουν για περίπου 15 λεπτά πριν τη χρήση.
Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κι έτοιμα λαζάνια
ΚΟΛΟΚΥΘΑ
- Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 200° C στον αέρα και σε ένα μεγάλο ταψί στρώνετε χαρτί ψησίματος.
- Κόψτε την κολοκύθα σε σφήνες, κομμάτια πάχους 1-1 ½ εκατοστού και τοποθετήστε την στο ταψί. Αναμείξτε το λάδι, το φασκόμηλο, το αλάτι και το σκόρδο. Ρίξτε πάνω από την κολοκύθα. Ψήνετε για 20 λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν και να ψηθούν. Αφήστε στην άκρη.
ΓΕΜΙΣΗ ΣΠΑΝΑΚΙ ΚΑΙ ΡΙΚΟΤΑ
- Πιέστε την περίσσεια υγρού από το σπανάκι και ανακατέψτε με το σκόρδο, τη ρικότα και τη φέτα. Αφήστε στην άκρη
ΜΠΕΣΑΜΕΛ
- Λιώνετε το βούτυρο σε μια κατσαρόλα, σε μέτρια φωτιά. Προσθέτετε σιγά σιγά το αλεύρι, ανακατεύοντας μέχρι να ενωθούν. Προσθέτετε το γάλα και ανακατεύετε συνεχώς μέχρι να ενωθεί καλά η σάλτσα. Μαγειρεύετε και συνεχίζετε το χτύπημα για άλλα 5 λεπτά μέχρι η σάλτσα να γίνει πηχτή και γυαλιστερή.
- Ανακατεύετε ½ φλιτζάνι τυρί και αλατοπιπερώνετε.
- Ρίξτε 1 φλιτζάνι μπεσαμέλ στη βάση ενός μεγάλου ταψιού (χωρητικότητας 3 λίτρων). Τοποθετήστε μια στρώση φύλλων λαζάνια πάνω από την μπεσαμέλ.
- Χωρίστε το μείγμα σπανάκι στα δύο, απλώνοντας την μία στρώση ομοιόμορφα. Καλύψτε με μια δεύτερη στρώση φύλλα λαζάνια. Τοποθετήστε τη μισή ψημένη κολοκύθα από πάνω και καλύψτε τη με μια άλλη στρώση φύλλων λαζάνια.
- Επαναλάβετε τις στρώσεις σπανάκι και κολοκύθας ξανά. Ολοκληρώστε με μια στρώση φύλλων λαζάνια. Περιχύστε με μπεσαμέλ και πασπαλίστε με το υπόλοιπο τυρί.
- Ψήνετε για 50-55 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν τα ζυμαρικά και να ροδίσουν. Αφήστε το να σταθεί 10′, πριν το κόψετε.
Σερβίρετε με φρέσκια σαλάτα ή χόρτα στον ατμό.
ΚΑΛΗ ΣΑΣ ΟΡΕΞΗ!!!
by Savvi Diet
Τα καλύτερα βιολογικά προϊόντα
Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα κατάλληλα βιολογικά προϊόντα
Διαβάστε, επίσης,
Λαζάνια στο φούρνο με ντομάτες
Υγιεινά και νόστιμα λαζάνια με κολοκύθα