Νόστιμη ομελέτα φούρνου με μοσχαρίσιο κιμά
ΒΟΕΙΟ ΚΡΕΑΣ: Το κόκκινο κρέας είναι μια σημαντική πηγή πρωτεΐνης, η οποία είναι απαραίτητη για την υγεία των μυών και των οργάνων. Η πρωτεΐνη που βρίσκεται στο κρέας είναι «πλήρης», που σημαίνει ότι περιέχει όλα τα αμινοξέα που το σώμα δεν μπορεί να δημιουργήσει μόνο του. Είναι σημαντική για την ανανέωση των κυττάρων του σώματος, τη δημιουργία μυών καθώς και για την υγεία μας στο σύνολό της. Όταν καταναλώνουμε αρκετή πρωτεΐνη στη διατροφή μας, έχουμε επίσης περισσότερη ενέργεια για να παραμείνουμε δραστήριοι, ενώ αισθανόμαστε λιγότερη πείνα μέσα στην ημέρα.
ΑΥΓΑ: Χωρίς αμφιβολία, υπάρχουν πολλά οφέλη από την κατανάλωση αυγών κάθε μέρα. Όχι μόνο τα αυγά παρέχουν πρωτεΐνες υψηλής ποιότητας, αλλά περιέχουν, επίσης, 11 βιταμίνες και μέταλλα, ωμέγα-3 λιπαρά οξέα και αντιοξειδωτικά. Και αυτό σημαίνει ότι μπορούν να συμβάλουν πολύτιμα στις καθημερινές ανάγκες σε θρεπτικά συστατικά. Το μεγαλύτερο μέρος της πρωτεΐνης σε ένα αυγό βρίσκεται στο ασπράδι, ενώ ο κρόκος περιέχει υγιή λίπη, βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά.
ΚΡΕΜΜΥΔΙΑ: Βοηθούν στην επούλωση των πληγών και ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα, καθώς, είναι πλούσιο σε βιταμίνη C. Έχουν αντικαρκινική δράση. Επιστημονικές μελέτες έδειξαν ότι η κουερσετίνη και κατ’ επέκταση το κρεμμύδι, όπως και άλλα φρούτα και λαχανικά που την περιέχουν συμβάλλει στη μείωση της εμφάνισης καρκίνου του προστάτη, των ωοθηκών, του μαστού, του στομάχου, του παχέος εντέρου.
ΝΤΟΜΑΤΕΣ: Οι ντομάτες είναι πλούσιες σε φυσικές βιταμίνες και μέταλλα, συμπεριλαμβανομένων των βιταμινών Α, Κ, Β1, Β3, Β5, Β6, Β7 και βιταμίνης C. Έχει, επίσης, φυλλικό οξύ, σίδηρο, κάλιο, μαγνήσιο, χρώμιο, χολίνη, ψευδάργυρο και φώσφορο.
ΤΥΡΙΑ: Τα τυριά αποτελούν άριστη πηγή ασβεστίου, γιατί είναι εύκολα αφομοιώσιμο από τον ανθρώπινο οργανισμό. Η περιεκτικότητα των τυριών σε ασβέστιο ποικίλει ανάλογα με την υγρασία που περιέχουν και τον τρόπο παρασκευής τους. Κατά την τυροκόμηση του γάλακτος τα συστατικά που πηγαίνουν στο τυρί είναι μέρος από το νερό και σχεδόν όλο το λίπος και η καζεΐνη του. Τα υπόλοιπα (υδατοδιαλυτά) απομακρύνονται με το τυρόγαλα. Όμως στο δίκτυο της καζεΐνης εγκλωβίζονται κι άλλα συστατικά. Έτσι στο τυρί παραμένουν οι λιποδιαλυτές βιταμίνες Α και D, το περισσότερο μέρος του ασβεστίου και αρκετή ποσότητα από τη βιταμίνη Β2.
ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ: Θεωρούνται εξαιρετική τροφή, καθώς, περιέχουν αμελητέες ποσότητες λίπους και σακχάρων, αλλά, σημαντικές ποσότητες φυτικών ινών. Οι πρωτεΐνες των μανιταριών, λόγω της παρουσίας όλων των απαραίτητων αμινοξέων, είναι υψηλής βιολογικής αξίας και συναγωνίζονται στην ποιότητα τις ζωικές πρωτεΐνες, χωρίς, όμως, τις τοξίνες, τα λίπη και τη χοληστερόλη που βρίσκονται σε αυτό, επομένως, θεωρούνται ιδανικά για τους χορτοφάγους. Αποτελούν, ακόμη, ιδανική επιλογή για όσους θέλουν να χάσουν βάρος, αφού, περιέχουν ελάχιστες θερμίδες. Το ελάχιστο νάτριο, τέλος, που βρίσκουμε σε αυτά, τα κάνει ιδιαίτερα αγαπητά σε όσους είναι υποχρεωμένοι να ακολουθούν διατροφή φτωχή σε αλάτι. Από τις βιταμίνες, τα μανιτάρια παρουσιάζουν υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη D, καθώς και σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β. Τέλος, τα μανιτάρια, αποτελούν το μοναδικό τρόφιμο φυτικής προέλευσης το οποίο περιέχει βιταμίνη Β12. Σύμφωνα, με πρόσφατες μελέτες η κατανάλωση μανιταριών ενισχύει την άμυνα του οργανισμού. Αυξάνουν την παραγωγή IL-1 και 2, της ιντερφερόνης, μειώνουν την ανάπτυξη νεοπλασμάτων και παρουσιάζουν αναλγητικά, αντιοξειδωτικά και αντιφλεγμονώδη αποτελέσματα. Επιπλέον, μειώνουν την αρτηριακή πίεση και την ολική χοληστερόλη.
Ομελέτα φούρνου με μοσχαρίσιο κιμά
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 8 ΑΤΟΜΑ
- 1-1/2 κιλό βιολογικός μοσχαρίσιος κιμάς
- 1 κουταλάκι του γλυκού ιωδιούχο ανεπεξέργαστο θαλασσινό αλάτι
- 1/2 κουταλάκι του γλυκού φρεσκοτριμμένο βιολογικό μαύρο πιπέρι
- 1 κουταλιά της σούπας εξαιρετικό βιολογικό παρθένο ελαιόλαδο
- 120 γραμμάρια βιολογικά μανιτάρια κομμένα σε φέτες
- 1 φλιτζάνι βιολογικό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 1 κουταλάκι του γλυκού αποξηραμένα φύλλα βιολογικού θυμαριού
- 2 φλιτζάνια βιολογικό γάλα
- 5 μεγάλα βιολογικά αυγά
- Αντικολλητικό σπρέι μαγειρικής
- 8 φλιτζάνια κύβους βιολογικού ψωμιού χωρίς κόρα
- 2 φλιτζάνια τριμμένο βιολογικό ημίσκληρο τυρί
- 1 φλιτζάνι βιολογικά ντοματίνια, κομμένα στη μέση
- Φρέσκος βιολογικός βασιλικός σε λεπτές φέτες
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Ζεσταίνετε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια φωτιά μέχρι να ζεσταθεί. Προσθέστε τον κιμά βοείου κρέατος, μαγειρέψτε 8 έως 10 λεπτά, σπάζοντας σε κομμάτια και ανακατεύοντας περιστασιακά. Τον αφαιρείτε από το τηγάνι με τρυπητή κουτάλα. Καρυκεύστε με 1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι και 1/4 κουταλάκι του γλυκού πιπέρι. Αφήστε στην άκρη. Αδειάζετε τις σταγόνες από το τηγάνι.
- Ζεσταίνετε το λάδι στο ίδιο τηγάνι σε μέτρια φωτιά μέχρι να ζεσταθεί. Προσθέστε τα μανιτάρια και το κρεμμύδι. Μαγειρέψτε για 3 με 4 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά, ανακατεύοντας συχνά. Επιστρέψτε το βόειο κρέας στο τηγάνι. Προσθέστε το θυμάρι και μαγειρέψτε για 3 έως 5 λεπτά ή μέχρι να ζεσταθεί, ανακατεύοντας συχνά. Αποσύρετε από τη φωτιά. Αφήστε στην άκρη.
- Χτυπάτε το γάλα, τα αυγά, το υπόλοιπο 1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι και 1/4 κουταλάκι του γλυκού πιπέρι σε ένα μεγάλο μπολ μέχρι να αναμειχθούν.
- Σε ένα ρηχό ταψί με αντικολλητικό σπρέι μαγειρέματος στρώστε τους μισούς κύβους ψωμιού, 1/2 φλιτζάνι τυρί και το μισό μείγμα βοείου κρέατος. Ρίξτε από πάνω το μισό μείγμα των αυγών. Συμπληρώστε με τους υπόλοιπους κύβους ψωμιού, 1/2 φλιτζάνι από το τυρί και τα υπόλοιπο μείγμα βοείου κρέατος και αυγών. Πασπαλίστε με το υπόλοιπο 1 φλιτζάνι τυρί. Πιέστε τυχόν κύβους ψωμιού στο μείγμα αυγών. Καλύψτε με αλουμινόχαρτο, βάζετε στο ψυγείο για 6 ώρες ή για μια νύχτα.
- Θερμαίνετε το φούρνο στους 180℃. Ψήστε σκεπασμένο για 40 λεπτά.
- Αφαιρέστε το αλουμινόχαρτο και ψήστε για 10 με 15 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει ελαφρά.
- Αφήστε να σταθεί 5 λεπτά. Περιχύστε με ντομάτα και βασιλικό, κατά βούληση.
ΚΑΛΗ ΣΑΣ ΟΡΕΞΗ!!!
by Savvi Diet
Τα καλύτερα βιολογικά προϊόντα
Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα κατάλληλα βιολογικά προϊόντα
Διαβάστε, επίσης,
Εύκολη και νόστιμη ομελέτα με ντομάτες
Εστιατόρια που σερβίρουν βιολογικά πιάτα