Νόστιμο κρεμώδες ντιπ με σπανάκι
Κρεμώδες ντιπ με σπανάκι
ΣΠΑΝΑΚΙ: Θεωρείται μία από τις πιο υγιεινές τροφές, καθώς, περιέχει πολλές βιταμίνες και ιχνοστοιχεία, ενώ, παράλληλα έχει λίγες θερμίδες, τρώγεται δε τόσο μαγειρεμένο, όσο και ωμό. Βοηθάει στη διατήρηση της υγείας του δέρματος, των μαλλιών και των οστών, ενώ βελτιώνει τη διαδικασία της πέψης και τον έλεγχο της γλυκόζης στο αίμα στους διαβητικούς και μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών ασθενειών.
ΚΡΕΜΜΥΔΙΑ: Βοηθούν στην επούλωση των πληγών και ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστηµα, καθώς, είναι πλούσιο σε βιταµίνη C. Έχουν αντικαρκινική δράση. Επιστημονικές μελέτες έδειξαν ότι η κουερσετίνη και κατ’ επέκταση το κρεμμύδι, όπως και άλλα φρούτα και λαχανικά που την περιέχουν συμβάλλει στη μείωση της εμφάνισης καρκίνου του προστάτη, των ωοθηκών, του μαστού, του στομάχου, του παχέος εντέρου.
ΣΚΟΡΔΟ: Το σκόρδο αποτελεί για τη λαϊκή ιατρική ένα πολυδύναμο φάρμακο με μεγάλη αξία. Περιέχει αιθέριο έλαιο αποτελούμενο από αλλιίνη, αλλινάση, αλλικίνη, αχοένιο, σκορδινίνες, το αντιοξειδωτικό σελήνιο, ιώδιο, ασβέστιο, μαγγάνιο, σίδηρο, φώσφορο, θειάφι και βιταμίνες Α, Β, Β1, Β2, Β3, Β6, C, και Ε. Περιέχει, επίσης, πτητικό έλαιο, γλίσχρασμα, γλυκοκινίνες και γερμάνιο, καθώς και άλλα χρήσιμα για τον οργανισμό στοιχεία, όπως λευκωματούχες ουσίες, λιπαρές, αμυλώδες και κυτταρίνη.
ΤΥΡΙΑ: Τα τυριά αποτελούν άριστη πηγή ασβεστίου, γιατί είναι εύκολα αφομοιώσιμο από τον ανθρώπινο οργανισμό. Η περιεκτικότητα των τυριών σε ασβέστιο ποικίλει ανάλογα με την υγρασία που περιέχουν και τον τρόπο παρασκευής τους. Κατά την τυροκόμηση του γάλακτος τα συστατικά που πηγαίνουν στο τυρί είναι μέρος από το νερό και σχεδόν όλο το λίπος και η καζεΐνη του. Τα υπόλοιπα (υδατοδιαλυτά) απομακρύνονται με το τυρόγαλα. Όμως στο δίκτυο της καζεϊνης εγκλωβίζονται κι άλλα συστατικά. Έτσι στο τυρί παραμένουν οι λιποδιαλυτές βιταμίνες Α και D, το περισσότερο μέρος του ασβεστίου και αρκετή ποσότητα από τη βιταμίνη Β2.
Κρεμώδες ντιπ με σπανάκι
Υλικά
- 1 κουταλιά της σούπας βιολογικό ελαιόλαδο
- 1 μικρό βιολογικό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 2 σκελίδες βιολογικό σκόρδο, ψιλοκομμένο
- 300 γραμμάρια κατεψυγμένο βιολογικό σπανάκι – ξεπαγωμένο, στραγγισμένο και ψιλοκομμένο
- ½ φλιτζάνι βιολογικό γάλα
- 170 γραμμάρια βιολογικό τυρί κρέμα
- ½ φλιτζάνι τριμμένο βιολογικό τυρί μοτσαρέλα
- ¼ φλιτζάνι τριμμένο βιολογικό τυρί Cheddar
- 2 κουταλιές της σούπας βιολογική σάλτσα Worcestershire
- Ιωδιούχο ανεπεξέργαστο θαλασσινό αλάτι
- Φρεσκοτριμμένο βιολογικό μαύρο πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Προθερμάνετε το φούρνο στους 220 βαθμούς C. Λιπάνετε ένα ρηχό ταψί με 1 κουταλάκι του γλυκού ελαιόλαδο.
- Ζεσταίνετε 2 κουταλάκια του γλυκού ελαιόλαδο σε μια μεγάλη κατσαρόλα, σε μέτρια φωτιά. Μαγειρέψτε και ανακατέψτε το κρεμμύδι και το σκόρδο σε καυτό λάδι μέχρι να ροδίσουν ελαφρά, 4 έως 7 λεπτά. Προσθέτετε το σπανάκι και σιγοβράζετε μέχρι να ζεσταθεί το σπανάκι, περίπου 5 λεπτά. Στραγγίστε οποιοδήποτε υγρό από το μείγμα και μεταφέρετε σε ένα μπολ.
- Ρίχνετε το γάλα στην κατσαρόλα και επιστρέφετε την κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά. Λιώνετε το τυρί κρέμα στο γάλα. Μαγειρεύετε και ανακατεύετε μαζί για περίπου 3 λεπτά.
- Επιστρέψτε το μείγμα σπανάκι στην κατσαρόλα με 1/2 φλιτζάνι τυρί μοτσαρέλα και τυρί Cheddar. Ανακατεύετε να ενωθούν. Προσθέστε τη σάλτσα Worcestershire, το αλάτι και το πιπέρι.
- Ρίξτε το μείγμα στο έτοιμο ταψί και ρίξτε 1/2 φλιτζάνι τυρί μοτσαρέλα.
- Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο μέχρι να από πάνω, 20 με 25 λεπτά.
ΚΑΛΗ ΣΑΣ ΟΡΕΞΗ!!!
by Savvi Diet
Τα καλύτερα βιολογικά προϊόντα
Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα κατάλληλα βιολογικά προϊόντα
Διαβάστε, επίσης,
Σουβλάκια κοτόπουλου με σος γιαουρτιού
Υγιεινή σαλάτα με τζίντζερ και νουντλς
Κρακεράκια νόστιμα με καλοκαιρινά μεζεδάκια
Κεφτεδάκια με ταμάρι, τζίντζερ και μελιτζάνα